Рішення
від 22.12.2022 по справі 514/1432/22
ТАРУТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Тарутинський районний суд Одеської області


Справа №514/1432/22

Провадження по справі № 2/514/367/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 грудня 2022 року смт Тарутине

Тарутинський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Тончевої Н.М.,

при секретарі Георгієвій О.А.,

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України у відкритому підготовчому засіданні в залі суду смт Тарутине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 представником якого є ОСОБА_2 до Бородінської селищної ради Болградського району Одеської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до відповідача Бородінської селищної ради Болградського району Одеської області, в якому просить встановити позивачу ОСОБА_1 додатковий строк в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що 29 травня 2019 року ОСОБА_3 залишила на ім`я позивача ОСОБА_1 заповіт, відповідно до якого заповідала належну їй земельну ділянку, площею 5,5730, кадастровий номер 5124782800:01:001:0307, яка розташована за адресою: Одеська область, Тарутинський район, Ганнівська сільська рада, надану для ведення товарного сільськогосподарського призначення.

ІНФОРМАЦІЯ_1 Сосновська ОСОБА_4 померла.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на вищевказане спадкове майно.

При зверненні до державного нотаріуса Тарутинської державної нотаріальної контори Одеської області з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 позивач отримав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки ним пропущений строк для прийняття спадщини.

Строк для прийняття спадщини позивачем був пропущений у зв`язку з тим, що про наявність заповіту він дізнався 10.08.2022 року.

Враховуючи вище викладене, позивач просить в судовому порядку поновити пропущений ним строк, встановивши йому додатковий строк в два місяці для звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

В судове засідання позивач не з`явився, представник позивача надала заяву з проханням розглянути справу у її відсутність та відсутність позивача, позовні вимоги підтримають у повному обсязі.

Представник відповідача Бородінської селищної ради Болградського району Одеської області у судове засідання не з`явився. На адресу суду від представника відповідача надійшла заява про згоду з позовними вимогами позивача та з проханням розглянути справу без його участі.

Частиною 3 статті 200 ЦПК України, передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно зі ч. 4 ст. 200 ЦПК України, ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Частина 1 статті ст. 206 ЦПК України регламентує, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Так, відповідачі на стадії підготовчого провадження звернулись до суду із заявою про визнання позовних вимог, тому дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що визнання відповідачами позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, в зв`язку з чим є підстави для ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення по справі.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до наступного висновку.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України " Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30 травня 2008 року передбачено, що у випадку коли особа, яка прийняла спадщину в установлений законом строк, вона може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК (абз.1 п. 24 Постанови). При цьому, при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (абз.2 п. 24 Постанови).

З матеріалів справи встановлено, що 29 травня 2019 року ОСОБА_3 залишила на ім`я позивача ОСОБА_1 заповіт, відповідно до якого заповідала належну їй земельну ділянку, площею 5,5730, кадастровий номер 5124782800:01:001:0307, яка розташована за адресою: Одеська область, Тарутинський район, Ганнівська сільська рада, надану для ведення товарного сільськогосподарського призначення (а.с. 5).

ІНФОРМАЦІЯ_1 Сосновська ОСОБА_4 померла (а.с. 7, 8).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки,площею 5,5730, кадастровий номер 5124782800:01:001:0307, розташованої за адресою: Одеська область, Болградський район (колишній Тарутинський) Бородінська ТГ (колишня Ганнівська сільська рада), надану для ведення товарного сільськогосподарського призначення, яка належала їй на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 29 травня 2019 року (а.с. 9, 10).

Позивач ОСОБА_1 як спадкоємець майна померлої ОСОБА_3 за заповітом 08.09.2022 року звернувся до державного нотаріуса Тарутинської державної нотаріальної контори Одеської області Давидової Н.Г. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, однак отримав постанову про відмову в видачі свідоцтва у зв`язку з тим, що ним пропущений строк для прийняття спадщини (а.с.6 на звороті).

Строк для прийняття спадщини позивачем був пропущений у зв`язку з тим, що про наявність заповіту він дізнався 10.08.2022 року, що позбавило його своєчасно звернутися до нотаріуса.

Відповідно до ч 1. ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

В силу ч.2 ст. 1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Згідно ч.1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Постановою Верховного суду від 26.06.2019 по справі №565/1145/17розширено перелік поважних причин пропуску прийняття спадщини, а саме: Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Тож, суд визнає, що зазначені позивачем причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважними.

На підставі викладеного, з урахуванням всіх обставин справи, суд вважає достатнім строк у два місяці для можливої реалізація позивачем права на звернення до нотаріальної контори з заявою для прийняття спадщини.

На підставі викладеного керуючись ст.ст. 12,13,81,89, 264,265,268,272, 273, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 представником якого є ОСОБА_2 до Бородінської селищної ради Болградського району Одеської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Встановити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , додатковий строк в 2 (два) місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.М. Тончева

СудТарутинський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено29.12.2022
Номер документу108109072
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —514/1432/22

Рішення від 22.12.2022

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Тончева Н. М.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Тончева Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні