Ухвала
від 06.01.2023 по справі 551/2271/22
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/2271/22

Провадження № 1-кп/551/10/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 січня 2023 року Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, щодо якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, ОСОБА_4 ,

його захисника - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Шишаки Полтавської області клопотання начальника Шишацького відділу Миргородської окружної прокуратури ОСОБА_3 про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні № 12022175610000141 від 30 серпня 2022 року відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , з середньою освітою, непрацюючого, неодруженого, невійськовозобов`язаного, не особу з інвалідністю І чи ІІ групи, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , у силу ст. 89 КК України раніше несудимого,

який обвинувачується у вчиненні суспільно - небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, -

в с т а н о в и в:

01 листопада 2022 року на адресу суду надійшло клопотання начальника Шишацького відділу Миргородської окружної прокуратури ОСОБА_3 про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні № 12022175610000141 від 30 серпня 2022 року відносно ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні суспільно - небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України.

Із змісту клопотання слідує, що ОСОБА_4 30 серпня 2022 року, близько 16 години на сміттєзвалищі в с. Сагайдак Миргородського району Полтавської області, виявив дикорослу рослину коноплі, яку зірвав, відділив листя від стебел, подрібнив, виготовивши, таким чином, особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено - канабіс, вагою 9.552 г., який помістив до газетного згортка та цього ж дня близько 19 години, з метою висушування, переніс до місця проживання ОСОБА_6 , що по АДРЕСА_2 .

У подальшому ОСОБА_4 зберігав дану наркотичну речовину в приміщені кухні зазначеного житлового будинку без мети збуту для власного вживання до 30 серпня 2022 року, коли її за результатами огляду житлового будинку було виявлено та вилучено працівниками поліції.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив його задовольнити, застосувавши до ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

ОСОБА_4 у судовому засіданні не заперечував фактичних обставин справи та просив застосувати до нього примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги.

Захисник особи, відносно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, - адвокат ОСОБА_5 думку свого підзахисного підтримала.

Вчинене ОСОБА_4 суспільно - небезпечне діяння підпадає під ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, як незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

Причетність ОСОБА_4 до вчинення, пред`явленого у його вину, суспільно - небезпечного діяння підтверджується наступними, перевіреними у судовому засіданні, доказами у їх сукупності та взаємозв`язку:

- витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні № 12022175610000141 від 30 серпня 2022 року, відповідно до якого 30 серпня 2022 року до чергової частини СПД № 1 ВП № 3 Миргородського РВП надійшло повідомлення від ОСОБА_6 , 1995 року народження, мешканця АДРЕСА_2 , про те, що цього ж дня, близько 19 год. 20 хв. до нього прийшов ОСОБА_4 та приніс пакет з наркотичною речовиною;

- завою ОСОБА_7 , яка 30 серпня 2022 року надала добровільну згоду працівникам поліції на проведення огляду, належного їй, житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 ;

- даними протоколу огляду від 30 серпня 2022 року, відповідно до якого за наслідками огляду житлового будинку, що по АДРЕСА_2 , який належить ОСОБА_7 , у приміщені кухні працівниками поліції виявлено та вилучено паперовий пакунок з речовиною рослинного походження, зеленого кольору.

Як пояснив ОСОБА_4 вказану речовину він знайшов на смітнику у с. Сагайдак Миргородського району Полтавської області, яку зірвав й подрібнив та, з метою висушування, переніс до місця проживання ОСОБА_6 ;

- ухвалою слідчого судді Великобагачанського районного суду Полтавської області від 31 серпня 2022 року про надання дозволу на проведення огляду у житловому будинку, що належить ОСОБА_7 та розташований за адресою: АДРЕСА_2 , для відшукання та вилучення речових доказів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12022175610000141 від 30 серпня 2021 року за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, а саме: речовини рослинного походження, зеленого кольору, за зовнішніми ознаками схожої на рослини коноплі;

- висновком експерта від 14 вересня 2022 року, відповідно до якого надана на дослідження речовина рослинного походження зеленого кольору, яка знаходилась у паперовому згортку, є канабісом. Канабіс віднесено до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, масою в перерахунку на суху речовину, 9, 552 г.

Вислухавши думку учасників судового провадження, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення клопотання прокурора, виходячи з наступного.

Так, згідно з ст.ст. 3,28 Конституції України людина, її життя та здоров`я, честь і гідність,недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю і кожен має право на повагу до його гідності.

Виходячи з роз`яснень, що викладені у Постанові Пленуму Верховного Суду України № 7 від 03 червня 2005 року « Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування », примусові заходи медичного характеру мають застосовуватися лише за наявності у справі обґрунтованого висновку експертів-психіатрів про те, що особа страждає на психічну хворобу чи має іншій психічний розлад, які зумовлюють її неосудність або обмежену осудність і викликають потребу в застосуванні щодо неї таких заходів, а примусове лікування щодо осіб, які вчинили злочини та страждають на хворобу, що становить небезпеку для здоров`я інших осіб /ст. 96 КК України/ - висновку судово-медичної експертизи.

Згідно з проведеною судово-психіатричною експертизою № 379 від 25 жовтня 2022 року, ОСОБА_4 , на даний час, виявляє ознаки хронічного психіатричного захворювання у виді шизофренії, параноїдальної форми з дефектом особистості, ускладненої синдромом залежності, внаслідок вживання канабіноїдів.

Вказане хронічне психічне захворювання позбавляло ОСОБА_4 можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними в період часу, до якого відносяться інкриміновані йому протиправні діяння, і позбавляє можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними на даний час.

ОСОБА_4 підпадає під дію ч. 2 ст. 19 КК України та потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

За правилами ч. 2 ст. 19 КК України, не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно - небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії /бездіяльність/ або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Відповідно до ст. 92 КК України примусовими заходами медичного характеру є надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчинила суспільно - небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, в спеціальний лікувальний заклад з метою її обов`язкового лікування, а також запобігання вчиненню нею суспільно небезпечних діянь.

У силу ст. 93 КК України примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно - небезпечні діяння.

Згідно з ст. 94 КК України залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати такі примусові заходи медичного характеру: 1) надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку; 2) госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом; 3) госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом; 4) госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Відповідно до ст.19 Закону України « Про психіатричну допомогу » примусові заходи медичного характеру застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку встановлених Кримінальним та Кримінально процесуальним кодексами України, цим законом та іншими законами. За рішенням суду застосовуються вищевказані примусові заходи медичного характеру.

Згідно з ч.1ст. 503 КПК України кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється за наявності достатніх підстав вважати, що особа вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене законом України про кримінальну відповідальність, у стані неосудності.

Зважаючи на те, що ОСОБА_4 вчинив суспільно - небезпечне діяння, яке містить ознаки правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, ступінь зниження інтелекту та емоційно вольових розладів на даний час є такими, що позбавляє його здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними в період часу, що відноситься до інкримінованих йому дій, виявляє ознаки хронічного психічного захворювання у вигляді шизофренії, параноїдна форма з дефектом особистості, ускладеної синдромом залежності внаслідок вживання канабіноїдів, внаслідок чого не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними, за своїм психічним станом потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги, суд, з урахуванням того, що невжиття відносно останнього примусових заходів медичного характеру може спричинити серйозну загрозу спричинення неминучої шкоди безпосередньо цій особі або іншім особам, приходить до висновку про задоволення клопотання прокурора та застосування до ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Запобіжні заходи, як заходи забезпечення кримінального провадження відносно ОСОБА_4 не обиралися та, враховуючи вимоги ст. ст. 131-132, 177, 178 КПК України, підстав для їх визначення суд не вбачає.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності до ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», Постановою Пленуму Верховного Суду України № 7 від 03 червня 2005 року «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування», ст. ст. 19, 92 - 94 КК України, ч. 2 ст. 292, ст. ст. 503, 512, 513 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання начальника Шишацького відділу Миргородської окружної прокуратури ОСОБА_3 про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні № 12022175610000141 від 30 серпня 2022 року відносно ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні суспільно - небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, - задовольнити.

Застосувати відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусові заходи медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Речові докази у вигляді речовини рослинного походження в спеціальному сейф - пакеті SUD № 1117929, яка передана на зберігання до кімнати зберігання речових доказів СПД № 1 ВП № 3 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області / адреса місця знаходження: Полтавська область, сел. Шишаки, вул. Небесної Сотні, 8 /, - знищити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Шишацький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя:

Дата ухвалення рішення06.01.2023
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу108277309
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні № 12022175610000141 від 30 серпня 2022 року відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , з середньою освітою, непрацюючого, неодруженого, невійськовозобов`язаного, не особу з інвалідністю І чи ІІ групи, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , у силу ст. 89 КК України раніше несудимого, який обвинувачується у вчиненні суспільно - небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України

Судовий реєстр по справі —551/2271/22

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 03.11.2022

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні