Рішення
від 06.01.2023 по справі 703/3032/22
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/3032/22

2/703/208/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 січня 2023 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Прилуцького В.О.

секретаря судового засідання Кочеткової І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ротмістрівської об`єднаної територіальної громади про встановлення факту спільного проживання та визнання права власності на спадщину,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Ротмістрівської ОТГ про визнання права власності на спадщину посилаючись на те, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2589 га, розташовану в межах Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

Позивач, окрім того, просить суд встановити факт спільного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_2 з 2007 року по день відкриття спадщини.

Оскільки в нього відсутні докази спільного проживання разом із спадкодавцем більш як пять років до дня смерті ОСОБА_2 він позбавлений можливості оформити спадщину позасудовим шляхом.

Позивач ОСОБА_1 та його представник, адвокат Геріх М.А., в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просили їх задовільнити із підстав вказаних у позовній заяві.

Позивач вказував на те, що він постійно з 2007 року проживав разом із своїм дядьком ОСОБА_2 та матір`ю ОСОБА_3 , яка ІНФОРМАЦІЯ_2 померла. Зазначив, що вони проживали однією сім`єю та вели спільне господарство, однак він проживав там без реєстрації, а тому не може встановити даний факт поза судовим шляхом.

В судове засідання, призначене на 06 січня 2023 року, позивач та його представник в судове засідання не зявились. Представник позивача надав до суду заяву в якій просив суд провести розгляд справи у його відсутність та відсутність позивача, на позовних вимогах наполягав.

Представник Ротмістрівської об`єднаної територіальної громади Черкаського району Черкаської області в судове засідання не з`явився, але до суду надійшла заява від сільського голови про розгляд справи у їх відсутність та визнання позову.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України наслідком визнання відповідачем позову є ухвалення рішення про задоволення позову за наявності для того законних підстав.

Дослідивши матеріали справи, врахувавши думку сторін, пояснення свідків, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ч. 2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 17 жовтня 2012 року.

Після його смерті відкрилась спадщина на земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2589 га, розташовану в межах Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, кадастровий номер 7123787200:02:001:0212.

Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла ОСОБА_3 , оскільки на день смерті спадкодавця проживала разом із ним однією смі`єю та ОСОБА_1 , оскільки звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

З відповіді Смілянської державної нотаріальної контори № 970/02-14 від 18 листопада 2022 року, вбачається, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 із заявами до нотаіальної контори звернувся ОСОБА_1 та на день смерті спадкодавця з ним булла зареєстрована ОСОБА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 02 березня 2016 року.

З відповіді Смілянської державної нотаріальної контори № 1130/02-14 від 28 грудня 2022 року вбачається, що після смерті ОСОБА_3 із заявою про прийняття спадщини звернувся ОСОБА_1 .

Однак позивач не може оформити право власності на спадкове майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_2 , оскільки не може позасудовим шляхом встановити факт спільного проживання із спадкодавцем, а тому звернувся до суду з відповідною позовною заявою.

Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в судовому засіданні підтвердили той факт, що позивач ОСОБА_1 з 2007 року проживав разом із ОСОБА_2 однією сім`єю до дня смерті останнього, вели спільне господарство та позивач здійснював догляд за ОСОБА_2 .

А відтак у суду є всі підстави вважати, що ОСОБА_1 дійсно проживав без реєстрації разом з померлим ОСОБА_2 з 2007 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 , вели спільне господарство та він здійснював догляд за останнім.

Факт, про встановлення якого просить позивач, має юридичне значення, оскільки підтверджує його право на спадщину.

Суд вважає той факт, що ОСОБА_1 проживав однією сім`єю із спадкодавцем ОСОБА_2 в період часу з 2007 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 - доведеним.

Окрім встановлення факту позивач просив визнати за ним право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2589 га, розташовану в межах Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 17 жовтня 2012 року ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після його смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2589 га, розташовану в межах Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла ОСОБА_3 так як булла зареєстрована та проживала разом із спадкодавцем на момент смерті та ОСОБА_1 , оскільки звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.

З відповіді Смілянської державної нотаріальної контори № 970/02-14 від 18 листопада 2022 року, вбачається, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 із заявами до нотаіальної контори звернувся ОСОБА_1 та на день смерті спадкодавця з ним булла зареєстрована ОСОБА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 02 березня 2016 року.

З відповіді Смілянської державної нотаріальної контори № 1130/02-14 від 28 грудня 2022 року вбачається, що після смерті ОСОБА_3 із заявою про прийняття спадщини звернувся ОСОБА_1 .

Згідно ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно із ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

З огляду на ці обставини суд вважає, що позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 шляхом проживання з ним однією сім`єю протягом останніх п`яти років до дня смерті та подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори.

Відповідно до ч.1 ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

В судовому засіданні встановлено, що у позивача відсутній оригінал правовстановлюючого документу на земельну ділянку, а тому нотаріус відмовляє позивачу у визнанні за ним права власності на земельну ділянку, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 11 листопада 2022 року.

З метою усунення обставини, яка перешкоджає оформленню права власності на спадкове майно, суд вважає, що необхідно встановити юридичний факт, проживання спільною сім`єю позивача разом із спадкодавцем ОСОБА_2 протягом останніх 5 -ти років до дня смерті останнього та визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2589 га, розташовану в межах Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

На підставі ст. 392, 1264, 1268, 1273 ЦК України, керуючись ст. 81, 206, 259, 263-265, 315 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Ротмістрівської об`єднаної територіальної громади про встановлення факту спільного проживання та визнання права власності на спадщину - задовільнити.

Установити юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 проживав однією сім`єю разом із ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в період часу з 2007 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючим в с. Сердюківка Черкаського району Черкаської області, РНОКПП НОМЕР_3 право власності на спадкове майно, яке залишилось після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , а саме на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2589 га, розташовану в межах Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, кадастровий номер 7123787200:02:001:0212.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Черкаської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення (з дня складання повного тексту).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: В. О. Прилуцький

СудСмілянський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення06.01.2023
Оприлюднено10.01.2023
Номер документу108286547
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —703/3032/22

Рішення від 06.01.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні