Рішення
від 28.12.2022 по справі 544/1433/22
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/1433/22

№ пров. 2/544/340/2022

Номер рядка звіту 68

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

28 грудня 2022 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді Ощинської Ю.О.,

за участі секретаря судового засідання Пірогова В.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду по вул. Ярмарковій, 17 у м. Пирятин у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

у с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 у листопаді 2022 року звернулася у суд з позовом до відповідача ОСОБА_2 про розірвання шлюбу. У позові вказала, що з 01жовтня 2014року перебуваєу зареєстрованомушлюбі звідповідачем,від шлюбунеповнолітніх дітейне мають.Наданий час сім`я сторін фактично розпалась. Підставою для розпаду сім`ї стали відсутність взаєморозумінн, розходження поглядів на сімейні відносини та обов`язки з ведення спільного господарства, шлюбні відносини між нами припинено, сторони проживають окремо. Позивач примиритися не бажає, просить шлюб розірвати.

Представник позивача до суду подав зяаву про розгляд справи у його та позивача відсутність. Додатково вказав, що вимоги викладені позивачем у позову остання підтримує у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про час та місце розглядом справи повідомлений належним чином через розміщене оголошення на веб сайт Судової влади України.

Відповідно до вимог ч. 2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Місце реєстрації відповідача ОСОБА_2 м. Баштанка Баштанського району Миколаївської області.

Відповідно до наданої інформації Баштанською міською радою Баштанського району Миколаївської області від 10.11.2022 № О-75/02.03-10 на виконання постанови КМУ від 29.12.2021 № 1450 «Про затвердження порядку встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан», враховуючи те, що тимчасово призупинено роботу Реєстру територіальних громад з метою недопущення несанкціонованих дій з інформацією реєстрів зі сторони ворога ЦНАП не має технічної можливості перевірити та надати інформацію про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до наданої довідки місця проживання осіб виданої Відділом державної реєстрації Виконавчого комітету Пирятинської міської ради від 08.08.2019 № 1791 місце реєстрації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є АДРЕСА_1 .

Відповідно до норм ст. 110 ЦПК України позови про розірвання шлюбу можуть розглядатися також за зареєстрованим місцем проживання позивача, яка не може з інших поважних причин (вваедення в країні воєнного стану) виїхати до місця проживання відповідача.

Згідно ст.ст. 12, 81Цивільного процесуальногокодексу України (далі ЦПК України) кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб виникає спір.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши всі зібрані по справі докази у їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ст.263ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно зі ст.264ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати; 7) чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; 8) чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Судом установлено, що факт перебування сторін у шлюбі підтверджується свідоцтвом про шлюб, виданим 21 жовтня 2022 року Пирятинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському району Полтавської області Північно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Суми) (а.с. 11).

Від шлюбу сторони неповнолітніх дітей не мають.

Сторони проживають окремо.

При розгляді справи про розірвання шлюбу судом було всебічно з`ясовано взаємостосунки сторін, дійсні мотиви розірвання шлюбу.

Суд не вбачає за можливе надати сторонам строк на примирення.

Відповідно до Протоколу № 7 до Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод зі змінами, внесеними Протоколом № 11 стаття 5, про рівноправність кожного з подружжя кожен із подружжя у відносинах між собою і в їхніх відносинах зі своїми дітьми користується рівними правами та обов`язками цивільного характеру, що виникають зі вступу у шлюб, перебування в шлюбі та у випадку його розірвання. Ця стаття не перешкоджає державам вживати таких заходів, що є необхідними в інтересах дітей.

Згідно ст.105Сімейного кодексуУкраїни (далі СК України) шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

Відповідно до ч. 2 ст.112СК України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Згідно ч. 1 ст.24СК України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається, а тому, збереження шлюбу між сторонами на паритетних засадах неможливе, вжиття судом заходів щодо примирення буде суперечити інтересам подружжя та моральним засадам суспільства.

Тож, встановивши, що сімейні стосунки сторони не підтримують, шлюб існує формально, суд прийшов до висновку про наявність підстав для розірвання шлюбу, оскільки подальше збереження шлюбу суперечило інтересам сторін.

Згідно зі ст. 111 СК України суд вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства. Натомість закон не визначає, які саме заходи можуть застосовуватися. Надання строку для примирення є правом суду, а не його обов`язком.

Згідно ч. 2 ст.114СК України у разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішення суду про розірвання шлюбу.

Згідно з ч. 3 ст.115Сімейного кодексуУкраїни документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Згідно із ч. 1 ст. 133ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 141, 264-265 ЦПК України, ст.ст. 3, 24, 112, 113, 160, 161 СК України, суд

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу задовольнити.

Розірвати шлюб між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянином України, уродженцем м. Баштанка Баштанського району Миколаївської області та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянкою України, уродженкою м. Полтава Полтавської області, зареєстрований 01 жовтня 2014 року Міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Миколаєвського міського управління юстиції, актовий запис № 1019.

Шлюб вважати розірваним з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи,якому повнерішення небули врученіу деньйого проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована та мешканка АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України № НОМЕР_2 , виданий 19.06.2018, орган, що видав 5335.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканець АДРЕСА_2 .

Суддя Ю.О. Ощинська

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено29.12.2022

Судовий реєстр по справі —544/1433/22

Рішення від 28.12.2022

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні