Ухвала
від 02.01.2023 по справі 751/10/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/10/23

Провадження №1-кс/751/51/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 січня 2023 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участю прокурора - ОСОБА_3

розглянувши клопотання прокурора відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку

В С Т А Н О В И В :

Прокурор групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурор відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку за місцем проживання керівника ТОВ УкрСпецМоноліт» ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022270000000118 від 01.08.2022 за фактом привласнення чужого майна за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що посадові особи Прилуцької міської ради за попередньою змовою з представниками комерційних структур здійснюють розкрадання бюджетних коштів виділених на поточний ремонт приміщень захисних споруд протирадіаційних укриттів, підвальних приміщень (укриттів), будівництво спортивного майданчику, капітальний ремонт світлофорів та доріг, закупівлю генераторів для обладнання «Пунктів Незламності», «Пункту Обігріву», бомбосховищ, закладів освіти та інших.

Встановлено, що бюджетом Прилуцької міської ради, яка розташована за адресою: м. Прилуки, вул. Незалежності, буд. 82 передбачені кошти на капітальний ремонт та будівництво об`єктів інфраструктури, освітніх закладів, захисних споруд та інше. Основними розпорядниками вищевказаних коштів є: Управління житлово - комунального господарства (УЖКГ) Прилуцької міської ради (ЄРДПОУ 26211349, яке розташоване за адресою: м. Прилуки, вул. Незалежності, буд. 82) в особі керівника ОСОБА_5 та Управління освіти Прилуцької міської ради (ЄДРПОУ 02147612, розташоване за адресою: м. Прилуки, вул. Вокзальна, буд. 24), в особі т.в.о. начальника ОСОБА_6 , які організовують та проводять тендерні процедури, укладають договори з підрядними організаціями та проводять контроль за виконанням робіт на об`єктах реконструкції та будівництва.

ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є підконтрольними особами та повністю виконують вказівки голови Прилуцької міської ради ОСОБА_7 . За її вказівкою в тендерній документації прописуються технічні вимоги та кваліфікаційні критерії, які сприятливі в подальшому для одержання перемоги в тендерній процедурі пов`язаним учасникам процедур або укладають прямі договори з такими суб`єктами господарювання, зокрема:

- ПП "МПБП Стимул" ЄДРПОУ 30894417, розташоване за адресою: м. Прилуки, вул. Соборна, буд.46, директор ОСОБА_8 ;

- ПП «КВО-РУМ» ЄДРПОУ 34393549, розташоване за адресою: м. Прилуки, вул. Соборна, буд.46, засновник ОСОБА_8 ;

- ФОП ОСОБА_9 ;

- ФОП ОСОБА_10 (фактично виконавцем робіт є ТОВ «УкрСпецМоноліт» ЄДРПОУ 40024082, розташоване за адресою: м. Прилуки, вул. Густинська, буд. 22/1 Г, директор ОСОБА_4 .

Відповідно до відкритих даних, технічний нагляд на об`єктах, здійснює ПП "Прилукибудпроект", (ЄДРПОУ 21393765), розташоване за адресою: м. Прилуки, вул. Земська, б. 21, керівник ОСОБА_11 .

Також отримано інформацію, що посадові особи Прилуцької міської ради здійснюють вплив на представників Прилуцького управління Державної казначейської служби в Чернігівській області (ЄДРПОУ 37984681), у тому числі можуть надавати вказівки щодо знищення чи пошкодження документів, які стали підставою для перерахування бюджетних коштів за виконані роботи/надані послуги.

На теперішній час було здійснено поточний ремонт на об`єктах захисних споруд Управління освіти Прилуцької міської ради за результатами, яких складаються акти виконаних робіт, які підписує т.в.о. начальника Управління освіти Прилуцької міської ради ОСОБА_6 , але фактично роботи виконані не у повному обсязі, а також наявна невідповідність (використання матеріалів заниженої якості), що не відповідає умовам проектно-кошторисної документації, які виконувались відповідно до договорів. А саме, з ФОП ОСОБА_9 укладено 9 договорів на загальну суму понад 1 570 тис. грн., із ПП МПБП "Стимул" укладено 13 договорів на загальну суму понад 4 200 тис. грн., із ПП "КВО-РУМ" укладено 3 договори на загальну суму понад 660 тис. грн.

Також здійснено поточний ремонт на об`єктах захисних споруд УЖКГ Прилуцької міської ради за результатами, яких складаються акти виконаних робіт, які підписує начальник УЖКГ Прилуцької міської ради ОСОБА_5 , але фактично роботи не виконані у повному обсязі, а також мається невідповідність (використання матеріалів заниженої якості), що не відповідає умовам проектно- кошторисної документації, які виконувались відповідно до договорів. Зокрема, з ПП МПБП "Стимул" укладено 6 договорів на загальну суму понад 1 600 тис. грн., із ФОП ОСОБА_10 (фактично роботи виконувались ТОВ «УкрСпецМоноліт», директор ОСОБА_4 ) укладено 7 договорів на загальну суму понад 1 860 тис. грн.

У ході, здійснення роботи направленої на розкриття даного кримінального правопорушення, було отримано достовірну інформацію та допитано свідків, з приводу встановлення технічних засобів регулювання дорожнього руху та благоустрою прилеглої до них території, за адресами: м. Прилуки, вул. Київська, поруч розташована зупинка «Гіппократ», перехрестя вул. Густинська та Боброва, перехрестя вул. Костянтинівська та Котляревського. Встановлено, що на теперішній час роботи виконанні частково або зовсім не виконувались, було проведено візуальний огляд місцевості та складений протокол огляду.

У зв`язку з вищевикладеним та неможливістю отримати відомості про вчинення злочину, а також можливим ризиком умисного приховування або знищення документів та речових доказів необхідно провести обшуки, відповідно до вимог ст. 234 КПК України, з метою відшукання та вилучення речових доказів.

Зазначені предмети, документи, необхідні, зокрема, для проведення судових експертиз під час досудового розслідування по кримінальному провадженню.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, необхідно провести обшук за вказаною адресою.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, посилаючись на обставини викладені у клопотанні та долучені до нього документи.

Заслухавши прокурора, вивчивши матеріалами справи, слідчий суддя дійшов висновку що клопотання про дозвіл на проведення обшуку, підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Судом встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області перебувають матеріали кримінального провадження № 42022270000000118 від 01.08.2022 за фактом привласнення чужого майна за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Із рапорту старшого оперуповноваженого УСР в Чернігівській області ДСР НП України, ОСОБА_12 від 23.12.2022 року встановлена інформація, що у ході виконання доручення прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_13 вих. № 09/1/1-624-22 від 20.12.2022 року за матеріалами досудового розслідування № 42022270000000118 від 01.08.2022 встановлено, що посадові особи Прилуцької міської ради за попередньою змовою з представниками комерційних структур здійснюють розкрадання бюджетних коштів виділених на поточний ремонт приміщень захисних споруд протирадіаційних укриттів, підвальних приміщень (укриттів), будівництво спортивного майданчику, капітальний ремонт світлофорів та доріг, закупівлю генераторів для обладнання «Пунктів Незламності», «Пункту Обігріву», бомбосховищ, закладів освіти та інших.

Встановлено, що бюджетом Прилуцької міської ради передбачені кошти на капітальний ремонт та будівництво об`єктів інфраструктури, освітніх закладів, захисних споруд та інше.

Основними розпорядниками вищевказаних коштів є УЖКГ Прилуцької міської ради в особі керівника ОСОБА_5 та Управління освіти Прилуцької міської ради в особі т.в.о. начальника ОСОБА_6 .

ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є підконтрольними особами та повністю виконують вказівки голови Прилуцької міської ради ОСОБА_7 . За її вказівкою в тендерній документації прописуються технічні вимоги та кваліфікаційні критерії, які сприятливі в подальшому для одержання перемоги в тендерній процедурі пов`язаним учасникам процедур або укладають прямі договори з такими суб`єктами господарювання. Зокрема: ФОП ОСОБА_10 (фактично виконавцем робіт є ТОВ «УкрСпецМоноліт», ЄДРПОУ 40024082, розташоване за адресою: м. Прилуки, вул. Густинська, буд. 22/1 Г, директор ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 )).

Відповідно до інформаційної довідки із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, щодо об`єкта нерухомого майна, квартира за адресою : АДРЕСА_1 на праві приватної спільної часткової власності належить ОСОБА_4 , ОСОБА_4 та ОСОБА_14 , по 1/3 частці (а.п.36-37).

Враховуюче викладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, відшукання знарядь кримінальних правопорушень або майна, яке здобуто у результаті їх вчинення, слідчий суддя дійшов висновку, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що у даній квартирі можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для досудового розслідування, тому клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 234-236 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку - задовольнити частково.

Надати слідчим відділу СУ ГУНП в Чернігівській області, які здійснюють досудове розслідування та прокурорам відділу Чернігівської обласної прокуратури, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42022270000000118 від 01.08.2022 року дозвіл на проведення обшуку квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної спільної часткової власності, по 1/3 частці, належить ОСОБА_4 , ОСОБА_4 та ОСОБА_14 , з метою відшукання: договорів на виконання робіт за об`єктами (з додатками до них), де підрядними організаціями виступають: ПП «КВО-РУМ» ЄДРПОУ 34393549, ФОП ОСОБА_9 , ПП «МПБП Стимул» ЄДРПОУ 30894417, ПП «Прилукибудпроект», ЄДРПОУ 21393765, ФОП ОСОБА_10 ; документи, що містять інформацію, щодо актів виконаних робіт (форми КБ-2В та КБ-3), додаткові угоди до вказаних договорів, документів щодо оплати за виконані роботи (платіжні доручення), листування між підрядниками та замовником з приводу об`єктів, договорів на здійснення технічного або авторського нагляду на об`єктах, де повинні були виконуватись роботи, журнали ведення робіт, накладні на товари, які закуповувались для здійснення ремонтно-будівельних робіт, документи щодо залучення субпідрядної організації, кошториси, документи, які підтверджують відповідність технічним вимогам (довідки в довільній формі, ліцензії, сертифікати), технічні специфікації, документи щодо найманих працівників, документи, що підтверджують відповідність та кваліфікацію працівників, трудові договори (контракти), документи на матеріально-технічне устаткування, звітів, договорів про закупівлю, укладених без використання електронної системи закупівель, статути, затверджені кошториси бюджетних установ та організацій, річний план закупівель державних установ зі змінами до нього, листи щодо погодження окремих процедур закупівлі, тендерну документацію, чорнових записів, грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, мобільних телефонів, сім-карток операторів мобільного зв`язку, електронних носіїв, а також інших предметів, які використовувались при вчинені кримінального правопорушення.

Ухвала слідчого судді підлягає виконанню не пізніше 20 днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 03 січня 2023 року о 14 годині 10 хвилини.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.01.2023
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу108230424
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —751/10/23

Ухвала від 02.01.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

Ухвала від 02.01.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні