Ухвала
від 03.01.2023 по справі 280/5978/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

03 січня 2023 року Справа № 280/5978/22 м. Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Артоуз О.О., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Державного реєстратора виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), представник позивача Яковлева Тетяна Валентинівна ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Міністерства юстиції України (01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, буд. 13, ЄДРПОУ 00015622) про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

18 жовтня 2022 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Державного реєстратора виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області Христенко Євгена Васильовича (далі позивач) до Міністерства юстиції України (далі відповідач ) про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити певні дії відповідно до якого позивач просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства юстиції України №4211/5 від 03.10.2022 «Про результати проведення камеральної перевірки державного реєстратора виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області ОСОБА_1 ».

Ухвалою суду від 24 жовтня 2022 року відкрито спрощене позовне провадження за позовом Державного реєстратора виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області Христенко Євгена Васильовича, представник позивача Яковлева Тетяна Валентинівна до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити певні дії , вирішено здійснити розгляд справи одноособово суддею Артоуз О.О. протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі, без повідомлення (виклику) учасників справи (у письмовому провадженні) та без проведення судового засідання.

Відповідно до ч. 1ст. 262 КАС Українирозгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін (ч. 5ст. 262 КАС України).

Враховуючи предмет позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі вбачається за необхідне проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність продовжити розгляд вказаної справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Також, ухвалою суду від 24 жовтня 2022 року витребувано від Державного підприємства «Національні інформаційні системи» (вул. Бульварно-Кудрявська, 4, м. Київ, 04053, ЄДРПОУ 39787008) копії (електронні копії, враховуючи положення п. 10 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1127) всіх документів та опису, що містяться у відповідній реєстраційній справі Державного реєстру речових прав на нерухоме майно - документи реєстраційної справи щодо реєстрації права власності на нерухоме майно - 49/50 частки нежилого приміщення ХІХ підвалу (літера А-5) загальною площею 199,4 кв.м (за внутрішніми замірами відповідно до опису предмету іпотеки - 195,2 кв.м), що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний, 230, яке було зареєстроване на праві власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "БаДМ" (49005, м. Дніпро, вул. Панікахи, 2, код ЄДРПОУ 31816235), згідно рішення державного реєстратора виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області Христенка Євгена Васильовича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 41829767 від 27.06.2018, а наразі зареєстровано на праві власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Медіко" (49600, м. Дніпро, вул. Панікахи, 2, код ЄДРПОУ 38903470).

Однак, станом на 03.01.2023 Державним підприємством «Національні інформаційні системи» на виконання вищевказаної ухвали не було надано витребувані документи, а також не було повідомлено про причини неможливості подання вказаних витребуваних доказів.

З урахуванням викладеного суд доходить висновку про необхідність витребувати зазначені вище докази повторно.

Приписами частин 7 та 8статті 80 КАС України, встановлено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Також, 28.10.2022 на адресу суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «БаДМ» від 25.10.2022 № 299/22/0134/289-Вих-Р про вступ у справу в якості третьої особи без самостійних вимог, на стороні позивача.

Вирішуючи питання щодо залучення до участі в справі третьої особи суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (ч. 4 ст. 49 КАС України).

Як зазначено у ч. 5 ст.49 КАС України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи та беручі до уваги, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю «БаДМ» щодо набутого ним нерухомого майна, суд вважає за можливе залучити його як третю особу, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

Керуючись ст.ст.9, 48, 49, 72, 80, 160, 161, 171, 257, 260, 262 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Розгляд справи № 280/5978/22 продовжити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Призначити судове засідання на 19 січня 2023 року об 11 год. 30 хв., яке відбудеться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сергія Синенка, 65-в, каб. № 245.

Повторно витребувати від Державного підприємства «Національні інформаційні системи» (вул. Бульварно-Кудрявська, 4, м. Київ, 04053, ЄДРПОУ 39787008) копії (електронні копії, враховуючи положення п. 10 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1127) всіх документів та опису, що містяться у відповідній реєстраційній справі Державного реєстру речових прав на нерухоме майно - документи реєстраційної справи щодо реєстрації права власності на нерухоме майно - 49/50 частки нежилого приміщення ХІХ підвалу (літера А-5) загальною площею 199,4 кв.м (за внутрішніми замірами відповідно до опису предмету іпотеки - 195,2 кв.м), що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний, 230, яке було зареєстроване на праві власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "БаДМ" (49005, м. Дніпро, вул. Панікахи, 2, код ЄДРПОУ 31816235), згідно рішення державного реєстратора виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області Христенка Євгена Васильовича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 41829767 від 27.06.2018, а наразі зареєстровано на праві власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Медіко" (49600, м. Дніпро, вул. Панікахи, 2, код ЄДРПОУ 38903470).

Державному підприємству «Національні інформаційні системи» надати на адресу суду витребувані документи у строк до 18.01.2023.

Залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «БаДМ» (вул. Панікахи, 2, м. Дніпро, 49040, ЄДРПОУ 31816235).

Третій особі надіслати копію позову та доданих до нього документів на електронну адресу.

Встановити третій особі п`ятиденний строк з дня отримання цієї ухвали для надання пояснень щодо позову, в яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову, за правилами, встановленими частинами другою - четвертою статті 162 цього Кодексу.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі, Державному підприємству «Національні інформаційні системи» (вул. Бульварно-Кудрявська, 4, м. Київ, 04053, ЄДРПОУ 39787008).

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.zp.court.gov.ua/sud0870/gromadyanam/csz/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала виготовлена та підписана 03 січня 2023 року.

Суддя О.О. Артоуз

Дата ухвалення рішення03.01.2023
Оприлюднено04.01.2023
Номер документу108232454
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/5978/22

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 28.03.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 09.02.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 07.02.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 19.01.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 03.01.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні