Рішення
від 23.12.2022 по справі 488/1594/22
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/1594/22

Провадження № 2/488/1086/22 р.

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.12.2022 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючої по справі судді Селіщевої Л.І.,

за участю секретаря Варакути Є.Ю.,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,-

Встановив:

У жовтні 2022 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з названою вище позовною заявою в якій зазначила, що вона знаходиться з відповідачем у зареєстрованому шлюбі з 28.07.2022 року. Від даного шлюбу дітей не мають. Просить розірвати шлюб, посилаючись на те, що з відповідачем по справі сімейні стосунки припинені по причині відсутності між ними взаємного порозуміння та поваги друг до друга, що призвело до частих скандалів і припинення сімейних стосунків, до втрати почуття любові один до одного. Позивач вважає, що подальше сумісне життя і збереження сім`ї з відповідачем є не можливим. Оскільки відповідач відмовляється оформити розлучення в органах РАЦС, позивач була вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Посилаючись на наведене, ОСОБА_1 просила позов задовольнити.

19.10.2022 року ухвалою судді відкрите провадження по справі та вирішено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

Одночасно, в ухвалі роз`яснено відповідачу, що він має право подати до суду заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та відзив на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, а також має право подати до суду заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

Відповідачу була направлена ухвала про відкриття провадження, у встановлений в ухвалі строк, відзиву до суду не надав, але надав заяву, в якій просив відкласти судове засідання на іншу дату, у зв`язку із його відрядженням, проте, на підтвердження свого відрядження ні якого доказу не надав.

Матеріали справи містять заяву відповідача від 28.10.2022 року, в якій останній просив розглядати справу у його відсутність, позовні вимоги підтримує.

Крім того, ухвалою суду від 22.11.2022 року провадження по справі зупинялося на місяць з метою надання сторонам строку на примирення.

Докази того, що відповідач вживав якісь наміри щодо примирення суду не надані.

Таким чином, суд знаходить неявку відповідача неповажною, і такою, що дає суду підстави проводити заочний розгляд справи у відповідності з приписами ст. 280 ЦПК України, на підставі наявних в справі доказів

Позивач в позовні заяві просила розглядати справу у її відсутність.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши докази по справі суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до статті 24 СК України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Згідно з частиною п`ятою статті 55 СК України дружина та чоловік зобов`язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім`ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги.

Частинами третьою та четвертою статті 56 СК України передбачено, що кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування до їх збереження, в тому числі примушування до статевого зв`язку за допомогою фізичного або психічного насильства, є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканність і може мати наслідки, встановлені законом.

Судом встановлено,що сторониперебувають взареєстрованому шлюбіз 28.07.2022 року,шлюб бувзареєстрований Корабельним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного між регіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), актовий запис № 1549. Дітей від шлюбу не мають.

У відповідності до ст. ст. 110-112, 114 СК України суд, постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, що мають істотне значення.

Таким чином, суд приходить до висновку, що збереження спільного життя подружжя та шлюбу суперечить інтересам один одного це має істотне значення, а тому шлюб підлягає розірванню.

Відповідно до ч.3 ст.115 СК України документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 258-259, 264-265, 268, 280-283, 354 ЦПК України, суд -

Вирішив:

Позов - задовольнити.

Шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , зареєстрований 28.07.2022 року, Корабельним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного між регіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), актовий запис № 1549, - розірвати.

Відновити ОСОБА_1 її дошлюбне прізвище « ОСОБА_3 », яке вона змінила під час державної реєстрації шлюбу, що розривається.

Копію заочного рішення направити відповідачу.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Рішення може бутиоскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення. У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надіслати до Корабельного відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставляння відмітки в актовому записі про шлюб.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , останнє відоме місце перебування: АДРЕСА_2 .

Суддя Л.І. Селіщева

Дата ухвалення рішення23.12.2022
Оприлюднено27.12.2022
Номер документу108072278
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —488/1594/22

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Рішення від 23.12.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні