Ухвала
від 28.12.2022 по справі 370/882/19
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08000, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

У ХВ АЛ А

28 грудня 2022 року Справа №370/882/19

Номер провадження № 1-кп/370/34/22

Макарівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

із секретарем ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

при судовому розгляді у відкритому судовому засіданні у залі суду у смт. Макарів Київської області кримінального провадження №12017110210000823 від 07.09.2017 року, за яким

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Донецьк, росіянин, громадянин України, з вищою освітою, одружений, працює в Комунальному некомерційному підприємстві «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Бориспільської міської ради Київської області, раніше не судимий, зареєстрований та фактично проживає по АДРЕСА_1 , інвалід ІІІ групи, є особою, що постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії,

обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 367, ч. 1 ст. 357 КК України,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України за наступних обставин.

Так, рішенням Макарівської районної ради Київської області № 130-10- VII від 27.10.2016 ОСОБА_4 призначено на посаду головного лікаря Макарівської центральної районної лікарні. На підставі вказаного рішення між Макарівською районною радою Київської області та ОСОБА_4 02.11.2016 укладено контракт (трудовий договір) зі строком дії до 02.11.2019, та того ж дня 02.11.2017 по Макарівській ЦРЛ видано наказ про призначення ОСОБА_4 на посаду головного лікаря Макарівської ЦРЛ з оплатою праці згідно штатного розпису.

Відповідно до Розділу 1 «Загальні положення» контракту, укладеного 02.11.2016 між Макарівською районною радою Київської області та ОСОБА_4 (далі - Контракт), останній (далі - Керівник) зобов`язується безпосередньо здійснювати ефективне поточне управління (керівництво) Макарівською ЦРЛ (далі - Установа), забезпечувати його діяльність, реалізацію предмета діяльності та досягнення цілей, визначених в Статуті, а районна рада зобов`язується створювати необхідні умови для роботи керівника, сплачувати йому грошову винагороду і надавати соціально-побутові блага. Керівник, є повноважним представником Установи при реалізації прав, повноважень, функцій, обов`язків Установи, передбачених чинним в Україні законодавством, Статутом Установи, іншими нормативними документами. З питань, ще складають його компетенцію, Керівник діє на основі єдиноначальності.

Згідно розділу 2 «Трудова функція та посадові обов`язки Керівника) вищевказаного контракту від 02.11.2016, Керівник ( ОСОБА_4 ) здійсню» поточне (оперативне) управління Установою, організовує її виробничо господарську, соціальну і іншу діяльність, забезпечує виконання завдання Установи, визначених в Статуті. Відповідно до п. п. 2.2. Контракту, до трудове функції Керівника входять, зокрема, організація роботи Установи, здійснення загального керівництва діяльності працівників, видання наказів та розпорядження відповідно до своїх повноважень, організація контролю за їх виконанням. Згідн з п. 2.5. Статуту Керівник зобов`язується забезпечувати ефективну діяльність Установи.

Відповідно до розділу 3 «Компетенція та права Керівника» контракт Керівник: 1) діє без уповноваження від імені Установи, представляє йо інтереси перед усіма українськими та іноземними суб`єктами господарювань іншими юридичними та фізичними особами; 2) укладає господарські та інші договори від імені Установи за Погодженням із головою Макарівської райони державної адміністрації; 3) видає довіреності від імені Установи; 4) відкриває банках поточний й інші рахунки; 4) користується правом розпоряджання коштами Установи; 5) співпрацює з органами управління, місцевою владою, суміжними медичними закладами; 6) організовує роботу з добору, розстановки і використання медичних кадрів, забезпечує своєчасне підвищення їх кваліфікації; 7) накладає на працівників стягнення у відповідності до законодавства і укладеними з ними контрактами і трудовими договорами; 8) в межах своєї компетенції видає локальні нормативні документи, накази, розпорядження і дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів і працівників, 9) несе персональну відповідальність за виконання, покладених на Установу завдань, і здійснення ним своїх функцій; 10) вирішує інші питання, що за Статутом, цим Контрактом та чинним законодавством України належать до компетенції Керівника.

Згідно розділу 1 «Загальні положення» Статуту Макарівської центральної районної лікарні (код ЄДРПОУ 01994698) в новій редакції, яку затверджено рішенням Макарівської районної ради № 152-11-VII від 01.12.2016, Макарівська центральна районна лікарня (далі - Макарівська ЦРЛ) є комунальним закладом, заснованим на спільній власності територіальних громад Макарівського району в особі Макарівської районної ради. Уповноваженим органом управління є Макарівська РДА.

Відповідно до п. 4.1 вищевказаного Статуту Макарівська ЦРЛ є юридичною особою публічного права. Розділом 6 «Управління» даного Статуту суб`єктами управління ІНФОРМАЦІЯ_2 (власник). Макарівська районна державна адміністрація (орган управління) та головний лікар Макарівської ЦРЛ, який здійснює поточне керівництво ІНФОРМАЦІЯ_3 та несе персональну відповідальність за виконання покладених на Макарівську ЦРЛ завдань та здійснення ним своїх функцій.

Таким чином, відповідно до примітки 1 до ст. 364 КК України ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, був службовою особою, оскільки обіймав в комунальній установі (закладі) посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно- господарських функцій.

Відповідно до розділу 8 «Майно та фінансування» Статуту Макарівської ЦРЛ майно Макарівської ЦРЛ становлять необоротні та оборотні активи, основні засоби та грошові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Макарівської ЦРЛ. Головним розпорядником коштів є Макарівська районна державна адміністрація. Майно Макарівської ЦРЛ є комунальною власністю і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, Макарівська ЦРЛ користується та розпоряджається майном відповідно до законодавства.

При цьому, встановлено, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, 26.12.2016 видав наказ № 161/1 «Про призупинення експлуатації основного засобу на період здійснення капітального ремонту», згідно з яким у зв`язку із здійсненням капітального ремонту вищевказаного автомобіля марки «Тоуоtа НІАСЕ» призупинив експлуатацію автомобіля на час здійснення капремонту, а саме з 28.12.2016 до періоду завершення ремонтних робіт.

У подальшому 28.12.2016, в обідній час доби, більш точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, знаходячись на території Макарівської ЦРЛ по вул. Б. Хмельницького, 56 в смт. Макарів Київської області, маючи на меті проведення капітального ремонту автомобіля, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків своїх дій для очолюваного ним закладу охорони здоров`я, що виразилось у безповоротному вибутті майна із комунальної власності, хоча повинен був і міг передбачити ці наслідки, надав усну вказівку підлеглим працівникам передати вищевказаний автомобіль марки «Тоуоtа НІАСЕ», білого кольору, 1998 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , вартістю 32192 грн., разом із свідоцтвом про реєстрацію вказаного транспортного засобу для проведення діагностики з метою подальшого його ремонту фізичній особі- підприємцю ОСОБА_6 , що і було зроблено, після чого ФОП ОСОБА_6 на автомобілі-евакуаторі невстановленої марки вивіз автомобіль «Тоуоtа НІАСЕ» із території Макарівської ЦРЛ.

У подальшому, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, проявивши службову недбалість, не пересвідчившись в тому, що фізична особа-підприємець ОСОБА_7 немає можливості здійснювати роботи із капітального ремонту транспортних засобів, немає відповідного досвіду діяльності в цій сфері та матеріально-технічну базу і працівників, 23.05.2017 уклав від імені Макарівської ЦРЛ із вищевказаною фізичною особою - підприємцем договір на виконання робіт № 85, згідно з яким ФОП ОСОБА_7 зобов`язувалася у строк до 17.06.2017 виконати роботи по капітальному ремонту автомобіля «Тоуоtа НІАСЕ» (мікроавтобус медичної допомоги), 1998 року випуску. Загальна вартість робіт згідно умов договору становила 196 400, 00 грн. (сто дев`яносто шість тисяч чотириста гривень 00 коп.).

Надалі, ОСОБА_4 ,, перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, проявивши службову недбалість, особисто не перевіривши стан виконання робіт по капітальному ремонту автомобіля «Тоуоtа НІАСЕ», білого кольору, 1998 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , за вищевказаним договором на виконання робіт № 85 від 23.05.2017, укладеним із ФОП ОСОБА_7 , не пересвідчившись в тому, що вищевказаний автомобіль насправді не перебуває на ремонті у ФОП ОСОБА_7 і що він знаходиться в користуванні невідомих осіб, неналежно виконуючи таким чином свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, 12.06.2017, знаходячись у власному службовому кабінеті в адміністративній будівлі Макарівської ЦРЛ по вул. Б. Хмельницького, 56 в смт. Макарів Київської області, склав, завірив своїм підписом, відтиском печатки Макарівської ЦРЛ та видав для пред`явлення органам Державної казначейської служби України офіційний документ - акт виконаних робіт № 25 від 12.06.20І7, в якому зазначено про те, що роботи по капітальному ремонту автомобіля «Тоуоtа НІАСЕ», д.н.з. НОМЕР_1 , згідно умов договору на виконання робіт № 85 від 23.05.2017 виконано в повному обсязі, хоча насправді жодні роботи по ремонту вказаного автомобіля виконані не були.

Продовжуючи службову недбалість, а саме неналежно виконуючи таким чином свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, того ж дня, 12.06.2017, більш точного часу не встановлено, головний лікар Макарівської ЦРЛ ОСОБА_4 , перебуваючи в адміністративній будівлі Макарівської ЦРЛ по вул. Б. Хмельницького, 56 в смт. Макарів Київської області, надав вказівку уповноваженим підпорядкованим працівникам Макарівської ЦРЛ скласти платіжне доручення № 11 від 12.06.2017, яке в подальшому було надано до УДКСУ у Макарівському районі Київської області та згідно з яким 14.06.2017 на розрахунковий рахунок фізичної особи-підприємця ОСОБА_7 за № 26007455028870, відкритий в АТ «ОТП Банк», було безпідставно перераховано грошові кошти з місцевого бюджету в сумі 196 400 грн.

З огляду на викладене, внаслідок службової недбалості колишнього головного лікаря Макарівської ЦРЛ ОСОБА_4 територіальній громаді Макарівського району Київської області в особі Макарівської ЦРЛ (правонаступник - КНП «Макарівська БЛІЛ» Макарівської селищної ради) заподіяно майнову шкоду в розмірі 228 592 грн., що включає в себе вартість автомобіля марки «Тоуоtа НІАСЕ», білого кольору, 1998 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , в розмірі 32192 грн., який через службову недбалість ОСОБА_4 вибув із власності Макарівської ЦРЛ, а також суму незаконно перерахованих коштів фізичній особі - підприємцю ОСОБА_7 за капітальний ремонт даного автомобіля, який фактично виконаний не був, в загальній сумі 196 400 грн., що відповідно до примітки 4 до статті 364 КК України (в редакції Закону на час вчинення злочину) є тяжкими наслідками.

Також ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 357 КК України за наступних обставин.

Так, рішенням Макарівської районної ради Київської області № 130-10-УІІ від 27.10.2016 ОСОБА_4 призначено на посаду головного лікаря Макарівської центральної районної лікарні. На підставі вказаного рішення між Макарівською районною радою Київської області та ОСОБА_4 02.11.2016 укладено контракт (трудовий договір) зі строком дії до 02.11.2019, та того ж дня 02.11.2017 по Макарівській ЦРЛ видано наказ про призначення ОСОБА_4 на посаду головного лікаря Макарівської ЦРЛ з оплатою праці згідно штатного розпису.

Відповідно до Розділу 6 Статуту Макарівської ЦРЛ в новій редакції, яку затверджено рішенням Макарівської районної ради № 152-11 -VII від 01.12.2016, головний лікар Макарівської ЦРЛ здійснює поточне керівництво Макарівської ЦРЛ та несе персональну відповідальність за виконання покладених на Макарівську ЦРЛ завдань та здійснення ним своїх функцій.

Згідно з Розділом 2 «Трудова функція та посадові обов`язки Керівниках контракту, укладеного 02.11.2016 між Макарівською районною радою Київсько області та ОСОБА_4 , Керівник ( ОСОБА_4 ) здійснює поточні (оперативне) управління Установою (Макарівською ЦРЛ), організовує ї виробничо-господарську, соціальну і іншу діяльність, забезпечує виконання завдань Установи (Макарівської ЦРЛ), визначених в Статуті. Відповідно п. п. 2.2. Контракту, до трудової функції Керівника ( ОСОБА_4 ) входять зокрема, організація роботи Установи (Макарівської ЦРЛ), здійснення загального керівництва діяльності працівників, видання наказів та розпорядження відповідно до своїх повноважень, організація контролю за їх виконанням.

Таким чином, перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ ОСОБА_4 обіймав в даній комунальній установі (закладі) посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, а отже був службовою особою.

При цьому, встановлено, що ОСОБА_4 , будучи службовою особою, перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, усвідомлюючи те, що всупереч умов договору на виконання робіт № 85 від 23.05.2017 фізичною особою - підприємцем ОСОБА_7 не виконано капітальний ремонт мікроавтобуса медичної служби марки «Тоуоtа НІАСЕ», білого кольору, 1998 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , який з 21.04.1998 зареєстрований за Макарівською ЦРЛ, та на підставі підписаного ним акту виконаних робіт № 25 від 12.06.2017 даній фізичній особі - підприємцю ОСОБА_7 14.06.2017 було безпідставно перераховано грошові кошти за нібито проведений вищевказаний капітальний ремонт в сумі 196 400 грн., а також усвідомлюючи те, що в результаті його службової недбалості 28.12.2016 вказаним автомобілем незаконно заволоділи інші невстановлені особи і цей автомобіль вибув із відання Макарівської ЦРЛ, вирішив перешкодити викриттю власних злочинних дій.

У зв`язку з цим, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, діючи з прямим умислом, з метою перешкодити викриттю власних попередніх злочинних дій, приблизно всередині липня 2017 року, в денний час доби, більш точних дати та часу слідством не встановлено, перебуваючи в приміщенні адміністративної будівлі Макарівської ЦРЛ по вул. Б. Хмельницького, 56 в смт. Макарів Київської області, за власною усною вказівкою отримав із бухгалтерського відділу Макарівської ЦРЛ та в подальшому заволодів, не повернувши до цього часу, наступні офіційні документи Макарівської ЦРЛ, а саме: 1) договір №85 від 23.05.2017 року, укладений із ФОП ОСОБА_7 , на виконання робіт по капітальному ремонту мікроавтобуса медичної служби марки «Тоуоtа НІАСЕ», білого кольору, 1998 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , 2) акт виконаних робіт №25 від 12.06.2017 року щодо проведення вищевказаного капітального ремонту мікроавтобусу медичної служби «Тоуоtа НІАСЕ», д.н.з. НОМЕР_1 .

У судовому засіданні обвинувачений та його захисник заявили клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Прокурор проти задоволення клопотання не заперечила.

Представник потерпілої особи у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, що не перешкоджає розглядові даного клопотання.

Розглянувши заявлене клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, судом встановлено наступне.

ОСОБА_4 , обвинувачується у неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки громадським інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, що відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином. А також обвинувачується у заволодінні офіційними документами шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому в інших особистих інтересах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 357 КК України, що відповідно до ст. 12 КК України є кримінальним проступком.

Згідно положень ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду.

Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно положеннями ч. 4 ст. 286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Враховуючи викладене, оскільки відповідно до ст. 12 КК України інкриміновані обвинуваченому діяння відносяться до нетяжких злочинів та кримінального проступку, з моменту вчинення обвинуваченим інкримінованого йому діяння минуло більш ніж п`ять років, обвинувачений погоджується на звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінчення строків давності, судом не встановлено зупинення чи переривання строку давності, клопотання суд визнає обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню.

При цьому цивільний позов прокурора в інтересах Макарівської районної центральної лікарні до ОСОБА_4 , про стягнення 228592 грн., шкоди слід залишити без розгляду роз`яснивши можливість його подання в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Арешт на майно слід скасувати. Долю речових доказів вирішити згідно ст. 100 КПК України. Судові витрати відсутні.

Керуючись ст.ст. 284, 286, 369-372, 532 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в :

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 367, ч. 1 ст. 357 КК України у зв`язку із закінченням строків притягнення особи до відповідальності на підставі ст. 49 КК України, а кримінальне провадження №12017110210000823 від 07.09.2017 року відносно нього закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Цивільний позов прокурора в інтересах Макарівської районної центральної лікарні до ОСОБА_4 , про стягнення 228592 грн., шкоди - залишити без розгляду.

Арешт на майно за ухвалами слідчого судді Макарівського районного суду Київської області від 19.09.2017 року №370/1936/17 та від 28.02.2019 року №370/1936/17 скасувати.

Речові докази у справі: Диск з інформацією; Реєстр бюджетних зобов`язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів від 24.05.2017 року №103 на суму 196 400,00 гривень на одному аркуші; Реєстр бюджетних фінансових зобов`язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів від 12.06.2017 року №114 на суму 196 400,00 гривень на одному аркуші; Реєстр платіжних доручень розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів від 12.06.2017 року на суму 196 400,00 гривень на одному аркуші; Платіжне доручення №11 від 12.06.2017 року на суму 196 400,00 гривень на одному аркуші; Контракт з головним лікарем Макарівської центральної районної лікарні від 02.11.2016 року прошитий та пронумерований на семи аркушах скріплений печаткою та підписами; Статут Макарівської центральної районної лікарні (нова редакція) в прошитому та пронумерованому вигляді на п`ятнадцяти аркушах; виписку з особового рахунку ОСОБА_7 № НОМЕР_2 ; акт передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію основних засобів від 28.12.2016 р. на 1 арк.; Дефектний акт від 28.12.2016 року на 1 арк.; Копії документів, а саме платіжного доручення №11 від 12.06.2017, виписки по рахунку від 14.06.2017 Макарівської ЦРЛ №35424101045265, що зберігаються у матеріалах кримінального провадження залишити у кримінальному провадженні.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через суд, що її ухвалив, в порядку, передбаченому ст. 393 КПК України протягом семи днів з моменту її проголошення.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 532 КПК України

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108150357
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —370/882/19

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні