Ухвала
від 04.01.2023 по справі 545/5978/22
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Харківський районний суд Харківської області

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04 січня 2023 року

Справа № 545/5978/22

Провадження № 2 /635/53/2023

Суддя Харківського районного суду Харківської області Карасава І.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОЛОРПЛАСТ» про стягнення заборгованості по заробітній платі,

УСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 (далі-позивач) звернувся до суду з позовом до ТОВ «КОЛОРПЛАСТ»(далі-відповідач) про стягнення заборгованості по заробітній платі

У позовній заяві просить суд стягнути з ТОВ «КОЛОРПЛАСТ» грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку у розмірі 10047,34 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку починаючи з 01 квітня 2022 року по 30 вересня 2022 року в сумі 59 204,16 грн., моральну шкоду у розмірі 10 000 грн.

Зазначена позовназаява заформою тазмістом невідповідає вимогамЦПКУкраїни з наступних підстав.

Згідно з пунктом 6 частини 3 статті 175ЦПКУкраїни позовна заява повинна містити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору. Позивачем в позовній заяві не зазначено чи вживались заходи досудового врегулювання спору.

Позивач звертається до суду із позовом, в якому заявлені вимоги щодо стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, стягнення грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку та стягнення моральної шкоди, які є вимогами майнового характеру. Таким чином, позивачем повинен бути сплачений судовий збір за вказані позовні вимоги.

Відповідно до вимог частини 4 статті177ЦПКУкраїни до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Частиною 3 статті 177ЦПКУкраїни передбачено, що у разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

Законом України «Про судовийзбір» передбачена ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою, а саме : 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який станом на 01 січня 2022 року становить 2589,00 гривні.

Відповідно до частини 3 статті 4 ЗУ «Про судовий збір», при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною 2 цієї статті,в електронній формі-застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Позивач, посилаючись на частину 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір», зазначає, що звільнений від сплати судового збору за подання вказаної позовної заяви.

Крім того, згідно з часиною 4 статті 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Відповідно до постанови Верховного Суду в справі №728/2955/18 від 10 січня 2019 року, починаючи з 01 вересня 2015 року позивачі в справах за позовними вимогами, що випливають із трудових відносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком позовів про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду у своїй ухвалі від 22 липня 2019 року по справі № 488/769/17.

Таким чином, позивач безпідставно посилається на положення ЗУ «Просудовийзбір» оскільки пункт 1 частини 1 статті 5вказаногоЗакону передбачає, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, однак у вказаній позовної заяві позивачем заявлено вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, стягнення грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку та стягнення моральної шкоди.

Враховуючи викладене, позивачу необхідно надати суду документ, що підтверджує сплату ним судового збору за вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, компенсацію за невикористану щорічну відпустку та за вимогу про стягнення моральної шкоди, або копії документів, що підтверджують підстави звільнення його від сплати судового збору відповідно до закону.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач звертається до суду із позовом в якому об`єднано три вимоги майнового характеру. Але за жодну з вимог позивачем судовий збір не сплачено.

Судовий збір має бути сплачено на розрахунковий рахунок отримувач коштів: УК Харківськом рн/ХаркiвР/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37999633, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA898999980313121206000020429, код класифікації доходів бюджету: 22030101 у розмірі 1035,60 грн. за кожну заявлену вимогу окремо.

Відповідно до частини 1 статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Також суд звертає увагу, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1статті 6Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що подана позовна заява підлягає залишенню без руху з зазначенням недоліків заяви та наданням строку для їх усунення.

Керуючись статтями 175, 177, 185 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«КОЛОРПЛАСТ» простягнення заборгованостіпо заробітнійплаті - залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали в установлений судом строк, позовна заява разом із доданими до неї матеріалами буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя І.О. КАРАСАВА

Дата ухвалення рішення04.01.2023
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108313524
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платі

Судовий реєстр по справі —545/5978/22

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Харабадзе К. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні