Ухвала
від 14.06.2022 по справі 208/9818/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/9818/21

№ провадження 2/208/221/22

УХВАЛА

про проведення судового засідання

в режимі відеоконференції

14 червня 2022 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області, у складі:

Головуючого, судді - Івченко Т.П.,

Секретаря судового засідання Задьори В.І.,

розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 ,адвоката Алілуєва Дмитра Юрійовича «про участь в судовому засіданні за межами приміщення суду з використанням функціоналу підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС», -

встановив:

В провадженніперебуває цивільнасправа запозовом ОСОБА_1 до Державної податкової служби України в особі відокремленого підрозділу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області «про припинення податкової застави щодо майна, придбаного на прилюдних торгах».

До судового засідання призначеного на 23 червня 2022 року, 09 червня 2022 року до суду звернувся представник позивача ОСОБА_1 ,адвокат Алілуєв Дмитро Юрійович з клопотанням «про участь в судовому засіданні за межами приміщення суду з використанням функціоналу підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС».

Перевіривши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Суд зазначає, що відповідно до постанови КабінетуМіністрів Українивід 11.03.2020№ 211«Про запобіганняпоширенню натериторії Українигострої респіраторноїхвороби COVID-19,спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2» (зі змінами) введено обмеження перевезення пасажирів автомобільним транспортом міжміського сполучення, та заборонено перевезення залізничним транспортом, також відповідно до постанови КабінетуМіністрівУкраїнивід23.03.2020р.№228«Питанняперевезеньавіаційнимтранспортом» обмежено прийняття та відправлення повітряних суден щодо перевезення пасажирів.

Крім того, постановою КабінетуМіністрів Українивід 11.03.2020№ 211 значно обмежено перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом.

Запроваджені заходи значно ускладнюють та роблять неможливим для сторін реалізувати своє право на участь у розгляді їх справи в суді через обмеження пересування як в межах території країни так і в межах населених пунктів.

Також, зазначеною постановою було рекомендовано забезпечити за технічної можливості роботи в режимі реального часу через Інтернет.

Крім того, на території України Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено воєнний стан. Указом Президента України від 14 березня 2022 року № 133/2022 продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб. Указом Президента України від 18 квітня 2022 року № 259/2022строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб. Указом Президента України від 22 травня 2022 року № 341/2022 строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 17 травня 2022 року строком на 90 діб. Таким чином, на момент розгляду справи в Україні триває воєнний стан.

Відповідно до ст.64КонституціїУкраїни в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Отже, право на судовий захист встановлене ст.55КонституціїУкраїни не може обмежуватись навіть за умови оголошення карантину та воєнного стану.

В тому числі, не може бути обмежено право встановлене ч. 5 ст. 4 ЦПК України, а саме на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку.

З огляду на те, що розгляд зазначеної справи передбачає участь сторони у розгляді справи шляхом особистої участі в судовому засіданні, проведення судового засідання в режимі відеоконференції, а також шляхом подання письмових доказів та пояснень під час розгляду справи в порядку письмового провадження, то за умов карантину та воєнного стану, доцільним для забезпечення права на участь в розгляді справи, є розгляд справи в режимі відеоконференції або в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 3ст. 212 ЦПК Україниучасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23 квітня 2020 року затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС (далі Положення).

Відповідно до пунктів 57, 58 розділу IV Положення, положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС набирає чинності із дня його затвердження, крім: підрозділу 1 розділу III, який набирає чинності з дати початку функціонування підсистеми "Електронний кабінет"; підрозділу 2 розділу III, який набирає чинності з дати початку функціонування підсистеми "Електронний суд"; підрозділу 3 розділу III, який набирає чинності з дати початку функціонування підсистеми відеоконференцзв`язку. Підсистеми (модулі) ЄСІТС, вказані в розділі III цього Положення, починають функціонувати через 30 днів із дня опублікування Вищою радою правосуддя в газеті "Голос України" та на вебпорталі судової влади України оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми (модуля).

04 вересня 2021 у газеті «Голос України» Вищою радою правосуддя опубліковано оголошення № 168 (7668) про початок функціонування трьох підсистем (модулів) ЄСІТС «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистеми відеоконференцзв`язку.

Таким чином, зазначені в оголошенні Вищої ради правосуддя підсистеми (модулі) ЄСІТС почали офіційно функціонувати з 5 жовтня 2021 року.

Відповідно до п. 46 розділу III Положення, за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Пунктом 49 розділу III Положення передбачено, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

У пунктах 1-4 розділу ІІІ цього Порядку визначено, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі відеоконференцзв`язку (комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua) або інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв`язку та відповідають вимогам законодавства) та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

Відповідно до п. 45 розділу ІІІ Положення, Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за веб-адресою https://wiki.court.gov.ua.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що заяву представника позивача ОСОБА_1 ,адвоката Алілуєва Дмитра Юрійовича «проучасть в судовому засіданні за межами приміщення суду з використанням функціоналу підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС», слід задовольнити, судове засідання призначене на 23 червня 2022 року об 14.15 годині провести в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з функціоналу підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС».

Керуючисьст. 212 ЦПК України, суд, -

постановив:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 ,адвоката Алілуєва Дмитра Юрійовича «про участь в судовому засіданні за межами приміщення суду з використанням функціоналу підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС» - задовольнити повністю.

Надати можливість представнику позивача ОСОБА_1 ,адвокатуАлілуєву ДмитруЮрійовичу братиучасть усудовому засіданніпо цивільнійсправі №208/9818/21 запозовом ОСОБА_1 до Державної податкової служби України в особі відокремленого підрозділу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області «про припинення податкової застави щодо майна, придбаного на прилюдних торгах» в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з функціоналу підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС з використанням власних технічних засобів, а саме системи «EasyCon» 23 червня 2022 року об 14.15 годині, відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21.

Попередити учасників справи, що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України, пункту 21 розділу ІІІ Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Інструкції користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за веб-адресою https://wiki.court.gov.ua.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя Івченко Т. П.

СудЗаводський районний суд м.Дніпродзержинська 
Дата ухвалення рішення14.06.2022
Оприлюднено29.12.2022
Номер документу108125492
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —208/9818/21

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 23.06.2022

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні