Рішення
від 16.12.2022 по справі 908/2034/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 17/155/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.12.2022 Справа № 908/2034/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Корсуна В.Л. розглянувши в спрощеному позовному провадженні без повідомлення (виклику) учасників матеріали справи № 908/2034/22

за позовною заявою: дочірнього підприємства ФМ ЛОЖІСТІК ДНІПРО, 08330, Київська область, Бориспільський район, с. Дударків, вул. Незалежності, буд. 2/2

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю ЕДЕЛЬВЕЙС ЛОГІСТІК, 69083, м. Запоріжжя, вул. Східна, буд. 9

про стягнення 259 348,53 грн.

Без виклику представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

11.10.22 до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява дочірнього підприємства ФМ ЛОЖІСТІК ДНІПРО (далі ДП ФМ ЛОЖІСТІК ДНІПРО) за вих. від 12.09.22 № 192 до товариства з обмеженою відповідальністю ЕДЕЛЬВЕЙС ЛОГІСТІК (надалі ТОВ ЕДЕЛЬВЕЙС ЛОГІСТІК) про стягнення заборгованості за договором постачання від 14.01.21 № ФМ-004ДТ21 у розмірі 259 348,53 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи № 908/2034/22 між суддями, вказану позовну заяву передано для розгляду судді Корсуну В.Л.

Ухвалою від 17.10.22 судом позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/2034/22 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (без виклику) учасників справи.

Враховуючи положення ст. 248 ГПК України, граничним строком розгляду цієї справи судом є 16.12.22 включно.

Частиною 1 ст. 251 ГПК України передбачено, що відзив подається протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Частинами 1-3 ст. 252 ГПК України визначено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через 30 днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі. Підготовче засідання при розгляді справи у порядку спрощеного провадження не проводиться.

Згідно із ч. 5 та ч. 7 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше 5 днів з дня отримання відзиву.

Відповідно до ч. 8 ст. 252 ГПК України, при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Як свідчать наявні матеріали справи, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін ні позивач, ні відповідач суду не надали. Докази зворотнього в матеріалах цієї справи відсутні.

В обґрунтування своєї правової позиції позивач у позовній заяві зазначив, що на виконання умов договору постачання від 14.01.21 №ФМ-004ДТ21 у період з січня 2021 року по квітень 2021 року позивач здійснив постачання товару на суму 376 848,53 грн., який відповідачем оплачено не в повному обсязі. З врахуванням підписаного сторонами Акту про зарахування зустрічних вимог, заборгованість відповідача перед позивачем становить 259 348,53 грн.

07.11.22 на адресу суду від позивача надійшла заява за вих. №236 від 24.10.22 про надання документів на виконання ухвали суду, в якій, зокрема, на виконання п. 6 ухвали від 17.10.22 повідомлено, що у позивача відсутнє листування з відповідачем, крім претензії про стягнення заборгованості №52 від 08.02.22, копія якої була долучена до позовної заяви.

Відзив на позов або будь-які заперечення від відповідача до суду не надійшли.

Згідно з безкоштовним витягом з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, отриманого судом з сайту «Опендатабот» (який долучено судом до матеріалів справи № 908/2034/22), станом на день прийняття позовної заяви до розгляду та на час винесення даного рішення, місцезнаходженням ТОВ «Едельвейс Логістік» є: 69083, м. Запоріжжя, вул. Східна, буд. 9.

З метою належного повідомлення відповідача про дату, місце та час розгляду справи № 908/2034/22 господарським судом на юридичну адресу відповідача в порядку ст.ст. 12, 120, 121, 174, 176, 234, 235, 247, 252 ГПК України направлявся екземпляр ухвали господарського суду Запорізької області від 17.10.22 про відкриття провадження у справі.

Однак, ухвала, яка надсилалась господарським судом на вказану адресу відповідача (від 17.10.22 про відкриття провадження у справі), повернулась 25.10.22 у зворотньому напрямку на адресу суду із відміткою відповідного відділення Укрпошта - за закінченням терміну зберігання.

Відповідно до ч. 3 ст. 120 ГПК України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Таким чином, з урахуванням вимог чинного законодавства яким регламентовано строк розгляду справи, яка розглядається в порядку спрощеного позовного провадження (ст. 248 ГПК України протягом розумного строку, але не більше 60 днів з дня відкриття провадження у справі), відповідні процесуальні документи надіслані судом згідно з поштовими реквізитами відповідача.

Зазначене свідчить, що судом були вжиті всі залежні від нього заходи щодо належного повідомлення відповідача про розгляд справи № 908/2034/22.

Відповідно до ч. 8 ст. 252 ГПК України, при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Наявні матеріали справи за № 908/2034/22 дозволяють розглянути справу по суті спору.

За таких обставин, спір у справі підлягає вирішенню за наявними матеріалами.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення 16.12.22 (відповідно до положень ч. 4 ст. 116 ГПК України).

Дослідивши матеріали справи, оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

14.01.21 між ДП «ФМ «Ложістік Дніпро» - постачальник та ТОВ «ЕДЕЛЬВЕЙС ЛОГІСТІК» - покупець укладено договір постачання №ФМ-004ДТ21 (далі договір), за умовами п. 2.1. якого постачальник зобов`язується поставити у власність покупця товар у кількості, строки та порядку, передбаченому договором, а покупець прийняти та оплатити такий товар.

Відповідно до п. 2.3. договору, передача товарів покупцю здійснюється з використанням старт-карт. На виконання умов даного договору постачальник передає покупцю старт-карти, про що сторони підписують видаткову накладну та відповідний акт приймання-передачі (згідно додатку 2). Покупець не вправі використовувати отримані старт-карти в інших цілях, не пов`язаних з виконанням даного договору. Поставка пального здійснюється продавцем на ТО при пред`явленні покупцем старт-карти та використанні встановленого на АГЗС обладнання, в межах встановленого ліміту.

Згідно п. 6.1. договору, оплата товарів здійснюється покупцем на підставі виписаних постачальником рахунків, де вказується конкретний асортимент, кількість та ціна товарів. Оплата рахунку здійснюється покупцем в повному розмірі вартості товарів, вказаних у рахунку і підтвердженням згоди покупця на отримання відповідної кількості та асортименту товарів за вказаною ціною.

Пунктом 6.2. договору визначено, що розрахунки за товари здійснюються покупцем періодично на умовах 100% попередньої оплати вартості товарів, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника, протягом 1 календарного дня з моменту виставлення рахунку-фактури. Моментом виставлення рахунку вважається дата рахунку.

В п. 6.3. договору сторони обумовили, що за рішенням постачальника оплата за товар може бути проведена у формі взаємозаліку зустрічних однорідних вимог (за актом або протоколом взаємозаліку зустрічних однорідних грошових вимог).

Пунктом 7.1.1 договору встановлено обов`язок покупця своєчасно та в повному обсязі сплачувати за поставлені товари.

Відповідно до п. 12.1. договору, цей договір набуває чинності з моменту його підписання обома сторонами і діє до 31.12.21 або до його розірвання у встановленому порядку.

Згідно п. 13.1. договору, сторони домовилися про використання сервісу електронного документообігу «Вчасно» - програмної продукції у вигляді онлайн-сервісу, що призначена для автоматизації процесів електронного документообігу між користувачами і контрагентами, що передбачає підписання, передачу та зберігання електронних документів онлайн за посиланням https://vchasno.ua.

Сторони домовились, що на виконання умов цього договору застосовуються такі види електронних документів: цей договір, додатки, додаткові угоди, специфікації, рахунки, видаткові накладні, акт здачі-приймання робіт (надання послуг), ТТН, претензії, листи, повідомлення та інші первинні документи за договором (п. 13.3. договору).

Як свідчить витяг, доданий до договору, даний договір скріплено електронними підписами сторін.

На виконання умов договору сторонами підписано електронними підписами Акт прийому-передачі старт карт від 14.01.21 (додаток №2 до договору).

Позивачем виставлено відповідачеві рахунки на оплату:

-№ 242 від 31.01.21 на суму 51 013,91 грн.,

-№ 356 від 17.02.21 на суму 44 309,82 грн.,

-№ 535 від 28.02.21 на суму 28 788,00 грн.,

-№ 666 від 15.03.21 на суму 130 756,80 грн.,

-№ 877 від 31.03.21 на суму 63 400,80 грн.,

-№ 925 від 16.04.21 на суму 58 550,40 грн.,

-№ 1060 від 30.04.21 на суму 58 579,20 грн., а всього на суму 435 398,93 грн.

Відповідачем отримано товар на загальну суму 376 848,53 грн., що підтверджується видатковими накладними:

-№ 242 від 31.01.21 на суму 51013,91 грн.,

-№ 535 від 28.02.21 на суму 73 097,82 грн.,

-№ 877 від 31.03.21 на суму 194 157,60 грн.,

-№ 1060 від 30.04.21 на суму 58 579,20 грн.

Зазначені документи підписано сторонами електронними підписами у сервісі «Вчасно».

24.09.21 сторонами у сервісі «Вчасно» складено та підписано електронними підписами Акт зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 132 000,00 грн. При цьому, в Акті зазначено, що грошові зобов`язання ТОВ «Едельвейс Логістік» перед ДП «ФМ Ложістік Дніпро» за договором постачання №ФМ-004ДТ21 від 14.01.21 припиняються у сумі 132 000,00 грн. із залишком невиконаних грошових зобов`язань в сумі 259 384,53 грн.

Як зазначено у Акті зарахування зустрічних однорідних вимог, сторони зарахували однорідні зустрічні грошові вимоги за наступними договорами:

-Договір про надання послуг по Україні №338/Д21 від 01.04.21 (невиконане грошове зобов`язання ДП «ФМ Ложістік Дніпро» перед ТОВ «Едельвейс Логістік» в сумі 132 000,00 грн.);

- Договір постачання №ФМ-004ДТ21 від 14.01.21 (невиконане грошове зобов`язання ТОВ «Едельвейс Логістік» перед ДП «ФМ Ложістік Дніпро» в сумі 391 348,53 грн.).

У зв`язку з невиконанням ТОВ «Едельвейс Логістік» зобов`язань по договору щодо своєчасної та повної оплату товару, позивач звернувся до відповідача з претензією за вих. №52 від 08.02.22 щодо оплати заборгованості у розмірі 259 348,53 грн.

Відповіді на претензію не надано, отриманий товар відповідачем не оплачений, що стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом про стягнення суми заборгованості в примусовому порядку.

Судом прийнято до уваги, що вказаний договір в установленому законом порядку не оспорювався, не визнавався недійсним та його дія не припинена. Доказів зворотнього жодною із сторін суду не надано.

Оцінивши наявні у матеріалах справи документи (докази) суд дійшов висновку про наступне.

Згідно із ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (ГК України), майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватись від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України (ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до положень ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Аналогічний припис містить ГК України, частинами 1, 7 ст. 193 якого встановлено, що суб`єкти господарювання та ін. учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1). ... Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом (ч. 7).

Згідно із ст. 712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк товар у власність покупця, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

У відповідності до ч. 1 ст. 664 ЦК України, обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент: 1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов`язок продавця доставити товар; 2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару. Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов`язку передати товар.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Факт здійснення поставки товару підтверджується належним чином засвідченими копіями видаткових накладних. Крім того, відповідачем підтверджено наявність заборгованості у сумі 259 384,53 грн. шляхом скріплення електронним підписом Акту про зарахування зустрічних однорідних вимог від 24.09.21.

Відповідач свого обов`язку щодо оплати позивачу за поставлений товар обумовленого у договорі не виконав. Докази протилежного у матеріалах справи відсутні.

Відповідно до положень ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст. 612 ЦК України).

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги те, що відповідачем не спростовано отримання товару, суд дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність вимог позивача щодо стягнення з відповідача 259 348,53 грн. суми основного боргу. Відповідно, позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 11, 13, 14, 15, 24, 42, 46, 73-80, 86, 91, 129, 236-238, 240, 241, 247-252 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю ЕДЕЛЬВЕЙС ЛОГІСТІК (69083, м. Запоріжжя, вул. Східна, буд. 9, код ЄДРПОУ 42434579) на користь дочірнього підприємства ФМ ЛОЖІСТІК ДНІПРО (08330, Київська область, Бориспільський район, с. Дударків, вул. Незалежності, буд. 2/2, код ЄДРПОУ 20071893) 259 348 (двісті п`ятдесят дев`ять тисяч триста сорок вісім) грн. 53 коп. основного боргу та 3 890 (три тисячі вісімсот дев`яносто) грн. 24 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ч.ч. 1. 2 ст. 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено у апеляційному порядку відповідно до вимог ст.ст. 253-285 ГПК України та п.п. 17.5. п. 1 Розділ ХІ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» ГПК України.

У зв`язку із введенням із 05 год. 30 хв. 24.02.22 воєнного стану в Україні Указом Президента України від 24.02.22 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» через військову агресію Російської Федерації проти України … повний текст рішення складено 26.12.2022.

Суддя В.Л. Корсун

Дата ухвалення рішення16.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108085139
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 259 348,53 грн. Без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —908/2034/22

Судовий наказ від 27.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Рішення від 16.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні