Рішення
від 23.12.2022 по справі 382/1403/21
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/1403/21

Провадження № 2/382/190/22

РІШЕННЯ

Іменем України

(ЗАОЧНЕ)

23 грудня 2022 року Яготинський районний суд Київської області ускладі:

головуючого суддіКисіль О.А.

при секретаріТвердохліб Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготині Київської області справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом Державногопрофесійно-технічногонавчального закладу"Яготинськийцентр професійнотехнічної освіти"до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості запроживання вгуртожитку,

ВСТАНОВИВ:

До Яготинського районного суду Київської області надійшла позовна заява Державного професійно-технічногонавчального закладу«Яготинський центрпрофесійно технічноїосвіти»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за проживання в гуртожитку, в якій представник позивача просить стягнути з відповідачки на свою користь заборгованість в сумі 29792,56 грн., а також судові витрати по сплаті судового збору.

Свої вимоги представник позивача обґрунтовує тим, що згідно угоди про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку №2 Яготинського ЦПТО позивач надав ОСОБА_1 в тимчасове користування житлове приміщення, а саме кімнату АДРЕСА_1 . Однак, починаючи з січня 2019 року ОСОБА_1 не в повному обсязі здійснювала плату за найм та комунальні послуги, в зв`язку із чим у період з січня 2019 року у неї перед позивачем виникла заборгованість по сплаті за найм майна (в тому числі користування житлово-комунальними послугами) в розмірі 29792,56 грн.

Вказаний борг відповідачка визнає, оскільки згідно гарантійного листа від 31.10.2019 року вона зобов`язувалася виплатити борг в строк до 1 грудня 2020 року. Разом з тим, згідно пункту 3.1 Договору про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку №2 ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО» передбачено, що щомісячно квартиро утримувач проводить нарахування плати за найм майна та комунальні послуги відповідно до калькуляції витрат, що розраховуються на основі цін на товари та послуги, які склалися на відповідну дату. Позивач просив стягнути з неї вищевказану заборгованість та судовий збір.

Представник позивача звернувся з заявою про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав.

В судове засідання відповідачка ОСОБА_1 повторно не з`явилася, про день та час розгляду справи повідомлена належним чином, відповідно до ч. 8 ст. 128 ЦПК України.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши докази, враховуючи, що в справі є достатньо доказів для її заочного розгляду, суд вважає, що позов підлягає до часткового задоволення.

В судовому засіданні встановлено, що між позивачем та ОСОБА_1 були укладені угоди (а.с. 9-10) про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку № 2 Яготинського ЦПТО для проживання наймача строком дії з 01.02.2017 року по 01.02.2018 року, з 02.02.2018 року по 02.02.2019 року. Проте, в угоді зістроком дії з 02.02.2018 року по 02.02.2019 рік про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку № 2 Яготинського ЦПТО для проживання наймача не вказано місячні оплати за житлово-комунальні послуги згідно тарифів (оплати за житлову площу, тепло-, водо-, електропостачання та водовідведення). Відповідно до заяви від 31.10.2019 року ОСОБА_1 просила не нараховувати плату за проживання з 01.11.2019 року (а.с.11). Згідно гарантійного листа від 31.10.2019 року ОСОБА_1 зобов`язувалася виплатити борг в строк до 1 грудня 2020 року (а.с.12). Згідно до довідки про стан заборгованості за проживання в гуртожитку станом на 01.07.2021 року заборгованість складає 29792,56 грн.. Про цьому, на час укладення зазначених угод, а саме за 2018 рік, присутня переплата згідно розрахунку заборгованості в розмірі 8672, 56 грн. та на час дії строку договору, тобто станом на 01.02.2019 року присутня переплата в розмірі 2281, 26 гривень (а.с.13), але з розрахунку заборгованості, вбачається про наявну заборгованість за інші роки, про яку не зазначає в позові позивач за минулі роки. Відповідно до довідки та Статуту ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО» об`єкти права власності: навчально-виробничі, побутові, культурно-освітні, оздоровчі, спортивні будівлі та споруди, житло, комунікації, обладнання, засоби навчання, транспортні засоби та інше майно центру є державною власністю, що закріплене Міністерством освіти і науки України за центром, і перебуває у оперативному управлінні центру (а.с. 14-23). Щомісячна плата за вивезення сміття, витрат на послуги з утримання гуртожитку та прибудинкової території, витрат на теплову енергію, витрат на водопостачання та водовідведення передбачені калькуляціями та довідками про вартість житлово-комунальних послуг гуртожитку, які затверджені директором ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО» (а. с. 26-59) відповідно до наказів № 117 від 27.09.2018 року та № 116 від 27.09.2018 року (а.с. 24-25).

П. 11 Примірного положення про користування гуртожитками, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 року № 498 передбачає, що наймачі, які користуються жилою площею в гуртожитку, зобов`язані: своєчасно сплачувати за проживання в гуртожитку у строки, встановлені договором або законом.

Крім того, положеннями п. 15 Примірного положення визначено, що особи, які проживають у гуртожитку на умовах договору найму (оренди), вносять плату за таке проживання відповідно до умов договору. Плата за проживання у гуртожитку включає: витрати на оплату житлово-комунальних послуг (послуги з управління гуртожитком, послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання та розподілу природного газу, електричної енергії, послуги з поводження з побутовими відходами); інші витрати, необхідні для забезпечення створення належних умов для проживання (утримання майна гуртожитку, зазначеного в абзаці першому пункту 14 цього Положення) та організації побуту (заміна, прання, дезінфекція постільних речей тощо у разі їх видачі).

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору. Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Відповідно до ч. 2 ст. 128 ЖК України жила площа в гуртожитку надається одиноким громадянам і сім`ям, які мають право проживати у гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації або органу місцевого самоврядування, у власності чи управлінні яких перебуває гуртожиток.

Згідно ст. 130 ЖК Українипорядок користування жилою площею в гуртожитках визначається договором, що укладається перед вселенням на надану жилу площу в гуртожитку на підставі спеціального ордера відповідно до Примірного положення про користування жилою площею в гуртожитках, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 129 ЖК України на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації, орган місцевого самоврядування видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу в гуртожитку.

Відповідно до ч. 1 ст. 810 ЦК України, за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Наймач зобов`язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму (ч. ч. 1 та 3 ст. 815 ЦК України).

Згідно ст. 821 ЦК України, договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на п`ять років. До договору найму житла, укладеного на строк до одного року (короткостроковий найм), не застосовуються положення частини першої статті 816, положення статті 818 та статей 822-824 цього Кодексу.

Згідно ч. ч. 1, 3 ст. 820 ЦК України, розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму.

Положеннями ч. 2, 3 ст. 825 ЦК Українивизначено, що договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця у разі: 1) невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі понад два рази; 2) руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

Договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім`ї.

Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

Згідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Отже, враховуючи вище викладене, а також той факт, що угоди укладені між сторонами з 02.02.2018 року по 02.02.2019 року, не містять умови, які визначені ч. 1 ст. 820 ЦК України, тобто розмір плати за користування житлом, та враховуючи, що угода є укладеною, якщо сторонами досягнуто згоди з усіх істотних умов договору, тому з врахуванням викладеного та того факту, що дана угода не містить розмір плати за користування найманим житлом з огляду на вимоги ч. 1 ст. 820 ЦК України, а також враховуючи те, що згідно розрахунку заборгованості за 2018рік,присутня переплатазгідно розрахункузаборгованості врозмірі 8672,56грн.та начас діїстроку договору,тобто станомна 01.02.2019року присутняпереплата врозмірі 2281,26гривень. Заборгованість,яка зазначається врозрахунку заборгованостідо часуукладення данихугод,не обгрунтовуєтьсяв позовіта відсутнє посиланняна доказищодо даноїзаборгованість впозові, тому з огляду на вище викладене вимоги щодо стягнення заборгованості до задоволення не підлягають.

Керуючисьст. ст. 4, 5, 10, 12, 13, 81, 258-259, 265, 268, 354, 141 ЦПК України, ст. ст. 509, 526, 625, 631, 810, 815, 820, 821 ЦК України, ст. ст. 66-68, 128-130, 162 ЖК України, ст. 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суд

ВИРІШИВ:

В позові Державногопрофесійно-технічногонавчального закладу«Яготинський центрпрофесійно технічноїосвіти»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за проживання в гуртожитку, відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, котра може бути подана протягом 30 днів з дня отримання його копії. Учасник справи якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, після проголошення повного рішення 10 січня 2023 року, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Кисіль О.А.

Дата ухвалення рішення23.12.2022
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108332044
СудочинствоЦивільне
Сутьстягненнязаборгованості запроживання вгуртожитку

Судовий реєстр по справі —382/1403/21

Рішення від 23.12.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Рішення від 23.12.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 17.11.2021

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні