Рішення
від 03.10.2022 по справі 214/1625/21
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/1625/21

2/214/756/22

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

03 жовтня 2022 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого - судді Малаховської І.Б.,

за участю секретаря судового засідання - Фахрієвої А.Б,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кривому Розі,цивільну справу за позовом Житлово- будівельного кооперативу « Спутник-4» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу,-

Встановив:

Короткий зміст позовних вимог.

1. Представник позивача звернувся до суду з позовом, в якому просила стягнути з відповідача заборгованість в сумі 29695, 84 грн., інфляційні втрати в сумі 5918, 14 грн. та 3 відсотки річних в сумі 2675, 00 грн. та судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору в розмірі 2270, 00 грн. 24 січня 2022 року представник позивача позовні вимоги змінила з урахуванням сплати частини заборгованості відповідачем та просила стягнути заборгованість станом на 01.01.2022 року в сумі 26679, 75 грн., інфляційні втрати в сумі 5195, 25 грн. та 3 відсотки річних в сумі 2403, 00 грн. та судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору в розмірі 2270, 00 грн.

Аргументи учасників справи.

2. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що позивач згідно статуту є неприбутковою організацією, створеною виключно для обслуговування, ремонту і реконструкції житлового будинку АДРЕСА_1 та утримання прибуткової території за кошти членів кооперативу. Положення ст.. 5 статуту ЖБК» Спутник-4» передбачений обов`язок членів кооперативу своєчасно здійснювати оплату житлово - комунальних послуг, вносити платежі на розрахунковий рахунок кооперативу у розмірі, встановленому загальними зборами та правлінням кооперативу з урахуванням загальних витрат, обов`язки по здійсненню всіх платежів виникають у члена кооперативу з моменту визнання ним права власності на квартиру. Згідно виписки з протоколу № 29 від 01.01.2017 року тарифи на утримання будинку складається зі всіх фактичних витрат та щомісячних нарахувань. Плата за холодну воду нараховується згідно тарифам КП «Кривбасводонакал».

Відповідач не виконує свого зобов`язання щодо оплати вартості наданих житлово- комунальних послуг, в результаті чого станом на 01.01.2022 року виникла заборгованість на суму 26679, 75 грн., сума інфляції становить 5195, 25 грн. та три відсотки річних складають 2403, 00 грн.

3. Від відповідача на адресу суду відзив не надходив.

Заяви та клопотання учасників справи.

4. Представник позивача до зали судового засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримала в повному обсязі, не заперечувала проти ухвалення заочного рішення у справі.

5. Відповідач, будучи належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи до зали судового засідання не з`явилась, причини неявки суду не повідомила, клопотань про відкладення розгляду справи не надала.

Процесуальні дії у справі.

6. 05 квітня 2021 року судом постановлено ухвалу про прийняття до розгляду та відкрито провадження у справі.

7. 03 жовтня 2022 року судом постановлено ухвалу про заочний розгляд справи за позовом Житлово- будівельного кооперативу « Спутник-4» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги.

Обставини справи, встановлені судом.

8. Відповідач зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та є споживачем житлово-комунальних послуг, які надаються ЖБК« Спутник-4» за вищезазначеною адресою. ( а.с.4)

9. Відповідно до Виписки з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Спунтик-4» є юридичною особою, дата проведення державної реєстрації 12.05.1971 року, 19.12.2007 року здійснює свою діяльність на підставі Статуту, зареєстрованого у встановленому законодавством порядку ( а.с. 13, а.с. 14-25)

10. Згідно зі Статутом ЖБК «Спутник-4» є неприбутковою організацією, немає на меті одержання прибутку; обов`язками ЖБК, є, зокрема: забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан приміщень будинку і санітарний стан прибудинкової території; сприяти членам ЖБК в утриманні квартир, житлових приміщень, що належать їм на праві приватної власності, за їх рахунок; визначати розміри, терміни і порядок платежів, що вносяться членами ЖБК, орендарями і власниками квартир, житлового і/чи нежитлового приміщення.( а.с. 14-25).

11. Відповідно п.7.2 Статуту ЖБК « Спутник- 4» кошторис і розміри внесків членів Кооперативу на наступний фінансовий рік затверджується загальними зборами членів кооперативу , в якому передбачаються такі статті витрат: поточні витрати, витрати на оплату комунальних та інших платежів, витрати на накопичування на ремонт будинку, додаткові витрати.( а.с. 16)

12. Відповідно до п. 7.6 Статуту ЖБК «Спунтик-4» розмір щомісячних внесків для оплати комунальних та інших послуг визначається згідно з показниками лічильників або затверджених в установленому порядку тарифів, а при відсутності лічильників і тарифів - за умовами договору між постачальниками послуг та кооперативом.(а.с. 17)

13. Відповідно до довідки - розрахунку суми заборгованості станом на 01.01.2022 року внаслідок неналежної оплати відповідачем за отримані житлово-комунальні послуги, що й призвело до утворення заборгованості у сумі 26679, 75 грн. ( а.с.61).

10. 18 січня 2021 року відповідача було попереджено про існування заборгованості та запропоновано погасити існуючу заборгованість( а.с. 10)

14. Відповідно витягу з протоколу загальних зборів членів кооперативу ЖБК « Спунтик- 4» № 29 вирішено встановити тариф на утримання будинку, який буде складатися зі всіх фактичних витрат та щомісячних нарахувань, які будуть покладатися на власників та зареєстрованих у квартирі( а.с. 11)

15. Загальними зборами членів кооперативу ЖБК « Спутник - 4» від 01.02.2020 року встановлений тарифна утримання будинку 3,00 грн. за метр квадратний.( а.с. 12)

16. Відповідно пункту 1 договору № 321 укладеним між КП «Кривбасводоканал» та головою кооперативу ЖБК « Спутник-4», КП « Кривбасводоканал» зобов`язується забезпечити споживача питною водою виробом якою є ДП « Кривбаспромводопостачання» та прийняти від нього стічні води, а споживач зобов`язується прийняти та оплатити питну воду за встановленим тарифами згідно наданої заявки орієнтовно в обсязі 20953 м/рік.( а.с. 22)

17. Згідно додаткової угоди № 1 від 18.12.2002 року до договору № 700039 про постачання електричної енергії, ПАТ « ДТЕК Дніпрообленерго » продає електричну енергію ЖБК « Спунтик-4» у точці продажу електричної енергії для забезпечення потреб електроустановок споживача( а.с. 23)

Джерела права й акти їх застосування.

18. Відповідно до вимог ч.4ст.319 ЦК України власність зобов`язує.

19. За змістом статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

20. Згідно зіст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

21 Відповідно до ч.2ст.14Закону України «Про житлово-комунальніпослуги» ( на момент виникнення спірних правовідносин)ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються центральними органами виконавчої влади, національними комісіями, що здійснюють державне регулювання у відповідних сферах, та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом.

22. Згідно зіст.19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник.

23. Пунктом 1 ч. 1ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги"передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 3ст. 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

24. Згідно з п. 5 ч. 3ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

25. Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно, відповідно до умов договору (ч. 1 ст. 32Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

26. Згідно із ч. 3ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» власник житла та члени його сім`ї зобов`язані брати участь, пропорційно із займаною площею, у відшкодуванні витрат, пов`язаних з технічним обслуговуванням і ремонтом, в тому числі капітальним, всього будинку, утримання прибудинкової території.

27. Згідно з частиною 2статті 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

28. Велика Палата Верховного Суду у постанові від 10 квітня 2018 року у справі № 910/10156/17 вказала, що приписи статті 625ЦК Українипоширюються на всі види грошових зобов`язань, та погодилася з висновками Верховного Суду України, викладеними у постанові від 01 червня 2016 року у справі № 3-295гс16, за змістом яких грошове зобов`язання може виникати між сторонами не тільки з договірних відносин, але й з інших підстав, передбачених цивільним законодавством.

Оцінка аргументів учасників справи та висновки суду.

29. Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 та є членом ЖБК « Спутнник -4» та споживачем послуг, які надаються.

30. ЖБК Спутник-4перебуває в договірних відносинах з комунальними підприємствами, які надають житлово-комунальні послуги, необхідні для функціонування житлового будинку АДРЕСА_1 та його утримання.

31. В зв`язку з неналежним виконанням зобов`язань споживачем житлово-комунальних послуг, які надаються позивачем, в ОСОБА_1 утворилась заборгованість станом на 01.01.2022 року у сумі 26679, 75 грн., що підтверджується наданими ЖБК « Спунтик-4» довідками -розрахунками.

32. Згідно з частиною 2статті 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

33. Велика Палата Верховного Суду у постанові від 10 квітня 2018 року у справі № 910/10156/17 вказала, що приписи статті 625ЦК Українипоширюються на всі види грошових зобов`язань, та погодилася з висновками Верховного Суду України, викладеними у постанові від 01 червня 2016 року у справі № 3-295гс16, за змістом яких грошове зобов`язання може виникати між сторонами не тільки з договірних відносин, але й з інших підстав, передбачених цивільним законодавством.

34. Оскільки неправомірними діями відповідачів позивачеві було завдано збитків, по суті матеріальної шкоди, яка виражена в грошовому еквіваленті, а відтак є грошовим зобов`язанням, суд вважає, що позовні вимоги позивача про стягнення індексу інфляції та трьох відсотків річних узгоджуються з положеннями частини 2статті 625 ЦК України.

35. Таким чином, згідно з розрахунку доданого по позову, з яким погоджується суд, з відповідача підлягають стягненню 3% річних у сумі 2403, 00 грн. та інфляційні втрати у сумі 5195,25 грн.

36. Крім того, судовим розглядом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 будучи належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання до зали суду не з`явилася без поважних причин, відзив на позовну заяву не надала. Жодних доказів в спростування вказаних позивачем обставин відповідачем не надано, а наданий позивачем розрахунок суд вважає належним та допустимим доказом, оскільки здійснений з урахуванням тарифів, які були затвержені загальними зборами членів кооперативу та.

37. Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що обставини, на які посилається представник позивача, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, а позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону, суд доходить висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Розподіл судових витрати.

38. Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Позивачем під час звернення до суду було сплачено судовий збір в розмірі 2270, 00грн. (а.с.1).

28. Враховуючи, що позовні вимоги задоволено в повному обсязі, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 2270, 00 грн.

Керуючись 4, 5, 13, 19, 76-81, 89, 95, 133, 141, ч.2 ст.247, 258-259, 263-265, 273, 274, 277, 279, 280-284, 287, 354, 355 ЦПК України, суд

Ухвалив:

Позовні вимоги Житлово- будівельного кооперативу « Спунтик- 4» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Житлово - будівельного кооперативу « Спунтик- 4» заборгованість у сумі 26679, 75 грн., інфляційні втрати в розмірі 5195, 25 грн., три відсотки річних в розмірі 2403, 00 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Житлово - будівельного кооперативу « Спунтик- 4» витрати пов`язані зі сплатою судового збору в розмірі 2270, 00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте Саксаганським районним судом м. Кривого Рогу за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо повне рішення не було вручене в день його проголошення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про перегляд заочного рішення - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відомості про сторін:

Позивач:Житлово - будівельного кооперативу « Спунтик- 4», вул. Космонавтів буд. 29, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область; ЄДРПОУ 21928344,

Відповідач:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя І.Б. Малаховська

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення03.10.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108016688
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —214/1625/21

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Чернова Н. В.

Рішення від 03.10.2022

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Малаховська І. Б.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Малаховська І. Б.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Чернова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні