Рішення
від 21.12.2022 по справі 355/960/21
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/960/21

Провадження № 2/355/278/22

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2022 року

Баришівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Червонописького В.С.,

секретаря судового засідання Котенко Л.О.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Шрамківської сільської ради про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції позивача, відповідача та третьої особи

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення його батьківських прав відносно їх спільної дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов обґрунтовано тим, що відповідач ухиляється від виконання батьківських обов`язків. З метою захисту інтересів власної дитини, з метою створення правових передумов для забезпечення її виховання та розвитку, є необхідність позбавити батьківських прав відповідача.

В судове засідання представник позивача Служба у справах дітей Шрамківської сільської ради не з`явився. До початку розгляду справи подали заяву про розгляд справи без їх участі, просили суд задовольнити позов.

Позивач неодноразово подавала в суд заяви пр розгляд справи без її участі та не заперечувала проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач по справі в судове засідання не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася своєчасно та належним чином шляхом направлення поштової кореспонденції та розміщення оголошення на сайті судової влади Баришівського районного суду Київської області.

21.09.2021 на запит суду надійшла відповідь від відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби України у м. Києві та Київській області про підтвердження місця реєстрації відповідача за адресою: АДРЕСА_1 .

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи

Представник позивача в судове засідання не з`явився, заявивши клопотання про розгляд справи за відсутності їх представника, просили позов задовільнити, не проти заочного розгляду справи.

Відповідач по справі в судове засідання не з`явився. Заяв та клопотань до суду не надавав.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі

Ухвалою Баришівського районного суду Київської області від 21.04.2022 відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено до підготовчого судового розгляду на 19.05.2022 на 15 год. 50 хв., та в подальшому відкладалася у зв`язку з неявкою відповідача.

26.04.2022, 10.08.2022, 27.10.2022 та 20.12.2022 від позивача надходили клопотання про розгляд справи без її участі та не заперечувала проти ухвалення заочного рішення.

06.05.2022 від третьої особи надійшла заява про визнання позовних вимог та розгляд справи без їх участі.

10.08.2022 ухвалою суду закрито підготовче засідання та призначено розгляд справи по суті на 27.10.2022 о 09 годині 00 хвилин.

16.09.2022 від виконавчого комітету Шрамківської сільської ради надійшов висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

IV. Фактичні обставини встановлені судом

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 від 18.10.2008.

15.11.2011 рішенням Драбівського районного суду Черкаської області шлюб між сторанами розірвано.

Відповідно до свідоцтва про зміну імені серія НОМЕР_2 від 29.08.2013 позивач змінила прізвище з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 ».

Відповідно до довідки №99 від 28.04.2021 виданої Виконавчим комітетом Шрамківської сільської ради Черкаської області, ОСОБА_1 проживає разом зі своєю дочкою в АДРЕСА_2 . Дитина перебуває на повному утриманні матері.

Відповідно до Акту обстеження умов проживання позивач проживає разом зі своєю дочкою ОСОБА_3 .

Рішенням №146 від 18.08.2021 виконавчого комітету Шрамківської сільської ради Золотоніського району Черкаської області затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 щодо неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до довідки №22 від 22.06.2021 виданої закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Кутузівка, Шрамськівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області про те, що позивач має на утриманні доньку, батько не приймає участі у навчанні та вихованні дочки, живе осторонь життя дитини.

З 2010 року ОСОБА_6 проживає окремо, займається виключно своїм життям. ОСОБА_7 відсторонився від виховання дитини. Із того часу як не проживає спільно з родиною жодного разу не бачився з донькою, не вітав та не відвідав жодного дня народження дитини, не передавав жодних подарунків, жодного інтересу до життя дитини не проявляв, будь-якої фінансової допомоги на утримання дитини не виділяв. Таким чином, ОСОБА_2 повністю ухилився від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та утриманні доньки.

Зі слів мами, коли донька хворіла вона звернулась до ОСОБА_7 з проханням матеріальної допомоги у лікуванні дитини, батько в допомозі відмовив. Не провідував доньки, не цікавився станом здоров`я.

Рішенням суду, відповідно до ст.180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей до досягнення ними повноліття; ОСОБА_2 встановлено сплачувати аліменти в розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму, щомісячно до повноліття. З розрахунку заборгованості по аліментах борг станом на 01.04.2021 становить 129 189,35грн.

Службою у справах дітей Шрамківської сільської ради надіслані листи: Службі у справах дітей та сім`ї Баришівської селищної ради з проханням обстежити умови проживання ОСОБА_2 та особистого листа ОСОБА_2 з проханням зателефонувати та приїхати в ССД с. Шрамківки для особистої бесіди.

Служба у справах дітей та сім`ї Баришівської селищної ради надала інформацію що ОСОБА_2 за даною адресою зареєстрований, але не проживає (проживає у співмешканки в с. Борщів). Службі вдалось поспілкуватись із ОСОБА_8 на вулиці, йому повідомлено про те, що колишня дружина бажає позбавити його батьківських прав відносно доньки, своєї точки зору (згоди чи відмови) по даному питанню ОСОБА_2 не надав. Лист який надсилала служба у справах дітей ОСОБА_2 повернувся назад. Особисто ОСОБА_2 з службою у справах дітей Шрамківської сільської ради не зв`язувався (не телефонував, не приїжджав на співбесіду).

Вищевказані обставини підтверджуються додатком до рішення №146 від 18.08.2021 виконавчого комітету Шрамківської сільської ради Золотоніського району Черкаської області висновком про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

V. Оцінка суду

Згідно ст. 2 Цивільного процесуального кодексу України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Статтею 4 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України, ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; спілкуватися з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; надавати дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей тощо.

Водночас статтею 155 Сімейного кодексу України до батьків, які ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків, передбачено застосування відповідних правових санкцій, зокрема, позбавлення батьківських прав (ч. 2 ст. 164 Сімейного кодексу України).

У відповідності до ч.1 ст. 17 Закону України від 23.02.2007 «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справКонвенцію про захист прав людини і основоположних свободта практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Практика Європейського суду з прав людини свідчить про те, що питання позбавлення батьківських прав мають ґрунтуватися на оцінці особистості відповідача та його поведінці. Суд неодноразово в своїх рішеннях акцентував увагу, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Зокрема, стаття 8 Конвенції не надає батькам права вживати заходів, які можуть зашкодити здоров`ю чи розвитку дитини.

Вирішуючи даний спір, суд враховує рішення виконавчого комітету №146 від 18.08.2021 виконавчого комітету Шрамківської сільської ради Золотоніського району Черкаської області затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 20.10.1989 ІНФОРМАЦІЯ_2 щодо неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та додаток до вказаного рішення - висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , оскільки в Рішенні Європейського суду з прав людини від 18.12.2008 у справі «Савіни проти України» встановлено, що вирішуючи справи про позбавлення батьківських прав, суд зобов`язаний дотримуватися вимог ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у частині права заявників на повагу до сімейного життя, зокрема, судове рішення має бути побудоване на з`ясованих обставинах; чи були мотиви для позбавлення батьківських прав доречними і достатніми, чи здатне рішення про позбавлення батьківських прав забезпечити належний захист дитини, чи було проведено ретельний аналіз можливих наслідків пропонованого заходу з опіки для батьків дитини, чи ґрунтується висновок органу опіки на достатній доказовій базі, чи мали батьки достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання.

На підставі ст.ст. 280-282 Цивільного процесуальногокодексу України, суд ухвалив провести заочний розгляд даної справи, про що не заперечував позивач, на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Враховуючи наведене, позовні вимоги щодо позбавлення батьківських прав є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 12, 19, 81, 258-260, 263-265, 280-282, 284, 289 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Шрамківської сільської ради про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ст. 289 Цивільного процесуальногокодексу України заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, або в порядку ч. 2 ст. 354 Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 355 Цивільного процесуальногокодексу України апеляційна скарга подається безпосереднього до суду апеляційної інстанції.

Суддя В.Червонописький

СудБаришівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108163981
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —355/960/21

Рішення від 21.12.2022

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Червонописький В. С.

Ухвала від 10.08.2022

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Червонописький В. С.

Ухвала від 20.04.2022

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Червонописький В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні