Рішення
від 27.12.2022 по справі 178/1615/22
КРИНИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 178/1615/22

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

27 грудня 2022 року Криничанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді: Лісняк В.В.,

за участі секретаря: Коваль Л.І.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судусмт.Кринички справу за заявою Комунального закладу «Криничанський психоневрологічний інтернат» ДОР», заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Новомосковської міської ради про звільнення від виконання обов`язків опікуна та встановлення над недієздатною особою опіки і призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду із заявою про звільнення ОСОБА_1 від виконання обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_2 та призначення над ним опікуном КЗ «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР», обгрунтовуючи вимоги тим, що рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 лютого 2013 року ОСОБА_2 визнано недієздатним та призначено над недієздатним опікуном ОСОБА_1 , яку зобов`язано забезпечити належний захист та догляд за особистими та майновими правами недієздатного. 25 березня 2021 року недієздатного ОСОБА_2 зараховано до КЗ «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР», де він знаходиться на повному державному забезпеченні та постійно проживає. Під час влаштування підопічного до закладу, адміністрація ознайомила підопічного та опікуна з правами та обов`язками обох, умовами проживання, розпорядком дня, порядком і умовами надання соціальних послуг, порядком і правилами використання 25 % пенсійних коштів, які отримує опікун та розпоряджатися ними від імені і лише в інтересах підопічного та іншими правилами закладу. Не виконання зобов`язань опікуном взагалі та в частині розпорядження часткою пенсійних коштів підопічного, негативно впливає на психічний стан здоров`я підопічного, підопічний протягом року не використовує свої грошові кошти, що були зараховані на картрахунок, використання і перевірка стану картрахунку не можлива, так як пенсійна картка знаходиться в опікуна ОСОБА_1 . Опікун ОСОБА_1 не виконує належним чином своїх обов`язків опікуна, за весь період проживання підопічного в комунальному закладі жодного разу не відвідувала ОСОБА_2 в інтернаті, що підтверджується журналом реєстрації відвідувань, жодного запису в журналі надходження посилок також не має, опікун ОСОБА_1 не здійснила жодного телефонного дзвінка за весь період проживання підопічного в закладі. 12 жовтня 2022 року від опікуна ОСОБА_1 надійшла заява, в якій вона прохає звільнити її від виконання обов`язків опікуна через похилий вік та стан здоров`я, та надає згоду на покладання обов`язків опікуна на комунальний заклад «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР». В зв`язку з чим, заявник просить звільнити ОСОБА_1 від виконання обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_2 та призначення над ним опікуном КЗ «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР».

Представник заявника, згідно заяви, просить розглянути справу за його відсутності, вимоги задовольнити.

Представник заінтересованої особи клопоче про розгляд справи без участі представника, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків. В судовому засіданні встановлено, що згідно рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 лютого 2013 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнаний недієздатним та опікуном над недієздатним призначено ОСОБА_1 . Згідно путівки № 4001 від 25 березня 2021 року ОСОБА_2 , група інвалідності І-Б, було направлено до психоневрологічного інтернату КЗ «Криничанський психоневрологічний інтернат» ДОР», де він перебуває і по теперішній час та знаходиться на повному державному забезпеченні. Заклад відповідно до своїх прав та обов`язків, до призначення опікуна, здійснює опіку над недієздатною особою ОСОБА_2 з наданням комплексу необхідних реабілітаційних та соціальних послуг, кваліфікованої медичної допомоги. 12 жовтня 2022 року від опікуна ОСОБА_1 надійшла заява про звільнення її від виконання обов`язків опікуна через похилий вік та стан здоров`я, у зв`язку з чим вона не має можливості здійснювати опіку над ОСОБА_2 та надає згоду на покладання обов`язків опікуна на комунальний заклад «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР», що є підставою для зміни опікуна.

30 вересня 2022 року виконавчим комітетом Новомосковської міської ради розглянуто заяву КЗ «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР» від 15.09.2022 року № 1347 про неналежне виконання обов`язків опікуна, надання погодження на звільнення від виконання обов`язків опікуна та встановлення над недієздатною особою опіки та прийнято рішення, згідно якого визначено надати погодження на звільнення від виконання обов`язків опікуна ОСОБА_1 та погодити по відношенню до недієздатного ОСОБА_2 покладання обов`язків опікуна на КЗ «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР».

У відповідності до ч. ч. 2, 5 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника. Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст.ст. 67, 69 ЦК України, опікун або піклувальник зобов`язані дбати про свого підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням, вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно до ст.75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Звільнення опікуна від повноважень вчиняється, насамперед, для захисту прав та інтересів підопічного, або за наявності певних обставин (хвороба опікуна або піклувальника, яка перешкоджає йому виконувати свої повноваження, погіршення матеріального становища, що негативно позначається на утриманні підопічної особи, тривалі службові відрядження, відсутність взаєморозуміння з підопічною особою, тощо).

Враховуючи викладене та приймаючи до уваги інтереси недієздатного ОСОБА_2 , беручи до уваги самоусунення ОСОБА_1 від обов`язку здійснювати опіку щодо недієздатного ОСОБА_2 , та те що останній перебуває в КЗ «Криничанськийпсихоневрологічний інтернат`ДОР», знаходиться на повному державному забезпеченні, суд приходить до висновку про звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 та призначення опікуном над недієздатним ОСОБА_2 КЗ «Криничанський психоневрологічний інтернат`ДОР» на час перебування останнього в такому закладі.

Керуючись ст.ст. 264, 265, 241, 300 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву Комунального закладу «Криничанський психоневрологічний інтернат» ДОР», заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Новомосковської міської ради про звільнення від виконання обов`язків опікуна та встановлення над недієздатною особою опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в м.Новомосковську Дніпропетровської області (група інвалідності І-Б).

Покласти виконання обов`язків опікуна по відношенню до недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (група інвалідності І-Б) на період проживання його в закладі, на Комунальний заклад «Криничанський психоневрологічний інтернат» ДОР» (с.Зелена Долина, вул.Садова, 1 Кам`янський район, Дніпропетровська область).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Криничанський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: В. В. Лісняк

Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108147972
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від виконання обов`язків опікуна та встановлення над недієздатною особою опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —178/1615/22

Рішення від 27.12.2022

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Лісняк В. В.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Лісняк В. В.

Ухвала від 16.11.2022

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Лісняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні