Ухвала
від 14.12.2022 по справі 183/7978/18
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/7978/18

№ 2/183/76/22

У Х В А Л А

14 грудня 2022 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області, у складі:

головуючої судді Сороки О.В.,

секретаря Краснянської Д.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні, в залі Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Спаської сільської ради, треті особи Спаська сільська рада, ОСОБА_2 , Новомосковська державна нотаріальна контора про встановлення факту та визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в :

В провадженні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Спаської сільської ради, треті особи Спаська сільська рада, ОСОБА_2 , Новомосковська державна нотаріальна контора про встановлення факту та визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Позивач по справі помер.

Згідно із п.1 ч.1 ст.251 ЦПК України, законодавцем визначено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Враховуючи те, що правовідносини, які виникли між сторонами допускають правонаступництво, ухвалою суду від 27 лютого 2020 року, зупинено провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Спаської сільської ради, треті особи Спаська сільська рада, ОСОБА_2 , Новомосковська державна нотаріальна контора про встановлення факту та визнання права власності в порядку спадкування за законом, до залучення до участі у справі правонаступника позивача, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою від 14 грудня 2022 року суд поновив провадження у справі.

Сторони в підготовче засідання не з`явилися.

Відповідно до положень ст.48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Фізичною особою вважається людина як учасник цивільних правовідносин (ст.24 ЦК України). Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті (ч.4 ст.25 ЦК України).

Частинами 1 та 2 ст.55 ЦПК України передбачено, що в разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Згідно приписів ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно до ч.1 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Позивач по справі померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , а відтак строк для прийняття спадщини після її смерті, сплив.

З огляду на викладене, судом встановлено, що незважаючи на те, що спірні правовідносини допускають правонаступництво після смерті позивача, однак після закінчення встановленого законодавцем строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 , відсутні спадкоємці прав та обов`язків останньої, які б могли бути залучені до участі у справі як правонаступники позивача.

Відповідно п.7 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відповідно до положень п.2 ч.2 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу, зокрема про закриття провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги те, що позивач у справі померла і протягом шести місяців з часу відкриття спадщини спадкоємці із заявою про прийняття спадщини не звернулися, що виключає можливість вступу у справу правонаступника сторони, а тому провадження у справі слід закрити, у зв`язку з смертю позивача.

Керуючись ст. ст. 48, 55, 200, 255, 260, 261, 353, 354 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

Провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до Спаської сільської ради, треті особи Спаська сільська рада, ОСОБА_2 , Новомосковська державна нотаріальна контора про встановлення факту та визнання права власності в порядку спадкування за законом, закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом 15 днів з моменту її проголошення.

Суддя СорокаО.В.

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.12.2022
Оприлюднено27.12.2022
Номер документу108066831
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/7978/18

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 20.12.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні