Ухвала
від 22.12.2022 по справі 766/5467/17
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 766/5467/17

1-і/214/7/22

У Х В А Л А

Іменем України

22 грудня 2022 року колегія суддів Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі клопотання про продовження строку дії запобіжного заходу обвинуваченому ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 15 ч.2, 191 ч.5, 191 ч.5, 14 ч.1, 191 ч.5 КК України, суд,

ВСТАНОВИВ:

У судовому засіданні виникло питання про залишення без розгляду клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому.

Забезпечити участь прокурора, обвинуваченого та захисника, внаслідок відсутності електропостачання та зв`язку, суду не представилося за можливе.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання про продовження строку тримання під вартою обвинуваченого, належить залишити без розгляду.

При цьому суд враховує наступне.

Як передбачено ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ст. 7 КПК України, зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться: забезпечення правана захист; змагальністьсторін тасвобода вподанні нимисуду своїхдоказів іу доведенніперед судомїх переконливості; розумністьстроків. Зміст та форма кримінального провадження в умовах воєнного стану повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, зазначеним у частині першій цієї статті, з урахуванням особливостей здійснення кримінального провадження, визначенихрозділом IX-1цього Кодексу.

Як передбачено ст.20 КПК України, обвинувачений маєправо назахист,яке полягаєу,зокрема,наданні йомуможливості надатиусні абописьмові поясненняз приводупідозри чиобвинувачення,право збиратиі подаватидокази,брати особистуучасть укримінальному провадженні,реалізовувати іншіпроцесуальні права,передбачені цимКодексом; участь у кримінальному провадженні захисника обвинуваченого не звужує процесуальних прав обвинуваченого.

Згідно ст.9 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначенічастиною першою статті 7цього Кодексу.

Відповідно до ст.201 КПК України, суд має право залишити без розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу, подане раніше тридцяти днів з дня постановлення попередньої ухвали про застосування, зміну або відмову у зміні запобіжного заходу, якщо у ньому не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею, судом.

Як передбачено ст. 331 КПК України, за наявності клопотань суд під час судового розгляду зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження запобіжного заходу до закінчення двомісячного строку з дня його застосування. За результатами розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати двох місяців.

Отже, як вбачається зі змісту ст. 331 КПК України при розгляді клопотання про зміну запобіжного заходу суд має повноваження за наслідками розгляду цього питання змінити або відмовити у зміні запобіжного заходу.

Таким чином, прямо передбачене ст. 331 КПК України рішення, суд може прийняти лише за результатами розгляду клопотання.

КПК України прямо не регулює питання залишення без розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу.

О 12 год. 59 хв. 15 листопада 2022 року на «Телеграм каналі» з`явилася публікація про те, що Голова Нацполіції розповів у прямому ефірі телемарафону «Єдині новини» опвідомив наступне: «на цей час підтверджена інформація про затримання і повернення до СІЗО в Миколаївській та Одеській областях 166 утриманців, яких окупанти випустили з Херсонського СІЗО при відступі з міста.

В той же день на сайті Міністерства юстиціїУкраїни була опублікована нас тупна інформація: «Ув`язненні зі слідчого ізолятору Херсону були випущені під час відступу окупаційних військ і зараз повертаються до СІЗО. Частина з них звернулася до органів поліції з тим, щоб ті затримали їх і визначили їхній процесуальний статус, частина самостійно повернулися до слідчого ізолятора».

Таким чином, суд позбавлений реальної можливості забезпечити участь обвинуваченого у розгляді клопотання про продовження строку тримання під вартою, повідомити в будь-який спосіб його про розгляд цього клопотання.

Отже при таких умовах, розгляд клопотання та вирішення його по суті за відсутності у суду об`єктивної та реальної можливості забезпечити участь обвинуваченого, буде порушувати таке завдання кримінального судочинства, як застосування належної правової процедури до кожного учасника кримінального провадження та таким засадам кримінального судочинства як змагальність сторін та забезпечення права на захист, що є неприпустимим.

На переконання суду залишення клопотання без розгляду буде відповідати такій засаді кримінального судочинства як розумність строків. При цьому суд враховує, що дане клопотання надійшло до суду 22 квітня 2022 року, згідно матеріалів справи строк тримання під вартою обвинуваченого закінчувався 28 квітня 2022року, на той час було відомо, що обвинувачений тримається у Херсонському слідчому ізоляторі,тому суд виходячи з цього, вживав заходи для забезпечення участі обвинуваченого в розгляді клопотання в режимі відеоконференції і проводив судові засідання 26 квітня, 27 червня, 29 липня 2022 року та 25 жовтня 2022 року тобто кожного разу в межах двомісячного строку, якщо його послідовно відраховувати від 28 квітня 2022 року. Вжиття судом заходів для забезпечення участі обвинуваченого у розгляді клопотання та відкладення розгляду з урахуванням того, що суд мав відомості про місце перебування обвинуваченого, не суперечило такий засаді кримінального судочинства як розумність строків, було об`єктивно необхідним для розгляду клопотання. На даний час, після опублікування згаданої інформації у суду з`явилися офіційні відомостіпро те, що обвинувачений не перебуває в тому місці тримання, яке було відомо раніше, тому суд не має реальних можливостей забезпечити участь обвинуваченого, розгляд клопотання без участі обвинуваченого буде порушувати його права, а отже подальший розгляд та вирішення клопотання по суті є неможливим. Суд також приходить до переконання, що подальше відкладення розгляду клопотання буде порушувати розумні строки його розгляду, так як внаслідок відсутності відомостей про місцеперебування обвинуваченого,воно вочевидь не призведе до розгляду клопотання по суті.

Залишення клопотання без розгляду буде забезпечувати не порушення судом та дотримання судом передбачених частиною першою статті 7КПК України таких засад кримінального судочинства як змагальність сторін та забезпечення права на захист.

Суд також враховує положення ст. 201 КПК України, яка прямо передбачає можливість прийняття судом такого рішення, як залишення клопотання без розгляду, а тому приходить до висновку про те, що залишення без розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою відповідає засадам кримінального судочинства.

Вирішуючи питання про залишення клопотання без розгляду суд також враховує наступне. Згідно ст.335 КПК України, у разіякщо обвинувачений ухилився від суду, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку, розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору.

Виходячи з того, що згідно офіційної інформації обвинувачений ОСОБА_5 не перебуває в останньому відомому місці не за своєю волею, а внаслідок дій окупантів, суд вважає, що відсутні підстави вважати, що він ухиляється від суду, а отже відсутні підстави для оголошення його розшуку та зупинення провадження по справі.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 9, 20, 201, 331, 369-372 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою обвинуваченого ОСОБА_5 залишити без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_6

І ОСОБА_7

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108088002
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строків тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —766/5467/17

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 28.02.2022

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні