Рішення
від 28.12.2022 по справі 276/227/22
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/227/22

Провадження по справі №2-о/276/14/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2022 року смт. Хорошів

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Бобра Д.О., присяжних: Ткачук О.І., Чижевської А.В.,

за участю секретаря судового засідання Свиридок А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Володарсько-Волинського районного суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Комунальна установа«Новоборівський психоневрологічнийінтернат» тавиконавчий комітетПісківської селищноїради провизнання фізичноїособи недієздатноюта встановленнянад неюопіки тапризначення опікуна -

в с т а н о в и в:

Заявник звернулася до суду з вказаною заявою в якій просить суд визнати недієздатним її племінника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку, призначити заявника опікуном недієздатного племінника ОСОБА_2 .

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначила, що вона є рідною тіткою ОСОБА_2 17.12.1990 ІНФОРМАЦІЯ_1 , мати якого померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Його батько ніколи з сином не спілкувався. З 12.08.2017 року по даний час ОСОБА_2 проживає та зареєстрований в КУ «Новоборівський психоневрологічний інтернат». З 2014 року ОСОБА_2 перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра з діагнозом «Помірна деменція внаслідок органічного враження ЦНС змішаного генезу з вираженими характерологічними змінами особистості по органічному типу з порушенням поведінки, психотичними включеннями». Рішенням Овруцького районного суду Житомирської області від 04.04.2018 року яке діяло протягом двох років ОСОБА_2 визнано недієздатним. На даний час стан ОСОБА_2 не покращився, він не може самостійно здійснювати свої права й виконувати обов`язки, а тому виникла потреба у визнанні його недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна. Заявниця вказує, що вона була опікуном над своєю сестрою, тобто матір`ю ОСОБА_2 , постійно піклується про свого племінника, відвідує його в інтернаті, за своїм матеріальним станом і станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна.

Ухвалою Володарсько Волинського районного суду Житомирської області від 02.02.2022 року відкрито провадження у даній справі та призначено справу до розгляду.

Ухвалою Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 23.02. 2022 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу щодо визначення психічного стану ОСОБА_2 , у зв`язку з чим провадження у справі було зупинено.

Ухвалою судді Володарсько-Волинськогорайонного судуЖитомирської області від 13 грудня 2022 року провадження у справі поновлено.

У судове засідання заявниця не з`явилась, подала заяву про розгляд справи без її участі, в якій повністю підтримала свої вимоги, просила суд задовольнити заяву.

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Пісківської селищної ради, свого представника в судове засідання не направив, до суду направив подання про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном повнолітнього недієздатного ОСОБА_2 .

Представник КУ «Новоборівський психоневрологічний інтернат» в судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , 1990 року народження, інвалід ІІ групи, проживає та зареєстрований в інтернатній установі КУ «Новоборівський психоневрологічний інтернат» з 12.08.2017, перебуває на повному державному утриманні, що підтверджується довідкою КУ «Новоборівський психоневрологічний інтернат» від 13.09.2021 №410.

Згідно копії свідоцтва про народження матір`ю ОСОБА_2 є ОСОБА_3 (а.сп.14), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Чайківка Радомишльського району (а.сп. 13).

Рішенням Овруцького районного суду Житомирської області від 04.04.2018 заяву ОСОБА_1 задоволено, ОСОБА_2 , 1990 року народження визнано недієздатним. Строк дії рішення становить два роки з дня набрання ним законної сили.

Відповідно до подання Органу опіки та піклування виконавчого комітету Пісківської селищної ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Пісківської селищної ради №100 від 22.12.2022, орган опіки та піклування вважає за можливе встановлення опіки над ОСОБА_2 та призначення опікуном його рідну тітку ОСОБА_1 .

Із висновку судово-психіатричного експерта №402-2022 від 22.11.2022 року слідує, що ОСОБА_2 1990 року народження на даний час страждає на хронічне, стійке психічне захворювання у вигляді помірно вираженої деменції внаслідок органічного ураження головного мозку змішеного ґенезу, з вираженими характерологічними змінами особистості по органічному типу з порушенням поведінки та психотичними включеннями у вигляді галюцинаторного синдрому. Ступінь наявної у ОСОБА_2 деменції настільки виражена, що позбавляє його здатності в даний час усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно достатті 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Пунктом 5статті 63ЦК України передбачено, щофізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Згідно з пунктом 3статті 67 ЦК Україниопікун вчинює правочин від імені та в інтересах підопічного.

Частиною 1 статті 300 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

З огляду на вищевикладене та враховуючи те, що ОСОБА_2 1990 року народження, страждає на психічну хворобу, що позбавляє його здатності в даний час усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, ніяких протипоказань та застережень для встановлення опікунства над ОСОБА_2 не має, а тому суд вважає, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Відповідно до частини 6статті 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З урахуванням вказаних вимог процесуального закону,суд визначає строк дії даного рішення - 2 (два) роки.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

На підставі викладеного, керуючись статтями12,19,81,258-260,263-265,295-300 ЦПК України, статтями39,63,67 ЦК України, -

у х в а л и в :

ЗаявуОСОБА_1 , заінтересовані особи: Комунальна установа «Новоборівський психоневрологічний інтернат» та виконавчий комітет Пісківської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого в КУ «Новоборівський психоневрологічний інтернат» в смт. Ново Борова, вул. Лісова, 2-а Житомирського району Житомирської області.

Встановити над ОСОБА_2 опіку і призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительку АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії судового рішення 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Заінтересована особа 1: виконавчий комітет Пісківської селищної ради, адреса місцезнаходження: смт.Пісківка, вул. Дачна, 66 Бучанського району Київської області, код ЄДРПОУ: 41177899.

Заінтересована особа 2: Комунальна установа «Новоборівський психоневрологічний інтернат», адреса місцезнаходження: смт.Нова Борова, вул. Лісна, 4 Житомирського району Житомирської області, код ЄДРПОУ: 33920250.

Головуючий суддя Д.О. Бобер

Присяжні: О.І. Ткачук

А.В. Чижевська

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено29.12.2022
Номер документу108134022
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —276/227/22

Рішення від 28.12.2022

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні