Рішення
від 04.01.2023 по справі 703/3122/22
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/3122/22

2/703/212/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2023 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Прилуцького В.О.

секретаря судового засідання Кочеткової І.В.

розглянувши у порядку спрощеного провадження з викликом сторін в залі суду в м.Сміла цивільну справу за позовом Комунального закладу "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

встановив:

КЗ "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради" звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що відповідач по справі є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка навчалась в Смілянській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради з 01 вересня 2011року по 18 червня 2018 року та з 31 серпня 2018 року по 21 червня 2022 року продовжила навчання в КЗ "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради".

Відповідно до п. 1.2 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 667 від 21 листопада 2002 року (далі - Порядок) указаний Порядок визначає розміри плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах усіх типів та умови звільнення від плати або зменшення розміру плати.

Відповідно до п.1 постанови КМУ від 26 серпня 2002 року №1243 Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів батьки або особи, які їх замінюють, щомісячно вносять плату в розмірі 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім`ї за утримання одного виховання у загальноосвітній школі-інтернаті.

Плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах вноситься щомісяця, не пізніше 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата до банківських установ (їх філій). Керівники інтернатних навчальних закладів несуть відповідальність за своєчасне внесення батьківської плати. У разі невнесення плати в установлені строки ця сума справляється в порядку, визначеному законодавством України.

Відповідно до пунктів 3.3-3.5 Порядку, за умови надання відповідних довідок, передбачені випадки, коли плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах не справляється, батьки або особи, які їх замінюють звільняються від такої плати; розмір плати за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах зменшується.

Відповідно до п. 3.2 вказаного Порядку, документи необхідні для визначення розміру батьківської плати подаються директору разом із заявою батьками. З осіб, які не надали довідок про доходи сім`ї за минулі шість календарних місяців, плата справляється у максимальному розмірі. Максимальний розмір батьківської плати в інтернатних навчальних закладах визначається середньомісячними витратами в минулому році на поточне утримання одного вихованця у даному закладі без утримання витрат на заробітну плату, нарахувань на неї та навчальних витрат (п. 3.10).

Таким чином неподання відповідних довідок унеможливлювлює право позивача звільнити від сплати чи зменшити таку плату відповідачу, що тягне за собою нарахування такої плати в максимальному розмірі.

У зв`язку з ненаданням відповідачем довідок про доходи членів сім`ї, батьківська плата за час навчання її доньки нараховувалась у максимальному розмірі.

Станом на дату подання даного позову заборгованість за утримання у КЗ Смілянська СМШІ Черкаської обласної ради неповнолітньої ОСОБА_2 становить 24381 гривень 23 копійки.

На підставі викладених обставин позивач просив стягнути з відповідача борг у розмірі 24381 гривень 23 копійки та судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 2481 гривень.

В судове засідання представник позивача не з`явився, попередньо надавши суду заяву з проханням проводити розгляд справи у його відсутності за наявними матеріалами справи, позовні вимоги підтримує , просить їх задовольнити в повному обсязі проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з`явилася по невідомій суду причині, хоча про день, час та місце слухання справи був повідомлений завчасно та належним чином. Будь-яких заяв чи клопотань на адресу суду не надходило, правом на подачу відзиву відповідач не скористався.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 191 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

За згодою позивача, викладеної в письмовій заяві, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Згідно ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

У відповідності до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Оскільки розгляд справи відбувався за відсутності учасників процесу фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалося.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши їх всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши усі обставини справи приходить до наступного.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися в суд за захистом свого цивільного права у випадку його порушення з вимогою про примусове виконання зобов`язання в натурі.

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 76 ЦПК України визначено, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч. 1 ст. 95 ЦПК України).

Відповідно до вимог ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За правилами ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно із ч. 3 ст. ЦПК України в редакції цього Закону провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Судом встановлено, що відповідач по справі є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження останньої серії НОМЕР_1 виданого Березняківською сільською радою Смілянського району Черкаської області 25 серпня 2004 року.

Відповідно до довідки КЗ Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради №02-21/92 від 29 вересня 2022 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , навчалася в Смілянській ЗОШ І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради з 01 вересня 2011 року по 18 червня 2018 року, продовжила навчання в КЗ "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради" з 31 серпня 2018 року по 21 червня 2022 року та здобула загальну середню освіту. Смілянська ЗОШ І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради реорганізована шляхом перетворення в КЗ «Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради»

Відповідно до п. 3.1. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, який затверджено наказом Міністерства освіти та науки України № 667 від 21.11.2002 року, батьки або особи, які їх замінюють, щомісяця вносять плату в розмірі 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім`ї за утримання одного вихованця у загальноосвітній школі-інтернаті, спеціалізованій школі-інтернаті І-ІІІ ступенів, загальноосвітній школі та професійно-технічному училищі соціальної реабілітації, та вноситься не 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата.

Відповідно до пунктів 3.3-3.5 Порядку, за умови надання відповідних довідок, передбачені випадки, коли плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах не справляється, батьки або особи, які їх замінюють звільняються від такої плати; розмір плати за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах зменшується.

Згідно п. 3.7. зазначеного Порядку, плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах вноситься щомісяця, не пізніше 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата до банківських установ (їх філій). Керівники інтернатних навчальних закладів несуть відповідальність за своєчасне внесення батьківської плати. У разі невнесення плати в установлені строки ця сума справляється в порядку, визначеному законодавством України.

Відповідно до п. 3.2 вказаного Порядку, документи необхідні для визначення розміру батьківської плати подаються директору разом із заявою батьками. З осіб, які не надали довідок про доходи сім`ї за минулі шість календарних місяців, плата справляється у максимальному розмірі. Максимальний розмір батьківської плати в інтернатних навчальних закладах визначається середньомісячними витратами в минулому році на поточне утримання одного вихованця у даному закладі без утримання витрат на заробітну плату, нарахувань на неї та навчальних витрат (п. 3.10)

Згідно п. 78 Статуту КЗ Смілянська СМШІ Черкаської обласної ради затвердженого головою Черкаської обласної ради А.Підгорним, розпорядження голови Черкаської обласної ради № 167-р від 30.04.2020 року, плата з батьків, або осіб, що їх замінюють за утримання дітей в Школі стягується згідно з чинним законодавством.

Станом на 31 травня 2022 року заборгованість за утримання у КЗ Смілянська СМШІ Черкаської обласної ради неповнолітньої ОСОБА_2 становить 24381 гривень 23 копійки, що підтверджується розрахунком утримання вихованця в інтернатному закладі по учениці ОСОБА_2 .

Зі змісту ст. 525 ЦК України вбачається, що одностороння відмова від зобов`язання не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно з ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Виходячи з наведених норм права та доказів, вивчених у судовому засіданні, суд приходить до висновку, що обставини, якими КЗ "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради" доводить свої вимоги про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 за утримання у школі-інтернаті її дочки ОСОБА_2 , знайшли підтвердження в ході судового розгляду, оскільки підтверджуються відповідними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Доказів на спростування позовних вимог відповідачем до суду надано не було, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути понесені та документально підтверджені судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 2481 грн.

Керуючись ст.525, 526, 625 ЦК України, ст.12, 13, 81, 223, 258, 259, 263-265, 280 - 284 ЦПК України, Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України № 667 від 21 листопада 2002 року, п.1 Постанови КМУ від 26.08.2002 №1243 Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів , -

вирішив:

Позов Комунального закладу "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована в АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , на користь Комунального закладу "Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради" (місцезнаходження: пров. Захисників України, 34, м. Сміла, Черкаська область, 20706, код юридичної особи 21378797) борг у сумі 24381 гривень 23 копійки за утримання вихованки ОСОБА_2 та судовий збір у розмірі 2481 грн., а всього - 26862 гривні 23 копійки.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене позивачем безпосередньо до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом цих строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Головуючий: В. О. Прилуцький

Дата ухвалення рішення04.01.2023
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу108250383
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —703/3122/22

Рішення від 04.01.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні