Ухвала
від 04.01.2023 по справі 913/11/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел./факс (057)702-10-79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

04 січня 2023 року м. Харків Справа № 913/11/22

Провадження №17/913/11/22

Господарський суд Луганської області у складі судді Фонової О.С., розглянувши матеріали за позовом виконуючого обов`язки керівника Старобільської окружної прокуратури Луганської області, м. Старобільськ Луганської області

в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах:

- перший позивач - Шульгінська сільська рада Старобільського району Луганської області, с. Шульгинка, Старобільського району Луганської області

- другий позивач - Відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Шульгінської сільської ради Старобільського району Луганської області, с. Шульгинка, Старобільського району Луганської області

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР ГАЗ РЕСУРС», м. Київ,

про повернення надмірно сплачених коштів у сумі 49255,19 грн,

без виклику представників сторін.

Обставини справи: Виконуючий обов`язки керівника Старобільської окружної прокуратури Луганської області (далі - прокурор) звернувся з позовною заявою в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: Шульгінської сільської ради Старобільського району Луганської області (далі - перший позивач у справі) та Відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Шульгінської сільської ради Старобільського району Луганської області (далі - другий позивач у справі) до Товариства з обмеженою відповідальністю «УКГ ГАЗ РЕСУРС» (далі - відповідач у справі) з вимогами:

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «УКГ ГАЗ РЕСУРС» на користь Відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Шульгінської сільської ради Старобільського району Луганської області кошти в сумі 49255,19 грн;

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «УКГ ГАЗ РЕСУРС» на користь Луганської обласної прокуратури судовий збір у загальному розмірі 2270,00 грн.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб.

В подальшому строк дії воєнного стану в Україні згідно з Указом Президента №133/2022 від 14.03.2022 продовжено з 05 години 30 хвилин 26.03.2022 строком на 30 діб, згідно з Указом Президента №259/2022 від 18.04.2022 продовжено з 05 години 30 хвилин 25.04.2022 строком на 30 діб, згідно з Указом Президента №341/2022 від 17.05.2022 продовжено з 05 години 30 хвилин 25.05.2022 строком на 90 діб.

Указом Президента України №757/2022 від 07.11.2022 останній раз строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 21.11.2022 строком на 90 діб, тобто до 19.02.2023.

У відповідності до приписів ст.4 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» на територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи - військові адміністрації.

Рішення про утворення військових адміністрацій приймається Президентом України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування. Військові адміністрації населених пунктів утворюються в межах територій територіальних громад, у яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи, та/або сільські, селищні, міські голови не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, а також в інших випадках, передбачених цим Законом.

Військові адміністрації населених пунктів, районні, обласні військові адміністрації здійснюють свої повноваження протягом дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування.

Військові адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюють повноваження із: здійснення управління майном, яке перебуває у комунальній власності відповідної територіальної громади (крім вирішення питань відчуження, у тому числі і шляхом приватизації комунального майна та надання комунального майна в оренду на строк понад один рік) (п.12. ч.2 ст.15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Указом Президента України № 665/2022 від 23.09.2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Луганської області» на виконання Закону України «Про правовий режим воєнного стану» утворено Шульгинську сільську військову адміністрацію Старобільського району Луганської області.

Відповідно до постанови Верховної Ради України № 2705-ІХ від 03.11.2022 «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Сватівському, Старобільському, Щастинському районах Луганської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (набула чинності 08.11.2022) у період дії воєнного стану в Україні та 30 днів після його припинення чи скасування, начальник, зокрема, Шульгинської сільської військової адміністрації Старобільського району Луганської області крім повноважень, віднесених до його компетенції Законом України «Про правовий режим воєнного стану», здійснює повноваження відповідної міської ради, її виконавчого комітету, відповідного міського голови.

З огляду на викладене, з утворенням Шульгинської сільської військової адміністрації Старобільського району Луганської області повноваження Шульгинської сільської ради Старобільського району Луганської області, яка виступає першим позивачем у цій справі, були призупинені.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» військові адміністрації у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України «Про оборону України», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про критичну інфраструктуру», цим Законом та іншими нормативно-правовими актами. Повноваження військових адміністрацій здійснюються ними в порядку, визначеному законами України для здійснення повноважень відповідних місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Згідно з п.п.2, 5, 10 ч.2 ст.15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» військові адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюють повноваження із, серед іншого, із забезпечення ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів; складання та затвердження місцевого бюджету, внесення змін до нього, забезпечення виконання відповідного бюджету; управління об`єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв`язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню.

Пунктом 4 ч.6 ст.15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначено, що начальник військової адміністрації є розпорядником бюджетних коштів.

Орган місцевого самоврядування визначений прокурором в якості першого позивача у цій справі - Шульгинська сільська рада Старобільського району Луганської області, є органом який мав би здійснювати функції з контролю за використанням бюджетних коштів.

На даний час, виходячи з наведених вище норм права, вказані повноваження виконує інший орган - Шульгинська сільська військова адміністрація Старобільського району Луганської області.

Суд враховує, що відповідно до ч.1 ст.52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Як наслідок, суд вважає, що має місце інший випадок заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, тому згідно з ч.1 ст.52 Господарського процесуального кодексу України суд залучає до участі у справі вказаний вище орган, здійснюючи відповідну заміну.

Суд покладає на прокурора обов`язок направити Шульгинській сільській військовій адміністрації Старобільського району Луганської області (код ЄДРПОУ 44876754, що знаходиться за адресою: вул. Театральна, 1Д, с. Шульгинка, Старобільського району Луганської області, 92764), копію позовної заяви з доданими до неї документами, та надати докази такого направлення до суду.

Керуючись ст.2, ч.1 ст.52, ст.ст. 232, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Залучити до участі у справі в якості першого позивача Шульгинську селищну військову адміністрацію Старобільського району Луганської області (код ЄДРПОУ 44876754).

2. Замінити першого позивача - Шульгинську селищну раду Старобільського району Луганської області (код ЄДРПОУ 04337593, що знаходиться за адресою: вул. Театральна, 1Д, с. Шульгинка, Старобільського району Луганської області, 92764) на Шульгинську селищну військову адміністрацію Старобільського району Луганської області (код ЄДРПОУ 44876754, що знаходиться за адресою: вул. Театральна, 1Д, с. Шульгинка, Старобільського району Луганської області, 92764).

3. Прокурору надіслати позовну заяву з додатками Шульгинській сільській військовій адміністрації Старобільського району Луганської області та направити докази цього до суду.

4. Шульгинській сільській військовій адміністрації Старобільського району Луганської області письмово повідомити власну правову позицію щодо заявленого предмету спору.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання у відповідності до ст.235 ГПК України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції у строки, передбачені ст.256 ГПК України та порядку, визначеному ст.257 ГПК України.

Повний текст ухвали підписано 04.01.2023.

Суддя Олена ФОНОВА

вих. №

04.01.2023

Надр. 1 прим.:

1- до справи;

2- виконуючому обов`язки керівника Старобільської окружної прокуратури Луганської області (вул. Монастирська, 15, м. Старобільськ Луганської області, 92700) - до електронного кабінету

3- першому позивачу - Шульгінській сільській військовій адміністрації Старобільського району Луганської області (вул. Театральна, 1Д, с. Шульгинка, Старобільського району Луганської області, 92764) на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_2

4- другому позивачу - Відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Шульгінської сільської ради Старобільського району Луганської області (вул. Театральна, 1Д, с. Шульгинка, Старобільського району Луганської області, 92764) на електронну пошту: oskusp.shotg@ukr.net

5- відповідачу - ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» (вул. Новокостянтинівська,013/10, офіс 201, м. Київ, 04080) - до електронного кабінету

6- прокуратурі Харківської області (61050, м. Харків, вул. Б.Хмельницького, 4) - на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_1

Внесено до ЄДРСР

04.01.2023


Світлана АВІЛОВА

Дата ухвалення рішення04.01.2023
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу108259467
СудочинствоГосподарське
Сутьповернення надмірно сплачених коштів у сумі 49255,19 грн, без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —913/11/22

Постанова від 28.03.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Рішення від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 04.01.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 29.11.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 10.10.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні