Рішення
від 14.12.2022 по справі 161/15547/22
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/15547/22

Провадження № 2-о/161/346/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2022 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Олексюка А.В.,

при секретарі - Гичці М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Луцька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , заінтересовані особи Боратинська сільська рада Луцького району, про встановлення факту родинних відносин,-

в с т а н о в и в :

08.11.2022 ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про встановлення факту родинних відносин.

Покликається на ті обставини, що він є спадкоємцем тане може оформити свідоцтво про право на спадщину на майно, що залишилось після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказує, що документи, як підтверджують родинні відносини містять помилки, а саме: в паспорті, свідоцтві про смерть, документах, що підтверджують право власності на майно зазначено прізвище « ОСОБА_3 », а не « ОСОБА_3 ».

Дані обставини позбавляють можливості заявника реалізувати свої спадкові права на спадщину, що відкрилась після смерті матері, у зв`язку з чим виникла необхідність у встановленні факту родинних відносин.

Посилаючись на вищенаведене, заявник просить суд встановити факт родинних відносин між ним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та його матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник спільно зі своїм представником адвокатом Солтисюком А.П. подали заяву про розгляд справи без їхньої участі. Заяву просили задовольнити у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Боратинської сільської ради Луцького району в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином судом повідомлений про час, дату та місце розгляду.

Дослідивши матеріали справи та докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що заява підставна та підлягає до задоволення.

За ч. 1ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Пунктом 5 частини другоїстатті 293 ЦПК Українивизначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За змістом пункту 1 частини першоїстатті 315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин.

Згідно зіст.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Прізвище заявника вказане ОСОБА_4 , що підтверджується копією паспорта, серії НОМЕР_1 , копією посвідчення ветеранів війни, серії НОМЕР_2 , копією довідки про присвоєння ідентифікаційного номера від 27.04.1998, копією пенсійного посвідчення № НОМЕР_3 серії НОМЕР_4 (а.с.3-6).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 03.05.1967, ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Лаврів, Луцького району народився ОСОБА_1 , батьками якого вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_2 (а.с.7).

В паспорті, серії НОМЕР_6 виданим Луцьким РВ УМВС України у Волинській області 02.10.2000р. та свідоцтві про смерть, серії НОМЕР_7 від 09.10.2017р, вказано прізвище ОСОБА_6 (а.с.8-9).

Відповідно до довідки Боратинської сільської ради Луцького району ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня своє смерті була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 зі своїм сином ОСОБА_1 (а.с.10).

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 звертався до Луцької районної державної нотаріальної контори Волинської області Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Львів) з метою прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Однак, нотаріус надав йому роз`яснення про те, що за наявними у спадковій справі документами встановити факт родинних відносин між ним та спадкодавцем неможливо через розбіжності в прізвищі спадкодавця (відповідь від 29.09.2022 №635/02-14) (а.с.13).

Вищевказане, у своїй сукупності, дає підстави для беззаперечного висновку, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2

Згідно з абз. 2 п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України за №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Згідно п. 7постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» №5 від 31.03.1995, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Так факт, про вставлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки надає правові підстави для реалізації спадкових прав після смерті матері.

Заявник не має іншої можливості довести факт родинних відносин між ним та ОСОБА_2 , як сином та матір`ю.

Таким чином, суд вважає, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.2,4, ч.3 ст.12,315,319 ЦПК України, суд-

в и р і ш и в:

Заяву задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриття чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Боратинська сільська рада, адреса: Луцький район, с. Боратин, вул. Центральна, 20, код ЄДРПОУ 04332207.

Суддя Луцького міськрайонного суду А.В. Олексюк

Дата ухвалення рішення14.12.2022
Оприлюднено26.12.2022

Судовий реєстр по справі —161/15547/22

Рішення від 14.12.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні