Рішення
від 09.01.2023 по справі 334/192/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 09.01.2023

Справа № 334/192/23

Провадження № 2-о/334/50/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2023 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючої: судді Телегуз С.М., за участю секретаря Стрельченко А.А., розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України, -

ВСТАНОВИВ:

09.01.2023 року до суду звернувся представник: адвокат Ковалишкін В.В. в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 з заявою про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України.

В заяві посилалися на те, що з січня 2020 року заявники проживають однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресою: АДРЕСА_1 .

Попередній шлюб ОСОБА_1 зі ОСОБА_3 припинений 11.03.2020 року згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 , що видано 11.03.2020 року Бердянським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Попередній шлюб ОСОБА_2 з ОСОБА_4 припинений 04.09.2018 року згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 , виданим 04.09.2018 року Бердянським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 народила сина, місцем народження дитини є м. Бердянськ Запорізької області, батьки назвали дитину ОСОБА_6 .

Факт народження підтверджується медичним свідоцтвом про народження №574, що видано ІНФОРМАЦІЯ_1 Державною бюджетною установою охорони здоров`я "Бердянская городская больница". Ця бюджетна установа не зареєстрована у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань України, цей заклад створений окупаційною владою замість Комунальної установи «Бердянська міська лікарня» Бердянської міської ради (код ЄДРПОУ 05498714).

Отримати українське свідоцтво про народження заявники не можуть, адже дитина народилася під час тимчасової окупації Бердянського району, де припинена діяльність органів державної реєстрації актів цивільного стану України. У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 року, в Україні введено воєнний стан із 05:30 24.02.2022 року, який діє й натепер.

Бердянський район внесений до Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 вересня 2022 року, що затверджений Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 23.08.2022 року № 75.

Ця обставина не дозволяє заявникам зареєструвати факт народження в органах державної реєстрації актів цивільного стану України, адже згідно з положеннями ч.3 ст.9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" будь-який акт (рішення, документ) виданий незаконним органом, їх посадовою та службовою особою на тимчасово окупованій території є недійсним і не створює правових наслідків.

Батьки не мають змоги виїхати на підконтрольну територію України для подачі заяви про реєстрацію народження дитини до органів ДРАЦС, тому спільна заява батьків дитини подається до суду через представника.

Прохали встановити факт народження дитини чоловічої статі ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: Україна, Запорізька область, м. Бердянськ, зазначити в актовому записі про народження у графі «мати» - громадянка України ОСОБА_2 , народжена ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Березівка Бершадського району Вінницької області, у графі «батько» - громадянин України ОСОБА_1 , народжений ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Бердянськ Запорізької області, рішення допустити до негайного виконання, справу розглянути без участі заявників та їх представника.

Заявники та їх представник в судове засідання не з`явилися, в заяві прохали справу розглянути у їх відсутність.

Представник заінтересованої особи: Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) у судове засідання не з`явився.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось через неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Суд, розглянувши заяву та додані матеріали, повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, приходить до висновку, що вимоги заявника про встановлення факту народження дитини підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно ч.2 п.5 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно п.7 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно ч.1 ст.316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Згідно ч.1 ст.317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім`ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Згідно ч.3 ст.317 ЦПК України у рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Відповідно ст.13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України. Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків. Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно ч.1 ст.121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Відповідно ст.125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров`я про народження нею дитини. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: 1) за заявою матері та батька дитини; 3) за рішенням суду.

Відповідно ч.1 ст.7 Закону України «Про громадянство України» особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

Матеріалами справи встановлено наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Бердянськ Запорізької області народився заявник - ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий 16.06.2004 року Бердянським МВ УМВС України в Запорізькій області.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Березівка Бершадського району Вінницької області народилася заявник - ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта громадянина України № НОМЕР_4 , виданий 27.09.2018 року, орган видачі 2317, та копією витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання від 03.10.2018 року.

З січня 2020 року заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживають однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресою: АДРЕСА_1 .

Попередній шлюб заявника ОСОБА_1 зі ОСОБА_3 припинений 11.03.2020 року згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 , виданим 11.03.2020 року Бердянським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Попередній шлюб заявника ОСОБА_2 з ОСОБА_4 припинений 04.09.2018 року згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 , виданим 04.09.2018 року Бердянським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 заявник ОСОБА_2 у Державній бюджетній установі охорони здоров`я "Бердянская городская больница" народила дитину чоловічої статі, що підтверджується копією медичного свідоцтва про народження №574, яке видано ІНФОРМАЦІЯ_1 Державною бюджетною установою охорони здоров`я "Бердянская городская больница".

Батьки назвали дитину ОСОБА_6 .

З огляду на викладене, суд вважає доведеним факт народження дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , від батьків, що не перебувають у шлюбі: матір - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України, батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України.

Крім того, суд при встановленні факту народження особи на тимчасово окупованій території України, керується Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №75 від 25.04.2022 року зі змінами, відповідно якого Бердянська міська територіальна громада входить до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточені (блокуванні) станом на 10.09.2022 року.

Відповідно ч.4 ст.317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

А тому ухвалене судом рішення про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню, а оскарження рішення у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, не зупиняє його виконання.

Відповідно ч.2 ст.319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Встановлення даного факту, що має юридичне значення, необхідно заявникам для державної реєстрації народження дитини.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території, що надасть заявникам можливість отримати свідоцтво про народження дитини у відповідному державному органі України.

Керуючись ст.ст. 19, 76-83, 247, 264-265, 268, 293, 315-317, 319, 354 ЦПК України, ст.13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України - задовольнити.

Встановити факт народження дитини чоловічої статі ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Бердянськ, Запорізька область, Україна, від батьків, що не перебувають у шлюбі: матір - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженка с. Березівка Бершадського району Вінницької області, громадянка України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець м. Бердянськ Запорізької області, громадянин України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя: С.М.Телегуз

Дата ухвалення рішення09.01.2023
Оприлюднено10.01.2023
Номер документу108288464
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —334/192/23

Рішення від 09.01.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні