Ухвала
від 18.02.2010 по справі 7/15-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


У Х В А Л А

"18" лютого 2010 р. Справа № 7/15-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді З адорожної Н.О. при секрета рі Степановій О.В., розглянув ши справу

за позовом: Відкритого акціонерного товариства Ко мерційний банк "Хрещатик" в ос обі Херсонського регіональн ого відділення, м.Херсон

третя особа без самостійни х вимог на стороні позивача - Гр.ОСОБА_1, Білозерськи й район

до: Товариства з обмеже ною відповідальністю "Серафи м С.", м.Херсон

про стягнення 189 399грн. 79коп .

за участю

гр.ОСОБА_1, пасп. НОМЕР_1 , виданий Білозерським РВ УМ ВС Укр. в Херсон. обл.

представників сторін:

від позивача- Танцюренко Ю .О., нач. відділу, дов. №1524 від 19.05.2009р .

від відповідача - не прибув

встановив:

Позивач (ВАТ Комерцій ний банк "Хрещатик" в особі Хер сонського регіонального від ділення, м.Херсон, код 19364259) звер нувся з позовом, в якому проси ть суд звернути стягнення кр едитного боргу згідно кредит ного договору №69/к-06 від 30.11.2006р. на належні відповідачу (ТОВ "Сер афим С", м.Херсон, код ЄДРПОУ 3533024 9) об'єкти нерухомості - адміні стративно-складські приміще ння загальною площею 1 896,4 кв.м., р озташовані на території Чорн обаївської сільської ради.

Обгрунтовуючи позов, позив ач посилається на укладення з гр.ОСОБА_1 30.11.2006р. кредитног о договору №69/к-06, згідно якого позичальнику був наданий кре дит у сумі 150000грн.

З метою забезпечення зобов 'язання за кредитним договор ом між позивачем та ПП ОСОБ А_2 30.11.2006р. були укладені іпоте чний договір №69/1-06 та договір п оруки №69/П-06 від 30.11.2006р., відповідн о до яких підприємець, будучи поручителем та іпотекодавце м зобов'язався нести у повном у обсязі солідарну відповіда льність за невиконання позич альником - ОСОБА_1 кредитн их зобов'язань, у тому числі й переданим у іпотеку майном - о б'єктом нерухомості площею 985, 2 кв.м., розташованим на терито рії Чорнобаївської сільсько ї ради, біля залізничної доро ги Миколаїв-Херсон, 55 км.

В подальшому без одержання згоди іпотекодержателя ПП ОСОБА_2 самостійно здійсни в поліпшення та реконструкці ю предмета іпотеки, наслідко м чого було створення об'єкта нерухомості - адміністратив но-складських будівель загал ьною площею 1896,4 кв.м.

Згідно рішення Чорнобаївс ької сільської ради №92 від 21.06.200 7р. ПП ОСОБА_2 було видано св ідоцтво на створений внаслід ок реконструкції об'єкт, а Хер сонське БТІ здійснило держав ну реєстрацію цього права.

Рішенням господарського с уду Херсонської області від 18.11.2008р. у справі №13/524-О-08 право влас ності на зазначений об'єкт бу ло визнано за ТОВ "Серафим С". П ідставою для цього було ріше ння власника про внесення за значеного майна до статутног о фонду ТОВ "Серафим С", директ ором і засновником якого є ОСОБА_2

Позивач вважає такі дії нед обросовісними, направленими на ухилення та уникнення від повідальності за виконання з обово'язань за кредитною уго дою. З посиланням на приписи с т.23 Закону України "Про іпотек у" звертає увагу суда на ту обс тавину, що у разі переходу пра ва власності на предмет іпот еки від іпотекодавця до іншо ї особи, іпотека є дійсною для набувача відповідного нерух омого майна, навіть у тому вип адку, якщо до його відома не до ведено про обтяження майна і потекою, а особа, до якої перей шло право власності на цей пр едмет, набуває статус іпотек одавця з усіма правами та обо в'язками, що з цього статусу ви пливають.

Ухвалою про порушення спра ви від 04.01.2010р. №7/15-10 суд визнав обо в'язковою явку відповідача т а зобов'язав у строк до 15.02.2010р. на дати суду письмовий відзив н а позовну заяву, належно засв ідчені копії реєстраційних д окументів на підтвердження с татусу.

Відповідач вимоги суду щод о подання витребуваних ухвал ою про порушення справи доку ментів не виконав, явку предс тавника не забезпечив; належ них доказів на підтвердження поважності причин неприбутт я представника у судове засі дання не надав.

Натомість звернувся з пись мовим клопотанням, в якому пр осить відкласти розгляд спра ви на іншу дату, витребувати у Білозерського районного суд у судові рішення, необхідні д ля обгрунтування його запере чень. При цьому, у чому полягаю ть ці заперечення, як вони впл ивають на предмет доказуванн я, не довів.

Позивач проти заявленого к лопотання заперечує, посилаю чись на недобросовісне викор истання відповідачем належн их йому процесуальних прав т а затягування розгляду справ и.

Звертає увагу на нез'явленн я відповідача без повідомлен ня причин у судове засідання , вимоги ст.33 ГПК України, які зо бов'язують кожну сторону дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Просить суд розглянути спр аву у строк, встановлений ст.69 ГПК України.

Суд відхиляє заявлене відп овідачем клопотання про витр ебування від Білозерського р айонного суду рішень по спра ві №2-1165/2007, врахувавши наступне.

Відповідно до ст.33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень, що за безпечує змагальність сторі н. Обов'язок (тягар) доказуванн я певних обставин покладаєть ся на особу, яка посилається н а ці обставини, при цьому дока зування полягає не лише в под анні особами доказів, а й у дов еденні їх переконливості.

Представник відповідача у судове засідання без поясне ння причин не прибув та не дов ів обставин, за наявності яки х є необхідність у витребува нні зазначених у клопотанні доказів, не зазначив своєї пр авової позиції щодо предмета позову та у який спосіб витре бувані докази доводять цю по зицію.

Гр.ОСОБА_1 звернулась з к лопотанням, в якому просить с уд залучити її до участі у спр аві в якості третьої особи бе з самостійних вимог на сторо ні позивача, зважаючи на те, що вона має юридичний інтерес д о цієї справи, оскільки рішен ня по ній вплине на її обов'язк и щодо позивача.

Мотивуючи заявлене клопот ання, ОСОБА_1 пояснила, що є позичальником за кредитною угодою №69/к-06, зобов'язання по я кій були забезпечені укладен ими з ПП ОСОБА_2 договорам и поруки і іпотеки. Кредит у су мі 150000грн. нею не одержувався, а фактично був одержаний і вик ористаний приватним підприє мцем ОСОБА_2, який в наступ ний час уникає відповідально сті по його погашенню, натомі сть стягнення кредиту провод иться з неї. Рішення по справі вплине на її обов'язки щодо по вернення кредиту, оскільки і потекодавець є солідарним бо ржником і має нести солідарн у відповідальність по кредит них зобов'язаннях.

Позивач підтримав заявлен е клопотання.

Надавши оцінку доводам, вик ладеним у клопотанні ОСОБА _1, те, що вона має юридичний і нтерес до цієї справи, оскіль ки рішення по ній вплине на її обов'язки щодо позивача, суд з адовольняє заявлене клопота ння і залучає ОСОБА_1 до уч асті у справі в якості третьо ї особи без самостійних вимо г на стороні позивача.

Враховуючи викладене, нез'я влення представника відпові дача у судове засідання та не виконання ним вимог суду щод о подання витребуваних докум ентів, розгляд справи відкла дається на іншу дату.

Керуючись ст.27, п.1, 2 ст.77, ст.86 Г ПК України, суд -

у х в а л и в:

1. Залучити до участі у с праві в якості третьої особи без самостійних вимог на сто роні позивача гр.ОСОБА_1, Х ерсонська область, Білозерсь кий район, с.Чорнобаївка, вул.Х ерсонська, 70.

2. Розгляд справи відкласти.

3. Призначити розгляд справи на "25" лютого 2010 р. о 15:00 за адресою: м. Херсон, вул. Горького, 18, зал с удових засідань № 324.

4. Вдруге зобов'язати відпов ідача виконати вимоги суду щ одо надання реєстраційних до кументів на підтвердження пр авового статусу, а також зобо в'язати додатково надати нал ежно засвідчені копії устано вчих документів (статуту та у становчого договору, рішення засновника (ків) тощо про ство рення ТОВ "Серафим С").

5. Явку уповноважених предст авників сторін, третьої особ и з документами, що посвідчую ть особистість, визнати обов 'язково.

6. Копію ухвали надіслати ст оронам, залученій в якості тр етьої особи ОСОБА_1 за адр есою: Херсонська область, Біл озерський район, с.Чорнобаїв ка, вул.Херсонська, 70 до відома та виконання.

Суддя Н.О. Задорожна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.02.2010
Оприлюднено26.08.2010
Номер документу10824207
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/15-10

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 18.02.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 04.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 22.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Судовий наказ від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Судовий наказ від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні