Рішення
від 22.12.2022 по справі 922/2456/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" грудня 2022 р.м. ХарківСправа № 922/2456/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавренюк Т.А.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (61037, м. Харків, вул. Мефодіївська, 11, код ЄДРПОУ 31557119) до Комунального закладу культури "Харківський літературний музей" (61002, м. Харків, вул. Багалія 6, код ЄДРПОУ 24674418) про про стягнення 61 715,20грн без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача заборгованість за невиконання зобов`язань по оплаті теплової енергії в сумі 61 715,20грн за період з лютого по квітень 2022 року. Судові витрати зі сплати судового збору позивач просить суд покласти на відповідача.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді № 9384/227 від 28.01.2022 з посиланням на ст.ст.11, 525, 526, 625, 629 Цивільного кодексу України.

Ухвалою суду від 08.12.2022 позовну заяву Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" залишено без руху. Надано позивачу для усунення недоліків строк 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На адресу суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків.

Після усунення недоліків, ухвалою суду від 13.12.2022 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, відповідачу визначено строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив, позивачу визначено строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня його отримання.

20.12.2022 на адресу суду від відповідача надійшла заява, в якій останній визнає позов в повному обсязі, та просить суд здійснити розгляд справи у найкоротший термін задля можливості сплатити позивачу суму боргу в розмірі 61715,20грн до кінця грудня 2022 року, тобто до кінця бюджетного року.

Враховуючи те, що відповідно до п.1 ч.1 ст.46 Господарського процесуального кодексу України відповідач має право визнати позов на будь-якій стадії судового процесу, дана заява приймається судом до розгляду.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" відповідно до п.1.1 Статуту, засновано на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів України, та згідно рішення XVI сесії Харківської міської ради XXIV скликання "Про комунальну власність м. Харкова" № 191/03 від 24.09.2003 належить до комунальної власності територіальної громади м. Харкова.

Метою діяльності Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" є задоволення потреб населення м. Харкова, державних, кооперативних, суспільних, приватних підприємств і організацій у якісній тепловій енергії при найменших витратах, одержання прибутку для розвитку підприємств, забезпечення інтересів його працівників та задоволення їх економічних і соціальних потреб.

28.01.2002 між Комунальним підприємством "Харківські теплові мережі" (позивач) та Комунальним закладом культури "Харківський літературний музей" (відповідач) укладено договір купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді № 9384/227 (далі договір), відповідно до умов якого позивач зобов`язався постачати відповідачеві теплову енергію в гарячій воді в потрібних йому обсягах, а відповідач зобов`язався оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені цим договором.

За умовами п.2.1 договору теплова енергія постачається відповідачу в обсягах згідно з додатком 1 до цього договору в гарячій воді на такі потреби:

- опалення та вентиляцію - в період опалювального сезону;

- гаряче водопостачання - протягом року;

- кондиціювання повітря - по мірі необхідності та наявності технічної можливості.

Адресою об`єкту теплоспоживання відповідача є нежитлові приміщення за адресою: м. Харків, вул. Багалія, 6.

За умовами п.6.2 договору розрахунковим періодом є місяць за результатами якого підписується акт виконаних робіт по відпуску теплової енергії за період (в 2-х примірниках).

Відповідно до п.6.3 договору споживач, згідно із постановою Кабінету Міністрів України № 1070 від 23.04.2018 "Про деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти" має право здійснювати попередню оплату на строк не більше трьох місяців. У разі здійснення попередньої оплати Споживач до початку розрахункового періоду сплачує Теплопостачальній організації очікувану вартість, зазначеної в додатку 1 до Договору кількості теплової енергії, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок розрахункового періоду. Остаточний розрахунок за спожиту теплову енергію Споживач здійснює:

- до 4-го числа місяця, наступного за рахунковим, при розрахунках за показниками приладів обліку на підставі самостійно отриманого до 1 числа поточного місяця акту виконаних робіт;

- до 18-го числа місяця, наступного за рахунковим, при відсутності приладів комерційного обліку на підставі отриманого з 10 по 15 число місяця, наступного за рахунковим, акту виконаних робіт.

За умовами п. 6.8 Договору споживач з 29 числа розрахункового місяця до 1-го числа, наступного за рахунковим, самостійно отримує від Теплопостачальної організації наступні документи за розрахунковий період рахунок-фактуру, акт виконаних робіт по об`єктах, що обладнані приладами обліку.

Споживач з 10 по 15 число місяця, наступного за рахунковим, самостійно отримує від Теплопостачальної організації наступні документи за розрахунковий період:

- акт звіряння розрахунків;

- рахунок-фактуру, акт виконаних робіт по об`єктах, що обладнані приладами обліку.

По одному примірнику оформлених актів Споживач повертає Теплопостачальній організації протягом 10 днів після їх утримання.

Оскільки приміщення за адресою: м. Харків, вул. Багалія 6, обладнане приладами обліку, розрахунки вартості спожитої відповідачем теплової енергії на потреби опалення здійснювалися позивачем згідно показань приладів обліку.

Позивач взяті на себе зобов`язання за договором виконав належним чином та здійснив у приміщення відповідача за адресою: м. Харків, вул. Багалія, 6 в опалювальний період з лютого по квітень 2022 року постачання теплової енергії в повному обсязі згідно умов договору.

Відповідач умови договору належним чином не виконав, виставлені позивачем рахунки в повному обсязі не сплатив, внаслідок чого у нього перед позивачем утворилась заборгованість за період з лютого по квітень 2022 року в розмірі 61715,20грн.

Надаючи правову кваліфікацію спірним правовідносинам сторін, суд керується наступним.

Відповідно до ч.1 ст.275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Частинами 6, 7 ст.276 Господарського кодексу України встановлено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

В силу ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

Частиною першою ст.193 Господарського кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Також правовідносини сторін регулюються Законом України "Про теплопостачання", Правилами користування тепловою енергією, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007р. № 1198, тощо.

Згідно із ст.1 Закону України "Про теплопостачання" теплова енергія - це товарна продукція, що виробляється на об`єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Позивач на підставі розпорядження про початок опалювального сезону 2021-2022 років та умов договору здійснив постачання теплової енергії до об`єкту відповідача, який визначено в додатках до договору.

Факт постачання теплової енергії підтверджується актами підключення споживача, наявними в матеріалах справи.

Згідно наданого позивачем розрахунку за спожиту теплову енергію здійснено розрахунок заборгованості за період з лютого по квітень 2022 року на загальну суму 61715,20грн.

Відповідач взяті на себе зобов`язання за договором не виконав, зо триману теплову енергію з позивачем не розрахувався, у зв`язку з чим у нього станом на 01.12.2022 утворилась заборгованість перед позивачем за період з лютого по квітень 2022 року в розмірі 61715,20грн.

Частиною 6 ст.19 Закону України "Про теплопостачання" передбачено, що споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Такий же обов`язок відповідача закріплено і в абз.5 п.40 Правил користування тепловою енергією, відповідно до якого відповідач зобов`язаний вчасно проводити розрахунки за спожиту теплову енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил.

Як вже було встановлено судом, сторони погодили обов`язок відповідача згідно із п.6.3 договору здійснювати остаточний розрахунок за спожиту теплову енергію Споживач до 4-го числа місяця, наступного за рахунковим, при розрахунках за показниками приладів обліку на підставі самостійно отриманого до 1 числа поточного місяця акту виконаних робіт.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Враховуючи вказані обставини, суд дійшов висновку про правомірність та обґрунтованість позовних вимог.

Вищезазначені обставини підтверджуються відповідачем, який позов визнає в повному обсязі, про що суду надано відповідну заяву.

За приписами п.1 ч.2 ст.46, ч.1 ст.191 Господарського процесуального кодексу України відповідач має право визнати позов - на будь-якій стадії судового процесу, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Суд зазначає, що визнання відповідачем позову це безумовне погодження задовольнити матеріально-правову вимогу позивача в тому вигляді, в якому вона міститься у позовній заяві.

Частиною 1 ст.75 Господарського процесуального кодексу України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову (ч.4 ст.191 Господарського процесуального кодексу України).

Розглянувши заяву відповідача про визнання позову, враховуючи те, що вона відповідає закону та не порушує чиї-небудь права та охоронювані законом інтереси, вчинена уповноваженою на це особою відповідача, вона приймається судом, у зв`язку з чим позов підлягає задоволенню повністю.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується наступним.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у рішенні в порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

За таких обставин, керуючись ст.129 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням приписів ч.1 ст.130 Господарського процесуального кодексу України, якою визначено право позивача на повернення 50 відсотків судового збору, зокрема, у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, яке було реалізоване відповідачем у відповідній заяві, витрати зі сплати інших 50% судового збору у розмірі 1 240,50грн покладаються на відповідача.

Одночасно суд наголошує, що питання про повернення вищезазначених 50% судового збору буде вирішено судом після звернення позивача з відповідним клопотанням, в порядку приписів Закону України "Про судовий збір".

Керуючись ст.ст.129, 237, 238, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального закладу культури "Харківський літературний музей" (61002, м. Харків, вул. Багалія 6, код ЄДРПОУ 24674418) на користь Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (61037, м. Харків, вул. Мефодіївська, 11, код ЄДРПОУ 31557119) - 61 715,20грн основного боргу та 1 240,50грн судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дане рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду

Повне рішення складено "22" грудня 2022 р.

СуддяТ.А. Лавренюк

Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108060839
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 61 715,20грн без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/2456/22

Рішення від 22.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні