Ухвала
від 29.12.2022 по справі 751/2437/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/2437/21

Провадження №1-кп/751/10/22

УХВАЛА

29 грудня 2022 року місто Чернігів

Колегія Новозаводського районного суду м. Чернігова

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

обвинувачених: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

ОСОБА_10 ,

захисника обвинувачених - адвоката ОСОБА_11 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Чернігові обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12018000000000108 від 24.02.2018 року за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Чернігів, з вищою освітою, працюючого заступником директора ДП комбінат «Рекорд» (м.Житомир), інваліда 3-ї групи з дитинства, розлученого, має на утриманні неповнолітню дочку ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, уродженця м. Чернігів, з вищою освітою, розлученого, має на утриманні неповнолітню дитину ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , не працюючого, не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, уродженця с. Понорниця Коропського району Чернігівської області, працюючого директором «НСН груп ЛТД», одруженого, неповнолітніх дітей на утриманні не має, не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_3 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянки України, уродженки м. Чернігів, з вищою освітою, працюючої бухгалтером ТОВ «СІТІ-БУДІНВЕСТ», заміжньої, неповнолітніх дітей на утриманні не має, не судимої, проживаючої за адресою: АДРЕСА_4 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , громадянина України, уродженця м. Ромни Сумської області, з вищою освітою, працюючого заступником директора ТОВ «СІТІ-БУДІНВЕСТ», розлученого, маючого на утриманні трьох малолітніх дітей: ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_5 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_6 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України,

Встановила:

У провадженні Новозаводського районного суду м.Чернігова знаходиться обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12018000000000108 від 24.02.2018 року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Органом досудового розслідування ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 обвинувачуються у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою, у великих розмірах, та у внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчиненому організованою групою, за наступних фактичних обставин.

В 2017 році (точну дату в ході розслідування не встановлено), перебуваючи в м. Чернігові, начальник Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації (далі ОДА) ОСОБА_6 , призначений на посаду розпорядженням голови Чернігівської ОДА від 26.05.2017 № 183-к, перебуваючи в м. Чернігів, діючи з корисливих мотивів, будучи службовою особою, використовуючи свої службові повноваження, з метою отримання незаконних доходів на постійній основі, прийняв рішення створити стійке об`єднання - організовану групу, для вчинення тяжких, особливо тяжких та інших злочинів, пов`язаних із заволодінням державними коштами з використанням підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

Враховуючи, що ОСОБА_6 був призначений на посаду начальника Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА та відповідно обіймав в органі державної влади посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у зв`язку із чим, згідно примітки до ст. 364 КК України, є службовою особою.

Відповідно до розділу IV посадової інструкції начальника Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА затвердженої В.о. голови Чернігівської ОДА ОСОБА_6 несе персональну відповідальність, передбачену законами України «Про державну службу», та «Про запобігання корупції», іншими чинними законодавчими, правовими та нормативними актами України, за виконання покладених на управління завдань, за несвоєчасне або неякісне виконання посадових обов`язків.

Для досягнення злочинного умислу ОСОБА_6 розробив детальний план своєї злочинної діяльності, суть якого полягала у заволодінні державними коштами, шляхом укладення договорів підряду Управлінням капітального будівництва Чернігівської ОДА із підконтрольними суб`єктами господарської діяльності на виконання будівельних робіт із завищенням їх дійсної вартості та виконання за цими договорами робіт не в повному обсязі на об`єктах, які перебувають у власності Чернігівської ОДА, комунальних підприємств, або органів місцевого самоврядування.

В подальшому, з метою прикриття злочинної діяльності, відповідно до розробленого плану, за вказівкою ОСОБА_6 та під його безпосереднім керівництвом, на підставі укладених договорів, службовими особами підконтрольних суб`єктів господарської діяльності та іншими учасниками організованої групи, відповідно до заздалегідь розподілених ролей, вчинялись дії щодо організації ведення фіктивного бухгалтерського та податкового обліків цих підприємств; документального оформлення безтоварних операцій по придбанню товарно-матеріальних цінностей, надання послуг та виконання робіт, з метою заволодіння державними коштами; зарахування, списання та переведення безготівкових коштів, які надійшли на банківські рахунки підконтрольних підприємств у готівкову форму та подальше розподілення їх між учасниками групи в обумовлених частинах, як дохід отриманий в результаті злочинної діяльності.

Плануючи злочинну діяльність, спрямовану на заволодіння державними коштами, ОСОБА_6 розробив спосіб створення умов для переведення безготівкових грошових коштів у готівкову форму, припускаючи, що таким чином ускладнять процес проведення перевірок співробітниками правоохоронних і контролюючих органів.

Відповідно до цього способу основна діяльність підконтрольних підприємств буде полягати у виконанні будівельних та інших робіт і наданні різних видів послуг. В подальшому отримані з рахунків Управління капітального будівництва державні кошти, перераховувались з рахунків зазначених суб`єктів господарської діяльності на рахунки фізичних осіб підприємців - учасників організованої групи та отримувались готівкою. В свою чергу основна діяльність підконтрольних фізичних осіб підприємців полягала в купівлі-продажу різних товарно-матеріальних цінностей та виконанні будівельних та інших робіт і наданні різних видів послуг.

При цьому, отримання готівкових грошових коштів, повинно здійсняться в банківській установі по грошовому чеку для закупівлі будівельних матеріалів. Отримані готівкові кошти становили злочинний дохід організованої групи, а документально закупівлю продукції здійснювали від імені інших підприємств.

Розробивши план скоєння злочинів, ОСОБА_6 прийшов до висновку, що для здійснення злочинного задуму, необхідно залучити осіб, які поділяють його незаконні інтереси і прагнуть до швидкого збагачення, які спільно з ним і під його керівництвом, виявлять бажання взяти участь у діяльності організованої групи.

З цією метою, в 2017 році (точну дату в ході розслідування не встановлено), перебуваючи в м. Чернігів, ОСОБА_6 запропонував своєму брату ОСОБА_7 , який мав пізнання і досвід роботи в різних підприємствах основним видом діяльності яких було виконання будівельних робіт зокрема обіймав посаду директора ТОВ «Монтаж - Енергобуд» та був зареєстрований як фізична особа-підприємець, увійти до складу злочинної організації, з метою забезпечення укладення договорів підряду УКБ Чернігівської ОДА з підконтрольними підприємствами; участі в організації схем заволодіння державними коштами під час виконання будівельних робіт за цими договорами; координації дій між учасниками організованої групи, організації ведення фіктивного бухгалтерського та податкового обліку підконтрольних підприємств, і ознайомив його з планом злочинної діяльності.

Ознайомившись із зазначеною пропозицією, ОСОБА_7 , маючи корисливі мотиви, дав свою згоду на участь у вчиненні злочинів у складі організованої групи в якості виконавця.

В цей же період часу, перебуваючи в м. Чернігів з метою забезпечення реалізації злочинного задуму, ОСОБА_6 за участю ОСОБА_7 запропонували своїм знайомим ОСОБА_9 який займав посаду директора ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» ЄДРПОУ 41399900 увійти до складу організованої групи, з метою укладення договорів підряду УКБ Чернігівської ОДА із зазначеним підприємством, використовуючи його як підконтрольне; участі в організації схем заволодіння державними коштами під час виконання будівельних робіт за цими договорами; організації ведення фіктивного бухгалтерського та податкового обліку підконтрольних підприємств, і ознайомив їх з планом злочинної діяльності.

Ознайомившись із зазначеною пропозицією, ОСОБА_9 , маючи корисливі мотиви, дали свою згоду на участь у вчиненні злочинів у складі організованої групи в якості виконавців.

Окрім того, під час планування злочинної діяльності, перебуваючи в м. Чернігів з метою забезпечення реалізації злочинного задуму, ОСОБА_6 за участю ОСОБА_7 , з відома ОСОБА_9 запропонували своєму знайомому ОСОБА_10 , який займав посаду директора ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО» увійти до складу організованої групи, з метою укладення договорів підряду УКБ Чернігівської ОДА із зазначеним підприємством, використовуючи його як підконтрольне; участі в організації схем заволодіння державними коштами під час виконання будівельних робіт за цими договорами; організації ведення фіктивного бухгалтерського та податкового обліку підконтрольних підприємств, і ознайомив його з планом злочинної діяльності.

Ознайомившись із зазначеною пропозицією, ОСОБА_10 , маючи корисливі мотиви, дав свою згоду на участь у вчиненні злочинів у складі організованої групи в якості виконавця.

Тоді ж, перебуваючи в м. Чернігів ОСОБА_6 за участю ОСОБА_7 , ОСОБА_10 з відома ОСОБА_17 та ОСОБА_9 запропонували ОСОБА_8 яка працювала бухгалтером ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО», увійти до складу організованої групи, з метою ведення фіктивного бухгалтерського та податкового обліку підконтрольних підприємств, а також складення бухгалтерської документації та актів приймання виконаних будівельних робіт, в які вносити завідомо неправдиві відомості щодо обсягів виконаних робіт, і ознайомили їх з планом злочинної діяльності.

Ознайомившись із зазначеною пропозицією, ОСОБА_8 , маючи корисливі мотиви, дали свою згоду на участь у вчиненні злочинів у складі організованої групи в якості виконавців.

Таким чином, в 2017 році (точну дату в ході розслідування не встановлено), ОСОБА_6 , з корисливих мотивів, з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів - службовому підробленні та заволодінні державними коштами у великих та особливо великих розмірах, створив стійке об`єднання, до складу якого у різний час увійшли ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та інші невстановлені особи, члени якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільного вчинення вказаних злочинів.

У відповідності з планом злочинної діяльності, ОСОБА_6 встановив і розподілив ролі і функції учасників організованої групи, спрямовані на виконання спільного злочинного задуму.

Як організатор ОСОБА_6 , поклав на себе виконання наступного:

-розробку плану і організацію вчинення злочинів;

-розподіл обов`язків між виконавцями стійкого об`єднання, з чітким зазначенням ролей при вчиненні злочинів;

-напрямок і координацію дій учасників при організації вчинення злочинів та інших осіб, яким не було відомо про злочинні наміри членів злочинної організації;

-залучення нових учасників до складу організованої групи, як виконавців;

-організація функціонування стійкого об`єднання, шляхом встановлення взаємодії окремих його учасників;

-пошук місць скоєння злочинів, в тому числі оренда офісів та приміщень для розміщення документації підконтрольних підприємств учасників організованої групи та створення умов для здійснення ними злочинів;

-безпосередня участь у вчиненні організованою групою злочинів, в тому числі підписання договорів як начальник УКБ Чернігівської ОДА на виконання будівельних робіт з підконтрольними підприємствами;

-створення умов конспірації і приховування злочинної діяльності об`єднання, що виразилося в забороні на спілкування з представниками правоохоронних та контролюючих органів, а також не розголошення інформації про суть діяльності організованої групи;

-розподіл коштів (прибутків), одержаних у результаті злочинної діяльності, між учасниками організованої групи відповідно від зайнятої ланки в її структурі.

На ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 , як виконавців в складі організованої групи було покладено наступне:

-організація ведення фіктивного бухгалтерського обліку підконтрольних організованій групі підприємств;

-підшукання найманих працівників, які за готівкові кошти частково виконували б будівельні роботи по договорах підряду між УКБ Чернігівської ОДА та підконтрольними підприємствами, з метою прикриття злочинної діяльності по заволодінню державними коштами;

-зберігання печаток підконтрольних організованій групі підприємств та їх використання в злочинних цілях, а саме проставляння їх відбитків у підроблених документах від імені директорів цих підприємств;

-вчинення службового підроблення у змові із службовими особами інших підприємств, складення бухгалтерської документації та звітної документації підконтрольних підприємств, шляхом внесення в зміст документів завідомо неправдивих відомостей про проведені будівельні робот;

-організація складання податкової звітності підприємств, підконтрольних організованій групі і подача її в податкову інспекцію.

Після розподілення функцій кожного з учасників ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи приступили до реалізації спільного злочинного плану.

З метою конспірації злочинної діяльності ОСОБА_6 з відома інших учасників було прийнято рішення про здійснення злочинної діяльності, проведення зустрічей з учасниками організованої групи, та розподілу грошових коштів отриманих злочинним шляхом в офісному приміщенні, розташованому за адресою: м. Чернігів, вул. Широка, б. 2.

ОСОБА_6 узгоджено з учасниками організованої групи було прийнято рішення про залучення до злочинної діяльності ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» ЄДРПОУ 41399900, ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО», ТОВ «Соліден» ЄДРПОУ 37757469, та інші суб`єкти господарської діяльності, співзасновниками, директорами та бухгалтерами яких виступали учасники групи.

З метою реалізації злочинного плану відомого всім учасникам ОСОБА_6 було прийнято рішення про розміщення в офісному приміщенні за адресою: м. Чернігів, вул. Широка, б. 2 документації підконтрольних підприємств залучених до схеми заволодіння державними коштами.

Таким чином, ОСОБА_6 будучи начальником Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, тобто службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, залучивши до заволодіння державними коштами підконтрольні підприємства, створив умови, за яких, повністю контролював розмір суми державних коштів, які виділялись на будівництво, та якими він спільно з іншими учасниками організованої групи заволоділи.

Реалізовуючи злочинний план 13.06.2018 ОСОБА_6 , перебуваючи в приміщенні свого службового кабінету, розташованого в будівлі Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА за адресою: м. Чернігів, вул. Єлецька, б. 11, будучи організатором групи та службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, за участю та з відома інших її учасників, з метою заволодіння державними коштами уклав договір № 7-Б від 13.06.2018 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП») відповідно до якого замовник доручає, а Виконавець виконує на свій ризик, своїми силами і засобами роботи по об`єкту: «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»).

Виконуючи вказівку ОСОБА_6 , будучи виконавцем у складі організованої групи на виконання спільного плану, ОСОБА_9 підписав додаткову угоду № 2 до договору № 7-Б від 13.06.2018 як директор ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» та 26.12.2018 з тією ж метою, будучи виконавцем ОСОБА_9 як директор ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» підписав додаткову угоду № 3 до договору № 7-Б від 13.06.2018.

На виконання спільного плану в червні, вересні та грудні 2018 року, перебуваючи в офісному приміщенні розташованому за адресою: м. Чернігів, вул. Широка, б. 2., будучи виконавцями в організованій групі ОСОБА_8 , та інші невстановлені особи за вказівкою ОСОБА_6 склали бухгалтерську документацію до договору № 7-Б від 13.06.2018 і додаткових договорів №2 від 10.09.2018 та №3 від 26.12.2018 в яку внесли завідомо неправдиві відомості щодо обсягів і вартості робіт, зависивши їх, на суму зазначену ОСОБА_6 .

В подальшому ОСОБА_7 виконуючи вказівку ОСОБА_6 з відома інших учасників групи підшукав працівників не повідомляючи їх про злочинні наміри групи, які, з метою прикриття злочину, частково виконали роботи по об`єкту: «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»).

В свою чергу, ОСОБА_8 будучи виконавцем склала бухгалтерські документи, в які внесла завідомо неправдиві відомості, щодо обсягів виконання робіт за вказаним договором, в результаті чого державні кошти УКБ Чернігівської ОДА надійшли на рахунки ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП», а в подальшому частково були отримані готівкою в касі банку, а частково перераховані на рахунки інших підприємств та фізичних осіб підприємців.

На виконання спільного плану, спрямованого на заволодіння державними коштами ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам на складення звітної бухгалтерської документації, необхідної для перерахування державних коштів на рахунки підконтрольних підприємств.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, будучи виконавцями організованої групи, перебуваючи в офісному приміщенні підконтрольних суб`єктів господарської діяльності за адресою: м. Чернігів, вул. Широка б. 2, склали бухгалтерську документацію в тому числі акти приймання передачі виконаних робіт на виконання договору № 7-Б від 13.06.2018 між УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» по об`єкту: «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)» в які внесли завідомо неправдиві відомості щодо виконання зазначених робіт в повному обсязі, хоча в дійсності будівельні роботи внесені до актів не виконувались, а саме:

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п.п. 29, 30, 31, 32, 33, 34, 41, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 62, 63, 75, 76, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 117, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 137, 138, 150, 151 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2018 року, на суму 94833,75 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п.п. 23, 51, 218-230, 231-236, 237-240, 241, 244, 246, 248, 346, 356, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 481, 484-493, 561, 562, 563, 564, 565, 574, 575, 576, 577, 578 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року, на суму 49730,73 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п. 3 на суму 335, 39 грн акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року.

Фактично обсяги і вартість фактично виконаних робіт з будівництва об`єкту «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)» відповідно до договору № 7-Б від 13.06.2019 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП») не відповідають обсягам та вартості, визначеним первинною звітною документацією з будівництва. Вартість завищення становить 144899,97 грн. (сто сорок чотири тисячі вісімсот дев`яносто дев`ять грн. 97 коп.), що є великим розміром.

Під час реалізації злочинного плану, спрямованого на заволодіння державними коштами, відомого всім учасникам 13.06.2018 ОСОБА_6 , перебуваючи в приміщенні свого службового кабінету, розташованого в будівлі Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА за адресою: м. Чернігів, вул. Єлецька, б. 11, будучи організатором групи та службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, за участю та з відома інших її учасників, з метою заволодіння державними коштами уклав договір № 7-Б від 13.06.2018 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП») відповідно до якого замовник доручає, а Виконавець виконує на свій ризик, своїми силами і засобами роботи по об`єкту: «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)», в який вніс завідомо неправдиві відомості щодо обсягів та вартості будівельних робіт. В подальшому 10.09.2019 на виконання злочинного плану, будучи організатором та службовою особою ОСОБА_6 як начальник УКБ Чернігівської ОДА, з метою заволодіння державними коштами склав додаткову угоду № 2 до договору № 7-Б від 13.06.2018 та 26.12.2018 з тією ж метою склав додаткову угоду № 3 до договору № 7-Б від 13.06.2018, в які вніс завідомо неправдиві відомості щодо обсягів та вартості будівельних робіт.

Виконуючи вказівку ОСОБА_6 , директор ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» підписав договір № 7-Б від 13.06.2018. В подальшому 10.09.2019, будучи виконавцем у складі організованої групи на виконання спільного плану, з метою заволодіння державними коштами, ОСОБА_9 підписав додаткову угоду № 2 до договору № 7-Б від 13.06.2018 як директор ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» та 26.12.2018 з тією ж метою, будучи виконавцем ОСОБА_9 як директор ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» підписав додаткову угоду № 3 до договору № 7-Б від 13.06.2018, в які було внесено завідомо неправдиві відомості щодо обсягів та вартості будівельних робіт.

На виконання спільного плану в червні, вересні та грудні 2018 року (точну дату в ході розслідування не встановлено), перебуваючи в офісному приміщенні розташованому за адресою: м. Чернігів, вул. Широка, б. 2, будучи виконавцями в організованій групі ОСОБА_8 та інші невстановлені особи за вказівкою ОСОБА_6 склали бухгалтерську документацію до договору № 7-Б від 13.06.2018 і додаткових договорів №2 від 10.09.2018 та №3 від 26.12.2018 в яку внесли завідомо неправдиві відомості щодо обсягів і вартості робіт, зависивши їх, на суму зазначену ОСОБА_6 .

В подальшому ОСОБА_7 виконуючи вказівку ОСОБА_6 з відома інших учасників групи підшукав працівників не повідомляючи їх про злочинні наміри групи, які, з метою прикриття злочину, частково виконали роботи по об`єкту: «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)».

В свою чергу, ОСОБА_8 будучи виконавцем склала бухгалтерські документи, в які внесла завідомо неправдиві відомості, щодо виконання робіт за вказаним договором, в результаті чого державні кошти УКБ Чернігівської ОДА надійшли на рахунки ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП», а в подальшому частково були отримані готівкою в касі банку, а частково перераховані на рахунки інших підприємств та фізичних осіб підприємців.

На виконання спільного плану, спрямованого на заволодіння державними коштами ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам на складення звітної документації, необхідної для перерахування державних коштів на рахунки підконтрольних підприємств.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, будучи виконавцями організованої групи, перебуваючи в офісному приміщенні підконтрольних суб`єктів господарської діяльності за адресою: м. Чернігів, вул. Широка б. 2, склали бухгалтерську документацію в тому числі акти приймання передачі виконаних робіт на виконання договору № 7-Б від 13.06.2018 між УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» по об`єкту: «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)» в які внесли завідомо неправдиві відомості щодо виконання зазначених робіт в повному обсязі, хоча в дійсності будівельні роботи внесені до актів не виконувались, а саме:

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п.п. 29, 30, 31, 32, 33, 34, 41, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 62, 63, 75, 76, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 117, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 137, 138, 150, 151 акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2018 року, на суму 94833,75 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п.п. 23, 51, 218-230, 231-236, 237-240, 241, 244, 246, 248, 346, 356, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 481, 484-493, 561, 562, 563, 564, 565, 574, 575, 576, 577, 578 акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року, на суму 49730,73 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п. 3 на суму 335, 39 грн акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року.

Фактично обсяги і вартість фактично виконаних робіт з будівництва об`єкту «Реконструкція очисних споруд і КНС в с. Киселівка Чернігівського району, Чернігівської області продуктивністю 200м3/добу (коригування з виділенням пускових комплексів) (код за ДК 021:2015 - 45454000-4 «Реконструкція»)» відповідно до договору № 7-Б від 13.06.2019 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП») не відповідають обсягам та вартості, визначеним первинною звітною документацією з будівництва. Вартість завищення становить 144 899,97 грн (сто сорок чотири тисячі вісімсот дев`яносто дев`ять грн. 97 коп.), що є великим розміром.

Окрім того, 30.08.2018 ОСОБА_6 , перебуваючи у приміщенні свого службового кабінету, розташованого в будівлі Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА за адресою: м. Чернігів, вул. Єлецька, б. 11, будучи організатором групи та службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, за участю та з відома інших її учасників, з метою заволодіння державними коштами уклав договір № 12-Б від 30.08.2018 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО») відповідно до якого замовник доручає, а Виконавець виконує на свій ризик, своїми силами і засобами роботи по об`єкту: «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція»)».

Виконуючи вказівку ОСОБА_6 , будучи виконавцем у складі організованої групи на виконання спільного плану, ОСОБА_10 підписав договір № 12-Б від 30.08.2018 як директор ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО».

В той же час на виконання спільного плану, перебуваючи в офісному приміщенні розташованому за адресою: м. Чернігів, вул. Широка, б. 2, будучи виконавцями ОСОБА_8 та інші невстановлені особи за вказівкою ОСОБА_6 склали бухгалтерську документацію до договору № 12-Б від 30.08.2018, в яку внесли завідомо неправдиві відомості щодо обсягів і вартості робіт, зависивши їх, на суму зазначену ОСОБА_6 .

В подальшому ОСОБА_7 виконуючи вказівку ОСОБА_6 з відома інших учасників групи підшукав працівників не повідомляючи їх про злочинні наміри групи, які, з метою прикриття злочину, частково виконали роботи по об`єкту: «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція»)».

В свою чергу ОСОБА_8 будучи виконавцем склала фінансові документи, в які внесла завідомо неправдиві відомості, щодо виконання робіт за вказаним договором, результаті чого державні кошти УКБ Чернігівської ОДА надійшли на рахунки ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО», а в подальшому частково були отримані готівкою в касі банку, а частково перераховані на рахунки інших підприємств та фізичних осіб підприємців.

28.12.2018 року, на виконання спільного плану, спрямованого на заволодіння державними коштами ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам на складення бухгалтерської та звітної документації, необхідної для перерахування державних коштів на рахунки підконтрольних підприємств.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, будучи виконавцями організованої групи, перебуваючи в офісному приміщенні підконтрольних суб`єктів господарської діяльності за адресою: м. Чернігів, вул. Широка б. 2, склали бухгалтерську документацію в тому числі акти приймання передачі виконаних робіт на виконання договору № 12-Б від 30.08.2018 між УКБ Чернігівської ОДА та ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО» по об`єкту: «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція»)» в які внесли завідомо неправдиві відомості щодо виконання зазначених робіт в повному обсязі, хоча в дійсності будівельні роботи внесені до актів не виконувались, а саме:

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п.п. 5 (ґрунтування стін парапету), 6 (поліпшене штукатурення стін (парапетів) акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2018 року на суму 33918,13 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п. 2 (додавати або виключати на кожні 100 мм зміни висоти примикання з рулонних покрівельних матеріалів до цегляних стін і парапетів) акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2018 року на суму 33825,16 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п. 4 (додавати або виключати на кожні 100 мм зміни висоти примикання з рулонних покрівельних матеріалів до цегляних стін і парапетів) акту № 6 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2018 року на суму 16620,69 грн;

-не проведені роботи зазначені в п. 32 (утеплення фасадів плитами) на суму 14849,99 грн акту № 7 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року.

Фактично обсяги і вартість фактично виконаних робіт з будівництва об`єкту «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція»)» відповідно до договору № 12-Б від 30.08.2018 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО») не відповідають обсягам та вартості, визначеним первинною звітною документацією з будівництва. Вартість завищення становить 99 213,97 грн (дев`яносто дев`ять тисяч двісті тринадцять грн 97 коп), що є великим розміром.

Під час заволодіння державними коштами, 30.08.2018 ОСОБА_6 , перебуваючи у приміщенні свого службового кабінету, розташованого в будівлі Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА за адресою: м. Чернігів, вул. Єлецька, б. 11, будучи організатором групи та службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, за участю та з відома інших її учасників, з метою заволодіння державними коштами уклав договір № 12-Б від 30.08.2018 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО») відповідно до якого замовник доручає, а Виконавець виконує на свій ризик, своїми силами і засобами роботи по об`єкту: «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція»)», в який вніс завідомо неправдиві відомості щодо обсягів та вартості будівельних робіт.

Виконуючи вказівку ОСОБА_6 , будучи виконавцем у складі організованої групи на виконання спільного плану, ОСОБА_10 підписав договір № 12-Б від 30.08.2018 як директор ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО».

На виконання спільного плану, перебуваючи в офісному приміщенні розташованому за адресою: м. Чернігів, вул. Широка, б. 2, будучи виконавцями ОСОБА_8 та інші невстановлені особи за вказівкою ОСОБА_6 склали бухгалтерську документацію до договору № 12-Б від 30.08.2018, в яку внесли завідомо неправдиві відомості щодо обсягів і вартості робіт, зависивши їх, на суму зазначену ОСОБА_6 .

В подальшому ОСОБА_7 виконуючи вказівку ОСОБА_6 з відома інших учасників групи підшукав працівників не повідомляючи їх про злочинні наміри групи, які, з метою прикриття злочину, частково виконали роботи по об`єкту: «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція»). В свою чергу ОСОБА_8 будучи виконавцем склала фінансові документи, в які внесла завідомо неправдиві відомості, щодо виконання робіт за вказаним договором, результаті чого державні кошти УКБ Чернігівської ОДА надійшли на рахунки ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО», а в подальшому частково були отримані готівкою в касі банку, а частково перераховані на рахунки інших підприємств та фізичних осіб підприємців.

28.12.2018 року, на виконання спільного плану, спрямованого на заволодіння державними коштами ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам на складення бухгалтерської та звітної документації, необхідної для перерахування державних коштів на рахунки підконтрольних підприємств.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, будучи виконавцями організованої групи, перебуваючи в офісному приміщенні підконтрольних суб`єктів господарської діяльності за адресою: м. Чернігів, вул. Широка б. 2, склали бухгалтерську документацію в тому числі акти приймання передачі виконаних робіт на виконання договору № 12-Б від 30.08.2018 між УКБ Чернігівської ОДА та ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО» по об`єкту: «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція») в які внесли завідомо неправдиві відомості щодо виконання зазначених робіт в повному обсязі, хоча в дійсності будівельні роботи внесені до актів не виконувались, а саме:

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п.п. 5 (ґрунтування стін парапету), 6 (поліпшене штукатурення стін (парапетів) акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2018 року на суму 33918,13 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п. 2 (додавати або виключати на кожні 100 мм зміни висоти примикання з рулонних покрівельних матеріалів до цегляних стін і парапетів) акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2018 року на суму 33825,16 грн;

-не проведені або проведені не в повному обсязі роботи зазначені в п. 4 (додавати або виключати на кожні 100 мм зміни висоти примикання з рулонних покрівельних матеріалів до цегляних стін і парапетів) акту № 6 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2018 року на суму 16620,69 грн;

-не проведені роботи зазначені в п. 32 (утеплення фасадів плитами) на суму 14849,99 грн. акту № 7 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року.

Фактично обсяги і вартість фактично виконаних робіт з будівництва об`єкту «Реконструкція будівлі терапевтичного корпусу КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» в м. Чернігів, вул. Волковича, 25 (комплексна термомодернізація) (ДК 021:2015 - 4544000-4 «Реконструкція»)» відповідно до договору № 12-Б від 30.08.2018 (Замовник: УКБ Чернігівської ОДА, Виконавець: ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО») не відповідають обсягам та вартості, визначеним первинною звітною документацією з будівництва. Вартість завищення становить 99 213,97 грн. (дев`яносто дев`ять тисяч двісті тринадцять грн 97 коп), що є великим розміром.

Реалізовуючи злочинний план відомий всім учасникам 01.11.2018 ОСОБА_6 , перебуваючи в приміщенні свого службового кабінету, розташованого в будівлі Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА за адресою: м. Чернігів, вул. Єлецька, б. 11, з метою відведення від себе підозри з боку контролюючих органів, будучи організатором групи та службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, за участю та з відома інших її учасників, заздалегідь домовившись про договірні відносини з керівництвом ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», надав вказівку директору ОСОБА_9 укласти договір № 04-18/18 від 01.11.2018 між ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (підрядник) та ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» (субпідрядник) на «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту» (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них в Чернігівській області)» на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області».

Відповідно до конспіративних заходів із прикриття злочинної діяльності ОСОБА_6 , будучи заздалегідь обізнаним про наявність договору № 2 від 02.04.2018 про закупівлю послуг за державні кошти між УКБ Чернігівської ОДА та ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» відповідно до якого УКБ Чернігівської ОДА є замовником послуг з утримання доріг, погодив з керівництвом ДП «Чернігівський облавтодор» питання, що на кінець звітного періоду з останніми буде укладено договір про відступлення права вимоги, за яким УКБ Чернігівської ОДА перерахує кошти за виконані роботи безпосередньо підряднику ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП».

Виконуючи вказівку ОСОБА_6 , будучи виконавцем у складі організованої групи на виконання спільного плану, ОСОБА_9 підписав договір № 04-18/18 01.11.2018 як директор ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП», яке виступило підрядником на виконання «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту» (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них в Чернігівській області)» на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області» на суму 1 401 095,09 грн.

В подальшому ОСОБА_7 виконуючи вказівку ОСОБА_6 з відома інших учасників групи підшукав працівників не повідомляючи їх про злочинні наміри групи, які, з метою прикриття злочину, частково виконали роботи по об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області».

В свою чергу ОСОБА_8 будучи виконавцем склала фінансові документи, в які внесла завідомо неправдиві відомості, щодо виконання робіт за вказаним договором, зазначивши роботи, які фактично не виконувались, в результаті чого державні кошти УКБ Чернігівської ОДА надійшли на рахунки ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП», а в подальшому частково були отримані готівкою в касі банку, а частково перераховані на рахунки інших підприємств та фізичних осіб підприємців.

26.12.2018 року, на виконання спільного плану, спрямованого на заволодіння державними коштами ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам на складення бухгалтерської та звітної документації, необхідної для перерахування державних коштів на рахунки підконтрольних підприємств.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, будучи виконавцями організованої групи, перебуваючи в офісному приміщенні підконтрольних суб`єктів господарської діяльності за адресою: м. Чернігів, вул. Широка б. 2, склали бухгалтерську документацію в тому числі акти приймання передачі виконаних робіт на виконання договору № 04-18/18 від 01.11.2018 між ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (підрядник) та ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» (субпідрядник) на «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту» (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них в Чернігівській області)» на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області», в які внесли завідомо неправдиві відомості щодо виконання зазначених робіт в повному обсязі, хоча в дійсності роботи внесені до актів не виконувались, а саме:

-не проведені роботи зазначені в п. 6 (збирання зрізаних гілок листяних порід) на суму 3 938,84 грн та п. 7 (збирання зрізаних гілок хвойних та листяних порід) на суму 4 890,66 грн акту № 2 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року;

-не проведені роботи зазначені в п. 1 (обрізання крон дерев) на суму 25 842,3 грн. та п.2 (подрібнення гілля кущів) на суму 82 020,62 грн. акту № 7 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року;

-не проведені роботи зазначені в п. 6 (збирання зрізаних гілок листяних порід) на суму 5 007 грн. та п. 7 (збирання зрізаних гілок хвойних та листяних порід) на суму 8 812 грн акту № 4 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року;

-не проведені роботи зазначені в п. 2 (подрібнення гілля кущів) на суму 8 299 грн акту № 6 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року.

Фактично обсяги внаслідок внесення неправдивих відомостей субпідрядною організацією ТОВ «БудАктивГруп» до актів приймання виконаних будівельних робіт ф. № КБ-2в за грудень 2018 року № 2, 4, 6, 7 на замовлення генпідрядної організації ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», робіт на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області» вартість завищених робіт склала 294 388, 00 грн, що є великим розміром.

В ході заволодіння державними коштами, 01.11.2018 ОСОБА_6 , перебуваючи в приміщенні свого службового кабінету, розташованого в будівлі Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА за адресою: м. Чернігів, вул. Єлецька, б. 11, з метою відведення від себе підозри з боку контролюючих органів, будучи організатором групи та службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, за участю та з відома інших її учасників, заздалегідь домовившись про договірні відносини з керівництвом ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», надав вказівку директору ОСОБА_9 укласти договір № 04-18/18 від 01.11.2018 між ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (підрядник) та ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» (субпідрядник) на «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту» (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них в Чернігівській області)» на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області», в який вніс завідомо неправдиві відомості щодо обсягів та вартості будівельних робіт.

Відповідно до конспіративних заходів із прикриття злочинної діяльності ОСОБА_6 , будучи заздалегідь обізнаним про наявність договору № 2 від 02.04.2018 про закупівлю послуг за державні кошти між УКБ Чернігівської ОДА та ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» відповідно до якого УКБ Чернігівської ОДА є замовником послуг з утримання доріг, погодив з керівництвом ДП «Чернігівський облавтодор» питання, що на кінець звітного періоду з останніми буде укладено договір про відступлення права вимоги, за яким УКБ Чернігівської ОДА перерахує кошти за виконані роботи безпосередньо підряднику ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП».

Виконуючи вказівку ОСОБА_6 , будучи виконавцем у складі організованої групи на виконання спільного плану, ОСОБА_9 підписав договір № 04-18/18 01.11.2018 як директор ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП», яке виступило підрядником на виконання «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту» (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них в Чернігівській області)» на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області» на суму 1 401 095,09 грн.

В подальшому ОСОБА_7 виконуючи вказівку ОСОБА_6 з відома інших учасників групи підшукав працівників не повідомляючи їх про злочинні наміри групи, які, з метою прикриття злочину, частково виконали роботи по об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області».

В свою чергу ОСОБА_8 будучи виконавцем склала фінансові документи, в які внесла завідомо неправдиві відомості, щодо виконання робіт за вказаним договором, зазначивши роботи, які фактично не виконувались, в результаті чого державні кошти УКБ Чернігівської ОДА надійшли на рахунки ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП», а в подальшому частково були отримані готівкою в касі банку, а частково перераховані на рахунки інших підприємств та фізичних осіб підприємців.

26.12.2018 року, на виконання спільного плану, спрямованого на заволодіння державними коштами ОСОБА_6 надав вказівку ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам на складення бухгалтерської та звітної документації, необхідної для перерахування державних коштів на рахунки підконтрольних підприємств.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, будучи виконавцями організованої групи, перебуваючи в офісному приміщенні підконтрольних суб`єктів господарської діяльності за адресою: м. Чернігів, вул. Широка б. 2, склали бухгалтерську документацію та акти приймання передачі виконаних робіт на виконання договору № 04-18/18 від 01.11.2018 між ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (підрядник) та ТОВ «БУД АКТИВ ГРУП» (субпідрядник) на «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту» (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них в Чернігівській області)» на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області», в які внесли завідомо неправдиві відомості щодо виконання зазначених робіт в повному обсязі, хоча в дійсності роботи внесені до актів не виконувались, а саме:

-не проведені роботи зазначені в п. 6 (збирання зрізаних гілок листяних порід) на суму 3 938,84 грн. та п. 7 (збирання зрізаних гілок хвойних та листяних порід) на суму 4 890,66 грн акту № 2 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року;

-не проведені роботи зазначені в п. 1 (обрізання крон дерев) на суму 25 842,3 грн та п. 2 (подрібнення гілля кущів) на суму 82 020,62 грн акту № 7 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року;

-не проведені роботи зазначені в п. 6 (збирання зрізаних гілок листяних порід) на суму 5 007 грн та п. 7 (збирання зрізаних гілок хвойних та листяних порід) на суму 8 812 грн акту № 4 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року;

-не проведені роботи зазначені в п. 2 (подрібнення гілля кущів) на суму 8 299 грн акту № 6 приймання передачі виконаних робіт за грудень 2018 року.

Фактично обсяги внаслідок внесення неправдивих відомостей субпідрядною організацією ТОВ «БудАктивГруп» до актів приймання виконаних будівельних робіт ф. № КБ-2в за грудень 2018 року № 2, 4, 6, 7 на замовлення генпідрядної організації ДП «Чернігівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», робіт на об`єктах: «Автомобільна дорога О251002 Бакланова-Муравійка-Орлівка Куликівського району Чернігівської області» та «Автомобільна дорога О252115 /Р-12/-Боромики Чернігівського району Чернігівської області» вартість завищених робіт склала 294 388, 00 грн., що є великим розміром.

Дії обвинувачених органом досудового розслідування кваліфіковані:

ОСОБА_6 за ч. 5 ст. 191 КК України, як заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою, у великих розмірах;

за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчиненому організованою групою.

ОСОБА_7 за ч. 5 ст. 191 КК України, як заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою, у великих розмірах;

за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчиненому організованою групою.

ОСОБА_9 за ч. 5 ст. 191 КК України, як заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою, у великих розмірах;

за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчиненому організованою групою.

ОСОБА_8 за ч. 5 ст. 191 КК України, як заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою, у великих розмірах;

за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчиненому організованою групою.

ОСОБА_10 за ч. 5 ст. 191 КК України, як заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою, у великих розмірах;

за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчиненому організованою групою.

21.11.2022 року захисником обвинувачених - адвокатом ОСОБА_11 до суду подано клопотання з вимогами: 1) про визнання всіх доказів сторони обвинувачення очевидно недопустимими, внаслідок грубого порушення строків досудового розслідування, застосування приписів ч.2 ст.89 КПК України, припинення їх дослідження та перехід до судових дебатів;

2) в разі відмови у задоволенні вимог п.1 клопотання, закрити дане кримінальне провадження відносно всіх п`ятьох обвинувачених на підставі п.10 ч.1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування, визначеного ст. 219 КПК України, після повідомлення про підозру. Також у клопотанні захисник просив повернути заставодавцю ОСОБА_18 заставу в сумі 650000 грн, внесену ним 25.09.2020 року на виконання ухвали слідчого судді Печерського районного суду м.Києва від 23.09.2020 року (т.4, а.с.64-69).

05.12.2022 року захисником обвинувачених - адвокатом ОСОБА_11 до суду подано клопотання про врахування правової позиції постанови Верховного Суду для можливості закриття кримінального провадження на підставі п.10 ч.1 ст. 284 КПК України на стадії судового розгляду (т.4, а.с.95).

15.12.2022 року захисником обвинувачених - адвокатом ОСОБА_11 до суду подано клопотання про відокремлення двох рішень суду з приводу уточненого стороною захисту клопотання. Згідно якого зазначив про зміну вимог попередніх клопотань від 21.11.2022 року та 05.12.2022 року та остаточно просив: 1) Скасувати рішення слідчого судді Печерського районного суду м.Києва від 23.09.2020 року про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_9 з можливістю внесення застави в розмірі 650000 грн.

Повернути заставодавцю ОСОБА_18 заставу в сумі 650000 грн, внесену ним на виконання ухвали слідчого судді Печерського районного суду м.Києва від 23.09.2020 року за підозрюваного ОСОБА_9 .

2) Закрити кримінальне провадження№ 12018000000000108 від 24.02.2018 року відносно ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України на підставі п.10 ч.1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування, визначеного ст. 219 КПК України, після повідомлення про підозру.

При цьому захисник просив суд викласти рішення щодо закриття кримінального провадження та про повернення застави у двох окремих ухвалах суду, оскільки рішення суду про закриття кримінального провадження підлягає оскарженню, що на думку сторони захисту затягне на невизначений строк повернення застави (т.4, а.с.110-111).

У судовому засіданні захисник ОСОБА_11 просив задовольнити його клопотання в остаточній редакції від 15.12.2022 року з мотивів, наведених у поданих клопотаннях. При цьому раніше заявлену вимогу про визнання всіх доказів сторони обвинувачення очевидно недопустимими, внаслідок грубого порушення строків досудового розслідування, застосування приписів ч.2 ст.89 КПК України, припинення їх дослідження та перехід до судових дебатів, - не підтримав.

Обвинувачені ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 клопотання свого захисника підтримали та просили задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні заперечував проти клопотання захисника у повному обсязі та просив відмовити у його задоволенні.

Представник цивільного позивача УКБ Чернігівської ОДА, будучи повідомленим належним чином про розгляд справи, до суду не з`явився, на адресу суду надійшло клопотання про розгляд кримінального провадження та цивільного позову за відсутності представника цивільного позивача (т.4, а.с.114).

Заслухавши учасників кримінального провадження, вивчивши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку про часткове задоволення клопотання захисника ОСОБА_11 , виходячи з наступного.

15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (далі - Закон № 2147-VIII), яким, зокрема, внесено зміни до статті 294 КПК України та надано повноваження слідчому судді щодо продовження строків досудового розслідування у кримінальних провадженнях, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань після введення в дію цього Закону, тобто з 16 березня 2018 року.

З матеріалів кримінального провадження слідує, що 24.02.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за №12018000000000108 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України (т.3, а.с.223).

03.09.2020 року відомості за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 366 КК України були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020000000000842 (т.3, а.с.234).

Отже, кримінальне провадження за №12018000000000108 було розпочато до введення в дію змін, внесених до КПК Законом № 2147-VIII, щодо порядку продовження строків досудового розслідування, а кримінальне провадження за №12020000000000842 було розпочато після введення в дію 16 березня 2018 року цих змін.

09.09.2020 року постановою прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора матеріали досудових розслідувань №12018000000000108 від 24.02.2018 року та №12020000000000842 від 03.09.2020 року об`єднані в одне кримінальне провадження за №12018000000000108 (т.3, а.с.238-239).

18.09.2020 року старшим слідчим в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_19 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191КК України та ч.3 ст. 28 ч.2 ст. 366 КК України у кримінальному провадженні №12018000000000108 від 24.02.2018 року, вручено повідомлення про підозру ОСОБА_8 (т.4, а.с.116-136), ОСОБА_6 (т.4, а.с.143-163), ОСОБА_7 (т.4, а.с.168-188), ОСОБА_9 (т.4, а.с.193-209), ОСОБА_10 (т.4, а.с.214-225).

08.02.2021 року старшим слідчим в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_19 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191КК України та ч.3 ст. 28 ч.2 ст. 366 КК України у кримінальному провадженні №12018000000000108 від 24.02.2018 року, вручено повідомлення про підозру ОСОБА_8 (т.4, а.с.230-249), ОСОБА_6 (т.5, а.с.49-68), ОСОБА_7 (т.5, а.с.29-48), ОСОБА_9 (т.5, а.с.13-28), ОСОБА_10 (т.5, а.с.1-12).

Постановою заступника Генерального прокурора ОСОБА_20 від 16.11.2020 року з урахуванням уточненої постанови від 23.11.2020 року задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_19 . З підстав, встановлених ст.ст. 219, 294, 295 КПК України (у редакції від 03.08.2017) та п.4 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII, продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018000000000108 за підозрою ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України, до шести місяців (до 18.03.2021) (т.3, а.с.246-270; т.4, а.с.1-4, 5-6).

Положеннями ч. 2 ст. 294 КПК в редакції, яка діяла з дня набрання чинності Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII «Про прокуратуру» до 16 березня 2018 року, передбачалося, що якщо досудове розслідування злочину (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у п. 2 ч. 1 ст. 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 ч. 2 ст. 219 цього Кодексу: до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури; до шести місяців - керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником; до дванадцяти місяців - Генеральним прокурором чи його заступниками.

Отже, продовження строків досудового розслідування злочинів здійснювалося лише прокурорами різних рівнів.

З 16 березня 2018 року введені в дію положення ст. 294 КПК у редакції Закону № 2147-VIII, відповідно до яких, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у п. 4 ч. 3 ст. 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 ч. 4 ст. 219 цього Кодексу: до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками (ч. 3 ст. 294 КПК України в редакції Закону № 2147-VIII).

За приписами ч. 7 ст. 217 КПК днем початку досудового розслідування у провадженні, виділеному в окреме провадження, є день, коли було розпочато розслідування, з якого виділено окремі матеріали, а у провадженні, в якому об`єднані матеріали кількох досудових розслідувань, - день початку розслідування того провадження, яке розпочалося раніше (у редакції Закону № 2147-VIII).

Загальний строк досудового розслідування за правилами ч. 6 ст. 219 КПК України при об`єднанні кримінальних проваджень у порядку, передбаченому ст.217 цього Кодексу, визначається: у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу, - шляхом поглинання меншого строку більшим; у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу, - шляхом додавання строків досудового розслідування по кожному із таких проваджень, які не пересікаються, в межах строків досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий строк досудового розслідування з урахуванням можливості його продовження, передбаченої ч. 2 цієї статті.

Отже, кримінальні процесуальні норми, викладені у статтях 217, 219 КПК, визначають день початку здійснення досудового розслідування об`єднаних і виділених проваджень і особливості обрахування загального строку досудового розслідування таких проваджень. Натомість жодних приписів щодо порядку вирішення питання про продовження строків досудового розслідування в таких провадженнях, відмінних від загальних положень і приписів ст. 294 КПК, вказані вище норми не містять.

При цьому відповідно до п. 4 параграфа 2 «Прикінцеві положення» Закону № 2147-VIII зміни щодо судового контролю за продовженням строку досудового розслідування не мають зворотної дії в часі та застосовуються до справ, по яким відомості про кримінальне правопорушення внесені в ЄРДР після введення в дію цих змін.

Разом із тим загальні положення КПК не містять підґрунть до встановлення всупереч приписам ст. 5 КПК України окремих правових режимів щодо вирішення питання про продовження строків досудового розслідування, якщо такі відносини виникли з моменту введення в дію Закону № 2147-VIII. Порядок і підстави проведення процесуальної дії і прийняття процесуального рішення визначаються положеннями КПК, чинними на момент початку виконання такої дії або прийняття такого рішення, а не датою внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР.

Отже, положення п. 4 параграфа 2 «Прикінцевих положень» Закону №2147-VIII щодо здійснення судового контролю за продовженням строку досудового розслідування підлягають застосуванню з урахуванням положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 58 Конституції України, статей 5, 8, 9 КПК України.

Згідно із Законом України від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (далі - Закон № 2617-VIII) ч. 3 ст. 294 КПК викладено у наступній редакції: «Якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у п. 4 ч. 3 ст. 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 ч. 4 ст. 219 цього Кодексу: до трьох місяців - керівником окружної прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора; до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками».

Таким чином, з набранням чинності Законом № 2617-VIII, який діє з 01 липня 2020 року, в частині врегулювання порядку продовження строків досудового розслідування злочинів набула чинності нова редакція ч. 3 ст. 294 КПК, відмінна від положень процесуального закону в редакції Закону №2147-VІІІ, який діяв з 16 березня 2018 року до 01 липня 2020 року.

З урахуванням вищенаведених положень Конституції України, КПК України та юридичних позицій Конституційного Суду України можна стверджувати, що Закон № 2617-VIII застосовується до тих правовідносин, які продовжують існувати або виникли після набрання ним чинності. Отже, здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час продовження строків досудового розслідування злочинів за ч. 3 ст. 294 КПК передбачено до теперішнього часу.

Динамічність правового регулювання інституту продовження строків досудового розслідування обумовлена, перш за все, встановленням нормативно-правових гарантій (контролю) законності здійснення кримінальної процесуальної діяльності органом досудового розслідування, з огляду на що Законами № 2147-VІІІ і № 2617-VIII змінено нормативно-правові засади щодо змісту процесуальної форми (порядку) у кримінальному провадженні стосовно ухвалення рішення про продовження строків досудового розслідування.

Єдина комплексна система процесуальних норм, принципів, правових засобів і правових гарантій, що дозволяють забезпечити максимально сприятливу реалізацію інтересів суб`єктів кримінального провадження та, як результат, реалізацію завдань самого кримінального провадження, свідчить про необхідність застосування положень щодо продовження строків досудового розслідування слідчим суддею в об`єднаних провадженнях у межах повноважень, визначених положеннями як Закону № 2147-VIII, так і Закону № 2617-VIII, якщо відповідні кримінальні процесуальні відносини щодо продовження процесуальних строків виникли після введення в дію цих Законів.

Незастосування положень Законів № 2147-VIII і № 2617-VIII у справах, де відомості про кримінальне правопорушення внесені в ЄРДР після введення в дію відповідних змін, а також у тих випадках, коли вказані провадження об`єднані із тими, де відомості про кримінальне правопорушення внесені в ЄРДР до 16 березня 2018 року, є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону через недотримання встановленої законом форми здійснення судового контролю за вирішенням питання про продовження строків досудового розслідування.

Вказана правова позиція викладена у постанові Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 31.10.2022 року у справі № 753/12578/19.

Як встановлено судом за змістом матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 було повідомлено про підозру 18 вересня 2020 року. Відповідно до приписів п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК досудове розслідування повинне бути закінченим протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину. Протягом указаного строку досудове розслідування закінчене не було. Матеріали кримінального провадження не містять даних про те, що слідчим суддею із підстав та у порядку, передбаченому законом, був продовжений строк досудового розслідування.

Натомість продовження строку досудового розслідування в об`єднаному кримінальному провадженні №12018000000000108 здійснене заступником Генерального прокурора, що не відповідає вимогам Закону № 2147-VIII, оскільки, спираючись на приписи ст. 5, п. 2 ч. 1 ст. 219 КПК України, ч. 4 цієї статті, параграфа 4 глави 24 цього Кодексу, колегія суддів вважає, що суб`єктом, який наділений повноваженнями щодо продовження строку досудового розслідування за клопотанням про продовження такого строку в об`єднаному кримінальному провадженні, де відомості про перше кримінальне правопорушення були внесені до ЄРДР до введення в дію положень Закону № 2147-VIII, а щодо наступних - після визначеної цим Законом дати (16 березня 2018 року), є слідчий суддя.

У зв`язку із тим, що досудове розслідування протягом зазначеного вище строку не було закінчене, а строк досудового розслідування слідчим суддею у встановленому законом порядку продовжений не був, колегія суддів доходить висновку про наявність підстав для закриття кримінального провадження з підстав, передбачених п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Також судом встановлено, що на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 23.09.2020 року (справа № 757/40317/20-к) щодо обвинуваченого ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , застосований запобіжний захід у виді застави в розмірі 650000 грн 00 коп (шістсот п`ятдесят тисяч) гривень (т.5, а.с. 74-77).

Заставодавцем ОСОБА_18 згідно квитанції № ПН610 від 25 вересня 2020 року на депозитний рахунок Територіального управління Державної судової адміністрації України в м.Києві внесено як заставу за ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 650000 грн (т.5, а.с.79).

Відповідно до ч. 1 ст. 182 КПК України застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обовязків, під умовою звернення внесених коштів у дохід держави в разі невиконання цих обовязків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбачених ч. 3 або ч.4 ст. 183 цього Кодексу.

Згідно з ч. 11 ст. 182 КПК України застава, що не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу, а відповідно до ст. 203 КПК України ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу, ухвалення виправдувального вироку чи закриття кримінального провадження в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Отже, виходячи з приписів наведеної норми, колегія суддів вважає за необхідне у зв`язку із закриттям кримінального провадження повернути заставодавцю внесену заставу в повному обсязі.

Разом із тим, зважаючи на вимоги захисника про викладення рішення щодо закриття кримінального провадження та про повернення застави у двох окремих ухвалах суду, колегія суддів не вбачає підстав для їх задоволення, оскільки скасування запобіжного заходу у виді застави та повернення застави заставодавцю обумовлено закриттям кримінального провадження, як встановлено ч.11 ст. 182 КПК України.

Цивільний позов Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації на суму 538501 гривня 94 копійки у даному кримінальному провадженні (т.2) необхідно залишити без розгляду з підстав, встановлених ст.ст. 128, 129 КПК України.

У зв`язку із закриттям кримінального провадження, процесуальні витрати на загальну суму на загальну суму 104694 гривні 08 копійок за проведення експертиз у цьому кримінальному провадженні на підставі ст.ст. 122, 124, 126 КПК України необхідно компенсувати за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Питання щодо речових доказів в кримінальному провадженні необхідно вирішити відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись п.10 ч.1 ст. 284, 350, 369, 371, 395 КПК України, колегія суддів

Ухвалила:

Кримінальне провадження № 12018000000000108 від 24.02.2018 року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України, - закрити на підставі пункту 10 частини 1 статті 284 КПК України у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 КПК України, після повідомлення особі про підозру.

Скасувати запобіжний захід у виді застави в розмірі 650000 грн 00 коп (шістсот п`ятдесят тисяч) гривень щодо обвинуваченого ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , застосований на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 23.09.2020 року (справа № 757/40317/20-к).

Повернути грошові кошти в сумі 650000 грн 00 коп (шістсот п`ятдесят тисяч) гривень заставодавцю ОСОБА_18 (адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_7 ), внесені ним згідно квитанції № ПН610 від 25 вересня 2020 року, як заставу за ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та обліковуються на р/р НОМЕР_1 Територіального управління Державної судової адміністрації України в м.Києві.

Цивільний позов Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації на суму 538501 гривня 94 копійки у кримінальному провадженні №12018000000000108 від 24.02.2018 року, - залишити без розгляду.

Процесуальні витрати на проведення експертиз у кримінальному провадженні №12018000000000108 на загальну суму 104694 гривні 08 копійок компенсувати за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 22.01.2021 року (справа № 757/3284/21-к) на майно підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме: об`єкт нерухомого майна - 2 кімнатну квартиру загальною площею 58,4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_8 ; причіп «Одисей 5.11» д.н.з. НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , - скасувати.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 05.02.2019 року (справа № 757/5292/19-к) на кошти ТОВ «Монтаж - Енергобуд» (ЄДРПОУ 35511429), ТОВ «Соліден» (ЄДРПОУ 37757469), які розміщенні на рахунках в наступних банківських установах:

- ТОВ «Монтаж - Енергобуд» (ЄДРПОУ 35511429) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ТОВ «Соліден» (ЄДРПОУ 37757469) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 відкритий в ПАТ «Кредіт Агріколь Банк».

- ФОП ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_6 ) - розрахунковий рахунок в ПАТ «Креді Агріколь Банк» № НОМЕР_7 та АБ «Південний» № НОМЕР_8 ;

- ФОП ОСОБА_21 (ІПН НОМЕР_9 ) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_10 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ФОП ОСОБА_22 (ІПН НОМЕР_11 ) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_12 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ФОП ОСОБА_17 (ІПН НОМЕР_13 ) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_14 в АБ «Південий»;

- ФОП ОСОБА_23 (ІПН НОМЕР_15 ) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_16 відкритий в АБ «Південий», - скасувати.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 05.02.2019 року (справа № 757/5290/19-к) на кошти ТОВ «БудАктивГруп» (ЄДРПОУ 41399900), ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО», які розміщенні на рахунках в наступних банківських установах:

- ТОВ «БудАктивГруп» (ЄДРПОУ 41399900)- розрахунковий рахунок № НОМЕР_17 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО» (ЄДРПОУ 42095262) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_18 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк», - скасувати.

Речові докази у кримінальному провадженні №12018000000000108:

грошові кошти, майно та документи, вилучені в ході проведених обшуків:

07.02.2019 за місцем проживання ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_4 ,

07.02.2019 за місцем проживання ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_9 ,

07.02.2019 за місцем проживання ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_3 ,

07.02.2019 за місцем проживання ОСОБА_17 за адресою: АДРЕСА_10 ,

07.02.2019 за місцем проживання ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 ,

07.02.2019 в приміщенні за адресою: АДРЕСА_11 ,

07.02.2019 в офісних приміщеннях за адресою: АДРЕСА_12 ,

07.02.2019 в Службі автомобільних доріг Чернігівської області в приміщенні за адресою: м.Чернігів, вул. Київська, буд.17,

07.02.2019 в офісних приміщеннях за адресою: АДРЕСА_13 ,

07.02.2019 в автомобілі «TOYOTA LAND CRUISER PRADO» державний номер НОМЕР_19 ,

14.02.2019 в автомобілі «TOYOTA COROLA» державний номер НОМЕР_20 ,

14.02.2019 в автомобілі «MERSEDES-BENZ» державний номер НОМЕР_21 , - повернути та залишити за належністю власникам;

кошти, які перебувають на наступних рахунках:

- ТОВ «БудАктивГруп» (ЄДРПОУ 41399900) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_17 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ТОВ «МОНТАЖ БУДЕНЕРГО» (ЄДРПОУ 42095262) розрахунковий рахунок № НОМЕР_18 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ТОВ «Монтаж - Енергобуд» (ЄДРПОУ 35511429) - розрахунковий

рахунок № НОМЕР_4 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ТОВ «Соліден» (ЄДРПОУ 37757469) - розрахунковий рахунок

№ НОМЕР_5 відкритий в ПАТ «Кредіт Агріколь Банк»;

- ФОП ОСОБА_7 (ШН НОМЕР_6 ) - розрахунковий рахунок в ПАТ «Креді Агріколь Банк» № НОМЕР_7 та АБ «Південний» № НОМЕР_8 ;

- ФОП ОСОБА_21 (ІПН НОМЕР_9 ) - розрахунковий рахунок № НОМЕР_10 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ФОП ОСОБА_22 (ІПН НОМЕР_11 ) -розрахунковий рахунок № НОМЕР_12 відкритий в ПАТ «Креді Агріколь Банк»;

- ФОП ОСОБА_17 ( ІПН НОМЕР_13 ) -

розрахунковий рахунок № НОМЕР_14 в АБ «Південий»;

- ФОП ОСОБА_23 (ІПН НОМЕР_15 ) -

розрахунковий рахунок № НОМЕР_16 відкритий в АБ

«Південий», - повернути за належністю власникам.

Ухвала суду може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду через Новозаводський районний суд м. Чернігова протягом семи днів з дня її оголошення.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення29.12.2022
Оприлюднено04.01.2023
Номер документу108230418
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —751/2437/21

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Заболотний В. М.

Постанова від 21.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Постанова від 21.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 12.05.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні