Ухвала
від 19.12.2022 по справі 760/16720/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/16720/22

1-кс/760/5534/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Терахаус-Макскепітал», подане в їх інтересах адвокатом ОСОБА_4 , про скасування арешту майна,

в с т а н о в и в:

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання ОСОБА_3 , ТОВ «Терахаус-Макскепітал», подане адвокатом ОСОБА_4 , про скасування арешту майна.

Клопотання обґрунтовується тим, що в межах кримінального провадження № 12017100000001071 ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 24 березня 2021 року був накладений арешт на майно, що належить ТОВ «Терахаус-Макскепітал», а саме земельні ділянки та корпоративні права.

Вважають арешт необґрунтованим з огляду на наступне.

Прокурором не було надано жодних доказів того, що арештовані корпоративні права одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення чи з доходів від такого майна. Разом з тим, корпоративні права не визнано доказом у кримінальному провадженні.

Крім того, ТОВ «АІА Фінанс Груп», ТОВ «ГГК Фінанс» та ТОВ «ІГРОШІ» не є юридичними особами, щодо яких здійснювалося досудове розслідування та вони не мають жодного відношення до кримінальних правопорушень, що є предметом розслідування у кримінальному провадженні № 12017100000001071. Тому накладення арешту на корпоративні права цих товариств призвело до безпідставного втручання в право приватної власності цих товариств, які не можуть реалізувати свої права щодо належного їм майна.

Відповідно до інформації Латвійського реєстру юридичних осіб вбачається, що ТОВ «Терахаус-Макскепітал» здійснює свою діяльність у сфері готельної діяльності та володіє майном з 2009 року.

З ухвали слідчого судді вбачається, що бенефіціарним власником майна Латвійської компанії (ТОВ «Терахаус-Макскепітал») є ОСОБА_3 .

Саме лише володіння корпоративними правами не може бути підставою для накладення арешту.

У клопотанні слідчого та в ухвалі слідчого судді не вказано, які конкретно відомості, сліди злочину містять арештовані земельні ділянки та корпоративні права, а також яким чином вони могли бути використані як знаряддя вчинення злочину. А тому не наведено доказів того, що це майно має ознаки речових доказів.

Представник заявників у судовому засіданні підтримав заявлене клопотання та просив його задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання про скасування арешту майна.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали, слідчий суддя дійшов до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 24 березня 2021 року був накладений арешт на майно, яке належить ТОВ «Терахаус-Макскепітал», бенефіціарним власником якого є громадянин Латвійської Республіки ОСОБА_3 .

Згідно з ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Встановлено, що власником майна, на яке накладено арешт, є ТОВ «Терахаус-Макскепітал».

Відповідно до ч. 1 ст. 115 ЦК України господарське товариств є власником: майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу; продукції, виробленої товариством у результаті господарської діяльності; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 329 ЦК України передбачено, що юридична особа публічного права набуває право власності на майно, передане їй у власність та на майно, набуте нею у власність на підставах, не заборонених законом.

Вбачається, що засновник товариства (бенефіціарний власник) не є власником майна товариства.

Підозра у кримінальному провадженні № 12017100000001071 вручена ОСОБА_3 , який є бенефіціарним власником ТОВ «Терахаус-Макскепітал».

Ухвалою слідчого судді накладено арешт на майно ТОВ «Терахаус-Макскепітал», яке жодного відношення до кримінального провадження № 12017100000001071 немає.

Відповідно до ч. 1 ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Згідно зі ст. 14.1.90. Податкового кодексу України корпоративні права - права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

З наведеного вбачається, що у випадку задоволення клопотання про арешт (тимчасове позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування) корпоративних прав (правомочності на участь особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами) призведе, зокрема, до неможливості приймати участь в управлінні товариством, що порушить особисте немайнове право особи та суттєво вплине на права та обов`язки суб`єкта господарської діяльності.

Слідчий суддя вважає, що накладення арешту на корпоративні права товариства порушує права юридичної особи, а також завдання арешту майна, визначене в абзаці 2 ч. 1 ст. 170 КПК України, у цьому випадку не досягнуто.

Таким чином, за результатами судового розгляду клопотання не встановлено наявності достатніх підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у виді арешту майна ТОВ «Терахаус-Макскепітал».

З огляду на наведене, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 98, 131, 132, 135, 136, 167, 278, 170-173, 174, 309, 376, 395 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Терахаус-Макскепітал», подане в їх інтересах адвокатом ОСОБА_4 , про скасування арешту майна, задовольнити.

Скасувати арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 24 березня 2021 року в справі № 760/7100/21 (провадження № 760/2362/21), згідно якої накладено арешт, у вигляді заборони відчуження, на майно, яке належить ТОВ «Терахаус-Макскепітал» (код платника податків 40103264069), бенефіціарним власником якого є громадянин Латвійської Республіки ОСОБА_3, (персональний код НОМЕР_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

1) земельну ділянку під кадастровим номером 0100-002-0026 за адресою: АДРЕСА_1 (розділ земельної книги міста Риги № 22570), на якій розташована будівля готелю (кадастрове позначення НОМЕР_2 ), яка складається з наступних приміщень:

-квартири за адресою: АДРЕСА_2 (розділ земельної книги міста Риги № 22570 901);

-квартири за адресою: АДРЕСА_3 (розділ земельної книги міста Риги № 22570 5);

-квартири за адресою: АДРЕСА_4 (розділ земельної книги міста Риги № 22570 3);

-квартири за адресою: АДРЕСА_5 (розділ земельної книги міста Риги № 22570 2);

-квартири за адресою: АДРЕСА_6 (розділ земельної книги міста Риги № 22570 1а);

-квартири за адресою: АДРЕСА_6 (розділ земельної книги міста Риги № 22570 1);

2) земельну ділянку, загальною площею 522 кв.м за адресою: АДРЕСА_7 (розділ земельної книги міста Риги № 480, кадастровий номер: 01000020027), на якій розташована будівля готелю-складу (кадастрове позначення 01000020027001).

Скасувати арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 24 березня 2021 року в справі № 760/7100/21 (провадження № 760/2362/21), згідно якої накладено арешт, у вигляді заборони відчуження, на корпоративні права в юридичних особах, кінцевим бенефіціарним власником яких є громадянин Латвійської Республіки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

-ТОВ «АІА ФІНАНС ГРУП» (код ЄДРПОУ 41184403, юридична адреса: місто Київ, вулиця Михайлівська, будинок 15/1, літ. Б), кінцевим бенефіціарним власником (контролером) якого є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , іншим учасником (засновником) товариства є ТОВ «ГГК ФІНАНС» (код ЄДРПОУ 41173171, юридична адреса: місто Київ, вулиця Михайлівська, будинок 15/1, літ. Б), розмір внеску до статутного фонду становить 5000000,00 грн.;

-ТОВ «ГГК ФІНАНС» (код ЄДРПОУ 41173171, юридична адреса: місто Київ, вулиця Михайлівська, будинок 15/1, літ. Б), одним із засновників (учасників) якого є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , розмір внеску до статутного фонду: 18300,00 грн., іншими засновниками (учасниками) товариства є ОСОБА_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_8 (розмір внеску до статутного фонду: 5850,00 грн., ОСОБА_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_9 (розмір внеску до статутного фонду: 5850,00 грн.);

-ТОВ «ІГРОШІ» (код ЄДРПОУ 39258549, юридична адреса: місто Київ, вулиця Михайлівська, будинок 15/1 Б), одним із засновників (учасників) та кінцевим бенефіціарним власником (контролером) якого є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , розмір внеску до статутного фонду: 1000000,00 грн., іншими засновниками (учасниками) товариства є ТОВ «АІА ФІНАНС ГРУП» (код ЄДРПОУ 41184403, юридична адреса: місто Київ, вулиця Михайлівська, будинок 15/1, літ. Б), розмір внеску до статутного фонду: 4999000,00 грн.

Ухвала оскарження не підлягає.

Слідчий суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108156197
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —760/16720/22

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні