Рішення
від 20.12.2022 по справі 372/107/20
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/107/20

Провадження № 2-51/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2022 року м.Обухів

Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Зінченко О.М.

при секретарях Тищенко І.Д., Денисенко Ю.С., Литвинюк Ю.М.,

представників ОСОБА_1 ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , третя особа Григорівська сільська рада Обухівського району Київської області про визнання права власності,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовною заявою до відповідача про визнання права власності на частку земельної ділянки розташованої в с. Григорівка, Обухівського району Київської області площею 0,1557 га, кадастровий номер 3223182001:01:029:0040. Обгрунтовуючи який вказала , що відповідно до протоколу №3 Виконавчого комітету Григорівської сільської ради від 12.04.1994 року ОСОБА_6 було виділено 0,15 га рупро земельної ділянки в с. Григорівка Обухівського району Київської області. Відповідно до протоколу №9 Виконавчого комітету Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області від 02.12.1997 року було передано в приватну власність ОСОБА_6 0,15 га рупро земельної ділянки в с. Григорівка Обухівського району Київської області. Відповідно до архівного витягу протоколу засідання девятої сесії п`ятого скликання Григорівської сільської ради від 08.06.2007 року у ОСОБА_6 вилучили із користування земельну ділянку розміром 0,10 га а с. Григорівка колишній масив цукрового заводу та наділили та передали у власність земельну ділянку розміром 0,14 га в с. григорівка колишній масив цукрового заводу для ведення особистого селянського господарства. Відповідно до виписки із засідання 15 сесії 5 скликання Григорівської сільської ради від 03 серпня 2008 року ОСОБА_4 наділено та передано у власність земельну ділянку площею 0.0156 га в с. Григорівка для ведення особистого селянського господарства. Відповідно до графічних матеріалів та відповідного акту про погодження зовнішніх меж земельної ділянки та передачі на зберігання межових знаків за нею по шнуровій книзі числиться 0,2556 га.. Також відповідно до рішення 15 сесії 6 скликання Григорівської сільської ради від 17 липня 2012 року №394 ОСОБА_4 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою орієнтовною площею 0,24 га в с. Григорівка в межах Григорівської сільської ради. 26 січня 2017 року Григорівською сільською радою на 15 сесії сьомого скликання було винесено рішення №368.15.7, яким було затверджено проект із землеустрою щодо передачі земельної ділянки у приватну власність відповідачу ОСОБА_5 ,що розташована на території с. Григорівка, площею 0,5 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства. Відповідач звернулася до Григорівської сільської ради без будь-яких підтверджуючих документів, крім того висновком експертного дослідження встановлено наявне накладання земельних ділянок. Таким чином позивачка просить задовольнити позовні вимоги.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала з підстав викладених в позовній заяві та просить їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечив проти позову з підстав його не обгрунтованності, крім того вказав що відповідачем подано відзив на позов в якому останні обґрунтував всі свої доводи.

Суд, вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно протоколу №3 Виконавчого комітету Григорівської сільської ради від 12.04.1994 року ОСОБА_6 було виділено 0,15 га рупро земельної ділянки в с. Григорівка Обухівського району Київської області т.1 а.с. 74-82)..

Згідно протоколу №9 Виконавчого комітету Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області від 02.12.1997 року було передано в приватну власність ОСОБА_6 0,15 га рупро земельної ділянки в с. Григорівка Обухівського району Київської області (т.1 а.с. 83-91).

Відповідно до архівного витягу протоколу засідання девятої сесії п`ятого скликання Григорівської сільської ради від 08.06.2007 року у ОСОБА_6 вилучили із користування земельну ділянку розміром 0,10 га а с. Григорівка колишній масив цукрового заводу та наділили та передали у власність земельну ділянку розміром 0,14 га в с. Григорівка колишній масив цукрового заводу для ведення особистого селянського господарства.

Відповідно до виписки із засідання 15 сесії 5 скликання Григорівської сільської ради від 03 серпня 2008 року ОСОБА_4 наділено та передано у власність земельну ділянку площею 0.0156 га в с. Григорівка для ведення особистого селянського господарства.

Відповідно до графічних матеріалів та відповідного акту про погодження зовнішніх меж земельної ділянки та передачі на зберігання межових знаків за нею по шнуровій книзі числиться 0,2556 га..

Згідно рішення 15 сесії 6 скликання Григорівської сільської ради від 17 липня 2012 року №394 ОСОБА_4 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою орієнтовною площею 0,24 га в с. Григорівка в межах Григорівської сільської ради.

Згідно рішення Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області №1191.41.VI від 26 серпня 2015 року був наданий дозвіл ОСОБА_5 на розроблення проекту із землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки загальною площею 0,50 га., що розташована за адресою: с.Григорівка, масив (рупро) для ведення особистого селянського господарства із земель Григорівської сільської ради; проект землеустрою погодити в порядку встановленому ст.186-1 Земельного кодексу України та подати на розгляд та затвердження сесії Григорівської сільської ради.

ОСОБА_5 звернулась до Товариства з обмеженою відповідальністю «Земельний проект», з заявою на виготовлення проекту землеустрою.

Отримавши проект землеустрою, розроблений суб`єктом господарювання, який має ліцензію на виконання робіт із землеустрою, витяг про внесення даних про земельну ділянку до Державного земельного кадастру, 08 грудня 2015 року ОСОБА_5 звернулась до Григорівської сільської ради Обухівського районного Київської області з письмовою заявою, яка була зареєстрована останнім за №228, про затвердження даного проекту.

Григорівська сільська рада Обухівського району Київської області отримавши мою заяву про затвердження проекту з землеустрою двічі розглядала її на засіданнях сесії, а саме 10 лютого 2016 року та 21 квітня 2016 року.

Пунктом 33 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» визначено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання, зокрема, вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Статтею 46 цього ж Закону врегульовано, що сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення), районна, обласна рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради.

Відповідно ч.4 ст.122 Земельного кодексу України центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Частинами 1,2 статті 118 Земельного кодексу України визначено, що громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У разі якщо земельна ділянка державної власності розташована за межами населених пунктів і не входить до складу певного району, заява подається до Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Рішенням Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області ОСОБА_5 було відмовлено в затвердженні проекту землеустрою, не погоджуючись з даним рішення остання звернулась до суду про визнання рішення неправомірними.

09 серпня 2016 року постановою Обухівського районного суду Київської області по адміністративній справі №372/619/16-а в задоволенні позову ОСОБА_5 до Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області про зобов`язання вчинити дії було відмовлено.

08 листопада 2016 року постановою Київського апеляційного адміністративного суду апеляційна скарга ОСОБА_5 була задоволена частково - постанова Обухівського районного суду Київської області від 09 серпня 2016 року була скасована та прийнята нова постанова. Відповідно до нової постанови - позовні вимоги були задоволені частково, визнані дії Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області неправомірними, копії постанов були подані до суду.

26 січня 2017 року рішенням Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області був затверджений проект землеустрою та передано ОСОБА_5 у приватну власність земельну ділянку, що підтверджується копією рішення.

Відповідно до ст.125 ЗК України встановлено, що «право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав, але позивачем в порушення даної статті не доведено належність спірної ділянки останній, що свідчить про необґрунтованість позовної заяви.

Вивчивши і проаналізувавши всі матеріали справи у їх сукупності, встановивши законодавство, яке підлягає застосуванню щодо правового режиму, враховуючи відсутність доказів, які обґрунтовують позовні вимоги та наявність чинних судових рішень на підставі яких відповідач набув право власності на земельну ділянку, суд вважає не доведеними під час розгляду спору посилання позову на порушення законних прав та інтересів позивача, тому суд приходить до висновку про відсутність судового захисту прав позивача шляхом визнання права власності.

За таких обставин, а задоволені позову слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 10, 76, 81, 137, 259, 264-265, 268, 273 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

В задоволені позову ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , третя особа Григорівська сільська рада Обухівського району Київської області про визнання права власності, відмовити повністю.

Рішення суду може бути оскаржене до Киівського апеляційного суду шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М.Зінченко

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.12.2022
Оприлюднено05.01.2023
Номер документу108233333
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —372/107/20

Ухвала від 17.09.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Постанова від 07.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Рішення від 20.12.2022

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Рішення від 20.12.2022

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні