Ухвала
від 29.12.2022 по справі 751/5836/22
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/5836/22

Провадження №1-кс/751/1435/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2022 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду містаЧернігова ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчої відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному проваджені прокурором Ніжинської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів,

встановив:

До суду з даним клопотанням звернулась слідча, вказавши, що в провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до ЄРДР за № 12022270000000233 від 05.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.201-2 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до ЄРДР за № 12022270000000233 від 05.08.2022, за фактом незаконного використання у воєнний час з метою прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв та безоплатної допомоги службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 не одразу ставлять на баланс отриману благодійну допомогу, а збирають та акумулюють інформацію від державних установ та організацій, які розташовані на території Чернігівської області, щодо потреб в отриманні необхідного обладнання для задоволення потреб цивільного населення.

Після чого проводять державні закупівлі з метою придбання товарно-матеріальних цінностей та передають необхідне обладнання та товари, попередньо отримані у вигляді благодійної допомоги, з частковою їх постановкою на облік.

Вказані обставини ГУНП в Чернігівській області попередньо кваліфіковані за ч.3 ст.201-2 КК України.

З метою встановлення істини в кримінальному провадженні, швидкого, повного, всебічного та неупередженого розслідування, прийняття об`єктивного рішення, а також з метою перевірки ведення належним чином документально оформленого обліку, контролю за отриманням, розподілом, цільовим використанням гуманітарної, благодійної, безоплатної допомоги, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документів щодо отримання, розподілу та використання гуманітарної допомоги, яка надходила до установи за період з 24.02.2022 по 22.12.2022 року.

В судове засідання слідча не з`явилась, в поданому клопотанні просить розглянути справу у її відсутність. Клопотання підтримує.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_2 у судове засідання на підставі ч.2 ст.163 КПК України не викликався з огляду на реальну загрозу зміни чи приховування інформації.

Згідно з ч.4 ст.107 КПК України фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя доходить наступного висновку.

Згідно з ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.1 ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Положеннями ч.4 ст.132 КПК України зобов`язано слідчого суддю при оцінці потреб досудового розслідування врахувати можливість без застосування заходу забезпечення кримінального провадження отримати документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч.2 ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Чернігівській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12022270000000233 від 05.08.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.201-2 КК України.

З клопотання вбачається, що слідча в кримінальному провадженні ініціює отримання доступу до документів, які не відносяться до охоронюваної законом таємниці та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з ч.5 ст.132 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий суддя встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Незважаючи на внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР 05.08.2022, окрім доданого до клопотання рапорту оперативного працівника та слідчого, а також копії декларацій про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, в розпорядження суду не надано, тобто слідчим взагалі не доведено існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення.

За конкретних обставин справи також потрібно проаналізувати можливість отримання органом досудового слідства вказаних в клопотанні документів без застосування заходів забезпечення кримінального провадження за умови їх добровільного надання володільцем без застосування процедури, передбаченої главою 15 КПК України.

Як вбачається з клопотання та долучених до нього матеріалів, слідчим не надано ані доказів звернення до ІНФОРМАЦІЯ_2 , ані відмови останнього в їх добровільній видачі чи намагань їх змінити або знищити.

Враховуючи недоведеність слідчою обставини, що передбачена п.1 ч.3 ст.132 КПК України, та можливість без застосування заходу забезпечення кримінального провадження отримати запитувані документи, які не містять охоронювану законом таємницю, слідчий суддя вважає за необхідне відмовити в задоволенні клопотання.

Керуючись ст.ст.40,159-166,309,376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчої відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному проваджені прокурором Ніжинської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12022270000000233 від 05.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.201-2 КК України, відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.12.2022
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108195793
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —751/5836/22

Ухвала від 29.12.2022

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні