Рішення
від 18.10.2022 по справі 369/14493/20
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/14493/20

Провадження № 2/369/666/22

РІШЕННЯ

Іменем України

18.10.2022 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді: Волчко А.Я.,

за участі секретаря: Миголь А.А.

за участі представника позивача: ОСОБА_1 ,

за участі відповідача: ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

18.11.2020 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» звернулося до Голосіївського районного суду міста Києва з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що згідно п. 1 Статуту, ОСББ «Дорошенка 9» створено власниками квартир та нежитлових приміщень (далі - співвласники) багатоквартирного будинку за адресою АДРЕСА_1 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Указаний вище житловий будинок знаходиться на балансі ОСББ «Дорошенка 9».

За власниками квартири АДРЕСА_2 ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , виникла заборгованість по оплаті комунальних послуг, послуг з утримання будинку та прибудинкової території, членських внесків із розрахунку за період з 01.10.2017 р. по 31.10.2020 р. у розмірі 23 449,37 (дванадцять три тисячі чотириста сорок дев`ять) гривень 37 копійок, що складається з наступних показників.

Компенсація за спожиту електроенергію - 1841,28 (одна тисяча вісімсот сорок одна) гривня 28 копійок. У вказаний період електропостачання та облік спожитої електроенергії здійснювалось через ОСББ «Дорошенка 9» на підставі Договору про постачання електричної енергії №000220064707 від 12.11.2014 укладеного між ОСББ «Дорошенка 9» та Києво-Святошинським РП ПАТ «Київобленерго». Відповідно до Протоколу Загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 23 червня 2015 року номер 2306/15-1, компенсація спожитої електроенергії співвласниками відбувається на підставі показників лічильників за тарифами встановленими Київобленерго для ОСББ.

Показник лічильника з якого облік споживання електроенергії ведеться по їхнім власним особовим рахункам (по-квартирно) надано Києво-Святошинським РП ПАТ Київобленерго».

Компенсація за послуги водовідведення - 3 896,70 (три тисячі вісімсот дев`яносто шість) гривень 70 копійок. Оплата послуг водовідведення здійснюється через ОСББ Дорошенка 9», на підставі Договору №201726 укладеного з ТОВ "Профцентр АРМАДА" від 29 грудня 2017 року відповідно.

Внески співвласників ОСББ «Дорошенка 9» - 9 883,91 (дев`ять, тисяч вісімсот вісімдесят три) гривні 91 копійка. Розмір внесків співвласників ОСББ «Дорошенка 9» затверджено протоколами Загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9», доданими до позовної заяви.

Одноразовий внесок на придбання та встановлення насосу для водопостачання - 2000,00 (дві тисячі) гривень 00 копійок - на підставі Протоколу зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 29.10.2019 року.

Внески на придбання та встановлення загальнобудинкової системи очистки води - -6000,00 (шість тисяч) гривень 00 копійок - на підставі Протоколу зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 29.10.2019 року.

Відповідачі в повному обсязі користувався житлово-комунальними послугами, претензії щодо надання неякісних житлово-комунальних послуг у відповідача відсутні.

Право власності відповідачів на квартиру підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру прав на нерухомо майно №208720831.

Представник позивача просив стягнути солідарно з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 заборгованість у розмірі 23449,37 грн. на користь позивача та стягнути з відповідачів судовий збір.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 26.03.2021 року позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Дорошенка 9 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості передано за підсудністю до Києво-Святошинського районного суду Київської області.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями головуючому судді Волчку А.Я. дану справу передано 30 червня 2021 року.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 02.07.2021 року відкрито позовне провадження у цивільній справі в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

У судове засідання з`явився представник позивача, на позовних вимогах наполягав та просив їх задовольнити у повному обсязі.

У судове засідання з`явився відповідач ОСОБА_2 , проти позову заперечувала, просила відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

У судове засідання відповідач ОСОБА_3 не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи його було повідомлено належним чином, не надав заяву про розгляд справи без його участі, правом надати відзив не скористався, причини неявки суду не відомі.

У судове засідання відповідач ОСОБА_4 не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справи її було повідомлено належним чином, не надала заяву про розгляд справи без її участі, правом надати відзив не скористалася, причини неявки суду не відомі.

Суд, заслухавши обґрунтування та заперечення сторін та їх представників, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Згідност. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно дост.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дост. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до ч.1, 6ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з ч.1, 2ст. 77 ЦПК Україниналежними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно дост.79 ЦПК Українидостовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Судом встановлено, що відповідно до інформаційної довідки № 208720831 від 12.05.2020 року та відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_3 , належить на праві приватної спільної часткової власності ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_2 по 1/3 частині; право власності зареєстровано з 12.03.2015 року.

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Дорошенка 9, зареєстровано в реєстрі від 09 січня 2014 року, отримало код ЄДРПОУ: 39046655, розташоване за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Гатне, вул. Дорошенка, буд. 9, має керівника ОСОБА_1 ; вид діяльності комплексне обслуговування об`єктів.

Згідно п. 1 ч. І Статуту ОСББ «Дорошенка 9», ОСББ створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку за адресою АДРЕСА_1 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Указаний вище житловий будинок знаходиться на балансі ОСББ «Дорошенка 9».

Відповідно до п.2 ч. V співвласники зобов`язанні своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно ч.2 статуту ОСББ «Дорошенка 9»,, метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, виконання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим статутом.

Відповідно до вимог частини першої статті1, частини першої статті4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»об`єднання співвласників багатоквартирного будинку є юридичною особою, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (частина четвертастатті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Відповідно достатті 3 ЦК Українипринципи справедливості, добросовісності та розумності є однією із фундаментальних засад цивільного права, спрямованою, у тому числі, на утвердження у правовій системі України принципу верховенства права. При цьому добросовісність означає прагнення особи сумлінно використовувати цивільні права та забезпечити виконання цивільних обов`язків, що зокрема підтверджується змістом частини третьоїстатті 509 цього Кодексу. Отже, законодавець, навівши у текстіЦК Українизазначений принцип, установив у такий спосіб певну межу поведінки учасників цивільних правовідносин, тому кожен із них зобов`язаний сумлінно здійснювати свої цивільні права та виконувати цивільні обов`язки, у тому числі передбачати можливість завдання своїми діями (бездіяльністю) шкоди правам та інтересам інших осіб. Цей принцип не є суто формальним, оскільки його недотримання призводить до порушення прав та інтересів учасників цивільного обороту.

Частиною четвертоюстатті 319 ЦК Українипередбачено, що власність зобов`язує.

Статтею 322 ЦК Українивизначено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини першоїстатті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», чинної на час виникнення спірних правовідносин, залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Відповідно до пункту 1 частини першоїстатті 20 цього Законуспоживач має право, зокрема, одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг.

Такому праву прямо відповідає визначений у пункті 5 частини третьої статті 20 Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначеніЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до частини четвертоїстатті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання.

Частинами першою, сьомоюстатті 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»передбачено, що для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

Таким чином, відсутність письмового договору виключає можливість нарахування оплат, оскільки згідно із зазначеними вище нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Частиною 1статті 76 ЦПК Українипередбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зст. 77 ЦПК Україниналежними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ч. ч. 1, 5, 6, 7ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно зст. 89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Оцінка доказів - завершальний етап процесу доказування. Вона полягає в перевірці судом доброякісності засобів доказування, що має на меті визначити їх доказову силу.

Оскільки на час вирішення справи відсутні судові рішення про визнання рішень ОСББ «Дорошенка 9» недійсними, тому при вирішенні спору та перевірки поданих розрахунків, суд приймає подані рішення, оригінали яких оглянуті в судовому засіданні.

Так, встановлено, що відповідно до протоколу № 2306/15-1 Загальних зборів ОСББ «Дорошенка 9» від 23 червня 2015 року, встановлено дату початку сплати членських внесків (квартплати) - 01 жовтня 2016 року. До моменту початку сплати членських внесків власники квартир сплачують ОСББ лише компенсацію за спожиті ними послуги, а саме: електропостачання, водовідведення, вивезення ТПВ, тощо відповідно до укладених ОСББ Договорів. Розмір компенсації вартості спожитої електроенергії розраховується на основі показників лічильників, окрім електропостачання загальних приладів та територій яке сплачується мешканцями пропорційно до спожитої ними електроенергії. Розмір вартості послуг з водовідведення розраховується на основі показників опломбованих лічильників, а за відсутності останніх, або за відсутності доступу представників ОСББ до лічильника, оплата здійснюється з розрахунку 4 куб. на одну особу фактично проживаючу в квартирі на місяць.

Згідно до протоколу зборів ОСББ «Дорошенка 9» , проведених 28.11.2016 року, від 16.12.2016 року затверджено кошторис ОСББ «Дорошенка 9» на 2017 рік, затверджено статут ОСББ «Дорошенка 9» в новій редакції; затверджено кошторис ОСББ «Дорошенка 9» на 2017 рік з місячним тарифом 4,63 грн. за 1 кв.м.; зобов`язано власників всіх квартир встановити лічильники NP-06 TD MME.1F.1SM-U.

Відповідно до проколу Загальних зборів ОСББ «Дорошенка 9» від 12.09.2017 року збільшено суму витрат на рік п. 2.6 Кошторису «Резервування коштів» з «12 000» на «19 000»; збільшено суму витрат на рік п. 2.7 Кошторису «Ремонтний фонд дому» з «6000» на «10 000»; затверджено правила експлуатації системи водовідведенням та оплати вартості послуг водовідведення ОСББ «Дорошенка 9».

Згідно протоколу Загальних зборів ОСББ «Дорошенка 9» від 29.10.2019 року вирішено придбати та встановити загально-будинкову систему очистки води вартістю до 150 тис. грн.; встановити додатковий платіж у розмірі 1000, 00 грн. з квартири на 06 місяців, починаючи з 01.11.2019 року; придбати та встановити насос для водопостачання; затвердити Кошторис ОСББ «Дорошенка 9» на 2020 рік та встановити місячний платіж на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 5 грн 34 коп. за 1 м2.

Згідно довідки про стан заборгованості від 31.10.2020 року заборгованість квартири АДРЕСА_2 становить - 23621,89 грн., в тому числі: компенсація за спожиту електроенергію 1841,28 грн. за період з 01.10.2017 року по 31.10.2018 року, з врахуванням початкового показника лічильника 4462 кВт та кінцевого показника лічильника 5558 кВт, тобто спожитих за зазначений період 1096 кВт за тарифом 1,68 грн/кВт.

У вказаний період електропостачання та облік спожитої електроенергії здійснювалось через ОСББ «Дорошенка 9» на підставі Договору про постачання електричної енергії № 000220064707 від 12.11.2014 року, укладеного між ОСББ «Дорошенка 9» та Києво-Святошинським РП ПАТ «Київобленерго».

Компенсація за послуги водовідведення становила станом на 30 жовтня 2020 року 3896,70 грн., за тарифом 19,44 грн./1м. куб у період з 01.10.2017 року по 31.12.2017 року, та 18,30 грн./1м. куб у період з 01.01.2018 року по 31.10.2020 року.

Тариф 19,44 грн/м2 - Оплата послуг водовідведення здійснюється через ОСББ «Дорошенка 9», на підставі Договору укладеного з ТОВ "Профцентр АРМАДА" від 11.11.2014 року номер 2014010 (доп повідомлення від ТОВ "Профцентр АРМАДА від 15.12.2016 року №27).

Тариф 18,30 грн/м2 - Оплата послуг водовідведення здійснюється через ОСББ «Дорошенка 9», на підставі Договору укладеного з ТОВ "Профцентр АРМАДА" від 01.11.2014 року номер 2014010 (доп повідомлення від ТОВ "Профцентр АРМАДА" від 15.12.2016 року №27).

Порядок компенсації послуг водовідведення співвласниками визначається за період з 01.04.2017 року - по 31.10.2017 року - Відповідно до Протоколу Загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 23 червня 2015 року номер 2306/15-1, розмір компенсації вартості послуг з водовідведення розраховується на основі показників опломбованих лічильників, а за відсутності останніх, або за відсутності доступу представників ОСББ до лічильника, оплата здійснюється з розрахунку 4 куб. на одну особу фактично проживаючу в квартирі на місяць. Доступ до показників лічильника встановленого в квартирі номер АДРЕСА_2 в цей період часу - був відсутній. За період з 01.11.2017 року - по 30.04.2020 року - Відповідно до Правил експлуатації системи водовідведенням та оплати вартості послуг водовідведення ОСББ «Дорошенка 9», затверджених Протоколом зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 25.09.2017 року.

Внески співвласників ОСББ «Дорошенка 9» становлять 9883,91 грн., які були нараховані відповідачам у період з 01.10.2017 року по 31.12.2019 року у розмірі 6925,55 грн. (розмір внеску 4,63 грн./ м. кв. на 55,40 м.кв квартири), та у період з 01.01.2020 року по 31.10.2020 року 2958,36 грн. (розмір внеску 5,34 грн./ м. кв. на 55,40 м.кв квартири).

Розмір внесків співвласників ОСББ «Дорошенка 9» в період з 01 жовтня по 31.12.2016 року було встановлено Протоколом Загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенко 9» від 23 червня 2015 року номер 2306/15-1. В період з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року - Протоколом зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 16.12.2016 року. В період з 01 січня 2020 року по 30 квітня 2020 року Протоколом зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 29.10.2019 року.

Одноразовий внесок на придбання та встановлення насосу для водопостачання становить - 2000,00 (дві тисячі) гривень 00 копійок, на підставі Протоколу зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 29.10.2019 року.

Внески на придбання та встановлення загальнобудинкової системи очистки води становлять 6000,00 грн., на підставі Протоколу зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» від 29.10.2019 року.

Серед обов`язків співвласників багатоквартирного будинку, визначених устатті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», визначено: виконання рішення зборів співвласників; своєчасна оплата за спожиті житлово-комунальні послуги.

Згідно пункту 3 часини ІІІ статуту ОСББ «Дорошенка 9» до виключної компетенції загальних зборів віднесено затвердження кошторису, балансу та річного звіту об`єднання; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно до пункту 11 частини ІІІ статуту ОСББ «Дорошенка 9» співвласники зобов`язані виконувати рішення статутних органів, прийняті в межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Відповідачами не надано доказів оскарження наданих позивачем рішень загальних зборів.

Згідно ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач житлово-комунальних послуг (далі - споживач) - індивідуальний або колективний споживач.

За правилами ч. 4 ст. 319, ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 162 ЖК України передбачено, що плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги береться за затвердженими в установленому порядку тарифами. Статтями 64, 68 ЖК України передбачено обов`язок відповідача своєчасно вносити плату за комунальні послуги.

З письмових доказів встановлено, що відповідачі є співвласниками квартири АДРЕСА_3 , який входить до складу ОСББ «Дорошенка 9», яким йому були надані житлово-комунальні послуги, які відповідачі своєчасно та у повному обсязі не сплачували, суд приходить до висновку про доведеність позовних вимог про стягнення з відповідачів заборгованості в розмірі 23449,37 грн. за надані житлово-комунальні послуги у заявленому розмірі.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Тому вимоги про стягнення судового збору в розмірі грн. стягуються з відповідача на користь позивача.

Таким чином, з відповідача в дохід держави підлягає стягненню судовий збір пропорційно розміру задоволених позовних вимог в сумі 2102,00 грн., який підлягає солідарному стягненню з відповідачів.

Таким чином, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінив їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, з урахуванням того, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичної особи, суд дійшов висновку про необхідність задоволення поданого позову.

Обґрунтовуючи судове рішення, крім іншого, суд приймає до уваги вимогист. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»відповідно до якої суди застосовують при розгляді справи Конвенцію та практику Суду як джерело права та висновки Європейського суду з прав людини зазначені в рішення у справі «Руїс Торіха проти Іспанії» (RuizTorijav. Spain) від 9 грудня 1994 року, серія А, № 303А, п. 2958, про те, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

Керуючись ст.ст.12,81,141,200,206,263-265 ЦПК України, ст. ст. 3, 319, 322, 509 ЦК України, ст. ст. 67, 162 ЖК України, ст. 1,13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст.4,20,22Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості, - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9», заборгованість у розмірі 23449 (двадцять три тисячі чотириста сорок дев`ять) грн. 37 коп., яка складається з: заборгованості за спожиту у період з 01.10.2017 року по 31.10.2018 року електроенергію у розмірі 1841,28 грн., заборгованості за послуги водопостачання за період з 01.10.2017 року по 31.10.2020 року у розмірі 3896,70 грн., внесків співвласників ОСББ «Дорошенка 9» за період з 01.10.2017 року по 31.10.2020 року у розмірі 9883,91 грн., одноразового внеску на придбання та встановлення насосу для водопостачання у розмір 2000,00 грн., внесків на придбання та встановлення загальнобудинкової системи очистки води 6000,00 грн.

Стягнути солідарно з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9» судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп.

Інформація про позивача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дорошенка 9», код ЄДРПОУ: 39046655, адреса: вул.Дорошенка 9,с.Гатне ,Київська обл.,Києво-Святошинськийр-н ,08160.

Інформація про відповідача 1: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 , адреса проживання: АДРЕСА_5 .

Інформація провідповідача 2: ОСОБА_3 , адреса проживання: АДРЕСА_5 .

Інформація про відповідача 3: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 , адреса проживання: АДРЕСА_5 .

Рішення суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи(вирішення питання) без повідомлення(виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скаргу на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: А.Я. Волчко

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.10.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108012670
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —369/14493/20

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Рішення від 18.10.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Рішення від 18.10.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 02.07.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кахно І. А.

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні