Вирок
від 19.12.2022 по справі 685/879/22
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/879/22

Провадження № 1-кп/685/71/22

В И Р О К

іменем України

19 грудня 2022 року смт.Теофіполь

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

в складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 та

його захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь кримінальне провадження № 12022243200000185, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 липня 2022 року, про обвинувачення

ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гаврилівка Теофіпольського району Хмельницької області, зареєстрованого та фактично проживаючого по АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не працюючого, не одруженого, на утриманні неповнолітніх дітей не має, військовозобов`язаного, раніше не судимого в силу ст. 89 КК України,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 308 КК України,

В С Т А Н О В И В :

27 липня 2022 року близько 17 год. 00 хв. ОСОБА_5 , повертаючись з роботи та проходячи повз охоронюваного поля, розташованого поблизу с. Кунча Теофіпольської територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області, з кадастровим номером земельної ділянки 6824783200:03:013:0003, яке перебуває у користуванні ФГ «Кунчанський» (ЄДРПОУ 34370579), на якому здійснюється ліцензоване вирощування рослин снотворного маку, керуючись корисливим мотивом на заволодіння наркотичними засобами, який виник після того, як побачив з дороги через просіку у лісозахисній смузі дороги відсутність охоронника на сторожовій вежі, діючи умисно, шляхом вільного доступу зайшов на територію поля та, для власних потреб без мети збуту, зірвав та помістив у поліпропіленовий мішок головки рослин снотворного маку, викравши таким чином 2010,9 г. макової соломи (в перерахунку на суху речовину), яка, відповідно до ст. 2 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори» та Таблиці І Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, затверджених Постановою КМ України від 06 травня 2000 року № 770, є особливо небезпечним наркотичним засобом, що становить великі розміри відповідно до Таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу, затверджених наказом МОЗ України від 01 серпня 2000 року № 188.

В ході судового розгляду ОСОБА_7 свою вину визнав повністю, розкаявся та пояснив, що роботи немає, тому заробляє на життя підробітками. В той день допомагав якомусь чоловікові на полі вантажити тюки з соломою, повертався дорогою пішки додому зі сторони села Карабіївка. Вздовж дороги росли дерева лісосмуги і в одному місці був заїзд на поле, де побачив, що росте мак, але на сторожовій вишці не було нікого з охоронників, тому вирішив нарвати макових головок для кулінарних потреб, поки ніхто не бачив.

Для цього у мішок, який був із собою, нарвав макових головок, на полі перебував близько 30-40 хв., після чого пішов далі додому з мішком, раптом біля нього різко зупинився цивільний автомобіль, з якого вийшли незнайомі чоловіки та стали вимагати показати вміст мішка, через це злякався та став тікати.

Зазначив, що займається розведення голубів, інколи бере участь у різних конкурсах, тому часто бере з собою чистий мішок для збору на полі зернових відходів як корму для голубів.

Свідок ОСОБА_8 , 1986 року народження, працівник Шепетівського міськрайвідділу Управління поліції охорони в Хмельницькій області, пояснив, що в кінці липня їхав власним автомобілем в село Дмитрівку, щоб забрати завідуючого складом, який не міг приїхати власним транспортом через поломку. Проїжджаючи повз поле, на якому ліцензовано вирощується снотворний мак, через просіку у захисній лісосмузі на в`їзді на саме поле, поблизу четвертої вежі, помітив невідомого чоловіка, який в білий мішок рвав мак. Про цю подію повідомив по телефону знайомого працівника обласного підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків на ім`я ОСОБА_9 , який в цей час перебував по роботі в смт Теофіполь, та поїхав далі в село Дмитрівка. В самому селі на складі господарства забрав завідуючого складом, взяли ваги та поїхали на те місце, де бачив зловмисника. Повернувшись на місце, де вже були працівники відділу боротьби з наркозлочинністю, побачив того чоловіка, яким виявився ОСОБА_5 , з ним був мішок з зірваними маковими головками.

Зазначив, що для охорони поля встановлено чотири вежі, проте постійне чергування здійснюється лише на трьох з них, на четвертій, біля якої рвав мак ОСОБА_5 , постійної охорони не було.

Відповідно до протоколу огляду місця події від 27 липня 2022 року з фототаблицями до нього, при огляді місця події на узбіччі автомобільної дороги між селами Кунча та Дмитрівка Теофіпольської ТГ було виявлено поліпропіленовий мішок білого кольору, наполовину наповнений головками рослин снотворного маку, масу якого встановлено за допомогою електронних ваг у розмірі 8 кг 70 гр., в подальшому виявлений мішок за допомогою обв`язування горловини ниткою та скріпленням паперовою биркою було опечатано та вилучено, в подальшому направлено до Хмельницького НДЕКЦ МВС України для проведення хімічної експертизи згідно постанови від 27 липня 2022 року. Також при огляді місця події було виявлено зі слів самого ОСОБА_7 місце на полі, де він обривав головки маку, та просіку у лісозахисній смузі вздовж дороги побіля сторожової вежі, через яку зайшов на поле.

При проведенні слідчого експерименту 30 серпня 2022 року обвинувачений показав на місці, яким чином заходив на поле через проїзд у лісосмузі та зривав макові головки в мішок побіля сторожової вежі, де не було працівників охорони, що підтверджується протоколом від цього числа.

Згідно висновку експерта Хмельницького НДЕКЦ МВС України ОСОБА_10 від 02 серпня 2022 року № СЕ-19/123-22/6743-НЗПРАП, вилучена в ОСОБА_5 та надана на експертизу речовина рослинного походження має анатомо-морфологічні ознаки рослини «мак снотворний», містить наркотично-активні алкалоїди опію, морфін, кодеїн і є особливо небезпечним наркотичним засобом - маковою соломою, маса якої становить 2010,9 г. в перерахунку на висушену речовину.

Законність вирощування рослин маку снотворного на полі підтверджується ліцензією СГД, виданою ФГ «Кунчанський» на період з 18 квітня 2019 року по 18 квітня 2024 року, та дозволом Управління боротьби з наркозлочинністю в Хмельницькій області від 08 квітня 2022 року № 11.

Оцінивши досліджені докази по справі в їх сукупності, суд дійшов висновку, що вина ОСОБА_5 у викраденні особливо небезпечного наркотичного засобу макової соломи загальною масою 2010,9 г., що становить великі розміри, оскільки перевищує 500 г., відповідно до Таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу, затверджених наказом МОЗ України від 01 серпня 2000 року № 188, доведена і його дії вірно кваліфіковані за ч. 2 ст. 308 КК України.

При призначенні покарання судом враховано суспільну небезпечність вчиненого, особу винного, обставини, які його пом`якшують та обтяжують.

ОСОБА_7 щиро розкаявся у вчиненому, що виразилося в усвідомленні в судовому засіданні протиправності вчиненого та щирому жалю з цього приводу, активно сприяв розкриттю злочину, що виразилося добровільному наданні пояснень при огляді місця події та добровільній участі у слідчому експерименті.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено.

Суд вважає, що необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових злочинів, є призначення покарання у виді позбавлення волі.

При призначенні покарання суд враховує, що вищезазначені пом`якшуючі обставини істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, а також враховуючи неналежне виконання своїх обов`язків службою охорони, яке полягало у тривалій відсутності працівника охорони на посту, обладнаному на сторожовій вежі, відсутність охоронника чітко було видно з автомобільної дороги через просіку у лісосмузі, що і спровокувало ОСОБА_5 на вчинення самого викрадення наркотичного засобу, та надало йому можливість здійснити крадіжку у великому розмірі, тому суд вбачає за можливе, керуючись ч. 1 ст. 69 КК України, призначити покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч. 2 ст. 308 КК України.

З цих самих підстав суд вважає за можливе не призначати додаткового покарання, що передбачене у санкції ч. 2 ст. 308 КК України як обов`язкове.

Обставини справи та особа обвинуваченого дають підстави суду вважати, що його виправлення можливе без ізоляції від суспільства зі звільненням від відбування покарання з випробуванням та встановленням обов`язку періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти цей орган про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази підлягають знищенню.

Витрати на проведення експертиз підлягають стягненню лише в тій частині, в ході проведення яких було встановлено, що предмет дослідження відноситься до предмету злочину, а саме, експертизи № СЕ-19/123-22/6743-НЗПРАП від 02 серпня 2022 року. Натомість експертиза № СЕ-19/123-22/6741-НЗПРАП від 08 серпня 2022 року, вартість проведення якої становить 1132,68 грн., стягненню не підлягає, оскільки за наслідками її проведення не було встановлено, що на предметі дослідження, яким є змиви з горловини мішка, вилученого в обвинуваченого, містяться сліди наркотичних засобів.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 308 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання, з застосуванням частини 1 статті 69 КК України, у виді позбавлення волі строком три роки, та, з застосуванням ч. 2 ст. 69 КК України, без позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

ОСОБА_5 , відповідно до ст. 75 КК України, звільнити від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк один рік, та, згідно частини 1 ст. 76 КК України, покласти на нього на період іспитового строку наступні обов`язки:

1.) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2.) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази по справі, а саме,

- особливо небезпечний наркотичний засіб макову солому в кількості 2010,7 г (в перерахунку на суху речовину), без урахування витраченого засобу на проведення експертизи в кількості 0,2 г (в перерахунку на суху речовину), упакований в білий поліпропіленовий мішок, зав`язаний ниткою, кінці якої скріплено биркою з пояснювальним написом, підписом експерта та відбитком мастичної печатки «Для пакетів 19/123 * Хмельницький НДЕКЦ МВС України» - знищити;

- залишки змивів у трьох віалах з синтетичного матеріалу, запакованому в сейф-пакеті № 3949820, - знищити.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави 755,12 грн. (Сімсот п`ятдесят п`ять гривень 12 коп.) витрат на проведення Хмельницьким НДЕКЦ МВС України експертизи № СЕ-19/123-22/6743-НЗПРАП від 02 серпня 2022 року.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Вирок може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Головуючий ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено23.12.2022
Номер документу107958484
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —685/879/22

Вирок від 19.12.2022

Кримінальне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 01.09.2022

Кримінальне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні