Ухвала
від 03.01.2023 по справі 192/1938/21
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/1938/21

Провадження № 2/192/16/23

УХВАЛА

про призначення судової почеркознавчої експертизи

03 січня 2023 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Тітової О.О.,

за участю секретаря Макаренко В.В.,

пр. позивача - ОСОБА_1 ,

пр. відповідача ( в режимі відеоконференції) ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Солоне Дніпропетровської області в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом

ОСОБА_3 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрно-виробнича спілка «Діон» про усунення перешкоду користуванніземельною ділянкоюшляхом їївитребування,скасування рішеннядержавного реєстраторапро реєстраціюдоговору орендиземлі,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет споруна стороніпозивача - ОСОБА_4 ,

встановив:

В провадженні Солонянського районного суду Дніпропетровської області перебуває дана цивільна справа.

В підготовчому судовому засіданні представником позивача заявлено клопотання про призначення по справі судової почеркознавчої експертизи, проведення якої доручити експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз та на вирішення якої поставити питання чи виконано підпис на договорі б/н виданий 20.11.2016 видавник товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Аграрно-виробнича спілка «Діон»/Кушнір Олександр Олександрович, укладеного щодо земельної ділянки площею 8,25 га, кадастровий номер 1225083700:01:008:0023, що розташована на території Малозахаринської сільської ради, Солонянський район, Дніпропетровська область від імені ОСОБА_5 нею особисто чи іншою особою.

Представник відповідача в режимі відеоконференції ОСОБА_2 в підготовчому судовому засіданні зазначила, що за повідомленням керівництва СТОВ «АВС «Діон» оригінал витребуваного судом договору втрачено, договору немає, тому керівництвом буде сплачено штраф за невиконання ухвали суду, якою договір було витребувано у відповідача. При поданні заперечень та надання копій документів, та спірного договору нею, як представником документи посвідчувались не з оригіналу, а з копій документів, наданих керівником СТОВ «АВС «Діон» при впевненості керівництва в наявності оригіналу. Проти призначення експертизи не заперечувала.

Суд, вислухав представників сторін, приходить до таких висновків.

Предметом розгляду даної справи є усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою площею 8,25 га, кадастровий номер 1225083700:01:008:0023 шляхом її витребування, скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію договору оренди землі.

Позивач посилається на те, що 3-я особа, яка була законним представником позивача до його повноліття не підписувала спірний договір оренди, відповідач заперечує проти цього та посилається на те, що договір укладався, однак через зміну керівництва договір був втрачений.

Вирішуючи питання про призначення експертизи суд виходить з такого.

Відповідно до ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Враховуючи, що обставини, на які посилаються сторони, мають значення для розгляду справи, та для з`ясування питання чи 3-ю особою, як законним представником позивача підписано спірний договір оренди необхідні спеціальні знання, наявна сукупність умов для призначення експертизи за клопотанням представника позивача, суд дійшов висновку про задоволення клопотання.

Проведення судової почеркознавчої експертизи суд доручає експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Відповідно до положень ст. 107 ЦПК України матеріали,необхідні дляпроведення експертизи,експерту надаєсуд,якщо експертизапризначена судом.При визначенніматеріалів,що надаютьсяексперту чиекспертній установі,суд унеобхідних випадкахвирішує питанняпро витребуваннявідповідних матеріалівза правилами,передбаченими цимКодексом длявитребування доказів.

Враховуючи, що у відповідача двічі витребувано оригінал спірного договору, однак оригінал договору так суду і не надано, як не надано і доказів його втрати, суд вважає необхідним зобов`язати відповідача СТОВ «АВС «Діон» надати договір оренди землі б/н виданий 20.11.2016 щодо земельної ділянки площею 8,25 га, кадастровий номер 1225083700:01:008:0023 для проведення експертизи.

Одночасно суд вважає необхідним роз`яснити положення ст. 109 ЦПК України відповідно до яких у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

У зв`язку з призначенням експертизи, суд відповідно до вимог п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українипровадження по справі на час проведення експертизи, вважає необхідним зупинити.

Оплату витрат суд покладає на позивача, представником якого заявлено клопотання.

Керуючись ст. 84, ст.103, 107, 109п.5 ч.1 ст. 252, 260ЦПК України, суд -

постановив:

Зобов`язати відповідача Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Аграрно-виробнича спілка «Діон» надати суду в строкдо 12січня 2023року примірник відповідача СТОВ «АВС «Діон» договору оренди землі від 20.11.2016 укладеного уповноваженою особоюорендодавця ОСОБА_6 з Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Аграрно-виробнича спілка «Діон» про оренду земельної ділянки площею 8,25 га, розташованої на території Малозахаринської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1225083700:01:008:0023.

Призначити у справі судово - почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

На вирішення експертизи поставити наступне питання:

1. ОСОБА_6 чи іншою особою виконано підпис в договорі оренди землі від 20.11.2016 укладеного,як уповноваженою особою орендодавця ОСОБА_3 з Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Аграрно-виробнича спілка «Діон»?

Для проведення експертизи експерту надати матеріали даної цивільної справи після надходження оригіналу договору відповідача.

Проведення експертизи доручити експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз, попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК Україниза дачу завідомо неправдивого висновку і за відмову від дачі висновку.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача.

Роз`яснити сторонам положення ч.1ст. 109 ЦПК України, відповідно до яких уразі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду в 15-денний строк з дня проголошення ухвали, в інший частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Тітова

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.01.2023
Оприлюднено05.01.2023
Номер документу108239280
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —192/1938/21

Рішення від 24.08.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Рішення від 15.08.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні