Рішення
від 16.12.2022 по справі 916/2693/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" грудня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/2693/22Господарський суд Одеської області у складі судді Погребна К.Ф. розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін матеріали справи №916/2693/22

за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "УКРГАЗБАНК" (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 1, код ЄДРПОУ 23697280)

до відповідача Приватного підприємства "Спеціальні технології. Інноваційна діяльність" (65026, м. Одеса, вул. Узвіз Марінеско, буд. 16, кв. 17, код ЄДРПОУ 31373514)

про стягнення 63 367,06грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк "УКРГАЗБАНК" звернулась до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Приватного підприємства "Спеціальні технології. Інноваційна діяльність" про стягнення 63 367,06грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором про приєднання до правил надання кредиту на умовах овердрафту №256/15/2021/WO-08 від 10.06.2021р.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 17.10.2022р. за даним позовом було відкрито провадження у справі №916/2693/22 в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

Вказаною ухвалою суду було запропоновано сторонам надати у відповідні строки заяви по суті спору, а також роз`яснено сторонам про можливість звернення до суду з клопотанням про призначення проведення розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін у строки, визначені ч.7 ст. 252 ГПК України.

Відповідачу ухвала про відкриття провадження у справі була надіслана в межах строку, встановленого Господарським процесуальним кодексом України, на його юридичну адресу, яка зазначена у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з матеріалів справи, надіслана судом відповідачу рекомендованим листом з позначкою "Судова повістка" ухвала про відкриття провадження у справі була повернута поштовою установою з відміткою "адресат відсутній за вказаною адерсою"

Суд зауважує, що згідно ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, в силу вищенаведених положень законодавства, день спроби вручення поштового відправлення за адресами місцезнаходження відповідача, який зареєстрований у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу відповідної ухвали суду.

Отже, оскільки ухвала суд про відкриття провадження у справі направлена судом за належною адресою відповідача і повернута поштою, суд доходить висновку, що відповідач повідомлений про відкриття провадження у справі та прийняття позовної заяви до розгляду.

Крім того, за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що відповідач має доступ до судових рішень та мав можливість ознайомитись з ухвалою суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно з ч.ч.5, 7 ст. 252 ГПК України ст.252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учассуд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін від учасників справи до суду не надходило.

Водночас суд зауважує, що відповідно до пунктів 3 та 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи, і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Зі змісту ст. 165 Господарського процесуального кодексу України вбачається, що свої заперечення проти позову відповідач може викласти у відзиві на позовну заяву. При цьому, згідно ч. 4 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Відповідач своїм процесуальним правом на подання відзиву не скористався, жодних заперечень проти позову не надав, з огляду на що суд вважає за можливе відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Згідно положень ст. 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи суд встановив наступне.

Як вказує позивача, Рішенням Кредитної Ради Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "УКРГАЗБАНК" від 10.07.2018, протокол № 137/5 (зі змінами згідно Рішення Кредитної ради АБ "УКРГАЗБАНК" від 13.08.2019 №195/8, від 09.04.2020 №95/2, від 25.05.2021 №129/2, від 01.06.2021 №136/1 та від 09.12.2021 №290/5), затверджено Правила надання кредиту на умовах овердрафту в АБ "УКРГАЗБАНК".

Ці Правила разом з договором про приєднання до Правил та всіма додатками та додатковими угодами до них складають Договір про надання кредиту на умовах овердрафту.

Правила набирають чинності з дати їх офіційного оприлюднення на сайті Банку та діють до дати офіційного оприлюднення заяви про їх відкликання на сайті Банку.

Приєднання Клієнта до Правил (акцептування даної публічної пропозиції у відповідності до ст. 633, 634 Цивільного Кодексу України) здійснюється шляхом підписання Договору пре приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ "УКРГАЗБАНК" (далі - договір про приєднання) за встановленою АБ "УКРГАЗБАНК" формою.

Датою укладення договору про надання кредиту на умовах овердрафту є дата договору про приєднання.

Згідно з п. 2.1 Правил, Банк надає позичальнику кредит в межах ліміту овердрафту, а позичальник зобов`язується повернути кредит, сплачувати проценти за користування кредитними коштами та комісії передбачені договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Основні умови кредитування зазначаються в договорі про приєднання (п.2.2 Правил).

Відповідно до п.2.4 Правил надання кредиту здійснюється шляхом сплати з поточного рахунку Позичальника, відкритого в Банку, розрахункових документів на суму, що перевищує залишок на такому рахунку.

Початок дії Ліміту овердрафту встановлюється з моменту отримання Позичальником SMS- повідомлення від Банку (п. 2.5 Правил).

Овердрафт надається Позичальнику із наступним цільовим призначенням: поповнення обігових коштів (п. 2.6 Правил).

Відповідно до її. 2.8 - 2.9 Правил, датою (днем) надання овердрафту вважається банківський день, па кінець якого виникає дебетове сальдо на Поточному рахунку Позичальника, в результаті оплати з Поточного рахунку платіжних документів Позичальника па суму, що перевищує кредитовий залишок коштів на такому рахунку; датою (днем) повернення овердрафту, наданого Банком, вважається банківський день, на кінець якого на Поточному рахунку Позичальника (або на інших рахунках Банку, на яких, згідно з нормами чинного законодавства, може враховуватись (бути перенесено) заборгованість за овердрафтом) відсутнє дебетове сальдо.

Розділом 9 Правил Умови і порядок внесення змін до Правил та припинення правовідносин встановлено, що укладаючи Договір про надання кредиту на умовах овердрафту Позичальник погоджується, що Банк має право в будь-який час в односторонньому порядку вносити зміни до Правил, шляхом офіційного опублікування тексту таких змін на Сайті Банку не пізніше ніж за 10 (десять) календарних днів до набрання чинності цими змінами. З моменту набрання чинності зміни до Правил стають невід`ємною частиною Договору про надання кредиту на умовах овердрафту та є обов`язковими для виконання Сторонами.

Відповідно п. 9.2 Правил Сторони домовились, що момент здійснення опублікування змін до Правил на Сайті Банку вважається моментом ознайомлення Позичальника з текстом таких змін. У випадку укладання Договору про надання кредиту на умовах овердрафту до набрання чинності змін до Правил, але після їх офіційного опублікування Банком, Позичальник вважається таким, що своєчасно повідомлений про внесення змін до Правил та їх зміст.

10.06.2021 року між Публічним акціонерним товариством акціонерного банку "УКРГАЗБАНК" та Приватним підприємством "Спеціальні технології. Інноваційна діяльність" (позичальник, відповідач) було укладено договір №256/15/2021/WO-08 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ "УКРГАЗБАНК" (надалі - договір).

Відповідно до п.1 договору Банк встановлює позичальнику ліміт овердрафту в розмірі 66 000 грн.

Відповідно до п.3 договору ліміт овердрафту встановлюється з 10.06.2021 року по 09.06.2022 року (включно).

Пунктом 4 договору визначено, що за користування овердрафтом, в межах строку кредитування, визначеного п.3 договору про приєднання, позичальник сплачує банку проценти за користування кредитними коштами, виходячи із встановленої банком базової процентної ставки в розмірі 20,3% річних в національній валюті.

Пунктом 5 договору визначено, що за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені договором (прострочена заборгованість) процентна ставка встановлюється в розмірі 30,3% процентів річних.

Згідно із п.6 договору тарифи на кредитні операції наведені в додатку 1 до цього договору.

Згідно з п. 2.1 Правил, Банк надає позичальнику кредит в межах ліміту овердрафту, а позичальник зобов`язується повернути кредит, сплачувати проценти за користування кредитними коштами та комісії передбачені договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Згідно з п. 2.10 Правил кредитні кошти, надані Банком в межах Ліміту овердрафту, повинні бути повернуті Позичальником в повному обсязі не пізніше: - останнього дня строку, на який встановлено Ліміт овердрафту; кінця банківського дня визначеного як день настання терміну/строку виконання Позичальником будь-яких грошових зобов`язань за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту, у т.ч. внаслідок застосування Банком вимоги дострокового повного/часткового виконання Позичальником своїх зобов`язань за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту; кінця останнього банківського дня місяця, наступного за місяцем початку користування Овердрафтом.

Погашення Овердрафту здійснюється автоматично при надходженні коштів на Поточний рахунок Позичальника (п. 2.11 Правил).

Згідно п. 3.1 Правил за користування Овердрафтом, Позичальник сплачує Банку проценти, виходячи із встановленої Банком Базової процентної ставки, розмір якої зазначається у Договорі про приєднання.

Відповідно п. 3.4 Правил нарахування здійснюється починаючи з дня надання Овердрафту згідно з п. 2.8 Правил по день, що передує дню повної сплати Овердрафту виходячи із процентної ставки та межах строку кредитування, визначених у Договорі про приєднання.

Згідно п. 3.5 Правил при розрахунку процентів використовується метод «факт/360», виходячи із фактичної кількості днів у місяці та банківського року з розрахунку 360 днів у році.

Відповідно до п. 3.6 Правил проценти за користування Овердрафтом нараховуються на щоденні дебетові залишки пропорційно кількості днів, протягом яких ці залишки враховувались на Поточному рахунку Позичальника (або на інших рахунках Банку, на яких, згідно з нормами чинного законодавства, може враховуватись (бути перенесеною) заборгованість за Овердрафтом).

За змістом п. 3.7. Правил проценти за користування кредитними коштами нараховуються Банком щомісячно, не пізніше останнього банківського дня місяця, за період з дати надання Овердрафту по останній календарний день місяця, в якому наданий Овердрафт, та надалі з першого по останній календарний день місяця, в день достроково розірвання Договору про надання кредиту у формі овердрафту, в день закінчення строку, на який надано Овердрафт, за період з першого календарного дня місяця, в якому відбувається погашення овердрафту, по день, що передує дню повного погашення заборгованості за Овердрафтом, а у разі настання Події припинення до дня настання Події припинення, що визначені в п.5.4.2. цих Правил.

Відповідно п. 3.8. Правил сплата процентів здійснюється щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування Овердрафтом, а також в день дострокового розірвання Договору про надання кредиту на умовах овердрафту, вдень закінчення строку, на який надано Овердрафт.

Пунктом п. 3.11 Правил встановлено, що за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту (прострочена заборгованість), процентна ставка встановлюється в розмірі визначеному в Договорі про приєднання.

За змістом п. 3.12. Правил нарахування процентів за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту (прострочена заборгованість) здійснюється починаючи з дня виникнення простроченої заборгованості, включаючи такий день до дня погашення такого прострочення або настання Події припинення, визначеної в п.5.4.2. цих Правил. Сторони узгодили, що в разі настання Події припинення, Банк зупиняє нарахування процентів за користування кредитними коштами з дати визначених для такої події у п.5.4.2., а Позичальник зобов`язується сплатити на користь Банку платежі визначені в п.5.4. нього Договору у випадку їх виникнення.

Відповідно п.3.13 Правил у випадку, якщо Банком застосовано до Позичальника пеню, остання розраховується Банком з дати виникнення обставин, що є підставою для застосування пені, до дати припинення них обставин включно.

Як вказує позивач, Банк повністю виконав свої зобов`язання за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту, встановив ліміт овердрафту в розмірі 66 000 грн за поточним рахунком позичальника № IBAN НОМЕР_1 та здійснював розрахункове обслуговування рахунку в межах ліміту овердрафту понад залишок власних коштів клієнта на рахунку, що підтверджується випискою/особовий рахунок.

Відповідно до п. 4.2.5 Правил Банк має право відмовитися від надання позичальнику кредитних коштів, призупинити/скасувати ліміт овердрафту, а також вимагати дострокового повного виконання позичальником своїх зобов`язань за договором про надання кредиту на умовах овердрафту, включаючи нараховані проценти за користування кредитним коштами, комісії та, в разі наявності, штрафні санкції, якщо відбулася та триває хоча б одна з наступних подій:

4.2.5.1 позичальник не виконав у строки свої зобов`язання по поверненню овердрафту (його частини), та/або сплаті плати за овердрафт, та/або інші зобов`язання по сплаті грошових коштів, передбачені договором про надання кредиту у формі овердрафту.

Згідно з п. 4.3.5 Правил позичальник зобов`язався своєчасно сплачувати (погашати) плату за овердрафт та проценти за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені договором про надання кредиту на умовах овердрафту, на умовах та в порядку, передбачених договором про надання кредиту у формі овердрафту.

В період з 10.06.2021р. по 21.09.2022р. позичальник використав 66 000 грн кредитних коштів, що підтверджується виписками/особовий рахунок.

Позивач вказує, що відповідач свої зобов`язання Договором про надання кредиту на умовах овердрафту належним чином не виконав, в зв`язку з чим станом на 14.09.2022р. заборгованість Позичальника за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту за основним боргом склала 63 064грн., а саме: заборгованість по кредиту в сумі 63 029,45грн., заборгованість по процентах в розмірі 35,54грн.

08.08.2022р. Позивач звернувся до відповідача з листом-вимогою №172/15447/2022, в якій враховуючи те, що у позичальника виникла заборгованість по сплаті кредиту та процентів вимагав виконати зобов`язання по їх сплаті протягом 30 календарних днів від дати пред`явлення цієї вимоги. Проте відповідна вимога була залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

Пунктом 5.3 Правил надання кредиту на умовах овердрафту сторони домовилися, що за порушення визначених у Договорі про надання кредиту на умовах овердрафту строків (термінів) повернення Овердрафту та/або сплати процентів за користування Овердрафтом та/або комісії Позичальник зобов`язаний сплати Банку неустойку (неню), яка обчислюється від суми простроченого (неповернутого в строки, визначені цим договором) платежу, в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період за який сплачується пеня.

У зв`язку із порушенням відповідачем строків повернення кредиту та сплати процентів за договором позивачем нарахована пеня в розмірі 302,07 грн.

Отже, посилаючись на вищенаведені обставини, Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк "УКРГАЗБАНК" звернулося до господарського суду Одеської області з відповідним позовом за захистом свого порушеного права.

Дослідивши в сукупності всі обставини та матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, що регулюють спірні відносини, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Відповідно до ч.1, 2 ст.509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно із ст.6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ст.627 ЦК України).

Частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст.628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

У відповідності ч.1 ст.202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 1054 Цивільного кодексу України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з п. 2 ст. 1054 Цивільного кодексу України до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Відповідно до п. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Пунктом 1 ст. 1048 Цивільного кодексу України визначено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Договір, відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ст.525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна правова норма передбачена частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 598 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Зобов`язання припиняється виконанням проведеним належним чином (стаття 599 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Як підтверджено матеріалами справи, відповідач взяті на себе зобов`язання по погашенню кредиту та сплаті процентів в передбачені договором строки не виконав, а відтак, заборгованість відповідача перед позивачем становить: 63 029,45 грн - борг за кредитом, 35,54 грн - борг за процентами.

За змістом ч.1 ст.14 ГПК України суд розглядає справу не інакше як, зокрема, на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із частинами 1, 2, 3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

При цьому суд зазначає, що обов`язок доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

У відповідності до ч.4 ст.13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Умовами п. 5.4 Правил передбачена відповідальність позичальника у разі настання події припинення:

5.4.1. У випадку неповернення Позичальником кредитних коштів при настанні Події припинення, вся Фактична заборгованість Позичальника вважається простроченою і Позичальник зобов`язаний повернути таку Фактичну заборгованість в повному розмірі та сплатити на користь Банку Платежі згідно ч.2. ст.625 ЦКУ. які дорівнюють потрійному розміру облікової ставки Національного банку України, що діяла на дату підписання Договору про приєднання, в процентах річних. Сторони визначили, що Платежі згідно з ч. 2. ст. 625 ЦКУ - проценти від суми простроченої Фактичної заборгованості Позичальника, розмір яких у відповідності до ч.2. ст.625 Цивільного кодексу України встановлюються за домовленістю Сторін у процентах річних та підлягають сплаті за весь період прострочення.

5.4.2. Сторони визначили, що днем настання Події припинення та датою прострочення Фактичної заборгованості Позичальника є:

5.4.2.1. закінчення строку кредитування - наступний календарний день після кінцевої дати строку кредитування визначеної в Договорі про приєднання.

5.4.2.2. пред`явлення Банком вимоги по дострокове повернення кредиту - дата зазначена в такому письмовому повідомленні.

Так у листі-вимозі №172/15447/2022 від 08.08.2022 Банком зазначено, що днем настання події припинення є календарна дата, наступна за датою спливу 30-денного терміну від дати пред`явлення цієї вимоги. Зазначена Вимога була залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

Встановленими вище обставинами підтверджено обґрунтованість заявлених позивачем вимог відповідача, у свою чергу, обставин наведених позивачем у позові відповідач належними доказами не спростував, доказів оплати заборгованості не надав.

Невиконане зобов`язання за договором №256/15/2021/WO-08 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ "УКРГАЗБАНК" з повернення кредиту у сумі 63 029,45грн. та зі сплати процентів у сумі 35,54 грн підтверджується наданими позивачем у матеріали справи доказами та вимоги у цій частині суд вважає обґрунтованими.

Пунктом 1 статті 612 Цивільного кодексу України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За змістом з ч.2 ст.217 ГК України одним з видів господарських санкцій є штрафні санкції, до яких віднесено штраф та пеню (ч.1 ст.230 ГК України).

За приписами ч.1 ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ч.3 ст.549 Цивільного кодексу України).

Згідно із ч.6 ст.231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Частиною 6 статті 232 ГК України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Пунктом 5.3. Правил надання кредиту на умовах овердрафту сторони домовилися, що за порушення визначених у Договорі про надання кредиту на умовах овердрафту строків (термінів) повернення Овердрафту та/або сплати процентів за користування Овердрафтом та/або комісії Позичальник зобов`язаний сплати Банку неустойку (неню), яка обчислюється від суми простроченого (неповернутого в строки, визначені цим договором) платежу, в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період за який сплачується пеня.

Перевіривши розрахунок заявленої до стягнення з Приватного підприємства "Спеціальні технології. Інноваційна діяльність" пені в розмірі 302,07грн., суд дійшов висновку про його правильність та обґрунтованість, в зв`язку з чим зазначена вимога підлягає задоволенню.

У відповідності до ст.76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Зі змісту ст.77 ГПК України вбачається, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами ч.ч.1, 2, 3 ст.13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Відповідачем у встановленому законом порядку позовні вимоги позивача не спростовано.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку, що позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "УКРГАЗБАНК" є обґрунтованими, підтверджені належними доказами, наявними в матеріалах справи, а тому підлягають задоволенню

Судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідача відповідно до приписів ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України,

В И Р І Ш И В:

1. Позов Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "УКРГАЗБАНК" (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 1, код ЄДРПОУ 23697280) до Приватного підприємства "Спеціальні технології. Інноваційна діяльність" (65026, м. Одеса, вул. Узвіз Марінеско, буд. 16, кв. 17, код ЄДРПОУ 31373514) - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Спеціальні технології. Інноваційна діяльність" (65026, м. Одеса, вул. Узвіз Марінеско, буд. 16, кв. 17, код ЄДРПОУ 31373514) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "УКРГАЗБАНК" (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 1, код ЄДРПОУ 23697280) заборгованість по кредиту у сумі 63 029 (шістдесят три тисячі двадцять дев`ять)грн. 45коп., заборгованість по процентам у сумі 35 (тридцять п`ять)грн. 54коп., пеню в розмірі 302 (триста дві)грн. 07коп. та судовий збір в сумі 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна)грн.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 16 грудня 2022 р.

Суддя К.Ф. Погребна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.12.2022
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу107961958
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —916/2693/22

Рішення від 16.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні