Рішення
від 21.12.2022 по справі 452/2703/22
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/2703/22

Провадження № 2/455/579/2022

РІШЕННЯ

Іменем України

21 грудня 2022 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області в складі:

головуючого суддіКлімченка М.І.

з участю секретаря Шайди Н.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Старий Самбір справу за позовом Самбірської окружної прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Самбірської міської ради Львівської області до ОСОБА_1 , третя особа комунальне некомерційне підприємство Самбірської міської ради «Самбірська центральна лікарня» про відшкодування витрат на лікування,

ВСТАНОВИВ:

Самбірська окружна прокуратура Львівської області в інтересах держави в особі Самбірської міської ради Львівської області звернулися з вказаним позовом до ОСОБА_1 про стягнення із останнього 3563,40 грн. понесених витрат на лікування потерпілого від злочину в КНП Самбірської міської ради «Самбірська центральна лікарня», а також судові витрати по справі.

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор покликається на те, що вироком Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 24.03.2022 у справі № 452/4029/21, провадження 1-кп/452/123/2022, що набрав законної сили, ОСОБА_1 визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 286-1 КК України і призначено покарання у виді штрафу у розмірі 3500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 59500 грн., з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки. Потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні КНП СМР «Самбірська центральна лікарня» з 04.09.2021 по 06.09.2021 і витрати даного закладу охорони здоров`я на його лікування становлять 3563,40 грн. На день пред`явлення позову кошти затрачені на лікування потерпілого відповідачем не відшкодовані. КНП «Самбірська центральна лікарня» Самбірської міської ради фінансується з бюджету Самбірської міської ради, а тому порушення майнових прав зазначеної установи заподіює суттєвої шкоди і державним інтересам. Водночас, заходів до звернення з позовом до суду в рамках кримінального провадження та поза ним Самбірського міською радою, до теперішнього часу не вжито, що свідчить про невиконання ними повноважень із захисту інтересів держави в суді. Вищевказані обставини свідчать про порушення інтересів держави та є підставою для звернення прокурора в суд з відповідним позовом.

Ухвалою судді від 25.10.2022 справу прийнято до розгляду, відкрито провадження та призначено підготовче засідання.

Прокурор Гавриляк Т.М. через канцелярію суду подав клопотання, в якому вказав, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити, розгляд справи просив проводити за його відсутності.

Відповідач через канцелярію суду подав клопотання, в якому вказав, що позовні вимоги визнає у повному обсязі та просить їх задовольнити, розгляд справи просив проводити за його відсутності.

Представник третьої особи через канцелярію суду подала клопотання, в якому позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити, просила розгляд справи проводити за її відсутності.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, розгляд справи здійснюється у їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, що відповідає вимогам частини 2статті 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, а також враховуючи визнання позову відповідачем, суд, за наявності для того законних підстав, відповідно до правил частини 3 статті 200 та частини 4 статті 206 ЦПК України,визнав за можливе за результатами підготовчого провадження ухвалити рішення про задоволення позову з наступних підстав.

Так, відповідно до статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до частини 1 статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Власник порушеного права може скористатись не будь-яким, а конкретним способом захисту свого права. Спосіб захисту регламентує конкретні цивільні правовідносини.

Так судом встановлено, що вироком Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 24.03.2022 у справі № 452/4029/21, провадження 1-кп/452/123/2022, що набрав законної сили, ОСОБА_1 визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 286-1 КК України і призначено покарання у виді штрафу у розмірі 3500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 59500 грн., з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки (а.с.12-14).

Потерпілим від вчиненого кримінального правопорушення був ОСОБА_2 .

Згідно довідки КНП Самбірської міської ради «Самбірська центральна лікарня» №553/4 від 29.07.2022 потерпілий ОСОБА_2 знаходився на лікуванні у КНП СМР та СРР «Самбірської ЦРЛ» в травматологічному відділенні з 04.09.2021 по 06.09.2021. За час перебування на лікуванні потерпілому надавались медичні послуги, а також використовувались медикаменти. Вартість витрат закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого за даний період становить 3563,40 грн. (а.с.17).

Під час розгляду кримінального провадження в Самбірському міськрайонному суді Львівської області, питання відшкодування збитків понесених комунальним некомерційним підприємством Самбірської міської ради «Самбірська центральна лікарня» не ставилось та не вирішувалось.

В силу вимог статей 12, 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про прокуратуру», прокуратура України становить єдину систему, яка в порядку, передбаченому цим Законом, здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Відповідно до пункту 3 статті 131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно зі статтею 23 Закону України «Про прокуратуру», представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

В частині 3 статті 56 ЦПК України зазначено, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Частинами 1, 3 статті 1206 ЦК України передбачено, що особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Згідно зі статтею 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними діями особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995 № 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року.

Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування.

Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка - розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого.

Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дати госпіталізації та виписки хворого із стаціонара лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання. Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

Будь-яких доказів на спростування заявлених вимог, зокрема щодо розрахунку заборгованості відповідачем не надано та таких у судовому засіданні не здобуто.

Таким чином, дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності та надавши їм належну оцінку, суд виходить із того, що ОСОБА_3 вчинив злочин, внаслідок якого ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні у КНП Самбірської міської ради «Самбірська центральна лікарня», на яке закладом охорони здоров`я було витрачено кошти в сумі 3563,40 гривень, що підтверджено належними та допустимими доказами, які знаходяться у матеріалах справи.

За таких обставин, зважаючи на вищенаведені положення, відповідач зобов`язаний відшкодувати витрати, понесені закладами охорони здоров`я на лікування потерпілого, у зв`язку з чим позов підлягає задоволенню.

Також, у відповідності до статті 141 ЦПК України з відповідача на користь держави належить стягнути судовий збір в розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) гривню.

Керуючись статтями 12, 13, 81, 89, 247,259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Самбірської міської ради до місцевого бюджету м.Самбора, понесені Комунальним некомерційним підприємством Самбірської міської ради «Самбірська центральна лікарня» (код ЄДРПОУ: 01997461, вул.Шпитальна, 14, м.Самбір, 81400) витрати на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 3563 (три тисячі п`ятсот шістдесят три) гривні 40 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) гривню судового збору.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повний текст судового рішення складено 21.12.2022.

Суддя М.І. Клімченко

Дата ухвалення рішення21.12.2022
Оприлюднено27.12.2022
Номер документу108065415
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на лікування

Судовий реєстр по справі —452/2703/22

Рішення від 21.12.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 25.10.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Корольчук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні