Ухвала
від 06.01.2023 по справі 757/37340/22-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37340/22-ц

У Х В А Л А

06 січня 2023 року суддя Печерського районного суду м. Києва Підпалий В.В., розглянувши спільне клопотання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору в межах розгляду цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «М.С.Л.» про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Печерського районного суду м. Києва з позовом до ТОВ «М.С.Л.» про стягнення коштів.

Одночасно з позовною заявою заявлено клопотанням про відстрочення сплати судового збору до початку розгляду справи у суді.

Клопотання обґрунтовано тим, що розмір судового збору для позивачів є дуже значною сумою, з огляду на що просять відстрочити його сплату до початку розгляд справи.

Розглянувши клопотання позивачів, суддя приходить до наступного.

Відповідно до частин першої, третьої ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення по справі, за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік;

або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Частиною 2 вказаної статті встановлено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

При зверненні до суду з вимогою про відстрочення, розстрочення чи звільнення від сплати судового збору, особа повинна додати до такої заяви належні документи на підтвердження обставин, які слугують підставами, передбаченими чинним законодавством, для задоволення такого роду клопотань. Водночас відсутність таких доказів чи їх неналежність є підставою для відмови в задоволенні заяви про відстрочення, розстрочення чи звільнення від сплати судового збору.

При цьому, п. 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», роз`яснено, що відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» та ст. 82 ЦПК України (в ред. 2005 року) єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи. Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК (в ред. 2005 року) повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати фізичної особи є врахування судом її майнового стану.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннями ст. 12 ЦПК України, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Позивачі у грудні 2022 року звернувся до суду із позовом в якому заявлено дві вимоги майнового характеру, а саме:

1) вимога ОСОБА_1 у розмірі 1 526 234,81 грн., розмір судового збору, що підлягає до сплати становить 12 405,00 грн.;

2) вимога ОСОБА_2 у розмірі 1 526 234,81 грн., розмір судового збору, що підлягає до сплати становить 12 405,00 грн.

На підтвердження своїх доводів заявниками не надано жодних доказів про їх доходи та майновий стан за останній рік, а також інших доказів на підтвердження скрутного матеріального становища або наявності підстав визначених частиною першої статті 8 Закону України «Про судовий збір» заявником також не надано.

Вказані висновки узгоджуються із правовою позицією зробленою Великою Палатою Верховного Суду 11 листопада 2020 року у постанові по справі №9901/77/20.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання позивачів про звільнення від сплати судового збору за подання позову.

Керуючись ст. ст. 177, 185 ЦПК України, ст. 8 Закону України «Про судовий збір», суддя, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору в межах розгляду цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «М.С.Л.» про стягнення коштів, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяВ.В. Підпалий

Дата ухвалення рішення06.01.2023
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108323178
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —757/37340/22-ц

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні