Ухвала
від 09.01.2023 по справі 909/40/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/40/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

09.01.2023 м. Івано-Франківськ

Суддя Господарського суду Івано-Франківської області Шкіндер П.А., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова компанія «Дорсервіс» (01032, місто Київ, вул. Саксаганського, будинок 117, офіс 1, Код ЄДРПОУ 31245569) про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості у розмірі 25207,63грн. яка виникла внаслідок невиконання умов договору № 17/08-Тр про надання послуг від 17.08.2021р. до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Лео-Інвест» (вул. Галицька, буд. 201А, м. Івано Франківськ, 76018, код ЄДРПОУ 41207907)

ВСТАНОВИВ

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТК "Дорсервіс" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із заявою про видачу судового наказу до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «Лео-Інвест» (вул. Галицька, буд. 201А, м. Івано Франківськ, 76018, код ЄДРПОУ 41207907)з вимогою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості у розмірі 25207,63грн. яка виникла внаслідок невиконання умов договору № 17/08-Тр.

Порядок та форма звернення до суду з заявою про видачу судового наказу визначені Господарським процесуальним кодексом України, зокрема, розділом II "Наказне провадження".

Відповідно до частини 1 статті 147 ГПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу.

Згідно частини 1 статті 148 ГПК України, судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 3 статті 150 ГПК України передбачено, що до заяви про видачу судового наказу додаються: 1) документ, що підтверджує сплату судового збору; 2) документ, що підтверджує повноваження представника, - якщо заява підписана представником заявника; 3) копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; 4) інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Відповідно до частини 2 статті 156 ГПК України, одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.

Однак, до заяви про видачу судового наказу заявником долучено завірені копії документів (доказів), якими заявник обґрунтовує свої вимоги, тільки в одному екземплярі.

Тобто копії заяви про видачу судового наказу з доданими до неї документами для надіслання боржникові, заявником не додано.

Суд звертає увагу заявника, що суд не наділений повноваженнями засвідчувати копії документів, зроблені з копій документів заявника, у зв`язку з чим вважає за необхідне надати час заявнику для подання до суду копії заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами, належним чином засвідченими, з метою направлення судом вказаних документів боржнику.

Суд зазначає, що ГПК України не передбачено обов`язку суду виготовляти копії заяви про видачу судового наказу та доданих до неї документів для надіслання їх боржнику.

Тоді як п. 4 ч. 3 ст. 150 ГПК України встановлено, що до заяви про видачу судового наказу додаються інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги. Тобто, згаданою нормою ГПК України обов`язок щодо долучення до заяви про видачу судового наказу копії заяви про видачу судового наказу та доданих до неї документів покладено на заявника. Суд лише надсилає одночасно з копією судового наказу боржнику копію заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами, яку заявник долучає до заяви про видачу судового наказу.

Більше того, суд не може самостійно виготовити копії заяви про видачу судового наказу та доданих до неї документів та надіслати їх разом з копією судового наказу боржнику, оскільки додані заявником до заяви про видачу судового наказу докази не є оригіналами, а є їх засвідченими копіями.

Виготовлення судом копій документів з копій та їх засвідчення чинним ГПК не передбачено. Суд вправі засвідчити копію письмового доказу або витяг з нього лише за наявності оригіналу письмового доказу при поверненні оригіналів письмових доказів за заявою особи, яка подала суду оригінали ( стаття 92 ГПК України).

За таких обставин, суд вважає за можливе до заяви про видачу судового наказу застосувати положення ст. 174 ГПК України, в частині положень щодо залишення заяви без руху.

Згідно вимог частини 1 статті 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (частина 2 статті 174 ГПК України).

Оскільки заява про видачу судового наказу не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суд дійшов висновку, що відповідно до вимог ч.1 ст. 174 ГПК України є підставою для залишення заяви без руху, надавши заявнику строк для усунення зазначених недоліків, шляхом подання до суду примірника заяви про видачу наказу з додатками для боржника.

Керуючись ст.ст. 12, 147-148, 150, 156, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву про видачу судового наказу залишити без руху.

2. Встановити заявнику строк для усунення недоліків заяви 10 календарних днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

3. Попередити заявника про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали надіслати заявнику рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення: Товариству з обмеженою відповідальністю «Торгова компанія «Дорсервіс» (01032, місто Київ, вул. Саксаганського, будинок 117, офіс 1, Код ЄДРПОУ 31245569)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

СуддяП. А. Шкіндер

Дата ухвалення рішення09.01.2023
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108320388
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання послуг від 17.08.2021р. до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Лео-Інвест» (вул. Галицька, буд. 201А, м. Івано Франківськ, 76018, код ЄДРПОУ 41207907

Судовий реєстр по справі —909/40/23

Судовий наказ від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні