Ухвала
від 06.01.2023 по справі 495/107/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/107/23

№ провадження 6/495/4/2023

Ухвала

іменем україни

06 січня 2023 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого одноособово судді Шевчук Ю.В.

при секретарі - Бучка В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Білгород-Дністровському подання старшого державного виконавця Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському району Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Балінського Б.В. про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон керівника - боржника юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» ОСОБА_1, -

ВСТАНОВИВ:

Старший державний виконавець Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському району Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Балінський Б.В. 04.01.2023 року звернувся до суду із поданням про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України керівника - боржника юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» ОСОБА_1, мотивуючи тим, що на виконанні Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському району Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) перебуває виконавче провадження №69156618 від 03.06.2022 року (яке перебуває у складі зведеного виконавчого провадження ЗВП №70328042), яке відкрито на підставі виконавчого документу наказу №916/2407/21, який виданий 31.01.2022 року Господарським судом Одеської області, про стягнення з Приватного підприємства «Стивідорна Компанія Сенат» (67772, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Затока, вул. Приморська, буд. 1, код ЄДРПОУ 40209636) на користь Державного підприємства «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» (67700, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 81, код ЄДРПОУ 01125689) основну заборгованість зі сплати орендної плати у сумі 1 602 564 грн. 56 коп., штраф у розмірі 10% від суми боргу - 160 256 грн. 46 коп., пеню у сумі 134 570 грн. 99 коп., судовий збір у сумі 28 460 грн. 88 коп.

У ході здійснення виконавчого провадження державним виконавцем встановлено, що боржник рішення суду не виконує, декларацію не надано, будь-яких дій спрямованих на його виконання не здійснено.

Державний виконавець просив застосувати до боржника заходи забезпечення виконання рішення суду, а саме тимчасово обмежити його у праві виїзду за межі України.

В судове засідання представник Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському району Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) не з`явився, подав до суду заяву, відповідно до якої просив подання розглядати в його відсутність, вимоги подання підтримав в повному обсязі, просив його задовольнити.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не відомі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 441ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Судом встановлено, що на виконанні Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському району Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) перебуває виконавче провадження №№69156618 від 03.06.2022 року (яке перебуває у складі зведеного виконавчого провадження ЗВП №70328042), яке відкрито на підставі виконавчого документу наказу №916/2407/21, який виданий 31.01.2022 року Господарським судом Одеської області, про стягнення з Приватного підприємства «Стивідорна Компанія Сенат» (67772, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Затока, вул. Приморська, буд. 1, код ЄДРПОУ 40209636) на користь Державного підприємства «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» (67700, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 81, код ЄДРПОУ 01125689) основну заборгованість зі сплати орендної плати у сумі 1 602 564 грн. 56 коп., штраф у розмірі 10% від суми боргу - 160 256 грн. 46 коп., пеню у сумі 134 570 грн. 99 коп., судовий збір у сумі 28 460 грн. 88 коп.

Державним виконавцем у відповідності до вимог Закону України «Про виконавче провадження», винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, про що повідомлено боржника у визначеному законодавством порядку.

Боржником виконавчий документ не виконується. Відповідно до вимог ст. 27 Закону України «Про виконавче провадження», державним виконавцем розпочато примусове виконання рішення. Державним виконавцем було вжито наступні заходи примусового виконання рішень, що підтверджують повноту вчинення виконавчих дій, а саме: до реєструючих установ направлено запити щодо виявлення майна зареєстрованого за боржником. Згідно відповідей:

- ДФСУ - у банківських установах відкриті рахунки, накладено арешти та направлено вимоги списання на коштів з рахунків боржника.

- МВС - транспортний засіб за боржником наявний, який арештований та оголошений в розшук постановами державного виконавця про арешт майна боржника від 21.11.2022 року, про розшук майна боржника від 11.11.2022 року.

Згідно постанови про арешт коштів боржника від 03.06.2022 року було накладено арешт на грошові кошти, що містяться на відкритих рахунках, а також на кошти на рахунках, що будуть відкриті після винесення постанови про арешт коштів боржника, крім коштів, що містяться на рахунках накладення арешту та/або звернення стягнення на які заборонено законом, та належить боржнику ПП «Стивідорна Компанія Сенат».

Згідно постави про арешт майна боржника від 21.11.2022 року було накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно, що належить боржнику ПП «Стивідорна Компанія Сенат». Відомості про арешт було внесено до ДРРПНМ та ДРОРМ.

Згідно довідки з ДРРРПНМ та РПВНМ, ДРІ ЄРБВОНМС встановлено, що за боржником відсутні відомості про речові права на нерухоме майно.

Згідно постанови про арешт коштів від 29.11.2022 року було накладено арешт на грошові кошти, що містяться на відкритих рахунках, а також на кошти на рахунках, що будуть відкриті після винесення постанови про арешт коштів боржника, крім коштів, що містяться на рахунках накладення арешту або звернення стягнення на які заборонено законом, та належить боржнику ПП «Стивідорна Компанія Сенат», та направлено за переліком адресатів.

Згідно відповіді на вимогу державного виконавця ГУ ДПС в Одеській області повідомляє, що боржником ПП «Стивідорна Компанія Сенат» була подана податкова звітність за період з початку 2021 року по теперішній час.

Згідно відповіді на вимогу державного виконавця ГУ ПФУ в Одеській області повідомляє, що боржником ПП «Стивідорна Компанія Сенат» звітність за найманих працівників за період з початку 2021 року по теперішній час - подавалась стосовно однієї застрахованої особи.

Згідно відповіді на вимогу державного виконавця ГУ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ в Одеській області повідомляє, що інформація щодо правовстановлюючих документів ПП «Стивідорна Компанія Сенат» відсутня.

Згідно відповіді на вимогу державного виконавця Білгород-Дністровської міської ради остання не надала інформацію щодо боржника, так як це не відноситься до її компетенції.

Виходом за адресою боржника, що вказана у виконавчому документі знаходяться зачинені споруди, жодних вивісок та ознак перебування юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» не виявлено. Перевірити майновий стан не надалося можливим. Директора, бухгалтера чи інших осіб ПП «Стивідорна Компанія Сенат», які стосуються господарської діяльності цієї юридичної особи, станом на момент перевірки не було, про що складено акт державного виконавця.

Згідно витягу з ЄДР підприємств та організацій України на 23.12.2022 року, керівником та засновником ПП «Стивідорна Компанія Сенат» є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Виклик державного виконавця від 28.11.2022 року було направлено керівнику боржника юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» ОСОБА_1, який отримав його особисто 02.12.2022 року.

Згідно акту державного виконавця від 09 грудня 2022 року встановлено, що керівник боржника юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» ОСОБА_1 не з`явився на виклик державного виконавця, про який був заздалегідь повідомлено, та маючи контакти державного виконавця, офіційну електронну пошту Відділу не надав жодних пояснень стосовно невиконання рішення та причин неявки на прийом.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону державний виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону, боржник зобов`язаний: утримувати від вчинення дій, які унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення; надавати у строк, установлений державним виконавцем, достовірні відомості про свої доходи та майно, к тому числі про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, прорахунки у банках чи інших фінансових установах; своєчасно з`являтися за викликом державного виконавця; письмово повідомляти державному виконавцю про майно, належні боржникові від інших осіб. Рішення на сьогоднішній день боржником не виконано, декларацію не надано, будь яких дій спрямованих на його виконання не здійснено, що суперечить вимогам частини п`ятої статті 19 Закону України "Про виконавче провадження". Враховуючи викладене, рішення до теперішнього часу не виконано, а боржник ухиляється від виконання його, не вживає заходів щодо виконання рішення за рахунок належного йому майна і доходів. Отже, боржником рішення виконано не було, що призвело до вжиття відносно нього вищевказаних заходів примусового виконання.

Статтею 18 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що виконавець у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, який видав виконавчий документ, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" № 3857-ХП у редакції від 10.12.2015 року встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

Відповідно до ст.441 ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Згідно п.19 ч. 2 ст.18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець зобов`язаний у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

У відповідності до ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України» громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо: він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

Також передбачена законодавча можливість тимчасового обмеження права громадянина на виїзд з території України до виконання зобов`язання, здійснення такого обмеження покладено на Державну прикордонну службу України.

В поданні питання про встановлення обмеження шляхом тимчасового вилучення паспорту громадянина України для виїзду за кордон у боржника не ставиться.

Таким чином, у суду є всі підстави для задоволення подання старшого державного виконавця про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон керівника - боржника юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» ОСОБА_1.

Керуючись ст.ст. 441ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Подання старшого державного виконавця Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському району Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Балінського Б.В. про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон керівника - боржника юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» ОСОБА_1 - задовольнити.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорту громадянина України для виїзду за кордон керівника - боржника юридичної особи ПП «Стивідорна Компанія Сенат» ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , до виконання зобов`язань, покладених на нього на підставі виконавчого документу наказу №916/2407/21, який виданий 31.01.2022 року Господарським судом Одеської області, про стягнення з Приватного підприємства «Стивідорна Компанія Сенат» (67772, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Затока, вул. Приморська, буд. 1, код ЄДРПОУ 40209636) на користь Державного підприємства «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» (67700, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 81, код ЄДРПОУ 01125689) основну заборгованість зі сплати орендної плати у сумі 1 602 564 грн. 56 коп., штраф у розмірі 10% від суми боргу - 160 256 грн. 46 коп., пеню у сумі 134 570 грн. 99 коп., судовий збір у сумі 28 460 грн. 88 коп.

Виконання тимчасового обмеження доручити Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 15-денний строк з дня винесення ухвали апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції.

Суддя:

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.01.2023
Оприлюднено10.01.2023
Номер документу108285613
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —495/107/23

Постанова від 26.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Постанова від 26.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні