Ухвала
від 27.12.2022 по справі 202/8190/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8190/22

Провадження № 1-кп/202/504/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2022 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

особа, відносно якої подано клопотання ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора Краматорської окружної прокуратури Донецької області про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022053390000148 від 05 лютого 2022 року за ч.1 ст.272 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно обвинувального акта, засновано приватнемале виробничо-впроваджувальнепідприємство «ПРОТЕХ»(ПМВВП «ПРОТЕХ»код ЄДРПОУ13540086),юридичною адресоюпідприємства є:Україна,84313,Донецька область,місто Краматорськ,бульвар Машинобудівників,будинок 20,розташована заадресою:м.Краматорськ,вул.Залізнична,2-В.Приватне малевиробничо-впроваджувальнепідприємство «ПРОТЕХ»(ПМВВП «ПРОТЕХ»код ЄДРПОУ13540086)здійснює наступнівиди діяльності:46.71оптова торгівлятвердим,рідким,газоподібним паливомі подібнимипродуктами (основний);47.30роздрібна торгівляпальним;46.90неспеціалізована оптоваторгівля;47.29роздрібна торгівляіншими продуктамихарчування вспеціалізованих магазинах;46.78роздрібна торгівляіншими невживанимитоварами вспеціалізованих магазинах;49.41вантажний автомобільнийтранспорт.Відповідно доСтатуту Приватногомалого виробничо-впроваджувальногопідприємства «ПРОТЕХ»-метою діяльностітовариства є:оптова торгівлятвердим,рідким,газоподібним паливомі подібнимипродуктами;роздрібна торгівля пальним.

Наказом директора ПМ ВВП «ПРОТЕХ» № 185 від 30.10.2020 ОСОБА_4 принятий на посаду оператора АЗС з 02 листопада 2020 року.

У відповідності зі своїми обов`язками, закріпленими в посадовій інструкції №1-Д оператора (оператор-заправник) АЗС, яка визначає функціональні обов`язки, права та відповідальність оператора АЗС, затверджені директором приватною малою виробничо-впроваджувального підприємства «ПРОТЕХ» ОСОБА_5 , оператор АЗС ОСОБА_4 відповідно до п 1.5. Загальних положень: в своїй діяльності оператор АЗС керується правилами пожежної безпеки; правилами загальної техніки безпеки; даною посадовою інструкцією. Відповідно до п. 2.5 розділу 2. Оператор АЗС повинен знати: правила загальної техніки безпеки труда, правил пожежної безпеки, виробничу (технологічну) інструкцію, експлуатаційні інструкції та характеристики газового обладнання, посадову інструкцію, правила внутрішнього розпорядку, санітарні норми на підприємстві, спеціальні інструкції та атестаційні матеріали (кваліфікаційні лекції). Відповідно до п. 5.1., п. 5.2., п. 5.4 розділу 5. Відповідальність оператора АЗС: за невиконання або неналежне виконання посадових обов`язків, передбачені даною посадовою інструкцією - в межах, визначених діючим трудовим законодавством України; за порушення, скоєнні в процесі здійснення своєї діяльності - в межах, визначених законодавством України; за невиконання посадової інструкції, інструкції з техніки безпеки, за невиконання інструкції з техніки пожежної безпеки, інструкціям з технічної експлуатації спеціального спорядження та інструкції з експлуатації спеціальних та/або вимірювальних приборів.

Роботи позаправці газомбалону,не призначеногодля використанняна автотранспорті,які здійснювалисьна автомобільномугазозаправному пункті,який експлуатуєтьсясуб`єктом господарюванняприватне малевиробничо-впроваджувальнепідприємство «ПРОТЕХ»(кодЄДРПОУ 13540086),юридична адреса:Україна,84313,Донецька область,місто Краматорськ,бульварМашинобудівників, будинок 20, розташована за адресою: м. Краматорськ, вул. Залізнична, 2-В, відносяться до робіт з підвищеною небезпекою.

Так, 05.02.2022 о 12.53 годині, оператор АЗС ПМ ВВП «ПРОТЕХ» ОСОБА_4 , знаходячись на робочій зміні на території АЗС ПМ ВВП «ПРОТЕХ», розташованої за адресою: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Залізнична 2- В, не дотримуючись правил безпечної експлуатації та обслуговування АЗС та не дбаючи про особисту безпеку і здоров`я оточуючих людей в частині того, що виконував роботи з наповнення газового балону не призначеного для використання на автотранспортному засобі, а саме, заправив газом побутовий балон, який надав ОСОБА_6 , чим порушив вимоги п. 6.3.11 Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуск та облік газів вуглеводних скраплених для комунально-побутового споживання та автомобільного транспорту та ст. 14 Закону України «Про охорону праці», але ж мав технічну можливість запобігти настанню порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці. Для запобігання та попередження настання події, що могло створити загрозу загибелі людей чи настання інших наслідків під час виконання робіт підвищеної небезпеки на АЗС ПМ ВВП «ПРОТЕХ», яка розташована за адресою: м.Краматорськ, вул.Залізнична, 2-В, але ж ОСОБА_4 повинен був виконати вимоги п. 6.3.11 Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуск та облік газів вуглеводних скраплених для комунально-побутового споживання та автомобільного транспорту та ст. 14 Закону України «Про охорону праці», в частині того, що дотримуватися правил безпечної експлуатації та обслуговування АЗС та дбати про особисту безпеку і здоров`я оточуючих людей, в частині того, що не заправляти газом побутовий балон.

Відповідно довищенаведеного,дії (бездіяльність)оператора АЗС ОСОБА_4 знаходилисяв прямомубезпосередньому причинномузв`язку зістворенням загрозизагибелі людейчи настанняінших тяжкихнаслідків,або моглипризвести дозаподіяння шкодиздоров`ю наоб`єкті зпідвищеною небезпекоюна території,яка розташованаза адресою: АДРЕСА_1 , розташована за адресою: м. Краматорськ, вул. Залізнична 2- В.

Таким чином, своїми діями ОСОБА_4 скоїв порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків тобто вчинив кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст.272 КК України.

У підготовчомусудовому засіданніпрокурор підтримавклопотання прозвільнення ОСОБА_4 від кримінальноївідповідальності узв`язкутим,що ОСОБА_4 вперше вчинив кримінальний проступок, щиро покаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодував спричинені збитки та на підставі ст.45КК України просив закрити кримінальне провадження.

ОСОБА_4 просив задовольнити клопотання прокурора, звільнити його від кримінальної відповідальності на підставіст.45 КК Українита закрити відносно нього кримінальне провадження.

Суд, вислухавши думку учасників кримінального провадження, вивчивши матеріали кримінального провадження в межах клопотання, вважає що клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності підлягає задоволенню за наступними обставинами.

Відповідно дост. 45 КК Україниособа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Так, згідно ч.1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ч.4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернулася до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 вперше вчинив кримінальний проступок, щиро покаявся, активно сприяв розкриттю злочину і повністю відшкодував завдані ним збитки, в зв`язку із чим, суд приходить до висновку про задоволення клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям та закриттям відносно нього кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає можливим звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, та закрити щодо неї кримінальне провадження за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.272 КК України.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст.45 КК України, ст.ст.284, 285, 286 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.272 КК України, на підставі ст.45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за ч.1 ст.272 КК України закрити.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , процесуальні витрати на залучення експертів у сумі 9438,50 грн.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду через Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108158664
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022053390000148 від 05 лютого 2022 року за ч.1 ст.272 КК України

Судовий реєстр по справі —202/8190/22

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Волошин Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні