Ухвала
від 22.12.2022 по справі 945/1314/22
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 945/1314/22

Провадження № 1-кс/945/143/22

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до документів

22 грудня 2022 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Миколаївського районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 листопада 2022 року за № 12022152260000396, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, про надання тимчасового доступу до документів, -

встановив:

Старший слідчий СВ відділення поліції № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_5 звернулася до слідчого судді в рамках кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у розпорядженні Комунального некомерційного підприємства ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Обґрунтовуючи клопотання слідчий та прокурор посилаються на те, що 07.11.2022, приблизно о 13 годині, ОСОБА_6 , перебуваючи на території дачної ділянки АДРЕСА_2 , на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, за допомогою ножа, наніс ОСОБА_7 , 1952 р.н. тілесні ушкодження у вигляді множинних колото-різаних ран живота з проникненням в черевну порожнину та пораненням селезінки, бритейки, сігловидної кишки, печінки, великого сальнику. В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що 07.11.2022 ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було госпіталізовано до хірургічного відділення Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 (Комунальне некомерційне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_3 »)

Необхідність надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні лікарні, вмотивована тим, що в цій лікувальній установі знаходиться оригінал медичної карти ОСОБА_7 . Таким чином виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий у судове засідання не прибув; про дату та час розгляду клопотання повідомлений; у матеріалах кримінального провадження міститься заява слідчого про розгляд клопотання за його відсутністю.

Представник Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 , у судове засідання не прибув; про дату та час розгляду клопотання повідомлений.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) неявка вказаних осіб не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши надані письмові докази, слідчий суддя дійшов такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 39-1 Закону України Основи законодавства України про охорону здоров`я пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров`я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні.

Персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована (ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних»).

Статтею 7 Закону України «Про захист персональних даних» встановлено, що забороняється обробка персональних даних про расове або етнічне походження, політичні, релігійні або світоглядні переконання, членство в політичних партіях та професійних спілках, засудження до кримінального покарання, а також даних, що стосуються здоров`я, статевого життя, біометричних або генетичних даних.

Пунктом 6)частини 2вищезгаданої статтіпередбачено,що положеннячастини першоїцієї статтіне застосовується,якщо обробкаперсональних даних: необхідна в цілях охорони здоров`я для: встановлення медичного діагнозу, для забезпечення піклування чи лікування або надання медичних послуг, моніторингу відповідності встановленим умовам надання таких послуг (у тому числі умовам договорів про медичне обслуговування населення та договорів про реімбурсацію за програмою медичних гарантій), функціонування електронної системи охорони здоров`я за умови, що такі дані обробляються медичним працівником, фахівцем з реабілітації або іншою особою закладу охорони здоров`я, реабілітаційного закладу чи фізичною особою - підприємцем, яка одержала ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та її працівниками, на яких покладено обов`язки щодо забезпечення захисту персональних даних та поширюється дія законодавства про лікарську таємницю, працівниками центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, працівниками закладу, що здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд та діяльність у галузі громадського здоров`я, який одержав ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, на яких покладено обов`язки щодо забезпечення захисту персональних даних.

Згідно зположеннями п.2)ч.1ст.162КПК Українидо охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Отже, відомості, які перебувають у володінні Комунального некомерційногопідприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частинами 5, 6 статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Під час судового розгляду клопотання встановлено, що оригінал медичної карти та рентгенографічні знімки, перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства ІНФОРМАЦІЯ_1 , і вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Данні документи містять охоронювану законом таємницю, при цьому, слідчим та прокурором доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цьому документі та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цього документу.

Отже клопотання слідчого, погоджене з прокурором, є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

У той же час, матеріали кримінального провадження не містять постанови про визначення групи слідчих у кримінальному провадженні № 12022152260000396, а тому тимчасовий доступ до документів слід надати лише старшому слідчому ОСОБА_5 .

Керуючись ст. ст. 131-132, 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 листопада 2022 року за № 12022152260000396, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, про надання тимчасового доступу до документів, - задовольнити.

Комунальному некомерційному підприємству ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , надати старшому слідчому СВ відділення поліції № 5 ОСОБА_5 доступ, з можливістю вилучення оригіналу медичної картки стаціонарного хворого та наявними рентгенографічними знімками на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє протягом одного місяці з дня її постановлення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

22.12.2022

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108104496
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —945/1314/22

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні