Постанова
від 29.11.2022 по справі 910/12815/21
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" листопада 2022 р. Справа№ 910/12815/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тищенко А.І.

суддів: Михальської Ю.Б.

Скрипки І.М.

секретар судового засідання: Бендюг І.В.

за участю представників сторін: згідно протоколу судового засідання від 29.11.2022,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Добропіллявугілля"

на рішення Господарського суду міста Києва

від 01.02.2022

у справі № 910/12815/21 (суддя Сівакова В.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Добропіллявугілля"

до Донецької обласної державної адміністрації

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Державного підприємства "Добропіллявугілля-видобуток"

про розірвання договору оренди земельних ділянок,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У серпні 2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Донецької обласної державної адміністрації про визнання розірваними з 25.01.2021 договорів оренди земельних ділянок, згідно переліку, викладеного у прохальній частині позовної заяви.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на підставі укладеного між позивачем та Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях договору оренди майна державної форми власності від 22.12.2010, зареєстрований за № 2368 (далі-договір оренди ЦМК), яким встановлено обов`язок за позивачем переоформити земельні ділянки під об`єктами нерухомого майна, між позивачем та відповідачем було укладено договори оренди земельних ділянок державної форми власності, з метою обслуговування нерухомого майна, у загальній кількості 58 договорів. 07.10.2020 між позивачем та ГВФДМ України по Харківській, Донецькій та Луганській областях укладено договір, зареєстрований за № 1467, відповідно до якого останні дійшли згоди розірвати договір оренди ЦМК з 25.01.2021. Цілісний майновий комплекс Державного підприємства «Добропіллявугілля» повернуто на баланс Державного підприємства «Добропіллявугілля-видобуток», що підтверджується підписаним між позивачем та ДП «Добропіллявугілля-видобуток» актом від 25.01.2021. У зв`язку з припиненням права оренди позивач звернувся до відповідача з клопотанням № 1/55 від 03.02.2021 про укладення додаткових угод щодо розірвання договорів оренди земельних ділянок. Листом № 0.6/19-1674/4/21 від 01.04.2021 відповідачем повідомлено, що для вирішення питання про укладення додаткових угод позивачем необхідно вчинити певні дії. З урахуванням зауважень викладених у листі № 0.6/19-1674/4/21 від 01.04.2021, позивач повторно звернувся до відповідача з клопотання № 1-1/327 від 28.04.2021 та відповідними додатковими угодами щодо розірвання договорів оренди землі під об`єктами нерухомості. У зв`язку з тим, що листом № 0.2/19-2686/4-21 від 27.05.2021 відповідачем було відмовлено позивачу у розірванні договорів оренди земельних ділянок, позивач звернувся до суду з вимогою розірвати договори оренди земельної ділянки.

Короткий зміст рішення місцевого господарського суду та його мотиви

Рішенням Господарського суду міста Києва від 01.02.2022 у справі №910/12815/21 у позові відмовлено повністю.

Суд першої інстанції, з посиланням на правові висновки Верховного Суду (постанова від 23.05.2019 у справі № 922/109/18), зазначив, що відчуження об`єкта нерухомості, розташованого на орендованій земельній ділянці, не є підставою для розірвання договору оренди землі, оскільки він діє на тих самих умовах стосовно особи, яка, набувши право власності на нерухоме майно, розміщене на орендованій земельній ділянці, з моменту набуття такого права набуває також права оренди земельної ділянки, на якій це майно розміщене, а отже й відповідні права та обов`язки, зокрема зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою, а тому після відчуження об`єкта нерухомості та його державної реєстрації за іншими особами вони повинні сплачувати орендну плату за земельну ділянку, фактичними користувачами якої вони є.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги, письмових пояснень та узагальнення їх доводів

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Апеляційна скарга мотивована тим, що суд першої інстанції послався на судову практику щодо переходу права оренди на земельні ділянки, у зв`язку з переходом права власності на будівлі та споруди, що у даному випадку не відбувалось, оскільки ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» користувалось майном на праві оренди, а власником майна весь період часу було і залишається Міністерство енергетики України. Таким чином, на думку скаржника, суд першої інстанції послався на норми права, які не підлягали застосуванню, у зв`язку з чим неправильно встановив обставини, які мають значення для справи.

Узагальнені доводи відзиву на апеляційну скаргу та заперечень проти пояснень відповідача

Заперечуючи проти вимог апеляційної скарги, відповідач подав відзив, у якому зазначив, що жодна із обставин, передбачених законом або договором для розірвання договору в односторонньому порядку, або за рішенням суду не настала, суд першої інстанції в достатній мірі дослідив обставини справи та надав їм належну оцінку, зробивши висновок про відсутність підстав для задоволення позовних вимог. За вказаних обставин, відповідач просить залишити апеляційну каргу без задоволення, а оскаржуване рішення - без змін.

Як вбачається з матеріалів справи, третьою особою не було надано відзив на апеляційну скаргу, що, в свою чергу, не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції, відповідно до частини 3 статті 263 Господарського процесуального кодексу України.

Явка представників у судове засідання

Представники відповідача та третьої особи у судове засідання 29.11.2022 не з`являлись, про розгляд справи у суді апеляційної інстанції повідомлені належним чином.

Колегія суддів зазначає, що представник відповідача був присутнім у судовому засіданні 08.11.2022, надавав пояснення по суті спору та заперечення проти апеляційної скарги. Матеріалами справи також підтверджується, що позивач скористався наданим йому статтею 263 Господарського процесуального кодексу України правом на подання до суду відзиву на апеляційну скаргу, у якому виклав свої заперечення щодо змісту і вимог апеляційної скарги позивача.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 120 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи ( його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки (частина третя статті 202 Господарського процесуального кодексу України).

Застосовуючи згідно статті 3 Господарського процесуального кодексу України, статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» при розгляді справи частину 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, колегія суддів зазначає, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується обов`язок добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (пункт 35 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії»(«Alimentaria Sanders S.A. v. Spain») від 07.07.1989).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінку сторін, предмет спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі «Смірнова проти України»).

З огляду на викладене, оскільки неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи, явка представників учасників справи в судове засідання не була визнана обов`язковою, а також враховуючи те, що судочинство здійснюється, серед іншого, на засадах рівності та змагальності сторін і учасники судового провадження на власний розсуд користуються наданими ним процесуальними правами, зокрема, правом на участь у судовому засіданні, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутності представників відповідача та третьої особи.

Обставини справи встановлені судом першої інстанції та перевірені судом апеляційної інстанції

Як підтверджено матеріалами справи та не заперечується сторонами, 22.12.2010 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля» (орендар) було укладено договір оренди цілісного майнового комплексу Державного підприємства «Добропіллявугілля», який посвідчено приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу Балаховим Ю.Н. та зареєстрований в реєстрі за № 2368 (далі - договір оренди ЦМК), відповідно до п. 1.1 договору оренди ЦМК орендодавець передає, а орендар приймає в стокове платне користування цілісний майновий комплекс Державного підприємства «Добропіллявугілля», ідентифікаційний код юридичної особи 32186934, місце знаходження юридичної особи за адресою: Україна, 85000, Донецька область, місто Добропілля, проспект Шевченка, будівля 2, (надалі - Підприємство), державна реєстрація якого проведена виконавчим комітетом Добропільської міської ради 11.03.2003 за реєстраційним номером юридичної особи ЄДР - 10002931658. згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №352408, виданою 27.08.2004 виконавчим комітетом Добропільської міської ради.

Цілісним майновим комплексом є господарський об`єкт із завершеним циклом виробництва продукції (робіт, послуг), з урахуванням структурних підрозділів (цехи, виробництва, дільниці тощо), з наданими земельними ділянками, на яких він розміщений, автономними інженерними комунікаціями, системою енергопостачання, склад і вартість якого визначено відповідно до наведених: акту оцінки цілісного майнового комплексу, що передається в оренду, складеного 05.11.2010, затвердженого начальником Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області 05.11.2010; зведеного акту інвентаризації майна цілісного майнового комплексу - Державне підприємство «Добропіллявугілля», складеного 15.09.2010, затвердженого генеральним директором Державного підприємства «Добропіллявугілля» 15.09.2010 та погодженого першим заступником міністра Міністерства вугільної промисловості 22.09.2010; та Передавального балансу ДП «Добропіллявугілля» станом на 31.08.2010, затвердженого заступником міністра Мінвуглепрому.

Згідно з п. 10.1 договору оренди ЦМК його укладено строком на 49 років, що діє з 22.12.2010 до 22.12.2059.

Відповідно до п. 2.1 договору оренди ЦМК орендар вступає у строкове платне користування Підприємством у дату укладення сторонами цього договору, але не раніше дати підписання акта приймання-передачі майна Підприємства, який має бути підписаний між сторонами після отримання орендарем дозволу на концентрацію суб`єктів господарювання від антимонопольних органів відповідно до чинного законодавства.

Згідно акту приймання-передачі від 04.01.2011 орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду майно цілісного майнового комплексу Державного підприємства «Добропіллявугілля».

Крім того, з метою обслуговування нерухомого майна, між Товариством з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля» (орендар) та Донецькою обласною державною адміністрацією (орендодавець) укладено ряд договорів оренди земельних ділянок:

1) договір оренди № б/н від 21.07.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1411500000:00:015:0172, загальною площею 0,2602 га для обслуговування та експлуатації нежитлової будівлі робітничого клубу;

2) договір оренди № б/н від 06.07.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1411500000:00:030:0116, загальною площею 0,0415 га для експлуатації та обслуговування гаражів №№ 3, 4, 5, 6, 7 гаражного містечка «Автомобіліст»;

3) договір оренди № б/н від 09.08.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1411500000:00:034:0218, загальною площею 0,0274 га для обслуговування та експлуатації експедиторського пункту;

4) договір оренди № б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0920, загальною площею 1,9100 га для розміщення вентиляційної свердловини та під`їзного автошляху;

5) договір оренди № 2618-ДУ від 24.06.2020 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0882, загальною площею 3,7463 га для розміщення повітроподавальної свердловини та під`їзної технологічної дороги до неї з метою видобування вугілля;

6) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0067, загальною площею 1,7954 га для обслуговування промислової бази;

7) договір оренди № б/н від 14.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0907, загальною площею 1,5336 га для розміщення та експлуатації проммайданчика вентиляційних шурфів № 39-40;

8) договір оренди № б/н від 27.11.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0054, загальною площею 1,100 га для розміщення проммайданчика дегазаційної установки;

9) договір оренди № б/н від 01.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0056, загальною площею 2,000 га для розміщення проммайданчика стовбура № 4;

10) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2051, загальною площею 3,2093 га для розміщення та експлуатації вентиляційного стовбура Горизонт 500 м та будівлі хлораторної;

11) договір оренди № б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2050, загальною площею 0,9459 га для розміщення та експлуатації тракторно-бульдозерного парку;

12) договір оренди № б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2102, загальною площею 6,8724 га для обслуговування та експлуатації породного відвалу шахти «Водянська» шахти «Білицька»;

13) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2052, загальною площею 1,7353 га для обслуговування та експлуатації проммайданчика вентиляційного стовбура № 1;

14) договір оренди № б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2053, загальною площею 1,0789 га для розміщення та експлуатації проммайданчика вентиляційного стовбура № 2;

15) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2054, загальною площею 1,7436 га для розміщення та експлуатації ставка-відстійника шахти «Білицька»;

16) договір оренди №б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2024, загальною площею 21,2000 га для експлуатації та обслуговування породного відвалу шахти «Білицька»;

17) договір оренди №б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2260, загальною площею 5,5736 га для експлуатації та обслуговування об`єктів нерухомості шахти «Водянська»;

18) договір оренди № 2706-ДУ від 01.11.2020 земельної ділянки з кадастровим номером 1411570300:00:015:0001, загальною площею 1,5171 га для експлуатації та обслуговування будівель та споруд розчинно-бетонного вузла;

19) договір оренди № б/н від 14.07.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1411570500:00:010:0009, загальною площею 0,1850 га для експлуатації будівлі гуртожитку;

20) договір оренди №б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422082200:01:000:0953, загальною площею 6,2915 га для розміщення та експлуатації об`єктів ремонтно-механічного заводу;

21) договір оренди №б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422082200:01:000:0621, загальною площею 6,6208 га для експлуатації та обслуговування комплексу об`єктів нерухомості;

22) договір оренди № б/н від 27.11.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422082200:01:000:0030, загальною площею 4,000 га для розміщення ставка-відстійника;

23) договір оренди № 1946-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0811, загальною площею 0,0065 га для експлуатації та обслуговування приймально-здавального пункту (вагова) шахти «Піонер»;

24) договір оренди № 2557-ДУ від 06.09.2019 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0866, загальною площею 79,9307 га для експлуатації та обслуговування проммайданчика шахти «Піонер» Д-1;

25) договір оренди № б/н від 29.05.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0211, загальною площею 3,7670 га для експлуатації та обслуговування технічного резервуару б. Водяна 1 шахти «Піонер»;

26) договір оренди № 1949-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0753, загальною площею 19,6628 га для обслуговування проммайданчика шахти «Піонер» Д-2;

27) договір оренди № б/н від 09.08.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0355, загальною площею 1,8534 га для обслуговування та експлуатації шурфа № 2 шахти «Новодонецька»;

28) договір оренди № 1948-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0365, загальною площею 1,8343 га для обслуговування та експлуатації промислового майданчика шурфів №№ 3, 4 шахти «Новодонецька»;

29) договір оренди № 1947-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0212, загальною площею 0,9192 га для обслуговування та експлуатації промислового майданчика вентиляційного шурфа на пл. L3;

30) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1885, загальною площею 3,0495 га для розміщення та експлуатації залізничної станції «Новодонецька»;

31) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1864, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

32) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1863, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

33) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0804, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

34) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0803, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

35) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0802, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

36) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0799, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

37) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0798, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

38) договір оренди №б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0797, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

39) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0796, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

40) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0794, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

41) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0793, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

42) договір оренди №б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0792, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

43) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0791, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

44) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0790, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

45) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0789, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

46) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0787, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

47) договір оренди № б/н від 18.04.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0786, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

48) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0795, загальною площею 0,0014 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

49) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0805, загальною площею 0,0014 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

50) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0788, загальною площею 0,0014 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

51) договір оренди № б/н від 18.04.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1795, загальною площею 3,1860 га для розміщення та експлуатації шурфа № 1 автодороги шахти «Новодонецька»;

52) договір оренди № б/н від 18.04.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1794, загальною площею 36,3981 га для розміщення та експлуатації породного відвалу шахти «Новодонецька»;

53) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1881, загальною площею 0,0031 га для розміщення та експлуатації нежитлової будівлі, будівлі прийомоздатчика вантажа;

54) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1882, загальною площею 0,0032 га для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі, будівлі чергового стрілочного поста № 2;

55) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1883, загальною площею 0,0069 га для обслуговування нежитлової будівлі, будівлі чергового залізничної станції;

56) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1884, загальною площею 0,0038 га для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі, будівлі чергового стрілочного поста № 1;

57) договір оренди № 2195-ДУ від 14.09.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420383300:01:000:0298, загальною площею 3,0295 га для експлуатації та обслуговування технічного резервуару б. Водяна 2 шахти «Піонер»;

58) договір оренди № 2196-ДУ від 14.09.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420383300:01:000:0299, загальною площею 0,9910 га для експлуатації та обслуговування вентиляційного шурфа № 3 шахти «Піонер».

У подальшому, 07.10.2020 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля» (орендар) укладено договір, відповідно до якого сторони дійшли згоди розірвати з 25.01.2021 договір оренди № б/н від 22.12.2010, який посвідчено приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу Балаховим Ю.Н. та зареєстрований в реєстрі за № 2368.

Відповідно до п. 2.4 договору оренди ЦМК орендар повертає Підприємство орендодавцю або юридичній особі, вказаній орендодавцем у порядку, визначеному чинним законодавством країни та цим договором.

25.01.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля» (орендар) та Державним підприємством «ДТЕК Добропіллявугілля-вибуток» (балансоутримувач) складено акт прийому-передачі, відповідно до якого орендар передав, а балансоутримувач прийняв державне майно єдиного (цілісного) майнового комплексу Державного підприємства «ДТЕК Добропіллявугілля», яке знаходилося в оренді згідно з договором оренди № б/н від 22.12.2010, у зв`язку з його розірванням.

Відповідно до додатку № 1 до вказаного вище акту повернення ЦМК було передано нерухоме майно та споруди, розміщені на наступних земельних ділянках (а.с. 142-165, том 3), а саме:

1. Нежитлова будівля робітничого клубу, яка знаходиться за адресою: м. Добропілля, провулок Молодіжний, будинок 2 та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1411500000:00:015:0172 загальною площею 0,2602 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 265),

2. Гаражі № 3, 4, 5, 6, 7, які знаходяться за адресою: м. Добропілля, "Автомобіліст" гаражне містечко, гараж 3,4,5,6,7 та розміщені на земельній ділянці з кадастровим номером 1411500000:00:030:0116 загальною площею 0,0415 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9408);

3. Будівля експедиторського пункту, яка знаходиться за адресою: м. Добропілля, вулиця Залізнича, будинок 39 та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1411500000:00:034:0218 загальною площею 0,3124 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9753);

4. Проммайданчик з під`їзним автошляхом вентиляційної свердловини шахти "Добропільська", який знаходиться за адресою: с. Ганнівка, вулиця Ходневича, будинок 149а та розміщений на земельних ділянках з кадастровим номером 1422081100:01:000:0920 загальною площею 1,9100 га та кадастровим номером 1422081100:01:000:0882 загальною площею 3,7463 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 3227, 3228, 3229);

5. Комплекс об`єктів нерухомості відокремленого підрозділу "Добропільського шахтобудівельного управління № 5", який знаходиться за адресою: м. Добропілля, вулиця Східна, будинок 1 та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422081100:01:000:0067 загальною площею 1,7954 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 11457, 11458, 11460, 11463-11467, 11470);

6. Проммайданчик вентиляційних шурфів № 39-40 (шахта "Алмазна"), який знаходиться за адресою: с. Ганнівка, вулиця Польова, будинок 1 та розміщений на земельній ділянці кадастровим номером 1422081100:01:000:0907 загальною площею 1,5336 та (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК : 89, 95, 96, 139, 147, 157, 159);

7. Проммайданчик дегазаційного пристрою шахти "Добропільська", який знаходиться за адресою: с. Ганнівка, вулиця Вишнева, будинок 3є та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422081100:01:000:0054 загальною площею 1,1000 га, (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 3085, 3086, 3087, 3208);

8. Проммайданчик ствола №4 шахти "Добропільська", який знаходиться за адресою: с. Ганнівка, вулиця Вишнева, будинок 3е, та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422081100:01:000:0056 загальною площею 2,0000 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК 3078, 3950, 3121, 3209)

9. Комплекс об`єктів проммайданчика повітряподаючого стовбура горизонт 500 м та будівля хлораторної шахти "Білицька" 500-го горизонту, які знаходиться за адресою: с. Красноярське, вул. Садова, будинок 2ж, 2з, та розміщені на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2051 загальною площею 3, 2093 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 1714, 1744, 1745, 1751, 1763, 1767, 1882);

10.Тракторно-бульдозерний парк, який знаходиться за адресою: с. Світле, вулиця Центральна, будинок 28 б та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2050 загальною площею 0,9459 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 1791, 1801);

11. Проммайданчик вентиляційного стовбура №1, який знаходиться за адресою: с. Красноярське, вулиця Садова, будинок 2е та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2052 загальною площею 1,7353 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 1748, 1749, 1750);

12. Проммайданчик вентиляційного стовбура №2, який знаходиться за адресою: с. Красноярське, вулиця Садова, будинок 2 д та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2053 загальною площею 1,0789 га ((порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 1743, 1762, 1776,);

13. Комплекс об`єктів нерухомості шахти "Водянська", який знаходиться за адресою: с. Світле, вулиця Центральна, будинок 26а та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2260 загальною площею 5,5736 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 1747, 1757, 1778, 1788);

14. Розчинно-бетонний вузол, який знаходиться за адресою: м. Добропілля, м. Білицьке, вулиця Будівельна, будинок 4, та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1411570300:00:015:0001 загальною площею 1,5171 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9980 - 9990);

15. Будівля гуртожитку, яка знаходиться за адресою: м. Добропілля, м. Білозерське, вулиця Єрмакова Олександра імені, будинок 21, та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1411570500:00:010:0009 загальною площею 0,1850 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 10001);

16. Комплекс об`єктів ремонтно-механічного заводу, який знаходиться за адресою: м. Добропілля, вулиця Залізнича, будинок 44 та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422082200:01:000:0953 загальною площею 6,2915 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 10779, 10789, 10793, 10798, 10800, 10807, 10808, 10809, 10818, 10824, 10812, 10813, 10814, 10817, 10819, 10820);

17. Комплекс об`єкті нерухомості, який знаходиться за адресою: м. Добропілля, вулиця Залізнича, будинок 42 та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1-22082200:01:000:0621 загальною площею 6,6208 та (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 10737 - 11039, 1042, 11047, 11050, 11053, 11102 - 11104, 11118, 11123, 11124, 11127, 11135, 11139, 11141, 11143, 11147, 11148, 11150, 11155, 11159- 11161, 11170, 11172);

18. Приймальноздавальний пункт шахти "Піонер, який знаходиться за адресою: с. Новоіверське, шахта "Піонер", будинок б/н та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387500:01:000:0811 загальною площею 0,0065 (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9755);

19. Проммайданчик шахти "Піонер" Д-1, який знаходиться за адресою: с. Степанівка, вулиця Степова, будинок 15в та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387500:01:000:0866 загальною площею 79,9307 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 7714, 7759);

20. Проммайданчик шахти "Піонер" Д-2, який знаходиться за адресою: с. Новоіверське, шахта "Піонер", будинок б/н та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387500:01:000:0753 загальною площею 19,6628 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 7654, 7656, 7670, 7673, 7682, 7692, 7705, 7709, 7715, 7722, 7726, 7727, 7729, 7732, 7735, 7741, 7742, 7744, 7756, 7757, 7760, 7761, 7764, 7765, 7772, 7774, 7779, 7780, 7782, 7797 - 7800, 7814, 7815, 7818 - 7820, 7822, 7826, 7828 - 7830, 7832, 7836, 7838, 7839, 7846-7848, 7842, 7861, 7862, 10732, 11482);

21. Проммайданчик шурфа №2, який знаходиться за адресою: с. Самійлівка, вулиця Польова, будинок 16 та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387500:01:000:0355 загальною площею 1,8534 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 5466, 5494, 5539 - 5541, 5697, 5698, 5720);

22. Проммайданчик шурфа №3,4, який знаходиться за адресою: с. Самійлівка, вулиця Центральна, будинок їв та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387500:01:000:0365 загальною площею 1,8343 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 5485, 5486, 5488, 5699, 7310, 11482);

23. Проммайданчик вентиляційного шурфа на пл. Ь3, який знаходиться за адресою: с. Новоіверське, шахта "Піонер", будинок б/н та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387500:01:000:0212 загальною площею 0,9192 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 7803);

24. Проммайданчик шурфа №1, який знаходиться за адресою: с. Курицине, вулиця Робоча, будинок 46 та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387300:01:000:1795 загальною площею 3,1860 га (порядкові номери складових частин об`єктав Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 5465, 5487, 5500, 5503, 5513, 5695, 5696, 5731);

25. Будівля прийомоздатчика вантажа, яка знаходиться за адресою: с. Курицине, вулиця Робоча, будинок 456 та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387300:01:000:1881 загальною площею 0,0031 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9760);

26. Будівля чергового стрілочного поста № 2, яка знаходиться за адресою: с. Курицине. вулиця Робоча, будинок 45в та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387300:01:000:1882 загальною площею 0,0032 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9757);

27. Будівля чергового залізничної станції, яка знаходиться за адресою: с. Курицине, вулиця Робоча, будинок 45а та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387300:01:000:1883 загальною площею 0,0069 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9759);

28. Будівля чергового стрілочного поста №1, яка знаходиться за адресою: с. Курицине, вулиця Робоча, будинок 45г та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387300:01:000:1884 загальною площею 0,0038 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 9758).

Для здійснення повного циклу виробничої діяльності Державного підприємства «Добропіллявугілля-видобуток» були передані споруди, що є приналежністю головної речі в розумінні статті 186 Цивільного кодексу України, відповідно сотворені для обслуговування шахт Водянська, Білицька та Новодонецька і тому вони не знайшли своє відображення в Додатку №1 до акту повернення ЦМК, а саме:

1. Породний відвал шахти «Водянська», який знаходиться за адресою: Донецька область, Добропільський район, Світлівська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2102 загальною площею 6,8724 га.

2. Породний відвал шахти «Білицька», який знаходиться за адресою: Донецька область, Добропільський район, Світлівська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2024 загальною площею 21,2000 га.

3. Породний відвал шахти «Новодонецька», який знаходиться за адресою: Донецька область, Олександрівський район, Спасько-Михайлівська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці кадастровим номером 1422088000:01:000:2024 загальною площею 21,2000 га.

Також були передані споруди, які не підлягають державній реєстрації відповідно до діючого законодавства України, а саме:

1) Ставок-відстійник шахти «Білицька», який знаходиться за адресою: Донецька область, Добропільський район, Світлівська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422088000:01:000:2054 загальною площею 1,7436 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 1809);

2) Ставок-відстійник шахти «Добропільська», який знаходиться за адресою: Донецька область, Добропільський район, Добропільська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1422082200:01:000:0030 загальною площею 4,0000га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 3263);

3) Технічний резервуар б. Водяна 1 шахти «Піонер» який знаходиться за адресою: Донецька область, Олександрівський район Степанівська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387500:01:000:0211 загальною площею 3,7670 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 1809);

4) Залізнична колія шахти «Новодонецька», яка знаходиться за адресою: Донецька область, Олександрівський район, Спасько-Михайлівська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщена на земельній ділянці з кадастровим номером 1420387300:01:000:1885 загальною площею 3,0495 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 5723);

5) Лінія електропередачі № 3 шахти «Піонер», яка знаходиться за адресою Донецька область, Олександрівський район, Спасько-Михайлівська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщена на наступних земельних ділянках:

· з кадастровим номером 1420387300:01:000:1864, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:1863, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0804, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0803, загальною площею 0,0003 га

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0802, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0799, загальною площею 0,0003 га;

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0798, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0797, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0796, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0794, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0793, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0792, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0791, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0790, загальною площею 0,0003 га,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0789, загальною площею 0,0003 га ,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0787, загальною площею 0,0003 га ,

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0786, загальною площею 0,0003 га

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0795, загальною площею 0,0014 га

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0805, загальною площею 0,0014 га

з кадастровим номером 1420387300:01:000:0788, загальною площею 0,0014

(порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 7712);

6) Технічний резервуар б. Водяна 2 шахти «Піонер» який знаходиться за адресою: Донецька область, Олександрівський район, Іверська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420383300:01:000:0298 загальною площею 3,0295 га (порядковий номер об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 7683);

7) Вентиляційний шурф № 3 шахти «Піонер», який знаходиться за адресою: Донецька область, Олександрівський район, Іверська сільська рада (за межами населеного пункту) та розміщений на земельній ділянці з кадастровим номером 1420383300:01:000:0299 загальною площею 0,9910 га (порядкові номери складових частин об`єкта в Додатку №1 до акту повернення ЦМК: 7791, 7640).

Наказом Міністерства енергетики України № 50 від 02.04.2021 встановлено, що майно, прийняте новоствореним державним підприємством «Добропіллявугілля-видобуток» на баланс від ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» вноситься до його статутного капіталу та закріплюється за ним на праві господарського відання.

Так, відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 22.06.2021 № 262599981 Державне підприємство «Добропіллявугілля-видобуток» здійснило перереєстрацію вищезазначеного нерухомого майна, на праві господарського відання, окрім споруд, які не підлягають державній реєстрації в силу законодавства України.

Позивач вказує, що з 25.01.2022 ДП «Добропіллявугілля» веде безперервну господарську діяльність по видобутку вугілля на земельних ділянках з використанням ЦМК ДП «Добропіллявугілля». З того ж періоду, позивач не може реалізовувати свої права та самостійно здійснювати господарювання на спірних земельних ділянках. Тобто позивач більше не є орендарем ЦМК ДП «Добропіллявугілля» та не має фізичного доступу до нього та земельних ділянок, на яких розміщується ЦМК.

З огляду на припинення права оренди ЦМК «Добропіллявугілля» та поверненням всіх об`єктів нерухомості на баланс Державного підприємства «Добропіллявугілля-видобуток», ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» звернулось до Донецької обласної державної адміністрації з листом № 1/55 від 03.02.2021, яким надіслано для підписання додаткові угоди про розірвання вищезазначених договорів оренди землі.

Донецька обласна державна адміністрація листом № 0.6/19-1674/4-21 від 01.04.2021 у відповідь повідомила, що для вирішення порушеного питання ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» необхідно:

- надати перелік нерухомого майна, що повернуто із оренди, із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок на яких таке майно розташоване;

- привести у відповідність умови запропонованих ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» угод щодо розірвання договорів оренди землі, а саме передбачити повернення земельних ділянок за актом приймання-передачі та виключити положення щодо розірвання договорів з 25.01.2021.

Листом № 2-1/327 від 28.04.2021 ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» направило Донецької обласної державної адміністрації перелік нерухомого майна, що повернуто із оренди, із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок на яких таке майно розташоване, та відповідні додаткові угоди щодо розірвання договорів оренди землі під об`єктами нерухомості, які були повернуті. Також у даному звернені ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» повторно звернуло увагу та надало позицію, чому договори оренди землі повинні бути розірвані саме з 25.01.2021 та чому не можливе підписання актів приймання-передачі земельних ділянок.

Разом з тим, листом від 27.05.2021 № 0.2/19-2686/4-21 Донецька обласна державна адміністрація відмовила ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» у розірванні договорів оренди землі, у зв`язку з незгодою щодо розірвання договорів оренди землі з 25.01.2021, а також зазначила, що відповідні земельні ділянки повинні бути повернуті шляхом підписання актів приймання-передачі земельних ділянок.

Вказані обставини і стали підставою для звернення ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» з даним позовом до суду.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд апеляційної інстанції при прийнятті постанови

Імперативними приписами статті 269 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши наведені в апеляційній скарзі доводи та надані заперечення, заслухавши пояснення представників учасників справи, перевіривши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів дійшла до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договори та інші правочини.

За приписами статті 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Стаття 1 Закону України «Про землеустрій» містить визначення поняття «цільове призначення земельної ділянки», згідно з яким це є її використання за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

Згідно зі статтею 180 Господарського кодексу України строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов`язання сторін, що виникли на основі цього договору.

Відповідно до статті 631 Цивільного кодексу України час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору, є строком дії останнього.

За змістом частини 1 статті 763 Цивільного кодексу України договір найму укладається на строк, встановлений договором.

Як зазначалось вище, у зв`язку з розірванням договору оренди № б/н від 22.12.2010 25.01.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля» (орендар) передало Державному підприємству «ДТЕК Добропіллявугілля-вибуток» (балансоутримувачу) за актом прийому-передачі державне майно єдиного (цілісного) майнового комплексу Державного підприємства «ДТЕК Добропіллявугілля».

Крім того, як підтверджено матеріалами справи, згідно наказу Міністерства енергетики України № 50 від 02.04.2021 майно, прийняте новоствореним Державним підприємством «Добропіллявугілля-видобуток» на баланс від ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» вноситься до його статутного капіталу та закріплюється за ним на праві господарського відання.

Державне підприємство «Добропіллявугілля-видобуток» здійснило перереєстрацію вищезазначеного нерухомого майна, на праві господарського відання, окрім споруд, які не підлягають державній реєстрації в силу законодавства України, що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 22.06.2021 № 262599981.

Отже, з огляду на припинення договору оренди ЦМК ДП «Добропіллявугілля» та повернення усіх об`єктів нерухомості на баланс ДП «Добропіллявугілля-видобуток», позивач фактично припинив користуватися спірними земельними ділянками з 25.01.2021, у зв`язку з чим звернувся до відповідача та просив розірвати договори оренди земельних ділянок.

Згідно зі статтею 291 Господарського кодексу України одностороння відмова від договору оренди не допускається.

Частинами 1, 2 статті 651 Цивільного кодексу України встановлено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно з частиною 1 статті 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

В свою чергу умовами пунктів 33 договір оренди дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою;

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки. Яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Таким чином, припинення земельних орендних правовідносин може відбуватися як у добровільному порядку за згодою сторін, за їх волевиявленням, так і у встановлених законодавством випадках на вимогу однієї з сторін за рішенням суду незалежно від волевиявлення іншої сторони, в тому числі й органу місцевого самоврядування, як органу розпорядження землею.

При цьому, відповідно до частини 3 статті 653 Цивільного кодексу України, якщо договір змінюється або розривається в судовому порядку, зобов`язання змінюється або розривається з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили. У зв`язку з цим договір підлягає розірванню з моменту набрання рішенням законної сили.

З огляду на викладене, а також те, що підставами розірвання договору є припинення договору оренди ЦМК ДП «Добропіллявугілля» та передача його на баланс третій особі - ДП «Добропіллявугілля-видобуток», тобто припинення використання земельної ділянки з метою, визначеною при укладенні спірних договорів оренди земельної ділянки, колегія суддів дійшла до висновку щодо наявності підстав для їх розірвання.

При цьому, колегія суддів визнає безпідставним посилання суду першої інстанції на положення частини 1 статті 31 Закону України «Про оренду землі», оскільки нею передбачено перехід права оренди земельної ділянки у зв`язку з переходом права власності на будівлі та споруди.

Однак, у даному випадку, ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» не було власником ЦМК ДП «Добропіллявугілля», відповідно перехід права власності на будівлі та споруди до ДП «Добропіллявугілля-видобуток» не відбувався. Майно було і залишилось у державній власності та передано на баланс ДП «Добропіллявугілля-видобуток» та закріплено за ним на праві постійного господарського відання.

Отже, у даному випадку суд першої інстанції не у повному обсязі дослідив дане питання та послався на норми права, які регулюють перехід права власності на будівлі та споруди, у зв`язку з чим неправильно встановив обставини, які мають значення для справи.

Колегія суддів зазначає також, що подібність правовідносин означає, зокрема, тотожність суб`єктного складу учасників відносин, об`єкта та предмета правового регулювання, а також умов застосування правових норм (зокрема часу, місця, підстав виникнення, припинення та зміни відповідних правовідносин). Зміст правовідносин з метою з`ясування їх подібності у різних рішеннях суду (судів) касаційної інстанції визначається обставинами кожної конкретної справи (аналогічну правову позицію викладено у постанові Верховного Суду України від 06.09.2017 у справі №910/3040/16).

При цьому як судові рішення у справах зі спорів, що виникли із подібних правовідносин, належить розуміти рішення у тих справах, де однаковими є предмет і підстави позову, зміст позовних вимог, встановлені фактичні обставини, а також матеріально-правове регулювання спірних відносин.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає посилання суду першої інстанції на постанову Верховного Суду від 23.05.2019 у справі № 922/109/18 необґрунтованим, оскільки у даній постанові зроблені правові висновки стосовно переходу права оренди на земельні ділянки, у зв`язку з переходом права власності на будівлі та споруди, що у даному випадку не відбувалось. Отже правовідносини, які виникли між сторонами та встановлені судом обставини у справі №922/109/18 є відмінні від правовідносин, що виникли між сторонами у даній справі.

Висновки суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів дійшла до висновку про задоволення позовних вимог ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» та розірвання з 25.01.2021 договорів оренди земельних ділянок згідно переліку, що міститься у прохальній частині позовної заяви.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 275 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове рішення у відповідній частині або змінити рішення.

Відповідно до частини 1 статті 277 Підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: 1) нез`ясування обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; 3) невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, встановленим обставинам справи; 4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, рішення Господарського суду міста Києва від 01.02.2021 у справі №910/12815/21 - скасуванню з прийняттям нового судового рішення.

Відповідно до статті 129 Господарського кодексу України судовий збір за подання апеляційної скарги покладається на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 129, 269, 270, 273, пунктом 2 частини 1 статті 275, статтями 277, 282, 284 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля» на рішення Господарського суду міста Києва від 01.02.2022 у справі №910/12815/21 задовольнити.

Рішення Господарського суду міста Києва від 01.02.2022 у справі №910/12815/21 скасувати.

Прийняти нове рішення, яким позов задовольнити у повному обсязі.

Визнати розірваними з 25.01.2021 наступні договори оренди земельних ділянок, укладені між Донецькою обласною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДТЕК Добропіллявугілля»:

1) договір оренди № б/н від 21.07.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1411500000:00:015:0172, загальною площею 0,2602 га для обслуговування та експлуатації нежитлової будівлі робітничого клубу;

2) договір оренди № б/н від 06.07.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1411500000:00:030:0116, загальною площею 0,0415 га для експлуатації та обслуговування гаражів №№ 3, 4, 5, 6, 7 гаражного містечка «Автомобіліст»;

3) договір оренди № б/н від 09.08.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1411500000:00:034:0218, загальною площею 0,0274 га для обслуговування та експлуатації експедиторського пункту;

4) договір оренди № б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0920, загальною площею 1,9100 га для розміщення вентиляційної свердловини та під`їзного автошляху;

5) договір оренди № 2618-ДУ від 24.06.2020 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0882, загальною площею 3,7463 га для розміщення повітроподавальної свердловини та під`їзної технологічної дороги до неї з метою видобування вугілля;

6) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0067, загальною площею 1,7954 га для обслуговування промислової бази;

7) договір оренди № б/н від 14.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0907, загальною площею 1,5336 га для розміщення та експлуатації проммайданчика вентиляційних шурфів № 39-40;

8) договір оренди № б/н від 27.11.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0054, загальною площею 1,100 га для розміщення проммайданчика дегазаційної установки;

9) договір оренди № б/н від 01.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422081100:01:000:0056, загальною площею 2,000 га для розміщення проммайданчика стовбура № 4;

10) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2051, загальною площею 3,2093 га для розміщення та експлуатації вентиляційного стовбура Горизонт 500 м та будівлі хлораторної;

11) договір оренди № б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2050, загальною площею 0,9459 га для розміщення та експлуатації тракторно-бульдозерного парку;

12) договір оренди № б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2102, загальною площею 6,8724 га для обслуговування та експлуатації породного відвалу шахти «Водянська» шахти «Білицька»;

13) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2052, загальною площею 1,7353 га для обслуговування та експлуатації проммайданчика вентиляційного стовбура № 1;

14) договір оренди № б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2053, загальною площею 1,0789 га для розміщення та експлуатації проммайданчика вентиляційного стовбура № 2;

15) договір оренди № б/н від 23.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2054, загальною площею 1,7436 га для розміщення та експлуатації ставка-відстійника шахти «Білицька»;

16) договір оренди №б/н від 18.12.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2024, загальною площею 21,2000 га для експлуатації та обслуговування породного відвалу шахти «Білицька»;

17) договір оренди №б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422088000:01:000:2260, загальною площею 5,5736 га для експлуатації та обслуговування об`єктів нерухомості шахти «Водянська»;

18) договір оренди № 2706-ДУ від 01.11.2020 земельної ділянки з кадастровим номером 1411570300:00:015:0001, загальною площею 1,5171 га для експлуатації та обслуговування будівель та споруд розчинно-бетонного вузла;

19) договір оренди № б/н від 14.07.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1411570500:00:010:0009, загальною площею 0,1850 га для експлуатації будівлі гуртожитку;

20) договір оренди №б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422082200:01:000:0953, загальною площею 6,2915 га для розміщення та експлуатації об`єктів ремонтно-механічного заводу;

21) договір оренди №б/н від 22.01.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1422082200:01:000:0621, загальною площею 6,6208 га для експлуатації та обслуговування комплексу об`єктів нерухомості;

22) договір оренди № б/н від 27.11.2015 земельної ділянки з кадастровим номером 1422082200:01:000:0030, загальною площею 4,000 га для розміщення ставка-відстійника;

23) договір оренди № 1946-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0811, загальною площею 0,0065 га для експлуатації та обслуговування приймально-здавального пункту (вагова) шахти «Піонер»;

24) договір оренди № 2557-ДУ від 06.09.2019 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0866, загальною площею 79,9307 га для експлуатації та обслуговування проммайданчика шахти «Піонер» Д-1;

25) договір оренди № б/н від 29.05.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0211, загальною площею 3,7670 га для експлуатації та обслуговування технічного резервуару б. Водяна 1 шахти «Піонер»;

26) договір оренди № 1949-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0753, загальною площею 19,6628 га для обслуговування проммайданчика шахти «Піонер» Д-2;

27) договір оренди № б/н від 09.08.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0355, загальною площею 1,8534 га для обслуговування та експлуатації шурфа № 2 шахти «Новодонецька»;

28) договір оренди № 1948-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0365, загальною площею 1,8343 га для обслуговування та експлуатації промислового майданчика шурфів №№ 3, 4 шахти «Новодонецька»;

29) договір оренди № 1947-ДУ від 18.05.2016 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387500:01:000:0212, загальною площею 0,9192 га для обслуговування та експлуатації промислового майданчика вентиляційного шурфа на пл. L3;

30) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1885, загальною площею 3,0495 га для розміщення та експлуатації залізничної станції «Новодонецька»;

31) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1864, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

32) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1863, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

33) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0804, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

34) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0803, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

35) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0802, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

36) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0799, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

37) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0798, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

38) договір оренди №б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0797, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

39) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0796, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

40) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0794, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

41) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0793, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

42) договір оренди №б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0792, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

43) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0791, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

44) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0790, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

45) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0789, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

46) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0787, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

47) договір оренди № б/н від 18.04.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0786, загальною площею 0,0003 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

48) договір оренди № б/н від 21.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0795, загальною площею 0,0014 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

49) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0805, загальною площею 0,0014 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

50) договір оренди № б/н від 27.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:0788, загальною площею 0,0014 га для розміщення та експлуатації ЛЕП № 3 шахти «Піонер»;

51) договір оренди № б/н від 18.04.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1795, загальною площею 3,1860 га для розміщення та експлуатації шурфа № 1 автодороги шахти «Новодонецька»;

52) договір оренди № б/н від 18.04.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1794, загальною площею 36,3981 га для розміщення та експлуатації породного відвалу шахти «Новодонецька»;

53) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1881, загальною площею 0,0031 га для розміщення та експлуатації нежитлової будівлі, будівлі прийомоздатчика вантажа;

54) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1882, загальною площею 0,0032 га для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі, будівлі чергового стрілочного поста № 2;

55) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1883, загальною площею 0,0069 га для обслуговування нежитлової будівлі, будівлі чергового залізничної станції;

56) договір оренди № б/н від 06.03.2018 земельної ділянки з кадастровим номером 1420387300:01:000:1884, загальною площею 0,0038 га для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі, будівлі чергового стрілочного поста № 1;

57) договір оренди № 2195-ДУ від 14.09.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420383300:01:000:0298, загальною площею 3,0295 га для експлуатації та обслуговування технічного резервуару б. Водяна 2 шахти «Піонер»;

58) договір оренди № 2196-ДУ від 14.09.2017 земельної ділянки з кадастровим номером 1420383300:01:000:0299, загальною площею 0,9910 га для експлуатації та обслуговування вентиляційного шурфа № 3 шахти «Піонер»

Стягнути з Донецької обласної державної адміністрації (84306, донецька область, м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого,6, ідентифікаційний код 00022473) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Добропіллявугілля" (85004, Донецька область, м. добропілля, вул.. Івана Франка, 19, кімната 103, ідентифікаційний код: 37014600) 131660 (сто тридцять одна тисяча шістсот шістдесят) грн 00 коп. судового збору за подання позову. Видати наказ.

Стягнути з Донецької обласної державної адміністрації (84306, донецька область, м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого,6, ідентифікаційний код 00022473) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Добропіллявугілля" (85004, Донецька область, м. Добропілля, вул.. Івана Франка, 19, кімната 103, ідентифікаційний код: 37014600) 197490 (сто дев`яності сім тисяч чотириста дев`яносто) грн 00 коп. судового збору за подання апеляційної скарги. Видати наказ.

Видачу наказів доручити Господарському суду міста Києва.

Матеріали справи № 910/12815/21 повернути до Господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у порядку, передбаченому статтями 286-291 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст складено: 22.12.2022.

Головуючий суддя А.І. Тищенко

Судді Ю.Б. Михальська

І.М. Скрипка

Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу107994225
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/12815/21

Постанова від 14.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Окрема думка від 21.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 21.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 29.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 12.09.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні