Рішення
від 23.12.2022 по справі 922/1904/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.12.2022м. ХарківСправа № 922/1904/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Шарко Л.В.

при секретарі судового засідання Федоровій Т.О.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (61037, місто Харків, вул.МЕФОДІЇВСЬКА, будинок 11, код ЄДРПОУ 31557119) до Комунального некомерційного підприємства "Міська поліклініка №24" Харківської міської ради (61064, м. Харків, вул. Полтавський Шлях 153, код ЄДРПОУ 02003474) простягнення 708 348,80 грн.за участю представників:

позивача - не з`явився,

відповідача - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" звернулось до господарського суду Харківської області з позовом до Комунального некомерційного підприємства "Міська поліклініка №24" Харківської міської ради про стягнення заборгованості за договором про закупівлю теплової енергії в гарячій воді №7091/22 від 09.02.22р. в сумі 708 348,80 грн. Судові витрати позивач просив покласти на відповідача.

Ухвалою суду від 25.10.22р. позовну заяву Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" було залишено без руху. Надано позивачеві строк десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви, а саме: докази сплати судового збору в сумі 10 625,23 грн.

27.10.22р. від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви та надано докази сплати судового збору.

28.10.22р. судом прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №922/1904/22 за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання було призначено на"24" листопада 2022 р.

Ухвалою суду від 24.11.2022 підготовче засідання було відкладено на "23" грудня 2022 р. до 16:00 год.

23.12.2022 року від відповідача надійшла заява про визнання позову. Також 23.12.2022 від відповідача надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника.

Суд, дослідивши вищевказану заяву про розгляд справи без участі представника відповідача, вважає за можливе її задовольнити у зв`язку з тим, що направлення уповноваженого представника в засідання є правом сторони, а також у зв`язку з тим, що участь представників в судовому засіданні обов`язковою не визнавалась.

Представник позивача в підготовче засідання 23.12.2022 не з`явився.

Представник позивача в підготовче засідання 23.12.2022 не з`явився.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 46 ГПК України сторони користуються рівними процесуальними правами.

Крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 ГПК України, позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до положень ч.ч. 1,2,4 ст. 191 ГПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд, розглянувши заяву відповідача про визнання позовних вимог, перевіривши повноваження особи, що підписала вищевказану заяву, визнав її такою, що не суперечить інтересам сторін та чинному законодавству, а тому вважає за можливе її задовольнити.

Відповідно до ч.ч. 3,4 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього Кодексу.

Таким чином, приймаючи до уваги визнання позову відповідачем, суд вважає за можливе ухвалити рішення по справі в підготовчому засіданні.

Розглянувши матеріали справи, повно та всебічно дослідивши обставини та докази на їх підтвердження, судом встановлено наступне.

КП Харківські теплові мережі на підставі розпорядження про початок та кінець опалювального сезону 2021-2022 та договору про закупівлю теплової енергії в гарячій воді №7091/22 від 09.02.22р. (далі-Договір) здійснює постачання теплової енергії до приміщень Комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка №24» Харківської Міської Ради . Об`єкти у які позивач здійснює постачання теплової енергії, зазначені у Додатку № 4 до Договору.

Відповідно до умов договору, КП «Харківські теплові мережі» (Енергопостачальна організація) зобов`язалося постачати відповідачеві (Споживачеві) теплову енергію в гарячій воді в потрібних йому обсягах на потреби, перелік яких вказано в п. 2.1. Договору, а відповідач зобов`язався оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені договором, а саме розділом 4 договору.

Відповідно до п.4.2 договору, розрахунковим періодом є місяць за результатами якого підписується акт виконаних робіт по відпуску теплової енергії за період (в 2-х примірниках).

У відповідності до п.4.3 договору споживач, згідно із постановою Кабінету міністрів України №1070 від 23.04.2018р. «Про деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» має право здійснювати попередню оплату на строк не більше трьох місяців. У разі здійснення попередньої оплати споживач до початку розрахункового періоду сплачує теплопостачальній організації очікувану вартість, зазначеної в додатку 1 до договору кількості теплової енергії, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок розрахункового періоду. Остаточний розрахунок за спожиту теплову енергію споживач здійснює:

-до 4-го числа місяця, наступного за рахунковим, при розрахунках за показниками приладів обліку на підставі самостійно отриманого до 1 числа поточного місяця акту виконаних робіт;

-до 18-го числа місяця, наступного за рахунковим, при відсутності приладів комерційного обліку на підставі отриманого з 10 по 15 число місяця, наступного за рахунковим, акту виконаних робіт.

Відповідно до п. 4.8 договору, споживач з 29 числа розрахункового місяця до 1-го числа, наступного за рахунковим, самостійно отримує від теплопостачальної організації наступні документи за розрахунковий період:

- рахунок-фактуру, акт виконаних робіт по об`єктах, що обладнані приладами обліку.

Споживач з 10 по 15 число місяця, наступного за рахунковим, самостійно отримує від теплопостачальної організації наступні документи за розрахунковий період:

- акт звіряння розрахунків;

- рахунок-фактуру, акт виконаних робіт по об`єктах, що обладнані приладами обліку. По одному примірнику оформлених актів споживач повертає теплопостачальній організації протягом 10 днів після їх утримання.

На підставі зазначеного відповідачу були направлені рахунки за спожиту теплову енергію та акти виконаних робіт по відпуску теплової енергії, проте, дані рахунки відповідачем сплачені не були.

По приміщеннях, розташованих в будинках, обладнаних приладами обліку, розрахунки вартості спожитої відповідачем теплової енергії на потреби опалення здійснювалися згідно показань приладів обліку. По приміщеннях, розташованих в будинках, які не обладнані приладами обліку, вартість спожитої теплової енергії визначалась розрахунковим способом.

Факт споживання відповідачем теплової енергії також, підтверджується актами на включення та відключення теплової енергії у приміщення відповідача, так і до будинку в цілому. Вищезазначені акти на включення та відключення опалення підписані та скріплені печатками повноважених представників КП Харківські теплові мережі та балансоутримувачем будинку.

Станом на 01.10.2022 заборгованість за неналежне виконання договірних зобов`язань складає 708348,80грн., яка утворилася за період з березня 2022 по квітень 2022 року.

Надаючи правову кваліфікацію доказам, які надані сторонами та викладеним обставинам з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог і заперечень проти них суд виходить з наступного.

За загальним положенням цивільного законодавства, зобов`язання виникають з підстав, зазначених у статті 11 ЦК України. За приписами частини 2 цієї статті підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договір та інші правочини та юридичні факти. Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є дії осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дії, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

У відповідності із ст.173 ГК України та ст.509 ЦК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб`єкт господарювання (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вичинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб`єкту (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо) або утримуватися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язків.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст. 174 Господарського кодексу України).

Відповідно до ч.7 ст.179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 598 Цивільного кодексу України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом та припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених законом або договором, а згідно ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно з ч.1 ст.612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не припустив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.193 ГК України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Станом на момент розгляду справи, відповідач не сплатив 708348,80 грн. заборгованості, втім надав заяву про визнання позову.

Відповідно до статті 55 Конституції України, статей 15,16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з положеннями ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи, що відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України, статей 193, 198 Господарського кодексу України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином у встановлений строк відповідно до умов і порядку укладеного між сторонами договору та згідно вимогам закону, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, приймаючи до уваги викладені обставини, та враховуючи те, що відповідач визнав суму заборгованості за договором у сумі 708348,80 грн., суд вважає позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 708348,80 грн. заборгованості, законними, правомірними та обґрунтованими, такими, що визнаються відповідачем у повному обсязі, втім не оплаченими до теперішнього часу, тому такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 129 ГПК України. Судовий збір покладається: 1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; 2) у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, судові витрати покладаються на відповідача в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України; ст.ст. 11, 15, 16, 509, 525, 526, 598, 612, 629 Цивільного кодексу України; ст.ст. 173, 174, 179, 193, 198 Господарського кодексу України; ст.ст. 1, 2, 4, 5, 12, 13, 14, 15,42, 46, 73, 74, 129, 185, 191, 192, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 256, 257, 259 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву позивача про визнання позову, яка надійшла 23.12.2022 - задовольнити.

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка №24» Харківської Міської Ради (61064, м. Харків, вул. Полтавський Шлях 153, код ЄДРПОУ 02003474) на користь Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (61037, місто Харків, вул. МЕФОДІЇВСЬКА, будинок 11, код ЄДРПОУ 31557119) вартість спожитої теплової енергії по договору про закупівлю теплової енергії в гарячій воді №7091/22 від 09.02.22р. що утворилась за період з березня 2022 по квітень 2022 в сумі 708348,80грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 10625,23 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку для оскарження. Зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції, або до суду першої інстанції відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України.

Повне рішення складено та підписано 26.12.2022.

СуддяЛ.В. Шарко

Дата ухвалення рішення23.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108086202
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1904/22

Рішення від 23.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 20.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 28.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні