Рішення
від 27.12.2022 по справі 674/1490/22
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/1490/22

Провадження № 2/674/519/22

РІШЕННЯ

іменем України

27 грудня 2022 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

в складі: судді Посунько Г.А.

секретаря Шельгоріної С.І.

з участю представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області цивільну справу за позовом Служби у справах дітей Дунаєвецької міської ради Хмельницької області до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей,

в с т а н о в и в :

18 листопада 2022 року до суду надійшла позовна заява Служби у справах дітей Дунаєвецької міської ради Хмельницької області до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

Позивач посилається в обґрунтування своїх позовних вимог на те, що відповідач ОСОБА_2 має неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . З 04 лютого 2019 року сім`я відповідача перебуває на обліку КУ "Центр надання соціальних послуг Дунаєвецької міської ради" як така, що перебуває у складних життєвих обставинах. Відповідач ОСОБА_2 ніде не працює, зловживає спиртними напоями, не займається вихованням своїх дітей, не піклується про них, не створює для них належних умов проживання, своєю антигромадською поведінкою шкідливо впливає на дітей, не проявляє до них щонайменшої батьківської турботи. 08 листопада 2022 року діти були відібрані від матері та тимчасово влаштовані до КНП ДМР "Дунаєвецька багатопрофільна лікарня" для обстеження стану їх здоров`я. В подальшому діти були влаштовані: ОСОБА_3 та ОСОБА_8 - 23 листопада 2022 року до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей "Подолянчик", ОСОБА_9 та ОСОБА_10 - 02 грудня 2022 року до КНП "Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини", ОСОБА_7 - 21 грудня 2022 року до КНП "Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини". З того часу відповідач не відвідувала своїх дітей, не виразила наміру забрати їх додому та не створила дома належних умов для повернення дітей. Тим самим відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання батьківських обов`язків по вихованню, навчанню та утриманню своєї неповнолітніх дітей. На підставі викладеного позивач просить суд: 1) позбавити відповідача ОСОБА_2 батьківських прав відносно її дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ; 2) щомісячно стягувати з відповідача ОСОБА_2 аліменти на утримання неповнолітніх дітей в розмірі не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину.

25 листопада 2022 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання, учасникам справи встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив, заперечень та пояснень.

22 грудня 2022 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

27 грудня 2022 року позивач уточнив позовні вимоги, просить суд: 1) позбавити відповідача ОСОБА_2 батьківських прав відносно її дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ; 2) щомісячно стягувати з відповідача ОСОБА_2 аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в твердій грошовій сумі в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, зараховуючи кошти на особисті рахунки дітей у відділенні АТ "Ощадбанк" (реквізити для переказів IBAN НОМЕР_1 ), а також щомісячно стягувати з відповідача ОСОБА_2 на користь КНП "Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини" аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в твердій грошовій сумі в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину.

В судовому засіданні представник позивача Служби у справах дітей Дунаєвецької міської ради Хмельницької області Васильєва Л.В. підтримала позов, посилаючись на доводи, викладені у позовній заяві.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 позов визнала, не заперечує проти позбавлення батьківських прав відносно її неповнолітніх дітей та стягнення аліментів на їх утримання.

Суд, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення сторін, встановив наступні обставини та визначив відповідно до них правовідносини.

Відповідач ОСОБА_2 має неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Будь-якої інформації про кровного батька дітей немає, запис про батька у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч.1 ст.135 СК України (за вказівкою матері).

Згідно ст.8 Закону України "Про охорону дитинства"кожна дитинамає правона рівеньжиття, достатнійдляїї фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки несуть відповідальність за створенняумов, необхіднихдля всебічногорозвиткудитини, відповіднодо законівУкраїни.

Згідно ст.11 Закону України "Про охорону дитинства"батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Згідно ст.12 Закону України "Про охорону дитинства" виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки мають права і зобов`язані виховувати дитину, піклуватись про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ч.1 ст.150 СК України б атьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

Згідно ч.2 ст.150 СК України б атьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно ч.3 ст.150 СК України б атьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно ч.4 ст.150 СК України б атьки зобов`язані поважати дитину.

Згідно ч.5 ст.150 СК України п ередача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно ч.1 ст.155 СК України з дійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Згідно ч.2 ст.155 СК України б атьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Згідно ч.3 ст.155 СК України в ідмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства.

Згідно ч.4 ст.155 СК України у хилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, покладених на неї ст.ст.150, 155 СК України, по вихованню, навчанню та утриманню своїх неповнолітніх дітей.

Так, з 04 лютого 2019 року сім`я відповідача перебуває на обліку КУ "Центр надання соціальних послуг Дунаєвецької міської ради" як така, що перебуває у складних життєвих обставинах.

Відповідач ОСОБА_2 ніде не працює, зловживає спиртними напоями, не займається вихованням своїх дітей, не піклується про них, не створює для них належних умов проживання, своєю антигромадською поведінкою шкідливо впливає на дітей, не проявляє до них щонайменшої батьківської турботи. При цьому, відповідач ОСОБА_2 неодноразово попереджалась органами влади та місцевого самоврядування про необхідність належного виконання батьківських обов`язків.

08 листопада 2022 року діти були відібрані від матері та тимчасово влаштовані до КНП ДМР "Дунаєвецька багатопрофільна лікарня" для обстеження стану їх здоров`я. В подальшому діти були влаштовані: ОСОБА_3 та ОСОБА_8 - 23 листопада 2022 року до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей "Подолянчик", ОСОБА_9 та ОСОБА_10 - 02 грудня 2022 року до КНП "Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини", ОСОБА_7 - 21 грудня 2022 року до КНП "Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини". З того часу відповідач не відвідувала своїх дітей, не виразила наміру забрати їх додому та не створила дома належних умов для повернення дітей.

В судовому засіданні не встановлено жодних обставин, які б об`єктивно унеможливлювали чи перешкоджали відповідачу ОСОБА_2 належно виконувати батьківські обов`язки по вихованню, навчанню та утриманню своїх неповнолітніх дітей.

Згідно п.2ч.1ст.164СК України мати,батько можутьбути позбавленісудом батьківськихправ,якщо вона,він: ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

За таких обставин суд робить висновок, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання батьківських обов`язків відносно своїх дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , оскільки не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їхнє навчання, підготовку до самостійного життя; не спілкується з дітьми в обсязі, необхідному для їхнього нормального самоусвідомлення; не надає дітям доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі;не виявляє інтересу до їхнього внутрішнього світу; не створює умов для отримання ними освіти.

При цьому в судовому засіданні знайшли своє підтвердження такі фактори як винна поведінка матері та свідоме нехтування нею своїми обов`язками.

На підставі викладеного та враховуючи найвищі інтереси дітей, суд вважає можливим позбавити відповідача ОСОБА_2 батьківських прав відносно її дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Згідно ч.2, ч.3 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківськихправ,не звільняєтьсявід обов`язкущодо утриманнядитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ч.1 ст.180 СК України б атьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ч.1 ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно ч.2 ст.182 СК України р озмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно ч.1 ст.184 СК України суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Згідно ч.1 ст.191 СК України а ліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

В судовому засіданні не встановлено обставин, за якими відповідач ОСОБА_2 могла б бути звільнена від обов`язку утримувати своїх неповнолітніх дітей.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 не заперечувала проти визначеного позивачем способу стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 не заперечувала проти визначеного позивачем розміру аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

На підставі викладеного суд вважає можливим щомісячно стягувати з відповідача ОСОБА_2 аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в твердій грошовій сумі в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи з 18 листопада 2022 року до досягнення дітьми повноліття. Аліменти зараховувати на особисті рахунки дітей у відділенні АТ "Ощадбанк" (реквізити для переказів IBAN НОМЕР_1 ).

Суд вважає можливим щомісячно стягувати з відповідача ОСОБА_2 на користь КНП "Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини" аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в твердій грошовій сумі в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи з 18 листопада 2022 року до досягнення дітьми повноліття.

Згідно ст.141 ЦПК України суд вважає необхідним стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 1984,80 грн. (за вимогою про позбавлення батьківських прав - 992,40 грн., за вимогою про стягнення аліментів - 992,40 грн.).

Керуючись ст.ст.150, 155, 164 - 167, 180 - 184, 191 СК України, Законом України "Про охорону дитинства" від 26 квітня 2001 року № 2402-ІІІ, ст.ст.4 - 13, 81, 141, 259, 263 - 265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов Служби у справах дітей Дунаєвецької міської ради Хмельницької області до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженку с.Великий Жванчик Дунаєвецького району Хмельницької області, проживаючу по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ,

батьківських прав відносно її дітей:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Стягувати щомісячно з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженки с.Великий Жванчик Дунаєвецького району Хмельницької області, проживаючої по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ,

аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 ,

в твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи з 18 листопада 2022 року до досягнення дітьми повноліття.

Аліменти зараховувати на особисті рахунки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у відділенні Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (реквізити для переказів IBAN НОМЕР_1 ).

Стягувати щомісячно з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженки с.Великий Жванчик Дунаєвецького району Хмельницької області, проживаючої по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ,

на користь Комунального некомерційного підприємства "Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини", код ЄДРПОУ - 03397475, місцезнаходження - вул.Івана Пулюя,4 м.Хмельницький 29016,

аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,

в твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи з 18 листопада 2022 року до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженки с.Великий Жванчик Дунаєвецького району Хмельницької області, проживаючої по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ,

на користь держави (отримувач коштів - ГУК у м.Києві / м.Київ / 22030106; код ЄДРПОУ отримувача - 37993783; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО) - 899998; рахунок отримувача - UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету - 22030106)

судовий збір в сумі 1984,80 грн. (Одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири гривні 80 копійок).

В порядку ч.6 ст.164 СК України рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до Дунаєвецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) за місцем реєстрації народження

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - актовий запис про народження № 11 від 01 листопада 2012 року по Великожванчицькій сільській раді Дунаєвецького району Хмельницької області,

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - актовий запис про народження № 6 від 13 травня 2014 року по Великожванчицькій сільській раді Дунаєвецького району Хмельницької області,

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - актовий запис про народження № 120 від 19 квітня 2016 року по відділу державної реєстрації актів цивільного стану Дунаєвецького районного управління юстиції у Хмельницькій області,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 - актовий запис про народження № 197 від 14 серпня 2020 року по Дунаєвецькому районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький),

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 - актовий запис про народження № 109 від 28 квітня 2022 року по Дунаєвецькому відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький).

Рішення суду може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне ім`я та найменування учасників справи:

Позивач: Служба у справах дітей Дунаєвецької міської ради Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 44023781, місцезнаходження - вул.Героїв Маріуполя,1 м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області 32400.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка с.Великий Жванчик Дунаєвецького району Хмельницької області, проживає - АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Повний текст судового рішення складено 29 грудня 2022 року.

Суддя Посунько Г.А.

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108166401
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —674/1490/22

Ухвала від 05.08.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Рішення від 27.12.2022

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні