Ухвала
від 12.12.2022 по справі 941/1734/20
ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2022 рокусмт ПетровеСправа № 941/1734/20 Провадження № 6/941/29/22

Петрівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Шаєнко Ю. В.

при секретарі - Фатьяновій А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Петрове Кіровоградської області заяву Територіального управління Державної судової адміністрації України в Кіровоградській області, із заінтересованими особами: Петрівською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, Олександрійською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, головою Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області Больботом В.В., Територіальним центром соціального обслуговування Петрівського району, Центром надання соціальних послуг Петрівської селищної ради Кіровоградської області, про заміну сторони виконавчого провадження, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, посилаючись на те, що у провадженні Петрівського районного суду Кіровоградської області перебувала цивільна справа №941/1734/20 за позовом ОСОБА_1 до Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області, Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області, із третіми особами - головою Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області Больботом Валерієм Вікторовичем, Територіальним центром соціального обслуговування Петрівського району та Центром надання соціальних послуг Петрівської селищної ради Кіровоградської області про скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. На виконання вказаного рішення суду 30.08.2022 року видано виконавчий лист про стягнення з Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області, Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області на користь держави судовий збір 840 гривень 80 копійок, який спрямовано на адресу Територіального управління ДСА України в Кіровоградській області для пред`явлення до виконання. Територіальним управлінням ДСА України в Кіровоградській області даний виконавчий лист 16.09.2022 року був направлений для виконання до Управління ДКСУ у Петрівському районні Кіровоградської області. Управління ДКСУ у Петрівському районі Кіровоградської області листом від 10.10.2022 повернуло без виконання виконавчий документ у зв`язку з тим, що Петрівська районна державна адміністрації Кіровоградської області знаходиться в стадії ліквідації та відкритих рахунків в Петрівському управлінні немає. Правонаступником є Олександрійська районна військова адміністрація, внаслідок чого виникла необхідність у заміні сторони виконавчого провадження.

Відповідно до положень ч.1 ст.104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Процесуальний порядок правонаступництва визначений ст.55 ЦПК України, згідно з якою у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч.1 ст.442 ЦПК України, в разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про виконавче провадження»(далі - Закон) сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче проваджений, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Абзацом другим частини четвертої ст.15 Закону встановлено, що за рішеннями про стягнення судового збору, про накладення штрафу (як засобу процесуального примусу) стягувачем є Державна судова адміністрація України.

На підставі ст.16 Закону сторони можуть реалізувати свої права і обов`язки у виконавчому провадженні самостійно або через представників. Особиста участь фізичної особи у виконавчому провадженні не позбавляє її права мати представника, крім випадку, коли боржник згідно з рішенням зобов`язаний вчинити певні дії особисто. Представництво юридичних осіб у виконавчому провадженні здійснюється їх керівниками чи органами, посадовими особами, які діють у межах повноважень, наданих їм законом чи установчими документами юридичної особи, або через представників юридичної особи. Представником юридичної особи у виконавчому провадженні може бути особа, яка відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань має право вчиняти дії від імені такої юридичної особи без довіреності. Повноваження представника юридичної особи у виконавчому провадженні можуть бути підтверджені довіреністю, виданою і оформленою відповідно до закону. Представник може вчиняти від імені особи, яку він представляє, усі процесуальні дії, що їх має право вчиняти така особа. Дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи у виконавчому провадженні можуть міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань або у виданій довіреності.

Листом від20.03.2020року №10-5712/20Державна судоваадміністрація Україниуповноважила начальниківта заступниківначальників територіальнихуправлінь ДСАУкраїни представлятиінтереси ДСАУкраїни,як стягувача,для своєчасноговжиття заходівстосовно виконаннярішень судівпро стягненнясудового збору,про накладенняштрафу(якзасобу процесуальногопримусу).

У судове засідання представник заявника не з`явився, просив справу розглянути без його участі, підтримує заяву, посилаючись на обставини, викладені в заяві.

Представник боржника - Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Представник боржника - Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, письмовою заявою просив справу слухати без його участі, заперечував щодо задоволення заяви.

Зацікавлені особи в судове засідання не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, причини неявки суду невідомі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Упровадженні Петрівськогорайонного судуКіровоградської областіперебувала цивільнасправа №941/1734/20за позовом ОСОБА_1 доПетрівської районноїдержавної адміністраціїКіровоградської області,Олександрійської районноїдержавної адміністраціїКіровоградської області,із третімиособами -головою Петрівськоїрайонної державноїадміністрації Кіровоградськоїобласті БольботомВалерієм Вікторовичем,Територіальним центромсоціального обслуговуванняПетрівського районута Центромнадання соціальнихпослуг Петрівськоїселищної радиКіровоградської областіпро скасуваннярозпорядження,поновлення нароботі,стягнення середньогозаробітку зачас вимушеногопрогулу.На виконаннявказаного рішеннясуду 30.08.2022року видановиконавчий листпро стягненняз Петрівськоїрайонної державноїадміністрації Кіровоградськоїобласті,Олександрійської районноїдержавної адміністраціїКіровоградської областіна користьдержави судовийзбір 840гривень 80копійок,який спрямованона адресуТериторіального управлінняДСА Українив Кіровоградськійобласті дляпред`явлення довиконання.Територіальним управліннямДСА Українив Кіровоградськійобласті данийвиконавчий лист16.09.2022року бувнаправлений длявиконання доУправління ДКСУу Петрівськомурайонні Кіровоградськоїобласті. Управління ДКСУ у Петрівському районі Кіровоградської області листом від 10.10.2022 повернуло без виконання виконавчий документ у зв`язку з тим, що Петрівська районна державна адміністрації Кіровоградської області знаходиться в стадії ліквідації та відкритих рахунків в Петрівському управлінні немає. Правонаступником є Олександрійська районна військова адміністрація, внаслідок чого виникла необхідність у заміні сторони виконавчого провадження.

Згідно ч.1 ст.442 ЦПК України, в разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про виконавче провадження»(далі - Закон) сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче проваджений, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Однак,як вбачаєтьсяіз заявиборжникаОлександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області, 03 жовтня 2022 року на адресу Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області надійшов лист №01-23-07/1384 Олександрійського управління державної казначейської служби України Кіровоградської області «Про надходження виконавчих документів» та копія виконавчого листа Петрівського районного суду Кіровоградської області по справі №941/1734/20 про стягнення з Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області та Олександрійської районної державної адміністрації Кіровоградської області на користь держави солідарно судового збору в розмірі 840 гривень 80 копійок. 05 жовтня 2022 року Олександрійським управлінням державної казначейської служби України Кіровоградської області відбулося безспірне списання коштів, згідно виконавчого листа по справі №941/1734/20 про стягнення судового збору на користь держави в сумі 840 гривень 80 копійок, тобто Олександрійська районна державна адміністрація Кіровоградської області в повному обсязі сплатила судовий збір згідно виконавчого документу. Вказане підтверджується копією листа Олександрійського управління державної казначейської служби України Кіровоградської області «Про надходження виконавчих документів» №01-23-07/1384 від 03.10.2022 року та меморіальним ордером №11 від 05 жовтня 2022 року.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.442 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву Територіального управлінняДержавної судовоїадміністрації Українив Кіровоградськійобластіпро заміну сторони виконавчого провадження залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Суддя (підпис) Ю.В.Шаєнко

Згідно з оригіналом

Виготовлено шляхом роздруківки копії судового рішення, збереженого в електронному вигляді в автоматизованій системі документообігу суду.

Ухвала не набрала законної сили.

Помічник голови Петрівського районного суду

Кіровоградської області В.В.Платонова

Копію засвідчено 12 грудня 2022 року.

СудПетрівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108150796
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —941/1734/20

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

Рішення від 05.06.2022

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

Ухвала від 27.07.2021

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

Ухвала від 28.04.2021

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

Ухвала від 11.12.2020

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні