Постанова
від 09.12.2008 по справі 2а-9455/08
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа 2а-9455/08

ПОСТАНОВА

Іменем України

09 грудня 2008 року

Луганський окружний адмін істративний суд у складі:

судді Матвєєвої В.В.

при секретарі Зацепіної Ю.В .,

за участю сторін

представник позивача: Ме женська О.О.,

представник відповідача: н е з'явився,

представник третьої особи :

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом Де ржавної екологічної інспекц ії у Луганській області до Се лянського фермерського госп одарства «Урожайне», третя о соба Нижньо-Дуванська селищн а рада Сватівського району Л уганської області, про стягн ення шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла адмініст ративна справа за позовом Де ржавної екологічної інспекц ії у Луганській області до Се лянського фермерського госп одарства «Урожайне», третя о соба Нижньо-Дуванська селищн а рада Сватівського району Л уганської області, про стягн ення шкоди, в якій зазначено, щ о в наслідок порушення приро доохоронного законодавства була заподіяна шкода держав і, розмір якої складає 10485, 00 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги, просив суд їх за довольнити, дав пояснення що до суті позовних вимог.

Представник відповідача в судове засіданні не з'явився , причин неявки суду не повідо мив, про час та дату судового з асідання був повідомлений на лежним чином.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явивс я, причин неявки суду не повід омив, про час та дату судового засідання був повідомлений належним чином.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и наявні докази по справі, суд приходить до висновку, що поз ов підлягає задоволенню з на ступних підстав.

В судовому засіданні встан овлено, що проведеною 24.04.2006 року перевіркою було встановлено факт засмічення земель відп овідачем відходами, що є пору шенням ст. 46 Закону України «П ро охорону земель» та ст. 125 Зем ельного кодексу України.

Розмір шкоди, нанесений вна слідок порушення природоохо ронного законодавства, обчис лений згідно Методики визнач ення розмірів шкоди, зумовле ної забрудненням і засміченн ям земельних ресурсів через порушення природоохоронног о законодавства затверджено ї наказом Мінекобезпеки Укра їни від 27.10.97 р. № 171 та зареєстрова ної в Мінюсті від 05.05.98 р. № 285/272, на п ідставі проведених лаборато рією Держуправління вимірюв ань показників складу та три валості грунтів, про що свідч ить протокол № 06-06-06 від 06.06.06. розмі р шкоди відповідно до розрах унку складає 10485 грн. 00 коп.

У зв'язку з чим на адресу від повідача нами була надіслана претензія № 94 від 07.09.06 р., про рез ультати розгляду претензії в ідповідачем не повідомлено. Дані про сплату шкоди у Держу правління не надходили.

Відповідно до ч.1 ст..46 «Про ох орону земель» при здійсненні господарської діяльності, п ов'язаної із зберіганням, обр обленням, утилізацією та вид аленням, знешкодженням і зах оронениям відходів, забезпеч уються виконання заходів щод о

запобігання або зменшення обсягів утворення відходів та екологічно безпечне повод ження з ними, максимальне збе реження ґрунтового покриву н а основі обраного оптимально го варіанта територіального розміщення об'єктів поводже ння з відходами, зняття родюч ого шару грунту, його складув ання, збереження та використ ання при рекультивації земел ь, покращенні малопродуктивн их земель і благоустрої насе лених пунктів, запобігання н егативному впливу об'єктів п оводження з відходами, що вик ористовуються для збирання, зберігання, оброблення, утил ізації, видалення, знешкодже ння і захоронения відходів н а ґрунтовий покрив прилеглих територій, рекультивація зе мельних ділянок після ліквід ації об'єктів поводження з ві дходами.

Розміщення, збирання, збері гання, оброблення, утилізаці я та видалення, знешкодження і захоронения відходів здій снюються відповідно до вимог Закону України "Про відходи" ( 187/98-ВР).

Відповідно до ст. ст.68 Закону України «Про охорону навкол ишнього природного середови ща» підприємства, установи, о рганізації та громадяни пови нні відшкодувати шкоду, запо діяну ними внаслідок порушен ня природоохоронного законо давства.

За таких обставин, позовні в имоги позивача, щодо стягнен ня шкоди, заподіяної державі , з СФГ «Урожайне», в судовому засіданні знайшли своє підтв ердження, та вважаються таки ми, що підлягають задоволенн ю.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Керуючись Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища», Зако ну України «Про охорону земе ль», статтями 2, 17, 18. 94, 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної екологічної інспекції в Луг анській області задовольнит и.

Стягнути з Селянського фе рмерського господарство «Ур ожайне» р\р 2600631184 МФО 364069, св.. 169 26916, код 30199318, шкоду у розмірі 10485 грн . 00 коп. на балансовий рахунок № 31518903600273 спеціального фонду місц евого бюджету м. Сватово, код з а ЄДРПОУ 24048267 ВДК м. Сватово, код платежу за бюджетною класиф ікацією 24061600, банк одержувач - УД К у Луганській області, МФО 804013 .

Постанова суду може бути ос каржена до Донецького апеляц ійного адміністративного су ду. Заява про апеляційне оска рження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інста нції подається протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього под ання заяви про апеляційне ос карження, якщо скарга подаєт ься у строк, встановлений для подання заяви про апеляційн е оскарження.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого Кодек сом адміністративного судоч инства України, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана в строк, вст ановлений цим Кодексом, ухва ла суду першої інстанції наб ирає законної сили після зак інчення цього строку.

Дата ухвалення рішення09.12.2008
Оприлюднено20.08.2010
Номер документу10794257
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9455/08

Постанова від 09.12.2008

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Матвєєва В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні