Ухвала
від 28.12.2022 по справі 761/29302/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/29302/22

Провадження № 1-кс/761/16477/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 розглянувши в залі Шевченківського районного суду м. Києва клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 у кримінальному провадженні за №32020100110000064 від 16.11.2020, про проведення обшуку,

В судовому засіданні приймали участь:

Прокурор ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

В обґрунтування поданого клопотання зазначено, що Детективами другого відділу детективів Підрозділу детективі із захисту фінансів у бюджетній сфері та міжнародної технічної допомоги Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32020100110000064 від 16.11.2020 за фактами підроблення за попередньою змовою групою осіб документів, які подавались для проведення державної реєстрації ТОВ «Розідор», ТОВ «Лонвенс», за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1 КК України, а також умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Тедіс Україна», ТОВ «Волиньтабак», ТОВ «ТМ-Стиль», ТОВ «Вестбромтрейд» та інших за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212 КК України, та легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великих розмірах службовими особами АТ «ЗНВКІФ «Арабєскалє 1» та іншими за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) за попередньою змовою зі службовими особами інших товариств, діючи на території України у 2020-2021 роках шляхом створення документальної видимості та відображення у податковій звітності товариства фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу тютюнових виробів без фактичного руху товару між собою та реалізовуючи тютюнові вироби за готівкові грошові кошти в роздріб кінцевим споживачам, не обліковуючи при цьому проведення даних операцій в податковій звітності, умисно ухилились від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Враховуючи отримані в ході досудового розслідування докази в їх сукупності, є достатні підстави вважати, що службові особи ТОВ «Тедіс Україна» у період з 01.01.2020 по теперішній час при здійсненні продажу тютюнових виробів проводять операції за принципом «зустрічного потоку» (реалізації «чорної» готівки утвореної внаслідок роздрібного продажу тютюнових виробів без касового обліку кінцевим споживачам - фізичним особам) та формування «схемного» податкового кредиту з ПДВ (за рахунок накопичення ліміту сум ПДВ) в адресу транзитних підприємств ТОВ «Лонвенс», ТОВ «Розідор», ТОВ «Мегаторг ЛТД» за відповідний відсоток (3-5% від загальної суми сформованого податкового кредиту з ПДВ, що становить винагороду службовим особам ТОВ «Тедіс Україна»).

Так, під час досудового розслідування встановлено обставини, які свідчать про причетність до вищевказаних протиправних дій директора департаменту по роботі з персоналом ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) ОСОБА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 .

На даний час в ході здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, відшукання та отримання відомостей, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, та знаряддя кримінальних правопорушень, а також майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_4 , а саме житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , який на праві власності їй і належить та перебуває у фактичному її володінні.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав у ньому наведених.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, заслухавши пояснення детектива, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно частини 1 статті 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до частини 1 та 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Так, клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку за своїм змістом відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

Крім того, до клопотання додані матеріали, якими детектив обґрунтовує необхідність проведення обшуку, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні № 32020100110000064 від 16.11.2020 за фактами підроблення за попередньою змовою групою осіб документів, які подавались для проведення державної реєстрації ТОВ «Розідор», ТОВ «Лонвенс», за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1 КК України, а також умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Тедіс Україна», ТОВ «Волиньтабак», ТОВ «ТМ-Стиль», ТОВ «Вестбромтрейд» та інших за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212 КК України, та легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великих розмірах службовими особами АТ «ЗНВКІФ «Арабєскалє 1» та іншими за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, в рамках якого планується проведення обшуку.

Додані до клопотання матеріали переконливо свідчать, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення може бути причетний директор департаменту по роботі з персоналом ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) ОСОБА_4 , яка проживає в будинку за адресою: АДРЕСА_2 , який на праві власності їй і належить та перебуває у фактичному її володінні, де можуть зберігатися документи, предметі та речі, про відшукування яких заявлено у клопотанні.

Таким чином, при зверненні до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку доведено, що відшукувані речі та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також можливість знаходження цих речей та документів в будинку за адресою: АДРЕСА_2 , в якому проживає директор департаменту по роботі з персоналом ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) ОСОБА_4 , та який на праві власності їй і належить та перебуває у фактичному її володінні.

Слідчим суддею перевірені можливості та встановлено пропорційний баланс між тим, що має слідчий на меті віднайти під час проведення даного обшуку та які б мали менший ступінь втручання у права та свободи осіб, таким чином слідчий суддя не вважає його непропорційним переслідуваній меті.

У пункті 72 рішення Європейського суду «Ратушна проти України», зазначено, що коли держави вважають за необхідне вдаватись до таких заходів, як обшук житлових приміщень, з метою отримання доказів факту вчинення правопорушень, суд буде оцінювати, чи були підстави для виправдання таких заходів, відповідними та чи було дотримано принцип пропорційності. Суд також буде вивчати наявність у національному законодавстві ефективних гарантій від зловживань та свавілля та перевіряти, як ці гарантії працюють в окремому випадку, який розглядається. Критерії, які слід брати до уваги в цьому контексті - це спосіб та обставини, за яких було ухвалено постанову про проведення обшуку, інші докази, доступні на той час, а також зміст та обсяг постанови. При цьому особлива увага має приділятись гарантіям, застосованим з метою обмежити розумними рамками вплив цього заходу.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали клопотання, вважає, що обшук є співмірним та пропорційним переслідуваній меті, а саме відшукання і вилучення зазначених у клопотанні речей та документів, докази, долучені до матеріалів клопотання, об`єктивно надають підстави вважати, що відшукувані речі можуть знаходитись за вказаною адресою.

При цьому, слідчий суддя враховує, що досудове розслідування знаходиться на стадії збирання і перевірки доказів, а тому в інтересах досудового розслідування, детальна інформація щодо доданих до клопотання матеріалів, відповідно до ст.ст.221, 222, 290 КПК України при обґрунтуванні вказаної ухвали не зазначається.

Таким чином, враховуючи, що в судовому засіданні детективом доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні, за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, що в своїй сукупності породжує обґрунтовану думку про дійсну наявність відповідних та достатніх підстав для проведення обшуку, а відтак свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку та задоволення клопотання.

Строк дії ухвали слід встановити у межах одного місяця з дня її постановлення.

Керуючись статтями 234, 235, 309, 532 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати слідчим - детективам (старшим детективам) Бюро економічної безпеки України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32020100110000064 від 16.11.2020, а також прокурорам, які здійснюють нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у цьому кримінальному провадженні, дозвіл на проведення обшуку у житловому будинку за місцем проживання директора департаменту по роботі з персоналом ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) ОСОБА_4 , розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , який на праві власності їй і належить та перебуває у фактичному її володінні,

з метою відшукання і вилучення речей, предметів та документів, які стосуються фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) та ТОВ «Лонвенс» (код ЄДРПОУ 43408356), ТОВ «Розідор» (код ЄДРПОУ 43156509), ТОВ «Мегаторг ЛТД» (код ЄДРПОУ 42492033), а саме:

- установчих документів, документів про придбання та реалізацію товарно-матеріальних цінностей, виконання робіт або надання послуг, документів податкової звітності, бухгалтерської звітності, документів особових справ працівників підприємств, ідентифікуючих документів працівників підприємств, посадових інструкцій працівників підприємств;

- протоколів загальних зборів учасників підприємства; рішень/наказів/розпоряджень, винесених за результатами проведення таких зборів;

- договорів з додатками, специфікацій, видаткових накладних, рахунків на оплату, товарно-транспортних накладних, податкових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт та/або наданих послуг, актів взаємозвірок, журналів-ордерів по відображенню таких операцій у бухгалтерському обліку підприємства, договорів поворотної фінансової допомоги, договорів про відступлення права вимоги, договорів переуступки права вимоги, відомостей щодо наявності кредиторської та/або дебіторської заборгованості, відомостей щодо перерахування коштів за результатами виконання укладених договорів, документи форми № КБ-3, № КБ 2В, копій із журналу-ордеру по рахунку № 281 (товари на складі), документів за результатами проведення інвентаризацій, договорів та первинних бухгалтерських документів про рух товарів (робіт, послуг), печаток, штампів, бланків, чекових книжок, магнітних та електронних засобів зберігання та передачі інформації, банківських карток та інших документів, які відображають фінансово-господарські операції, проведені між вказаними підприємствами;

- документів, щодо складених під час митного оформлення товарно-матеріальних цінностей (контракти, митні декларації, CMR, Invoice, коносаменти, сертифікати відповідності, доручення, дозволи, довіреності, документи щодо застосування звільнення (умовного звільнення) від оподаткування митними платежами, документи, які підтверджують нарахування та сплату обов`язкових податків та митних платежів тощо);

- комп`ютерної техніки та носіїв інформації (жорстких дисків, флеш-накопичувачів, дисків для лазерних систем зчитування, карт пам`яті тощо), на яких можуть міститися електронні документи та графічні файли із зображенням документів пов`язаних із фінансово-господарськими взаємовідносинам між ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) та ТОВ «Лонвенс» (код ЄДРПОУ 43408356), ТОВ «Розідор» (код ЄДРПОУ 43156509), ТОВ «Мегаторг ЛТД» (код ЄДРПОУ 42492033), в т.ч. і серед видалених файлів, які можуть бути відновлені лише під час їх експертного дослідження;

- мобільних терміналів (телефонів), в яких можуть міститися дані про конкретні номера телефонів, що використовуються службовими особами ТОВ «Тедіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532) та ТОВ «Лонвенс» (код ЄДРПОУ 43408356), ТОВ «Розідор» (код ЄДРПОУ 43156509), ТОВ «Мегаторг ЛТД» (код ЄДРПОУ 42492033) (телефонні книги); відомостей про вхідні та вихідні з`єднання, які пов`язують причетних до вчинення кримінальних правопорушень осіб; а також листування за допомогою програмного забезпечення WhatsApp, Telegram, Viber, Skype та інших, текстові та графічні файли з відомостями щодо виконання підрядних робіт за бюджетні кошти в т.ч. і серед видалених файлів, які можуть бути відновлені лише під час їх експертного дослідження.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення, тобто до 27 січня 2023 року.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу108261876
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, В судовому засіданні приймали участь: Прокурор ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —761/29302/22

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Міхєєва І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні