Ухвала
від 28.12.2022 по справі 908/2736/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.12.2022 Справа № 908/2736/22

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Дроздова С.С., розглянувши матеріали,

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмашснаб» (69035 м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, буд. 51, ідентифікаційний номер юридичної особи 42683661)

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Запорізький електровозоремонтний завод» (69095 м. Запоріжжя, вул. Залізнична, буд. 2, ідентифікаційний номер юридичної особи 01056273)

про стягнення 172 196 грн. 93 коп.

УСТАНОВИВ:

Товариством з обмеженою відповідальністю «Спецмашснаб» в системі «Електронний суд» сформовано позовну заяву до Приватного акціонерного товариства «Запорізький електровозоремонтний завод» про стягнення 132 698 грн. 86 коп. боргу, 35 135 грн. 37 коп. інфляційних збитків, 4 362 грн. 70 коп. 3 % річних.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.12.2022 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/2736/22 та визначено до розгляду судді Дроздовій С.С.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху на наступних підставах.

Статтями 162 та 164 ГПК України встановлено вимоги щодо предмета спору, їх обґрунтування та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Позивач сформував у системі «Електронний суд» позовну заяву та додав додатки до неї, але при роздрукуванні даних матеріалів судом встановлено, що додатки до позову, які приєднав позивач є не читаємі.

Отже, позивачу необхідно надати суду в належній якості додатки додані до позовної заяви, які повинні бути читаємі.

Крім того, Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, а саме абзацом 27 пункту 2 передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Отже, на підтвердження направлення учасникам справи позовної заяви з додатками до позову обов`язково мають додаватися описи вкладення, чеки (квитанції) поштового відділення, що підтверджують факт оплати відправником та надання відділенням зв`язку послуг з пересилання листів з описом вкладення.

За змістом пункту 61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених Постановою № 270 від 05.03.2009 Кабінету Міністрів України, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Із наведених норм вбачається, що належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачеві у справі є бланк опису вкладення з номером поштового відправлення, завірений відповідним відділенням зв`язку, разом з фіскальним чеком/квитанцією про відправлення. За таких обставин, належним доказом надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу є оригінал опису вкладення відправленої поштової кореспонденції, в якому перелічені всі документи, які надсилаються одержувачу та який засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку та відбитком календарного штемпеля цього відділення, а також розрахунковий документ поштової установи, а саме оригінал поштової квитанції (чеку).

Відповідно, якщо копію позовної заяви надіслано поштою, то документом, який підтверджує надсилання, є фіскальний чек поштового відділення, опис вкладення у цінний лист. Крім того, підтвердженням, що відправлення надіслано на адресу одержувача є саме накладна (службовий чек), в якому зазначено номер накладної, інформацію про відправника та одержувача, інформацію про відправлення, а також міститься підтвердження (підпис) відправника з підтвердженням, що інформація у даній накладній зазначена правильно.

Позивачем надано до позову не чітку копію документа, який не містить його назви та на ім`я кого, на чию адресу направлені документи, зазначені в графі найменування предметів.

З даного документа неможливо встановити дату направлення позовної заяви та додатків до неї (дата на штемпелі є нечитаємою).

Отже, позивачу необхідно надати належним чином оформлений опис вкладення у цінний лист на ім`я Приватного акціонерного товариства «Запорізький електровозоремонтний завод» та його адресу: 69095 м. Запоріжжя, вул. Залізнична, буд. 2, про направлення на адресу відповідача копії позовної заяви в редакції, яка надіслана на адресу Господарського суду Запорізької області.

Крім того, всі інші додані до позовної заяви документи є неналежним чином оформленими та є нечитаємими.

У позовній заяві позивач зазначає, що у період з 09.07.2021 по 22.09.2021 Товариством з обмеженою відповідальністю «Спецмашснаб» на підставі договору укладеного у спрощений спосіб, а саме шляхом підтвердження про приймання до виконання замовлень, Приватному акціонерному товариству «Запорізький електровозоремонтний завод» було поставлено товари загальною вартістю 256 323 грн. 68 коп. Відповідачем було сплачено вартість поставленого товару лише частково, прострочена заборгованість станом на день звернення до суду складає 132 698 грн. 86 коп.

Однак, до позовної заяви позивачем не надано самого підтвердження про приймання до виконання замовлень та докази часткової сплати відповідачем поставленого товару.

Також відсутні документи, які підтверджують, в який спосіб відповідач отримав товар.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення без руху позовної заяви та надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

Відповідно до п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з п. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Надати Товариству з обмеженою відповідальністю «Спецмашснаб» строк протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в ухвалі.

Роз`яснити заявнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвали набирає законної сили з моменту їх підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Ухвала підписана 28.12.2022.

Суддя С.С. Дроздова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено29.12.2022
Номер документу108133537
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —908/2736/22

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 13.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 28.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні