Рішення
від 19.12.2022 по справі 910/8987/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

19.12.2022Справа № 910/8987/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В. розглянувши матеріали справи

за позовом Приватного підприємства «Будівельник - А»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вік Голд ЮА»

про стягнення 182802 грн

Без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2022 Приватне підприємство «Будівельник - А» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вік Голд ЮА» про стягнення 182802 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем порушено умови укладеного між сторонами Договору купівлі-продажу №04082022/1 від 04.08.2022, зокрема не поставлено оплачений товар, у зв`язку з чим позивач просить стягнути з відповідача суму попередньої оплати за товар у розмірі 182802 грн.

Відповідач заперечив проти задоволення позову, вказавши, що позивач відмовився надати відповідачу належним чином завірену копію Довіреності на отримання товару. Крім того, відповідач вказав на наявність форс-мажорних обставин у зв`язку зі збройною агресією російської федерації та ведення воєнного стану в України.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 04.08.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Вік Голд ЮА» (далі - Продавець, Постачальник) та Приватним підприємством «Будівельник-А» (далі - Покупець, Отримувач) укладено Договір купівлі-продажу №04082022/1 (далі - Договір) відповідно до умов якого Постачальник зобов`язався передати у власність Покупцеві металопрокат (далі - Товар, Продукція), в кількості, якості, номенклатурі та асортименті, наведених у Замовленнях Покупця погоджених з Продавцем в порядку, передбаченим даним Договором. (п.1.1. Договору)

Перелік, кількість, вартість, строки передачі, а також інші необхідні умови поставки визначаються Сторонами у погоджених Продавцем Замовленнях, які Покупець відправляє на електронну адресу Продавця: Замовлення вважається погодженим Продавцем, в разі направлення на електронну адресу Покупця рахунки на оплату Продукції, протягом 3 днів з моменту направлення Покупцем відповідного Замовлення. (п.1.2. Договору)

Поставка Продукції здійснюється відповідно до міжнародних Правил тлумачення термінів «Інкотермс-2010» (DDР) на адресу, зазначену та погоджену в Замовленнях Покупця, в порядку передбаченим п.1.2. даного Договору. (п.2.1. Договору)

На підставі Замовлень Продавець оформлює рахунки на оплату Продукції та видаткові накладні на Продукцію. (п.2.3. Договору)

Відповідно до п.2.6. Договору термін поставки Продукції - 5 банківських днів після зарахування 100% передоплати. Інші строки поставки та умови окремих партій Продукції узгоджуються сторонами у Замовленнях в порядку п.1.2. цього Договору.

Ціна Продукції, що поставляється за цим Договором є договірною, погоджується у замовленнях в порядку п.1.2. даного Договору та є остаточною з моменту направлення узгоджених рахунків на оплату. (п.3.1. Договору)

Згідно з п.3.3. Договору умови оплати - передоплата в розмірі 100% на поточний рахунок Постачальника.

Розрахунки за цим Договором здійснюються в національній валюті в безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника на підставі наданого Постачальником рахунку Покупцю.

Відповідно до п.4.1. Договору передачі Продукції від продавця Покупцю здійснюється за видатковою накладною, яка сформоване Продавцем на підставі Замовлення Покупця, в порядку п.1.2. даного Договору, в якій визначається найменування Продукції, що продається, кількість в одиницях вимірювання, узгоджена ціна Продукції та загальна вартість такої Продукції. Дата підписання Сторонами видаткової накладної з датою отримання Продукції.

Приймання Продукції за кількістю та якістю здійснюється представником Покупця за довіреністю на отримання товарно-матеріальних цінностей, оформленою у відповідно з вимогами діючого законодавства України та умовами даного Договору. (п.4.6. Договору)

Відповідно до ст.205 Цивільного кодексу України правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Як вбачається з матеріалів справи, сторонами 04.08.2022 в усній формі було визначено Замовлення на поставку Продукції та відповідно до п.2.3. Договору відповідачем було виставлено позивачу рахунок на оплату №596 від 04.08.2022 на суму 182802 грн.

Позивачем відповідно до умов Договору та виставленого відповідачем рахунку було здійснено попередню оплату Продукції, що підтверджується наявним у матеріалах справи платіжним дорученням №448 від 04.08.2022.

Так, враховуючи сплату позивачем суми попередньої оплати 04.08.2022, відповідач відповідно до умов Договору мав поставити товар не пізніше 11.08.2022.

Відповідно до ч.1 ст.655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Положеннями статі 663 ЦК України передбачено, що продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу.

Проте, ТОВ «Вік Голд ЮА» взятих на себе зобов`язань з поставки товару не виконало.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звернувся до відповідача з претензією №22/08 від 22.08.2022 у якій вимагав повернення суми попередньої оплати у розмірі 182802 грн.

Відповідач у відповідь на вказану претензію надіслав позивачу лист №30/08-22 від 30.08.2022, у якому вказав, що ТОВ «Вік Голд ЮА» пропонувало ПП «Будівельник-А» надіслати довіреність на уповноважену особу на отримання ТМЦ, проте останнім не було надано довіреності.

Згідно ч.2 ст.693 ЦК України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

За таких обставин, враховуючи непоставку відповідачем обумовленого договором товару у визначений договором строк, наявні підстави для задоволення позовних вимог та суми попередньої оплати за товар у розмірі 182802 грн.

Доводи відповідача про ненадання ПП «Будівельник-А» належним чином завіреної копії довіреності на особу, яка уповноважена на отримання товарно-матеріальних цінностей, судом не приймається до уваги, оскільки, в матеріалах справи відсутні будь-які докази, які підтверджували б неможливість передачі товару позивачу у зв`язку з відсутністю у отримувача довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей передбачених Договором, а обов`язку надання довіреності до отримання товару договором не передбачено.

Посилання відповідача наявність форс-мажорних обставин, судом відхиляються, з огляду на наступне.

Пунктом 6.1. Договору сторони визначили, що у разі виникнення обставин непереборної сили, що перешкоджають повному або частковому виконанню цього Договору Сторонам, на яку впливають такі обставини повинна негайно повідомити про це іншу сторону, при цьому час, визначений для виконання зобов`язань за Договором має бути збільшено на термін дії цих-форс мажорних. Сторона, яка заявила про настання форс-мажорних обставин, повинна представити відповідний сертифікат (довідка, свідоцтво) Торгово-промислової палати.

Сторона, що не повідомить іншу сторону про настання таких обставин та не надасть доказів їх настання, позбавляється права посилатися на обставини форс-мажору як на підставу невиконання (неналежного виконання) зобов`язань за цим Договором. (п.6.2. Договору)

Разом з тим, у матеріалах справи відсутні будь-які докази повідомлення позивача про настання форс-мажорних обставин, так само, які відсутні документи, які засвідчували б настання вказаних обставин.

Згідно із ч.2-3 ст.13 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Частиною 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачем не надано суду доказів на спростування викладених у позові обставин.

Відповідно до положень ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача у повному обсязі.

Враховуючи вкладене та керуючись ст.ст.13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, ст.ст.232, 233, 237, 238, 240, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Вік Голд ЮА» (01021, м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 16; ідентифікаційний код 42690071) на користь Приватного підприємства «Будівельник - А» (21100, м. Вінниця, вул. Стрілецька, буд. 79, кв. 2; ідентифікаційний код 31415124) заборгованість у розмірі 182802 (сто вісімдесят дві тисячі вісімсот дві) грн, а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено: 19.12.2022.

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу107961405
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8987/22

Постанова від 23.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 05.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 15.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні