Ухвала
від 08.12.2022 по справі 751/1653/22
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/1653/22

Провадження №1-кп/751/167/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2022 р. місто Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

в складі: головуючого-судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Чернігова клопотання прокурора про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю в рамках кримінального провадження, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань від 30.05.2022 року за № 12022270000000096, відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Гладке Козелецького району, Чернігівської області, українця, громадянина України, раніше не судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 -

за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.3 ст.191 КК України -

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Кіпті Козелецького району, Чернігівської області, українця, громадянина України, раніше не судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2

за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.3 ст.191 КК України

за участі сторін кримінального провадження:

прокурор - ОСОБА_5 ,

обвинувачені (цивільні відповідачі) - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

захисники - ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Новозаводського районного суду міста Чернігова перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.3 ст.191 КК України, та ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.3 ст.191 КК України.

08.12.2022 року в судовому засіданні прокурором було заявлено клопотання про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме - документів щодо господарської діяльності ТОВ «ТРАНСБУДСЕРВІС 11» за період з 01.12.2017 рік по 01.04.2018 рік.

Сторона захисту категорично заперечувала щодо задоволення клопотання прокурора. Узагальнені мотиви зводяться до не можливості використання як доказу отриманої інформації, з огляду на зміст пред`явленого обвинувачення, та порушення розумних строків досудового та судового розслідування.

Заслухавши думку учасників судового засідання та дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, приходжу до висновку про необхідність його задоволення з огляду на наступне.

Згідно ч.1 ст.131 КПК України в кримінальному провадженні з метою досягнення його дієвості застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.131 КПК України передбачено такий вид заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей та документів, який полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі й документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку) (ч.1 ст.159 КПК України).

Згідно ч.1 ст.333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ КПК України, з урахуванням особливостей, встановлених розділом IV КПК України.

Згідно ч.2 ст.333 КПК України, під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, суд також ураховує причини, через які такий тимчасовий доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

Так, під час судового розгляду цього провадження обвинувачений ОСОБА_4 повідомив, що особисто приймав роботи в лютому 2018 року і відповідні пиломатеріали вже були придбані і зберігались на території ТОВ «ТРАНСБУДСЕРВІС 11». Обвинувачений ОСОБА_3 також підтвердив факт придбання ТОВ «ТРАНСБУДСЕРВІС 11» вище вказаних матеріалів.

Відповідно до положень ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п.4 ч.1 ст.162 КПК України, відомості, які містять конфіденційну інформацію, в тому числі й таку, що містить комерційну інформацію, відносяться до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Частиною 6 ст.163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Положеннями ч.6 ст.22 КПК України, суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Необхідність витребування визначених прокурором документів обумовлена перевіркою показань обвинувачених по справі щодо обставин, які безпосередньо стосуються предмету доказування в кримінальному провадженні. В свою чергу, обвинувачений ОСОБА_3 висловив готовність самостійно надати письмові документи в підтвердження факту придбання ТОВ «ТРАНСБУДСЕРВІС 11» відповідних пиломатеріалів.

Надання тимчасового доступу до речей та документів, відповідно до положень ч.3 ст.132 КПК України, передбачає доведення наявності: - обґрунтованості підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; - виправдання такого ступеню втручання у права та свободи особи; - можливості виконання завдання, для виконання якого сторона звертається із відповідним клопотанням.

Щодо обґрунтованості підозри суд не висловлюється по суті підозри, зважаючи на те, що питання про застосування заходу забезпечення кримінального провадження розглядається на стадії судового розгляду.

В конкретному випадку саме тимчасовий доступ до документів забезпечить виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за їх допомогою, не вбачається за можливе.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.164 КПК України, за загальним правилом, строк дії ухвали про надання тимчасового доступу до речей та документів не може перевищувати двох місяців із дня її постановлення.

У клопотанні прокурор не зазначає строку, який необхідний стороні обвинувачення для виконання ухвали. Разом з тим, з огляду на обсяг документів, тимчасовий доступ до яких надається стороні обвинувачення цією ухвалою, та зважаючи на необхідність їх надання до суду в розумні строки, з огляду на тривалість досудового та судового розслідування, установлення строку дії ухвали в 15 днів є достатнім для здійснення відповідного тимчасового доступу.

Керуючись ст.ст.159-163,333,369,372 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора - задовольнити.

Надати прокурору у кримінальному провадженні № 12022270000000096 від 30.05.2022 року - прокурору відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органми, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_5 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів , що становлять комерційну таємницю, та перебувають у володінні Головного управління ДПС у Чернігівській області, яке розташоване за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Реміснича, 11 (електронна адреса ch.official@tax.gov.ua) з можливістю вилучення копій на паперовому носії та електронному вигляді документів щодо господарської діяльності ТОВ «ТРАНСБУДСЕРВІС 11» (ЄДРПОУ 37864842, адреса: Чернігівська область, Козелецький р-н, смт.Козелець, вул. Жуковського , буд.17-А) а саме, що містять інформацію з єдиного реєстру податкових накладних, як щодо зареєстрованих накладних самою вищезазначеною юридичною особою, так і на її адресу; документів, що містять іншу інформацію щодо придбання товарно-матеріальних цінностей ТОВ «ТРАНСБУДСЕРВІС 11» із зазначенням контрагентів, номенклатури товарів, робіт та послуг; документів податкової звітності з додатками № 5 та № 1 до податкової декларації, податкової звітності в частині придбання товарно-матеріальних цінностей із зазначенням контрагентів, номенклатури товарів, робіт та послуг, електронних копій податкових накладних за період з 01.12.2017 по 01.04.2018 рік.

Строк дії ухвали 15 днів із дня її постановлення - до 23 грудня 2022 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів (ч.1 ст.166 КПК України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено04.01.2023
Номер документу108224649
СудочинствоКримінальне
Сутьу вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —751/1653/22

Ухвала від 21.03.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Вирок від 10.02.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 01.06.2022

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні