Рішення
від 19.12.2022 по справі 948/808/22
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.12.2022

Справа № 948/808/22>

Номер провадження 2/948/426/22>

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2022 року Машівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді ? Шинкарчука Я. А.,

секретар судового засідання Сизоненко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Машівка Полтавського району Полтавської області в порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомленням) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

встановив :

У листопаді 2022 року до Машівського районного суду Полтавської області від ОСОБА_1 надійшла позовна заява до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, в якій позивач просить суд розірвати шлюб укладений між ним, ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 , зареєстрований 07 серпня 2019 року Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, актовий запис №1759.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що з 07 серпня 2019 року вони із відповідачем перебувають у зареєстрованому шлюбі. Від шлюбу сторони мають неповнолітньою доньку ? ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спільне життя між сторонами не склалося через відсутність взаєморозуміння між ними, розходження поглядів на сімейні відносини. Подружні стосунки між сторонами справи припинено вони не ведуть спільного господарства, не маються спільного бюджету, не живуть однією сім`єю, а тому подальшого сенсу підтримувати сімейні відносини немає, кожен живе своїм окремим життям. Відтак, збереження сім`ї неможливо і суперечить їхнім інтересам.

25 листопада 2022 року згідно положень частини шостої статті 187 ЦПК України, судом отримана інформація відповідно до якої зареєстроване місце проживання у встановленому порядку відповідача відповідає територіальній юрисдикції (підсудності) Машівського районного суду Полтавської області.

Відтак, ухвалою суду від 29 листопада 2021 року судом відкрито провадження у справі, вирішено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін та призначено судове засідання.

Учасники в судове засідання не з`явилися.

Від позивача в матеріалах міститься заява, в якій він просив проводити розгляд даної справи у його відсутність та вимоги позову підтримує в повному обсязі.

Відповідач до канцелярії суду також надала заяву, в якій просила проводити розгляд даної справи у її відсутність, проти позову не заперечує та визнає позовні вимоги.

Інших заяв та клопотань від відповідача не надійшло.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Сторони перебувають у шлюбі, який був зареєстрований 07 серпня 2019 року Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, актовий запис №1759. Під час державної реєстрації шлюбу відповідач змінила прізвище з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 » (свідоцтво про одруження серії НОМЕР_1 , видане 07 серпня 2019 року Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві).

Від шлюбу сторони мають неповнолітню доньку ? ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (копія свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане 21 серпня 2019 року Печерським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, за актовим записом №3882).

За змістом положень частини першої статті 24 СК України та статті 51 Конституції України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Частинами третьою та четвертою статті 56 СК України передбачено право кожного з подружжя припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування їх до збереження є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканість і може мати наслідки, встановлені законом.

Згідно статті 112 СК України суд ухвалює рішення про розірвання шлюбу, коли буде встановлено, що подальше сімейне життя подружжя і зберігання шлюбу буде суперечити одному з них, інтересам їх дітей, що має суттєве значення.

Суд, з`ясувавши причини розірвання шлюбу та фактичні взаємовідносини подружжя, вважає подальше сімейне життя подружжя і збереження сім`ї неможливим.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а саме судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Разом з тим, позивачем у позовній заяві зазначено, що він просить залишити судові витрати за ним та не стягувати їх із відповідача, у зв`язку з чим, суд у даній справі не вирішує питання про розподіл судових витрат.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 247, 263-265, 279 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Задовольнити позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.

Шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 07 серпня 2019 року Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, актовий запис №1759 розірвати.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Суддя Я.А. Шинкарчук

Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу107942957
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —948/808/22

Рішення від 19.12.2022

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Шинкарчук Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні