Рішення
від 10.10.2007 по справі 29/517-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29/517-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2007 р.                                                            Справа № 29/517-07

вх. № 10657/5-29

Суддя господарського суду Тихий П.В. 

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Мандрик Л.М. другого відповідача - Радченко А.В.

розглянувши справу за позовом

ПП "Карпати", м. Харків  

до  1-го відповідача - Старосалтівська селищна рада с. Старий Салтів

2-го відповідача - ДП "Вовчанське лісове господарство",  м. Вовчанськ

3-го відповідача - Вовчанська РДА,м. Вовчанськ

 3-я особа - Вовчанське районне БТІ, м. Вовчанськ

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом в якому просить суд:

- Визнати за ПП “Карпати”право власності на будинок для інвентарю літ. А-1, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, буд. 33-А, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської обл.

- Визнати за ПП “Карпати”право власності на будинок для інвентарю літ. А-1, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, буд. 33-Б, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської обл.

- Зобов'язати КП “Вовчанське районне бюро технічної інвентаризації” зареєструвати право власності на зазначені об'єкти.

Представник третьої особи в судове засідання не з"явився.

Від третьої особи надійшов відзив на позовну заяву в якому третя особа проти позову не заперечує та просить суд розглядати справу без участі його представника.

Другий відповідач відзиву на позовну заяву не надав. В судовому засіданні представник другого відповідача вказав на те, що проти позову не заперечує за умови збереження цільового призначення земельної ділянки.

Представники першого відповідача та третього відповідача відзиви на позовну заяву та витребувані судом докази не надав. За таких обставин, справа розглядається за наявними в ній матеріалами у порядку передбаченому ст. 75 ГПК України.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення присутніх представників сторін, суд встановив, що ПП “Карпати”є орендарем земельної ділянки загальною площею 3,8957 га на підставі договору оренди землі №2 від 14.02.05р., що відноситься до земель лісового фонду для рекреаційних цілей і розташована на території Старосалтівської селищної ради.

У зазначеному Договорі одночасно передбачено оренда двох земельних ділянок, які хоч і мають різні кадастрові номери, проте знаходяться поруч. Юридично перша земельна ділянка знаходиться за адресою: вул. Вовчанський Шлях б. 33-А  у с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської обл. Друга земельна ділянка знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях б. 33-Б у с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської обл.

Для використання та обслуговування Ділянки 1 та Ділянка 2 на кожній з них за адресами вул. Вовчанський Шлях б. 33-А та вул. Вовчанський Шлях 33-Б у с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської обл. (територіально відноситься до Старосалтівської селищної ради) виникла необхідність побудувати будинки для зберігання у них інвентарю, реманенту, тощо, так як рекреаційне призначення зазначених земельних ділянок передбачало їх використання саме за цим призначенням.

Необхідність зведення зазначених об'єктів нерухомості пояснювалася тим, що ПП “Карпати”зареєстроване і фактично знаходиться у м. Харків, та не має об'єктів нерухомості, які б знаходилися близько до земельних ділянок і у них була можливість для зберігання інвентарю. Потреба у їх зведенні пояснювалася також тим, що у відповідності до п. 28 Договору ПП “Карпати”зобов'язане “дотримуватися режиму використання земельної ділянки без зміни її цільового призначення”, чого неможливо зробити без відповідного інвентарю та засобів.

Крім того, відповідно до п. 2 та п. 27 договору, позивач, як орендар, має право зводити на зазначених землях об'єкти нерухомості, що передбачено, де зазначається - “орендар має право … зводити у встановленому порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі та споруди …”

Оскільки потреба у спорудженні зазначених об'єктів була нагальна, так як їх здача планувалася до осінньо-зимового періоду, часу на отримання всіх необхідних дозволів та погоджень ПП “Карпати”не отримало. В результаті цього, обидва будинки для інвентарю були зведені самовільно, тобто збудовані без належного дозволу чи належно затвердженого проекту.

Зведення зазначених об'єктів здійснювалося господарюючим суб'єктом ТОВ “Констанракшн Груп Інтернешнл”яке має відповідну ліцензію на здійснення будівельної діяльності (копія ліцензії надана до матеріалів справи), і з дотриманням для даного виду будівництва будівельних, архітектурних, санітарно-гігієнічних, екологічних, пожежно-технічних  норм, стандартів та правил.

Факт дотримання зазначених будівельних норм і стандартів при спорудженні будівлі на Ділянці за адресою вул. Вовчанський Шлях б. 33-А у с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської обл. для інвентарю підтверджується висновком “Про технічний стан будівельних конструкцій споруди для інвентарю (літ “А-1”) розташованих за адресою: Харківська область, Вовчанський р-н, с. Металівка, вул. Вовчанський шлях, б. 33-А”здійсненим ПСП “Укрсхідреконструкція”і затв. 19.09.2007р.

Факт дотримання відповідних норм при спорудженні будівлі на ділянці за адресою вул. Вовчанський Шлях б. 33-Б у с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської обл. теж підтверджується висновком “Про технічний стан будівельних конструкцій споруди для інвентарю (літ “А-1”) розташованих за адресою: Харківська обл.. Вовчанський р-н, с. Металівка, вул. Вовчанський шлях, б. 33-Б”здійсненим ПСП “Укрсхідреконструкція”і затв. 20.09.2007р., у якому теж зазначено про задовільний стан будівлі, яка допустима для експлуатації і зберігання інвентарю.

Крім цього, представники КП “Вовчанське районне бюро технічної інвентаризації”виїжджали на огляд обох будинків, про, що було складено технічні паспорти будинків для інвентарю, що знаходяться в с. Металівка по вул. Вовчанський Шлях, б. 33-А та Вовчанський шлях б. 33-Б. Відповідно до зазначених документів, обидва будинки були ідентифіковані як об'єкти завершеного будівництва, і зауважень представників БТІ щодо їх конструктивних особливостей не виникало.

Таким чином, всі вищезазначені обставини підтверджують, що самовільне спорудження ПП “Карпати”за зазначеними адресами будинків для інвентарю не порушує ні особистих, ні майнових прав інших осіб; самовільно збудовані ПП “Карпати”об'єкти нерухомості відповідають санітарним, екологічним, технічним і пожежним нормам та стандартам, що дозволяє їх безпечно використовувати за призначенням; власник земельної ділянки (Вовчанська державна адміністрація), на якій розташовані самовільно збудовані об'єкти нерухомості Договором оренди землі №2 надав дозвіл ПП “Карпати”, як орендарю, на спорудження на зазначених земельних ділянках об'єктів нерухомості.

Але відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”№ 1952-ІУ від 01.07.2004 р. та п.1.5. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5, обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб. Згідно положень Цивільного кодексу зазначена нежитлова будівля відноситься до нерухомого майна, тобто право власності на неї підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Ст. 319 Цивільного кодексу України закріплено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд та має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

Відповідно до ч.2 ст. 328 Цивільного кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до ч. 1 ст. 331 Цивільного кодексу України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. А у відповідності до ч.З ст. 376 Цивільного кодексу України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Слід звернути увагу на те, що земельні ділянки на яких самочинно побудовані будинки для інвентарю, вже надані позивачу в оренду у відповідності до договору оренди землі від 14.02.05 року № 2.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, а відповідно до ч.2 ст. 16 Цивільного кодексу України одним із способів захисту цивільного права є його визнання. Також,   слід   зазначити,   що   підставою   для   проведення   державної реєстрації прав власності на нерухоме майно відповідно до п. 10 додатку № 1 до   Тимчасового   положення   про   порядок   реєстрації   прав   власності   на           нерухоме майно затвердженого наказом Мін'юсту № 7/5 від 07.02.2002 р. є рішення судів, третейських судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, про встановлення факту права власності на об'єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності.

Зважаючи на викладене вище, суд, визнав позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 319, 328, 331, 376, 392 Цивільного кодексу  України, ст.ст. 22, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85  Господарського процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ПП «Карпати» (м. Харків, вул. Чернишевського, 40, код 30990168) право власності на будинок для інвентарю літ. А-1, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, 33-А, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області.

Визнати за ПП «Карпати» (м. Харків, вул. Чернишевського, 40, код 30990168) право власності на будинок для інвентарю літ. А-1, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, 33-Б, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області.

Зобов'язати КП «Вовчанське районне бюро технічної інвентаризації» (Харківськаобласть, м. Вовчанськ, вул. Леніна, 86)  зареєструвати право власності на:

- будинок для інвентарю літ. А-1, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, 33-А, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області.

- будинок для інвентарю літ. А-1, що знаходиться за адресою вул. Вовчанський Шлях, 33-Б, с. Металівка Вовчанського р-ну Харківської області.

Суддя                                                                                            Тихий П.В.

Дата ухвалення рішення10.10.2007
Оприлюднено02.11.2007
Номер документу1079517
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/517-07

Рішення від 10.10.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні