Ухвала
від 13.12.2022 по справі 569/18585/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/18585/22

1-кс/569/5804/22

УХВАЛА

13 грудня 2022 рокум. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні ? прокурор Рівненської окружної прокуратури ОСОБА_3 про проведення огляду,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор у кримінальному провадженні ? прокурор Рівненської окружної прокуратури ОСОБА_3 , звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду.

В обґрунтування клопотання вказав, що СД Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022181110000134 від 29.11.2022 за попередньою правовою кваліфікацією, передбаченою ч. 1 ст. 197-1 КК України.

До Рівненської окружної прокуратури надійшла заява про вчинення кримінального правопорушення від Управління державногоархітектурно-будівельного контролю Рівненської міської ради про те, що невідомими особами на земельній ділянці суміжною з земельною ділянкою по АДРЕСА_1 , яка перебуває в комунальній власності облаштовано майданчик для зберігання будівельних матеріалів(щебінь, пісок), будівельної техніки, без отримання дозвільних документів, чим вчинено самовільне зайняття земельної ділянки.

Разом з тим, відповідно до п.5 Порядку виконання підготовчих табудівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року № 466, будівельні роботи можуть виконуватися замовником після отримання документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою(або договору суперфіцію) та: подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт - щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) та об`єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта; видачі замовнику дозволу на виконання будівельних робіт - щодо об`єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками або підлягають оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Крім того, згідно ст. 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», замовник має право виконувати будівельні роботи після: 1) подання замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю щодо об`єктів будівництва, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1), та щодо об`єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта та які не потребують отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно з переліком об`єктів будівництва, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Форма повідомлення про початок виконання будівельних робіт та порядок його подання визначаються Кабінетом Міністрів України; 3) видачі замовнику органом державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт - щодо об`єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з середніми (СС2) та значними(СС3) наслідками або підлягають оцінці впливу на довкілля згідно Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Виконання будівельних робіт безвідповідного документа,передбаченого цією статтею, вважається самочинним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно із законом. В свою чергу, в реєстрі будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відсутні інформація щодо отримання дозвільних документів, які дають право на виконання будівельних робіт з будівництва на земельній ділянці, що по АДРЕСА_1 .

Правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 1 ст. 197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки.

Необхідність проведення у вказаному випадку саме огляду обґрунтовується вищевикладеним та тим, що мета досудового розслідування даного кримінального провадження, в даному випадку може бути досягнута лише шляхом проведення слідчих дій на території об`єктів нерухомості, які перебувають у приватній власності.

Місце де планується провести огляд: планується провести огляд земельної ділянки (земельна ділянка не сформована) суміжною з земельною ділянкою з к.н. 5610100000:01:035:0082по АДРЕСА_1 та об`єктів розміщених на ній.

Особа, якій належить володіння, де планується провести огляд та особа, у власності/фактичному володінні якої воно знаходиться: інформація про власника відсутня.

Згідно із нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

До початку розгляду клопотання прокурором подана заява про розгляд клопотання у його відсутність, у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить задовольнити вказане клопотання.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутності учасників провадження, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, приходжу до наступного висновку.

Судом встановлено, що СД Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022181110000134 від 29.11.2022 за попередньою правовою кваліфікацією, передбаченою ч. 1 ст. 197-1 КК України.

Відповідно до частин 1-3 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

У відповідності до ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, оцінюючи надані прокурором матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки (земельна ділянка не сформована) суміжною з земельною ділянкою з к.н. 5610100000:01:035:0082 АДРЕСА_1 та об`єктів розміщених на ній.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235,237, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання -задовольнити.

Надати дозвілна проведенняогляду земельноїділянки (земельнаділянка несформована)суміжною зземельною ділянкоюз к.н.5610100000:01:035:0082 АДРЕСА_1 та об`єктів розміщених на ній з можливістю залучення в разі необхідності спеціалістів:

-Управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Рівненської міської ради,

-Управління ДАБК виконавчого комітету Рівненської міської ради,

- Управління земельних відносин Рівненської міської ради,

- інших фахівців, за вимогою органу досудового розслідування, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_4 ОСОБА_5

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено27.12.2022
Номер документу108068084
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/18585/22

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні